Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Lactose toevoegen  (gelezen 762 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Pendelaar

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 29
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Lactose toevoegen
« Gepost op: 12-11-2020 16:52 u »
In de handleiding van Arsegan Sweet and salty karamel stout staat dat je het zakje Lactose bij het wort doet als je gaat bottelen. Op dit forum lees ik vaak dat het op het laatste moment van de kook wordt gedaan en in kleinere hoeveelheden. Ik heb ongeveer 15 liter overgehouden na het koken. Ik heb derhalve een paar vragen:
Is het normaal om dit bij bottelen pas toe te voegen?
Moet het eerst niet gekookt worden? Infectie?
OK het is een Sweet and Salty maar is 500 gram op 15 liter niet erg veel?

Onderstaand de tekst:
Wil je zo weinig mogelijk gist in je flesje? Hevel het bier dan eerst over van het lagervat naar een bottelemmer. Voeg nu het zakje lactose toe aan het bier.
Doe daarna in ieder flesje de juiste hoeveelheid suiker voor de hergisting op fles. Als richtlijn geldt:
7 gram suiker per liter bier, maar dit verschilt per recept (zie brouwfiche). Het is belangrijk om de suikertoevoeging nauwkeurig te doseren, dit kan bijvoorbeeld door de totale hoeveelheid bottelsuiker op te lossen in het bier en pas daarna te bottelen.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline PDGRRR

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 191
  • Land: nl
  • Magis fortuna quam sapientia
Re: Lactose toevoegen
« Reactie #1 Gepost op: 12-11-2020 17:31 u »
Ik heb afgelopen zomer een (soort van) Milkshake IPA gebrouwen, daar had ik 250 gram lactose op 10 liter gebruikt (25 gr/liter. Die was niet overdreven zoet, vind ik. Lactose is niet zo zoet als kristalsuiker, je hebt er dus meer van nodig voor dezelfde beleving. Ik verwacht dat je stout qua smaak sowieso wat steviger is dan mijn IPA waardoor er meer lactose nodig is om hem zoet te laten smaken, dan is 33 gr/liter volgens mij niet overdreven.

Bij deze Milkshake IPA (en eerder ook een Milk Stout) heb ik de lactose 1 minuut voor einde kook toegevoegd zodat deze goed opgelost zou zijn.

Offline Pendelaar

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 29
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lactose toevoegen
« Reactie #2 Gepost op: 12-11-2020 23:10 u »
Hartelijk dank voor je reactie. Ik blijf wel met de vraag zitten of het "rauw" toevoegen van de lactose kwaad kan en wat zou het verschil zijn in smaak als je het gaat toevoegen bij de kook of dus "rauw" na het gisten?

Offline jazon1963

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 24
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lactose toevoegen
« Reactie #3 Gepost op: 13-11-2020 07:17 u »
Hartelijk dank voor je reactie. Ik blijf wel met de vraag zitten of het "rauw" toevoegen van de lactose kwaad kan en wat zou het verschil zijn in smaak als je het gaat toevoegen bij de kook of dus "rauw" na het gisten?

Ik heb hetzelfde pakket en zat er aan te denken om de lactose een paar dagen in de vriezer te leggen...

Offline Alexander_H

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 159
  • Land: nl
  • Brouwen is leren
Re: Lactose toevoegen
« Reactie #4 Gepost op: 13-11-2020 08:01 u »
Als je gaat bottelen heb je eigenlijk geen wort meer maar jongbier, en dat heeft alcohol, dus infectie zal wel meevallen. Als je het zakje met een ontsmette schaar open maakt en niet in je bier laat vallen kan dat prima.
Persoonlijk zou ik het met de bottelsuiker mee oplossen in heet/kokend water, even wat laten afkoelen en je bier er op overhevelen. Wel een beetje roeren met een ontsmette roerspaan.

Offline PDGRRR

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 191
  • Land: nl
  • Magis fortuna quam sapientia
Re: Lactose toevoegen
« Reactie #5 Gepost op: 13-11-2020 08:32 u »
Persoonlijk zou ik het met de bottelsuiker mee oplossen in heet/kokend water, even wat laten afkoelen , en je bier er op overhevelen. wel een beetje roeren met een ontsmette roerspaan.

Lijkt mij in dit geval ook de beste methode.

Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.237
  • Land: nl
  • Brouwerij de 12 Stuyvers
    • Brouwerij de 12 Stuyvers
Re: Lactose toevoegen
« Reactie #6 Gepost op: 13-11-2020 09:16 u »
Ik heb nu meerdere keren gebrouwen met lactose in verschillende soorten bieren. Ik heb toch het idee wanneer dit bij het bottelen wordt toegevoegd uiteindelijk de lactose uitzakt. De beste ervaring heb ik bij toevoegen tijdens de laatste 10 minuten van de kook. Volgens mij heb ik hier eens op het forum gelezen dat dit komt doordat lactose minder makkelijk op te lossen is in water. Iemand die hier meer over kan vertellen?

Offline DLB

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 288
  • Land: nl
  • Alstie maar smaakt!
Re: Lactose toevoegen
« Reactie #7 Gepost op: 13-11-2020 10:47 u »
Ik heb in de laatste Brouw-magazine gelezen dat de brouwers bij Rock City en Kompaan de lactose vlak voor einde kook toevoegen.
Dit heeft te maken met de oplosbaarheid bij hogere temperatuur.

Uit tests zou zijn gebleken dat het voor de smaak geen effect heeft.

Offline Pendelaar

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 29
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lactose toevoegen
« Reactie #8 Gepost op: 13-11-2020 11:02 u »
Dank voor de reacties.
Ik ga het maar eens toevoegen bij de suikeroplossing zodat ik het even kan meekoken. Lijkt mij beter dan zo maar vanuit het zakje in het jongbier te storten.

Pendelaar

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.867
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Lactose toevoegen
« Reactie #9 Gepost op: 13-11-2020 11:24 u »
In plaats van lactose zou je ook eens steviadruppels kunnen proberen. Daarmee kun je evt eerst in je glas experimenteren om de juiste dosis te bepalen en te zien of je dat wat vindt.
 

Offline Pendelaar

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 29
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lactose toevoegen
« Reactie #10 Gepost op: 13-11-2020 19:11 u »
Beste Hans,
Hartelijk dank voor de tip. Dit ga ik zeker eens proberen, lijkt me leuk.
Dan wordt het een soort light bier...

Pendelaar

Offline Snelbier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 468
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lactose toevoegen
« Reactie #11 Gepost op: 15-11-2020 09:11 u »
Ik heb nu meerdere keren gebrouwen met lactose in verschillende soorten bieren. Ik heb toch het idee wanneer dit bij het bottelen wordt toegevoegd uiteindelijk de lactose uitzakt. De beste ervaring heb ik bij toevoegen tijdens de laatste 10 minuten van de kook. Volgens mij heb ik hier eens op het forum gelezen dat dit komt doordat lactose minder makkelijk op te lossen is in water. Iemand die hier meer over kan vertellen?
Zie dit topic: https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,40864.msg617482.html#msg617482
Lactose lost moeilijk op in koude vloeistof/bier. Als je het bij bottelen gebruikt zal het in 5 delen warm water moeten oplossen óf heel veel schudden met de flessen.

Online koffie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.105
  • Land: nl
  • Wat in het vat zit, verzuurt wel zeker!
Re: Lactose toevoegen
« Reactie #12 Gepost op: 15-11-2020 10:10 u »
Gisteravond dezelfde kit gebrouwen en ik had eigenlijk exact dezelfde vraag. Uiteindelijk besloten om bij de laatste 10 minuten de lactose mee te koken.

Offline JeroenP

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 17
  • Land: nl
  • Maar weet je wat ik denk...
Re: Lactose toevoegen
« Reactie #13 Gepost op: 15-11-2020 13:49 u »
Voor mijn stouts gebruik ik (bijna) altijd lactose, die voeg ik 5 - 10 minuten van einde kook toe.
Ik heb nooit problemen gehad met uitzakken van de lactose, je ziet daar niks meer van terug.

Tags: