Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Recept voor Arsegan Easybrew 30  (gelezen 813 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Theo bos

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 6
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Recept voor Arsegan Easybrew 30
« Gepost op: 21-11-2020 19:47 u »
Dag,
heeft iemand een recept voor de Arsegan Easybrew 30?
Heb deze ketel net en wil hem uitproberen met een niet te moeilijk recept.
Bedankt theo


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline André de Laat

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 766
  • Land: nl
  • Ik brouw zoals ik het leuk vind.
Re: Arsegan easy brew 30
« Reactie #1 Gepost op: 21-11-2020 21:20 u »
Dag,
heeft iemand een recept voor de Arsegan Easybrew 30?
Heb deze ketel net en wil hem uitproberen met een niet te moeilijk recept.
Bedankt theo

Zoek eens op SMaSH. Single Malt and Single Hop.

Online Rob Q

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 120
  • Land: nl
  • Onderzoeker
Re: Arsegan easy brew 30
« Reactie #2 Gepost op: 21-11-2020 22:27 u »
Heb je een schrootmolen en voorraad? Dan wat André hierboven zegt. Anders even kijken bij b.v. brouwmout.nl

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.263
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Arsegan easy brew 30
« Reactie #3 Gepost op: 21-11-2020 22:46 u »
Zoek eens op SMaSH. Single Malt and Single Hop.

SMaSH brouwsels zijn eenvoudig qua grondstoffen maar eerlijk gezegd niet de meest interessante recepten.

Brouwsel met 2 à 3 verschillende mouten en 2 verschillende hopsoorten zijn complexer van smaak en daardoor vaak prettiger om te drinken. Moeilijk dan een SMaSH brouwsel is het niet, je moet alleen een paar keer meer afwegen. Verder is alles hetzelfde.

Dag,
heeft iemand een recept voor de Arsegan Easybrew 30?
Heb deze ketel net en wil hem uitproberen met een niet te moeilijk recept.

Bij het brouwen van bier kan je alle kanten op. Wat zou je willen brouwen? Een licht of een donker bier, laag alcoholisch of wat zwaarder, een beetje zoetig of bitter. Als je dat weet kunnen we je gerichter een recept aanbevelen.

Online marc0871

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 488
  • Land: nl
  • ik heb alleen een drankprobleem als de drank op is
Re: Arsegan easy brew 30
« Reactie #4 Gepost op: 21-11-2020 23:47 u »
SMaSH kan ja.

Deze is misschien net iets spannender.

4 Kilo Swaen pils of ale,
1 Kilo Swaen Munich light.

Voor SMaSH neem je 5 kilo ale of pils.

Uurtje op 65 graden, in 18 liter water.
63 geeft een droger bier, met een grotere bitterbeleving.
Spoelen met nog 11 liter van ~80 graden.

Uurtje koken.
25 Gram Cascade bij aanvang koken.
25 Gram Cascade 10 minuten voor het eind.

Vergisten met US-05, op 20 graden.

Simpel, maar lekker.
Doen het hier erg goed op feestjes.
Nu dan even niet, maar dat snap je.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.263
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Arsegan easy brew 30
« Reactie #5 Gepost op: 22-11-2020 20:22 u »
SMaSH kan ja.

Deze is misschien net iets spannender.

4 Kilo Swaen pils of ale,
1 Kilo Swaen Munich light.

Voor SMaSH neem je 5 kilo ale of pils.

Uurtje op 65 graden, in 18 liter water.
63 geeft een droger bier, met een grotere bitterbeleving.
Spoelen met nog 11 liter van ~80 graden.

Uurtje koken.
25 Gram Cascade bij aanvang koken.
25 Gram Cascade 10 minuten voor het eind.

Vergisten met US-05, op 20 graden.

Simpel, maar lekker.
Doen het hier erg goed op feestjes.
Nu dan even niet, maar dat snap je.

Geen idee of Theo een dergelijk bier lekker vindt...  ;)

Het verschil in smaak tussen 63 en 65 ºC ga je niet echt proeven. Door de hete zomers van de afgelopen jaren is de verstijfselingstemperatuur omhoog gegaan. Hierdoor haal een iets hoger rendement door te maischen bij 65 ºC in plaats van 63 ºC. Echt heel groot is het verschil niet, maar het is goed je bewust te zijn dat er meer zaken zijn om in de gaten te houden dan de werking van alfa- en beta-amylase. 

Offline André de Laat

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 766
  • Land: nl
  • Ik brouw zoals ik het leuk vind.
Re: Arsegan easy brew 30
« Reactie #6 Gepost op: 23-11-2020 05:32 u »
SMaSH brouwsels zijn eenvoudig qua grondstoffen maar eerlijk gezegd niet de meest interessante recepten.

Brouwsel met 2 à 3 verschillende mouten en 2 verschillende hopsoorten zijn complexer van smaak en daardoor vaak prettiger om te drinken. Moeilijk dan een SMaSH brouwsel is het niet, je moet alleen een paar keer meer afwegen. Verder is alles hetzelfde.

Bij het brouwen van bier kan je alle kanten op. Wat zou je willen brouwen? Een licht of een donker bier, laag alcoholisch of wat zwaarder, een beetje zoetig of bitter. Als je dat weet kunnen we je gerichter een recept aanbevelen.

SMaSH brouwsels zijn niet minder lekker dan andere brouwsels. Je kunt oneindig experimenteren met mout, hop en gistsoorten. En je leert je apparatuur goed kennen. Daar gaat het uiteindelijk ook om.

Offline Heyudude

  • Dionysos
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 219
  • Land: nl
  • Brood is graan wat geen bier mocht worden!
Re: Recept voor Arsegan Easybrew 30
« Reactie #7 Gepost op: 23-11-2020 07:03 u »
SMaSH brouwsels zijn niet minder lekker dan andere brouwsels. Je kunt oneindig experimenteren met mout, hop en gistsoorten. En je leert je apparatuur goed kennen. Daar gaat het uiteindelijk ook om.
Met die eenvoud en het leren van je apparatuur ben ik het helemaal eens. Voordat je het weet ben je de draad kwijt met de leercurve van meten en kijken.
En je kunt eenvoudig je recept aanpassen, mout anders schroten om de aanpassing daarna te proeven

Offline Theo bos

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 6
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept voor Arsegan Easybrew 30
« Reactie #8 Gepost op: 23-11-2020 16:59 u »
Dank voor de reacties zit te denken aan een blond bier met 6,5%alc
Wil 15 ltr brouwen.
Tips over hoeveelheid water maischen en spoelen welkom
Lageren gedurende 2 weken oke?
Theo.

Offline Arjen1969

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 87
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept voor Arsegan Easybrew 30
« Reactie #9 Gepost op: 23-11-2020 17:03 u »
Hou het op een simpel bier, de keus is aan jou. Ik zou wel even goed opletten met je verhouding maischwater/spoelwater. Mijn ervaring is dat je bij dit soort ketels (zelf een Brew Monk 30) beter iets meer maischwater kunt gebruiken en iets minder spoelwater. Ik gebruik voor 18 liter bier altijd 20 liter maischwater en 5 liter spoelwater. Dan pompt het netjes rond tijden maischen en raakt er niets verstopt (en dat is iets wat je echt niet wil). Elk kwartier even roeren tijdens het maischen is goed als je iets meer rendement wil (scheelde bij mij 5-7 % tussen wel en niet roeren). Succes!

Offline Heyudude

  • Dionysos
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 219
  • Land: nl
  • Brood is graan wat geen bier mocht worden!
Re: Recept voor Arsegan Easybrew 30
« Reactie #10 Gepost op: 23-11-2020 17:09 u »
Dank voor de reacties zit te denken aan een blond bier met 6,5%alc
Wil 15 ltr maken .
Tips over hoeveelheid water maischen en spoelen welkom
Lageren gedurende 2 weken oke?
Theo.
Denk dat je met een beproefd recept en een profiel voor je Arsegan EB 30 in een brouw programma als brewfather of een vd andere beproefde software al een aardig voorstel krijgt wat de verhouding is tussen maisch en spoel water.
Zoals hierboven staat meer maisch en minder spoel water  is wel raadzaam...

Zelf ervaren werkt het beste met wat tips van dit forum.

Offline JanDeGraaff

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 498
  • Land: nl
  • Bier is het antwoord. Ben alleen ff de vraag kwijt
Re: Recept voor Arsegan Easybrew 30
« Reactie #11 Gepost op: 23-11-2020 17:15 u »
Dank voor de reacties zit te denken aan een blond bier met 6,5%alc
Wil 15 ltr brouwen.
Tips over hoeveelheid water maischen en spoelen welkom.
Lageren gedurende 2 weken oke?
Theo.
Hier is een recept te vinden en alle hoeveelheden doe je maal anderhalf.. Zo makkelijk kan het zijn.
(Korianderzaad kneuzen voor je het er bij doet)

Online marc0871

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 488
  • Land: nl
  • ik heb alleen een drankprobleem als de drank op is
Re: Recept voor Arsegan Easybrew 30
« Reactie #12 Gepost op: 23-11-2020 18:17 u »
Geen idee of Theo een dergelijk bier lekker vindt...  ;)

Het verschil in smaak tussen 63 en 65 ºC ga je niet echt proeven. Door de hete zomers van de afgelopen jaren is de verstijfselingstemperatuur omhoog gegaan. Hierdoor haal een iets hoger rendement door te maischen bij 65 ºC in plaats van 63 ºC. Echt heel groot is het verschil niet, maar het is goed je bewust te zijn dat er meer zaken zijn om in de gaten te houden dan de werking van alfa- en beta-amylase. 
Je moet ergens beginnen, hè?
Dan doe je best niet te moeilijk.
Dit is zo makkelijk als het maar zijn kan.
En ik vind het resultaat nog heel behoorlijk te drinken ook.

Hij vroeg om een niet te moeilijk recept. Ik gaf hem er een paar,  met wat variaties.
Dan mag hij zelf bepalen of hij ze gebruikt, of niet.
En dan mag hij zeggen hoe het hem bevalt.
Daar hebben wij niks over te zeggen.

Ik kan alleen vertellen  wat ik ervaar.
Wat een ander ervaart geloof ik  wel.
En mijn ervaring is dat ik met 63 graden een droger en bitterder smakend bier krijg dan op 65 graden, bij een zelfde recept.
Toch in ieder geval met bovenstaande voorbeelden.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.263
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Arsegan easy brew 30
« Reactie #13 Gepost op: 23-11-2020 21:37 u »
SMaSH brouwsels zijn niet minder lekker dan andere brouwsels. Je kunt oneindig experimenteren met mout, hop en gistsoorten. En je leert je apparatuur goed kennen. Daar gaat het uiteindelijk ook om.


SMaSH brouwsels kun je brouwen om een bepaalde mout of hop te leren, maar je leert er je apparatuur niet beter door kennen.

SMaSH zijn simpel van smaak. Vergelijk het eens met een salade. Daarvoor kun je alleen sla en olie voor gebruiken. Maar ik vind een salade toch wel lekkerder als er ook azijn en peper wordt toegevoegd. En dan heb ik nog niet over een tomaatje, augurk of een uitje... Als er heel veel ingrediënten in een salade zitten moeten die ingrediënten op elkaar zijn afgestemd om een smakelijk geheel te krijgen, dan wordt het complex...

Overigens als je SMaSH brouwsels gebruikt om ingrediënten te leren kennen ben je wel een tijdje bezig. Er zijn heel veel verschillende mouten, hopsoorten en gistrassen... Daarnaast maakt de combinatie van hop en gist uit voor de beleving van het hoparoma. Je moet dan een hele lange leercurve doorlopen. Een beginnende brouwer zit daar niet op te wachten, die wel snel een eerste (lekker) bier brouwen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.263
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Recept voor Arsegan Easybrew 30
« Reactie #14 Gepost op: 23-11-2020 21:48 u »
Dank voor de reacties zit te denken aan een blond bier met 6,5%alc
Wil 15 ltr brouwen.
Tips over hoeveelheid water maischen en spoelen welkom
Lageren gedurende 2 weken oke?
Theo.

Ok, nu kunnen we gericht je advies geven.

Je zou dit recept kunnen volgen https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,1649.msg17106.html
Vervang de gist door Fermentis S-33 om een lekker fruitig bier van te maken.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.263
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Recept voor Arsegan Easybrew 30
« Reactie #15 Gepost op: 23-11-2020 21:52 u »
Ik kan alleen vertellen  wat ik ervaar.
Wat een ander ervaart geloof ik  wel.
En mijn ervaring is dat ik met 63 graden een droger en bitterder smakend bier krijg dan op 65 graden, bij een zelfde recept.
Toch in ieder geval met bovenstaande voorbeelden.

Mijn ervaring is dat de invloed van het maischschema heel beperkt is. Brouwenzouten, een andere hop, gist of vergistingstemperatuur hebben bijvoorbeeld een veel grotere invloed...

Tags: