Advertentie Brouwland

Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: OmnipolloŽ️ Halliza Simcoe IPA  (gelezen 4713 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Oosterling

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 107
  • Land: nl
  • Brouwerij Het Snerpende Hertje
OmnipolloŽ️ Halliza Simcoe IPA
« Gepost op: 20-11-2020 07:32 u »
Vandaag een wat bijzonderder kloonreceptje. Omnipollo. Ik kwam dit biertje tegen op een social media pagina. Ik wil graag zowel de neveligheid, de kleur en de smaak zelf namaken (mede omdat ik nog gewoon een hele boel Simcoehopbellen in de koelkast heb liggen en ik een beetje ruimte wil creëren). Mijn vraag aan jullie is; Wat zouden jullie anders doen? Twijfels aan de hoeveelheid IBU? Aan de stort? Vertel, vertel! Omdat dit een behoorlijk eiwitrijk brouwsel gaat worden, denk ik dat ik voor een hybride versie van de BIAB techniek ga. Hierbij brouw ik eerst in de ketel, haal dan de brouwzak er uit, en in plaats van te spoelen doop ik de zak met mouten en vlokken dan in een andere ketel als een theezakje, om de resterende suikers er uit te spoelen.



BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk0018
Naam receptSimcoe India Pale Ale
Brouwdatum20-11-2020
BierstijlPale Ale (American)
Volume20,0 l
Begin SG1,066 SG
Berekende kleur (Morey)9 EBC
Berekende bitterheid (Rager)51 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.



Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,31 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC53,8 %
1,42 kgTarwevlokkenSupermarkt2 EBC23,1 %
1,42 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC23,1 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.45 min.3,6 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.20 min.3,6 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,6 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
10,8 gSimcoepellets12,9%90 min.22,1 IBU
20,0 gSimcoepellets12,9%20 min.13,8 IBU
20,0 gSimcoepellets12,9%10 min.8,2 IBU
20,0 gSimcoepellets12,9%5 min.6,8 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gSafale American (US-05)bovengist




Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline basvo

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 192
  • Land: nl
Re: OmnipolloŽ️ Halliza Simcoe IPA
« Reactie #1 Gepost op: 20-11-2020 09:48 u »
Vandaag een wat bijzonderder kloonreceptje. Omnipollo. Ik kwam dit biertje tegen op een social media pagina. Ik wil graag zowel de neveligheid, de kleur en de smaak zelf namaken (mede omdat ik nog gewoon een hele boel Simcoehopbellen in de koelkast heb liggen en ik een beetje ruimte wil creëren). Mijn vraag aan jullie is; Wat zouden jullie anders doen? Twijfels aan de hoeveelheid IBU? Aan de stort? Vertel, vertel! Omdat dit een behoorlijk eiwitrijk brouwsel gaat worden, denk ik dat ik voor een hybride versie van de BIAB techniek ga. Hierbij brouw ik eerst in de ketel, haal dan de brouwzak er uit, en in plaats van te spoelen doop ik de zak met mouten en vlokken dan in een andere ketel als een theezakje, om de resterende suikers er uit te spoelen.



BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk0018
Naam receptSimcoe India Pale Ale
Brouwdatum20-11-2020
BierstijlPale Ale (American)
Volume20,0 l
Begin SG1,066 SG
Berekende kleur (Morey)9 EBC
Berekende bitterheid (Rager)51 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.



Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,31 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC53,8 %
1,42 kgTarwevlokkenSupermarkt2 EBC23,1 %
1,42 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC23,1 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.45 min.3,6 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.20 min.3,6 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,6 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
10,8 gSimcoepellets12,9%90 min.22,1 IBU
20,0 gSimcoepellets12,9%20 min.13,8 IBU
20,0 gSimcoepellets12,9%10 min.8,2 IBU
20,0 gSimcoepellets12,9%5 min.6,8 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gSafale American (US-05)bovengist

Met dit recept kom je in de verste verte niet bij bovenstaande bier uit. De haze die je ziet is voornamelijk van het dryhoppen met meerdere giften. Vaak zelfs boven de 10 gram per liter dry hop. Ik zie dat jij zelfs helemaal geen dry hop in je recept hebt staan. Daarbij worden Neipas bijna alleen “gebitterd” door middel van whirlpools of 5 min hop kook, zeker geen 60 minuten zoals ik in jouw recept zie. Ook is dit geen goede gist voor een Neipa. Ik zou eerder gaan voor de S33 van FERMENTIs, london fog ale van Wyeast, of de verdant ipa gist van Lallemand. De US05 gist veelste ver door, en je krijgt eerder een spicy smaak dan de beoogde tropische smaken.

Online Snelbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 798
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: OmnipolloŽ️ Halliza Simcoe IPA
« Reactie #2 Gepost op: 20-11-2020 10:09 u »
...  Omdat dit een behoorlijk eiwitrijk brouwsel gaat worden, denk ik dat ik voor een hybride versie van de BIAB techniek ga. Hierbij brouw ik eerst in de ketel, haal dan de brouwzak er uit, en in plaats van te spoelen doop ik de zak met mouten en vlokken dan in een andere ketel als een theezakje, om de resterende suikers er uit te spoelen.
Dus 'batch-sparge',  zoals soms toegepast bij biab.. Ik snap het voordeel niet tov gewoon spoelen, lijkt me ook eenvoudiger met de vaste ketel.
Verwacht je minder eiwitten door andere manier van spoelen?

Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.271
  • Land: nl
  • Brouwerij de 12 Stuyvers
    • Brouwerij de 12 Stuyvers
Re: OmnipolloŽ️ Halliza Simcoe IPA
« Reactie #3 Gepost op: 20-11-2020 10:58 u »
Met dit recept kom je in de verste verte niet bij bovenstaande bier uit. De haze die je ziet is voornamelijk van het dryhoppen met meerdere giften. Vaak zelfs boven de 10 gram per liter dry hop. Ik zie dat jij zelfs helemaal geen dry hop in je recept hebt staan. Daarbij worden Neipas bijna alleen “gebitterd” door middel van whirlpools of 5 min hop kook, zeker geen 60 minuten zoals ik in jouw recept zie. Ook is dit geen goede gist voor een Neipa. Ik zou eerder gaan voor de S33 van FERMENTIs, london fog ale van Wyeast, of de verdant ipa gist van Lallemand. De US05 gist veelste ver door, en je krijgt eerder een spicy smaak dan de beoogde tropische smaken.

Mee eens, je kloont hier het bier niet mee. Pas bovenstaande toe en gebruik een groot deel haver(mout). Wat ook (schijnt) te werken is verpulverde appels mee maischen ivm pectine

Offline Niels B.

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 672
  • Land: nl
Re: OmnipolloŽ️ Halliza Simcoe IPA
« Reactie #4 Gepost op: 20-11-2020 11:11 u »
Kijk even naar het recept van Frontaal voor hun Juice Punch. Daarmee kom je meer in de buurt.

https://www.brouwerijfrontaal.nl/blog/juice-punch-v2

Offline LeonRodenburg

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 94
  • Land: nl
Re: OmnipolloŽ️ Halliza Simcoe IPA
« Reactie #5 Gepost op: 20-11-2020 16:12 u »
Vergeet ook niet zo zuurstofloos mogelijk te vergisten / bottelen of beter nog te keggen, met de minste of geringste zuurstofinslag zijn de prachtig troebele gele rakkers binnen no time bruin.

Offline Oosterling

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 107
  • Land: nl
  • Brouwerij Het Snerpende Hertje
Re: OmnipolloŽ️ Halliza Simcoe IPA
« Reactie #6 Gepost op: 20-11-2020 17:14 u »
Bedankt voor jullie feedback! Later meer...

Offline Oosterling

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 107
  • Land: nl
  • Brouwerij Het Snerpende Hertje
Re: OmnipolloŽ️ Halliza Simcoe IPA
« Reactie #7 Gepost op: 23-11-2020 01:07 u »
Dus 'batch-sparge',  zoals soms toegepast bij biab.. Ik snap het voordeel niet tov gewoon spoelen, lijkt me ook eenvoudiger met de vaste ketel.
Verwacht je minder eiwitten door andere manier van spoelen?

Zoals je zag bij mijn eerste opzet, had ik een nogal eiwitrijke stort samengesteld. Door de biab methode hoopte ik dat ik minder last zou hebben van een verstopping van het filterbed bij het spoelen.   Daar wil ik graag op terugkomen. Ik heb nu na jullie opmerkingen (waarvoor dank! Ik ben een niet zo zeer ervaren brouwer met dit soort bijzonder onconventionele biertjes) een nieuw recept opgesteld waarover ik graag jullie feedback zou willen lezen. Het brouwen van dit bier kost nogal wat (relatief dure) hop, waardoor ik er wel voor wil zorgen dat mijn eerste poging in ieder geval in de buurt komt van het origineel.

Over de opmerkingen over het niet drooghoppen. Zoals aangegeven in de openingspost heb ik een hoeveelheid hopbellen in mijn bezit. Mijn ervaring met het drooghoppen met bellen is bijzonder negatief. Niet alleen neemt het veel wort op, maar zijn bellen ook bijzonder licht waardoor deze moeilijk zinken. Ook nemen de bellen veel zuurstof met zich mee tussen de kelkbladeren (gok ik dat ze heten). Ik heb nu pallets besteld voor de drooghop en de whirlpool ga ik doen met bellen. Zie hier het vernieuwde recept: Opmerkingen?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk0018
Naam receptSimcoe India Pale Ale
Brouwdatum20-11-2020
BierstijlPale Ale (American)
Volume20,0 l
Begin SG1,070 SG
Berekende kleur (Morey)10 EBC
Berekende bitterheid (Rager)48 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
20,00 lWater uit Zutphen
8,59 lSpoelwater



Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,83 kgPilsmoutDingemans3 EBC44,7 %
1,00 kgPale Ale moutDingemans7 EBC15,8 %
1,00 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC15,8 %
0,60 kgTarwevlokkenSupermarkt2 EBC9,5 %
0,60 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC9,5 %
0,30 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC4,7 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Alfa amylase65,0 °C1 min.65 min.3,3 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
69,3 gSimcoepellets12,9%whirlpool47,6 IBU
140,0 gSimcoepellets12,9%koudhop0,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gSafBrew Ale (S-33)bovengist



 

Offline D.R.K.

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 282
  • Land: nl
  • Als de kat van huis is brouwen we bier
Re: OmnipolloŽ️ Halliza Simcoe IPA
« Reactie #8 Gepost op: 23-11-2020 13:55 u »
Leuk recept, lijkt een beetje op wat ik zelf laatst een keer geprobeerd heb en was zeker tevreden over het eindresultaat.

Qua samenstelling, mogelijk kom je iets te donker uit, maar dit is minimaal denk ik. Voor haver en tarwe, ik had ongeveer 2:1 verhouding en het bier is mooi troebel geworden.

Qua hop, wat mij opviel is dat vanuit de whirlpool (70 graden 20 min) er redelijk wat bitterheid af kwam, maar er leek ook bitterheid vanaf de koudhop te zijn gekomen (dit kan door de manier van toevoegen zijn geweest, had er een papje van gemaakt met warm water).

Qua gist, weet het niet het wordt al een iets duurder biertje door de soorten hop en weet niet of de S33 het bier goed tot zijn recht laat komen. Ik had destijds WLP066 gebruikt.

Succes en benieuwd naar het resultaat.  :proost:


Offline Oosterling

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 107
  • Land: nl
  • Brouwerij Het Snerpende Hertje
Re: OmnipolloŽ️ Halliza Simcoe IPA
« Reactie #9 Gepost op: 23-11-2020 19:31 u »
Leuk recept, lijkt een beetje op wat ik zelf laatst een keer geprobeerd heb en was zeker tevreden over het eindresultaat.

Qua samenstelling, mogelijk kom je iets te donker uit, maar dit is minimaal denk ik. Voor haver en tarwe, ik had ongeveer 2:1 verhouding en het bier is mooi troebel geworden.

Qua hop, wat mij opviel is dat vanuit de whirlpool (70 graden 20 min) er redelijk wat bitterheid af kwam, maar er leek ook bitterheid vanaf de koudhop te zijn gekomen (dit kan door de manier van toevoegen zijn geweest, had er een papje van gemaakt met warm water).

Qua gist, weet het niet het wordt al een iets duurder biertje door de soorten hop en weet niet of de S33 het bier goed tot zijn recht laat komen. Ik had destijds WLP066 gebruikt.

Succes en benieuwd naar het resultaat.  :proost:

Ik zal updates geven!

Offline Alexander_H

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 192
  • Land: nl
  • Brouwen is leren
Re: OmnipolloŽ️ Halliza Simcoe IPA
« Reactie #10 Gepost op: 24-11-2020 08:06 u »
Vanwaar de suiker?

Offline Oosterling

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 107
  • Land: nl
  • Brouwerij Het Snerpende Hertje
Re: OmnipolloŽ️ Halliza Simcoe IPA
« Reactie #11 Gepost op: 26-11-2020 17:13 u »
Vanwaar de suiker?

Omdat het originele bier ook 7,0% alcohol heeft. En ik kon het bier niet direct makkelijk alcoholrijker maken zonder dat de kleur donkerder werd.

Offline D.R.K.

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 282
  • Land: nl
  • Als de kat van huis is brouwen we bier
Re: OmnipolloŽ️ Halliza Simcoe IPA
« Reactie #12 Gepost op: 26-11-2020 17:19 u »
Je hebt geen Pale Ale mout meer om het wat hoger te krijgen, of zit je tegen de Max van je installatie aan? Je zou dan evt ook nog je volume kunnen verkleinen om zodoende het percentage te halen of je kan moutextract toevoegen, dacht dat 0,7 kg moutextract gelijk is aan 1 kg mout.

Succes. :biersmile:

Offline Hopfenfox

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 403
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: OmnipolloŽ️ Halliza Simcoe IPA
« Reactie #13 Gepost op: 26-11-2020 17:20 u »
Qua gist, weet het niet het wordt al een iets duurder biertje door de soorten hop en weet niet of de S33 het bier goed tot zijn recht laat komen. Ik had destijds WLP066 gebruikt.

Gisteren webinar van Fermentis gekeken over de relatie tussen gisten en hopgiften. Een van de conclusies was dat S-33 erg geschikt is voor NEIPA vanwege fruitige karakter. Net als de K-97 en de S-04. Net de opname ter check nog even teruggekeken.

Offline D.R.K.

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 282
  • Land: nl
  • Als de kat van huis is brouwen we bier
Re: OmnipolloŽ️ Halliza Simcoe IPA
« Reactie #14 Gepost op: 26-11-2020 17:26 u »
Gisteren webinar van Fermentis gekeken over de relatie tussen gisten en hopgiften. Een van de conclusies was dat S-33 erg geschikt is voor NEIPA vanwege fruitige karakter. Net als de K-97 en de S-04. Net de opname ter check nog even teruggekeken.

Thanks, dit wist ik niet, ga ik mijn volgende NEIPA hier ook eens mee proberen  :groots:

Offline Hopfenfox

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 403
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: OmnipolloŽ️ Halliza Simcoe IPA
« Reactie #15 Gepost op: 26-11-2020 21:59 u »
Thanks, dit wist ik niet, ga ik mijn volgende NEIPA hier ook eens mee proberen  :groots:

Zal morgen kijken of ik het betreffende grafiekje even als foto kan uploaden hier.

Offline Hopfenfox

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 403
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: OmnipolloŽ️ Halliza Simcoe IPA
« Reactie #16 Gepost op: 27-11-2020 08:55 u »
Zoals beloofd...




Offline D.R.K.

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 282
  • Land: nl
  • Als de kat van huis is brouwen we bier
Re: OmnipolloŽ️ Halliza Simcoe IPA
« Reactie #17 Gepost op: 27-11-2020 10:11 u »
Zoals beloofd...

Bedankt, heb de plaatjes gelijk opgeslagen en gaan mooi in het eigen logboek erbij  8)

Nu wachten op Oosterling op het resultaat :)

Offline Oosterling

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 107
  • Land: nl
  • Brouwerij Het Snerpende Hertje
Re: OmnipolloŽ️ Halliza Simcoe IPA
« Reactie #18 Gepost op: 29-11-2020 23:03 u »
Ik had destijds WLP066 gebruikt.

Dit is een uitstekende keuze hoor! Brouwer Kees gebruikt dit gist ook voor zijn DIPA's en NEIPA's.


Je hebt geen Pale Ale mout meer om het wat hoger te krijgen, of zit je tegen de Max van je installatie aan? Je zou dan evt ook nog je volume kunnen verkleinen om zodoende het percentage te halen of je kan moutextract toevoegen, dacht dat 0,7 kg moutextract gelijk is aan 1 kg mout.

Bedankt voor je advies. Ik heb wel pale ale mout in huis. Ik heb nu gekozen voor deze samenstelling om de kleur te matchen met de afbeelding van het originele biertje. De volgende keer ga ik waarschijnlijk 10 liter brouwen. Ik heb gemerkt dat mijn (zelfgebouwde) installatie het effectiefst loopt wanneer er gebrouwen wordt met maximaal tussen de 3 tot 4 kilo mout en 12 tot 16 liter water. Als de effectiviteit omhoog gaat, heb ik de suikertoevoeging in principe niet meer nodig om aan het gewenste SG te komen.
Verder wil ik nog even mededelen dat er iets bijzonders is gebeurd met mijn uitdraai van BrouwHulp. Op het recept dat hierboven door mij beschreven staat, staat dat ik met een whirlpool van 70 gram een IBU van 47,6 zou halen. Na mijn laptop afgesloten te hebben en de volgende dag opnieuw opgestart, blijkt dat 70 gram Simcoe pellets slechts 23 IBU tot gevolg zou hebben. Daarom heb ik in de whirlpool 140 gram Simcoe gebruikt. Twintig minuten op 70 graden. Resultaat was een SG van 1068. Iets minder dan verwacht dus, maar verder niet erg zorgwekkend voor het eindresultaat. Brouwen zelf heb ik gedaan in de ochtend van 26 november. Vandaag was het SG gezakt tot 1024 en vond ik het dus tijd worden om de drooghop toe te voegen, voor de hoofdvergisting stagneert en de kans op oxidatie vergroot. Het monster dat ik afgetapt heb, ruikt zeer aangenaam. Het plan is om 4 december de drooghop weer te verwijderen en daarna de batch twee weken te laten rusten, in verband met de mogelijke hopcreep.

Dan, mijn vraag met betrekking tot het bottelen. Normaal gesproken hevel ik mijn bieren in een aparte tank voor het bottelen. Hier zit dan een suikeroplossing onderin de tank en het instromende bier zorgt er voor dat het suikerwater evenwijdig opgelost wordt. Ik heb gemerkt dat als ik suikerwater direct toevoeg aan het jongbier, dat dit dan als een ranjasiroop naar de bodem zakt. Het gevolg is dan dat de eerste paar flessen die ik vul extreem veel koolzuur bevatten en de laatste bijna geen. Met het oog op oxidatie, hoe zouden jullie deze stap aanpakken?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.991
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: OmnipolloŽ️ Halliza Simcoe IPA
« Reactie #19 Gepost op: 30-11-2020 22:17 u »
Dan, mijn vraag met betrekking tot het bottelen. Normaal gesproken hevel ik mijn bieren in een aparte tank voor het bottelen. Hier zit dan een suikeroplossing onderin de tank en het instromende bier zorgt er voor dat het suikerwater evenwijdig opgelost wordt. Ik heb gemerkt dat als ik suikerwater direct toevoeg aan het jongbier, dat dit dan als een ranjasiroop naar de bodem zakt. Het gevolg is dan dat de eerste paar flessen die ik vul extreem veel koolzuur bevatten en de laatste bijna geen. Met het oog op oxidatie, hoe zouden jullie deze stap aanpakken?

Als je rechtstreeks uit het vat bottelt waarin de vergisting heeft plaatsgevonden kun je het beste de bottelsuiker per flesje geven. Je kunt hiervoor een doseerspuit gebruiken.
Misschien is dit iets voor je https://www.agro-topshop.nl/drenchspuit-6-ml.html


Het probleem van een suikersiroop is namelijk dat deze zich goed moet vermengen met het bier. Een dunnere oplossing vermengd zich sneller maar door te roeren verloopt de vermenging sneller. Dit wil je echter niet omdat daardoor de gist gaat opdwarrelen...

Offline Takkie83

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 816
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: OmnipolloŽ️ Halliza Simcoe IPA
« Reactie #20 Gepost op: 30-11-2020 23:48 u »
In je bottelvat kun je prima roeren toch?

Ik kook zodra ik weet hoeveel liter bier ik heb overgeheveld naar bottelvat, de benodigde hoeveelheid suiker ruim 5 minuten in een longdrinkglashoeveelheid water. Aluminiumfolie erop, gas uit en walsend au bain Marie koelen. In 1 minuut is het goedje afgekoeld en kun je het door je bier roeren  :brouwen:

Offline Hopfenfox

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 403
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: OmnipolloŽ️ Halliza Simcoe IPA
« Reactie #21 Gepost op: 01-12-2020 08:20 u »
Waarom moet je die oplossing eigenlijk koelen? Ik los in zo weinig mogelijk water op (pannetje op vuur) en dat gaat zo in het bottelvat terwijl het jongbier en er loopt via de hevel. Dat piepkleine beetje op 10 liter bier zal geen temperatuurverschil geven lijkt me.

Offline GvB84

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 237
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: OmnipolloŽ️ Halliza Simcoe IPA
« Reactie #22 Gepost op: 01-12-2020 09:55 u »
Ik hevel eerst over naar mijn bottelemmer. Dan weet ik precies hoeveel liter ik heb overgehouden. Ik weeg dan mijn suiker af en doe dit in een groot theeglas. Daarop giet ik kokend water uit de Quooker. Met een ontsmette leper roer ik dit voorzichtig door. Als alle suiker is opgelost voeg ik de warme substantie toe in mijn bottelemmer en roer ik weer heel voorzichtig door met de ontsmette lepel.

Hoe ga jij je NEIPA bottelen? Gewoon met een bottelemmer, bottelpijpje in flesjes? Ik heb nu ook een NEIPA in het gistvat zitten (dag 4 van de vergisting).  Ik maak me wat zorgen over het bottelen en het oxideren van mijn NEIPA.

Offline D.R.K.

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 282
  • Land: nl
  • Als de kat van huis is brouwen we bier
Re: OmnipolloŽ️ Halliza Simcoe IPA
« Reactie #23 Gepost op: 01-12-2020 13:50 u »
Ik kook altijd een 150 a 200 ml water en doe daarin de suiker, meestal zit ik op 7gr de L en brouw 20L dus komt op een 133 gr, dit mooi laten afkoelen en na het overhevelen naar een bottelvat gooi ik alles erin en roer heel voorzicht even er doorheen om vervolgens met een bottel pijpje te bottelen.

Snap de vraag over oxidatie, maar op het moment dat je je gistvat open maakt om te gaan bottelen heb je een oppervlakte die zuurstof kan opnemen. Ook een open flesje kan zuurtstof opname hebben, totdat de kurk erop zit en het weer een gesloten geheel is.

Rustig te werk gaan en doen zoals je het altijd al doet is denk ik de beste optie, vaak met nieuwe technieken ga je zitten klieren en kliederen en heb je alles weer langer open / verstoor je alles vaker.

Ik heb zelf pas ervaring met 1 NEIPA en die gewoon gebotteld zoals ik altijd doe en tot nu toe is dei nogsteeds goed :)

Succes :proost:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.991
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: OmnipolloŽ️ Halliza Simcoe IPA
« Reactie #24 Gepost op: 01-12-2020 21:06 u »
In je bottelvat kun je prima roeren toch?

Ik kook zodra ik weet hoeveel liter bier ik heb overgeheveld naar bottelvat, de benodigde hoeveelheid suiker ruim 5 minuten in een longdrinkglashoeveelheid water. Aluminiumfolie erop, gas uit en walsend au bain Marie koelen. In 1 minuut is het goedje afgekoeld en kun je het door je bier roeren  :brouwen:

In een bottelvat kun je prima roeren als je dat voorzichtig doet zonder draaikolkjes. Een niet al te zware suikersiroop vermengt zich goed met het bier als je roert.
Echter uit het door mij aangehaalde citaat lees ik dat Oosterling geen bottelvat wilt gebruiken...

Offline Takkie83

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 816
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: OmnipolloŽ️ Halliza Simcoe IPA
« Reactie #25 Gepost op: 01-12-2020 23:18 u »
In een bottelvat kun je prima roeren als je dat voorzichtig doet zonder draaikolkjes. Een niet al te zware suikersiroop vermengt zich goed met het bier als je roert.
Echter uit het door mij aangehaalde citaat lees ik dat Oosterling geen bottelvat wilt gebruiken...

Hmm ik vind dat niet duidelijk uit dat citaat blijken eerlijk gezegd. Maar in het gistvat gaan roeren lijkt me niet zo’n goed idee. Tenzij je er eerder al gist uit hebt kunnen aflaten misschien.

Wat betreft de temperatuur van de suikeroplossing; de temperatuur van het bier waar je het bij giet zal misschien marginaal veranderen, maar de gistcellen die met het hete water in aanraking komen zullen daar niet blij van worden. In hoeverre dit van invloed is op de hergisting weet ik niet, maar ik vind een minuutje koelen weinig moeite

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.991
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: OmnipolloŽ️ Halliza Simcoe IPA
« Reactie #26 Gepost op: 02-12-2020 14:14 u »
Hmm ik vind dat niet duidelijk uit dat citaat blijken eerlijk gezegd. Maar in het gistvat gaan roeren lijkt me niet zo’n goed idee. Tenzij je er eerder al gist uit hebt kunnen aflaten misschien.

Wat betreft de temperatuur van de suikeroplossing; de temperatuur van het bier waar je het bij giet zal misschien marginaal veranderden, maar de gistcellen die met het hete water in aanraking komen zullen daar niet blij van worden. In hoeverre dit van invloed is op de hergisting weet ik niet, maar ik vind een minuutje koelen weinig moeite

Ik leid dit af uit de woorden "Normaal gesproken hevel ik mijn bieren in een aparte tank voor het bottelen."...

Een hete suikeroplossing toevoegen is geen probleem. Door vermenging daalt de temperatuur snel. In ieder geval levert het bij mij geen probleem op. De hergisting komt steeds snel op gang. Maar ik weet dat anderen andere ervaringen hebben.

Offline Takkie83

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 816
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: OmnipolloŽ️ Halliza Simcoe IPA
« Reactie #27 Gepost op: 02-12-2020 17:30 u »
Ik leid dit af uit de woorden "Normaal gesproken hevel ik mijn bieren in een aparte tank voor het bottelen."...

Ik snap hem  :biersmile:

Citaat
Een hete suikeroplossing toevoegen is geen probleem. Door vermenging daalt de temperatuur snel. In ieder geval levert het bij mij geen probleem op. De hergisting komt steeds snel op gang. Maar ik weet dat anderen andere ervaringen hebben.

Er zijn geen onderzoekjes naar gedaan?

Weer ontopic dan: ik kreeg bij mijn recept voor een single hop NEIPA de opmerking dat single hop niet past bij de stijl. Ik wilde aanvankelijk namelijk ook alleen Simcoe gebruiken, maar dat werd me afgeraden. In hoeverre is dat bij dit biertje niet toch het geval dan?

Uiteindelijk brouw ik natuurlijk waar ik zelf zin in heb, maar als het geen tropisch feestje wordt is het wat mij betreft geen geslaagde NEIPA..

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.991
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: OmnipolloŽ️ Halliza Simcoe IPA
« Reactie #28 Gepost op: 02-12-2020 21:38 u »
Er zijn geen onderzoekjes naar gedaan?

Niet door mij. Al jaren voeg ik een hete suikeroplossing toe aan mijn te bottelen bier. De hergisting komt steeds snel op gang. Vandaar dat ik nooit de behoefte heb gehad om een vergelijkende test uit te voeren.

Offline Takkie83

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 816
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: OmnipolloŽ️ Halliza Simcoe IPA
« Reactie #29 Gepost op: 02-12-2020 22:31 u »
Niet door mij. Al jaren voeg ik een hete suikeroplossing toe aan mijn te bottelen bier. De hergisting komt steeds snel op gang. Vandaar dat ik nooit de behoefte heb gehad om een vergelijkende test uit te voeren.

Helder  :)

Offline Oosterling

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 107
  • Land: nl
  • Brouwerij Het Snerpende Hertje
Re: OmnipolloŽ️ Halliza Simcoe IPA
« Reactie #30 Gepost op: 04-12-2020 02:53 u »
Dag beste mensen,

Even een korte update. Drooghop is ondertussen uit het vat en het bier is gebotteld. Ik weet dat het onverstandig is om zo kort na het drooghoppen te bottelen, maar goed. Toch gedaan. 600 Gram lactose opgelost in 400 ml water, 100 gram suiker toegevoegd, dit voorzichtig in het vergistingsvat gegoten. Hierna heb ik gewacht tot het luchtslot wederom ging lopen. Door de koolzuurbellen weet ik dat het suikerwater evenwichtig verspreid wordt door in het vat. Daarna gebotteld. Ik heb het brouwsel niet overgegoten in een bottelvat, omdat ik bij dit brouwsel heb geprobeerd om zo min mogelijk zuurstof te laten komen. Daarom heb ik ook gewacht tot het luchtslot ging lopen, zodat het brouwsel bij het bottelen koolzuur zou gaan schuimen en er zo weinig oxidatie plaats vind. Ongeduldig dat ik ben, heb ik een flesje 24 uur na het bottelen koud gelegd. Smaak is rond, soepel, aangenaam en vol. Ik kan niet anders dan aanraden om dit bier zelf ook een keer te brouwen, als je van stevig gehopt bier houdt. De lactose is optioneel. Voor mij geeft het een zacht en rond mondgevoel en een zoete rand aan de bittere bite van de Simcoe hop. Het is nu een kwestie van opdrinken en genieten. Er zullen vast nog wel opmerkingen zijn over mijn keuzes, maar ik ga zelf weinig veranderen aan het brouwen van dit bier en binnenkort zeker nog een keer brouwen!



Groetjes,

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.529
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: OmnipolloŽ️ Halliza Simcoe IPA
« Reactie #31 Gepost op: 04-12-2020 04:05 u »
600 Gram lactose opgelost in 400 ml water, 100 gram suiker toegevoegd, dit voorzichtig in het vergistingsvat gegoten. Hierna heb ik gewacht tot het luchtslot wederom ging lopen. Door de koolzuurbellen weet ik dat het suikerwater evenwichtig verspreid wordt door in het vat.
Die aanname moet je denk ik even toelichten. Met 700 g suiker oplossen in 400 ml water krijg je na afkoelen een dikke stroop dus als je die in je gistingsvat gooit gaat dat gelijk op de bodem liggen en een klein deel gaat dan wat koolzuur uit je bier verdrijven. Ik vrees dat de zaak dan niet goed gemengd is en je ook heel veel gist opwolkt. (ik zie een glas met melkachtig bier) dus kijkt straks even goed of de druk goed over de flesjes is verdeeld. Ik verwacht aan aantal flesjes met te weinig koolzuur en aan aantal met overmatig koolzuur en mogelijk explosiegevaar. Als de suiker op de bodem is blijven liggen kom je gemiddeld over alle flesjes koolzuur te kort voor de hergisting.

Offline Oosterling

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 107
  • Land: nl
  • Brouwerij Het Snerpende Hertje
Re: OmnipolloŽ️ Halliza Simcoe IPA
« Reactie #32 Gepost op: 07-12-2020 01:04 u »
Die aanname moet je denk ik even toelichten. Met 700 g suiker oplossen in 400 ml water krijg je na afkoelen een dikke stroop dus als je die in je gistingsvat gooit gaat dat gelijk op de bodem liggen en een klein deel gaat dan wat koolzuur uit je bier verdrijven. Ik vrees dat de zaak dan niet goed gemengd is en je ook heel veel gist opwolkt. (ik zie een glas met melkachtig bier) dus kijkt straks even goed of de druk goed over de flesjes is verdeeld. Ik verwacht aan aantal flesjes met te weinig koolzuur en aan aantal met overmatig koolzuur en mogelijk explosiegevaar. Als de suiker op de bodem is blijven liggen kom je gemiddeld over alle flesjes koolzuur te kort voor de hergisting.

Dankjewel voor je reactie. Ik heb de oplossing toegevoegd en gewacht tot het luchtslot begon te lopen. Doordat het luchtslot begint te lopen, mag je aannemen dat er opnieuw een fermentatieproces is begonnen. Ik heb zelf bedacht dat deze dikkere siroop die op de bodem lag van de emmer, vermengd zou worden met het brouwsel, door de constant omhoog stijgende kleine bubbels koolzuur die ontstaan bij dit fermentatieproces. Ongeveer 30 minuten na het toevoegen van het lactose/suikermengel begon het luchtslot opnieuw activiteit aan te geven. Twee uur na het toevoegen van het suikermengel ben ik gaan bottelen. De eerste fles die ik heb afgevuld, (met een afvulpijpje natuurlijk) heb ik afgevuld in een 0,75l fles dat gemaakt is van kleurloos glas. Als de aanname klopt dat het suikermengsel niet goed vermengd zou zijn, zou in deze fles dus de suikeroplossing het meest geconcentreerd moeten zijn. Vandaag heb ik een fles opengemaakt dat ik gebruikt heb in het begin van het afvullen en een aan het einde van het afvullen. Tot nu toe is er weinig verschil te merken in de hoeveelheid koolzuur dat deze flessen bevat. Daarnaast zal ik onder dit bericht even een foto plaatsen van de 0,75l fles, om een duidelijke indicatie te geven van het gist depot onderin de fles. Dit zou een duidelijk inzicht moeten verschaffen, over de hoeveelheid gist dat is opgestoven en mee geschonken is in de flessen. Als je op de foto klikt, verschijnt de foto in zijn originele verhoudingen.  Ik stem er mee in dat dit bier meer gist aanwezig is dan in commerciële bierflessen zit.  Echter ben ik als thuisbrouwer niet teleurgesteld. Daarnaast ben ik van mening na proeven dat de smaak van de S-33 gistcultuur relatief weinig negatieve effecten heeft op de smaak van dit bier. Ik raad echter wel aan dat je dit bier openmaakt, met een vloeiende beweging in een glas schenkt en zo weinig mogelijk gist losschud van de bodem.

Je geeft aan dat het bier een melkachtige kleur is. De EBC is rondom de 9. Daarnaast is het bier zeer troebel. In het felle licht waar ik het bier in hield voor de foto lijkt het lichter van kleur dan dat het is. Mocht je hierover nog meer vragen of opmerkingen horen, dan lees ik die graag.

Diegene die geďnteresseerd zijn om een flesje per post te ontvangen om te proeven, kunnen mij een persoonlijk bericht sturen waarin we contactgegevens etc kunnen overleggen.

Cheers


Tags: