Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Weer "back to the roots"met de ouwerwetse grote pan op een brander  (gelezen 2866 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 859
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Ik heb nu een keer of 10 gebrouwen met de Arsegan Easybrew 30 ketel.
Iedere keer was er wel wat.
Opgestuurd ter reparatie om de de oververhittingsbeveiliging niet goed werkte.
Slechte doorloop van het maischwater (filter dicht?)
Aanbranden. Noem maar op!
Slecht rendement. Ondanks roeren en niet roeren.

Ik ben nu een porter aan het brouwen.
Totaal 6500 gram mout op 35 liter maisch- en spoelwater.
Maischschema: 90 minuten op 67  ºC en 5 minuten uitmaischen op 78 ºC.
SG is amper 1040 voor het koken (zonder toevoeging van extra suiker).
Fijner schroten, grover schroten, niks helpt.

Doe ik steeds iets gruwelijk fout of is dit normaal.
Vroeger op de ouderwetse manier met brander en pan en veel roeren, kwam het SG altijd veel hoger uit.
SG van 1100 als dat nodig was , was geen enkel probleem.
Ik overweeg om weer " back to the roots" te gaan en die ketel aan de kant te fl..keren.
Help!
 



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.432
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Weer "back to the roots"met de ouwerwetse grote pan op een brander.
« Reactie #1 Gepost op: 11-11-2020 14:09 u »
Mijn persoonlijk oordeel is, dat je met een automaat altijd een lager rendement voor lief er bij moet nemen. Er gaat niets boven een ketel die je op de gewenste temperaturen kan brengen, waarin het schroot los kan bewegen door een goed werkend roersysteem.

Het roersysteem moet het beslag liefst gelijkmatig doen roteren.
Hier een zelfbouw systeem met een 12 V ruitenwisser motor als aandrijving.
Deze ketel van 38 L bevat 10 kg schroot en 32 L brouwwater, staat in een andere waterbadketel waarmee de temperatuur geregeld wordt, kan nooit aanbranden door warmtetoevoer langs alle wanden.
Na het gisten wordt het uiteindelijk 44 L bier van 7 vol%


Offline André de Laat

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 792
  • Land: nl
  • Ik brouw zoals ik het leuk vind.
Re: Weer "back to the roots"met de ouwerwetse grote pan op een brander.
« Reactie #2 Gepost op: 11-11-2020 14:17 u »
Mijn persoonlijk oordeel is, dat je met een automaat altijd een lager rendement voor lief er bij moet nemen. Er gaat niets boven een ketel die je op de gewenste temperaturen kan brengen, waarin het schroot los kan bewegen door een goed werkend roersysteem.

Het roersysteem moet het beslag liefst gelijkmatig doen roteren.
Hier een zelfbouw systeem met een 12 V ruitenwisser motor als aandrijving.
Deze ketel van 38 L bevat 10 kg schroot en 32 L brouwwater, staat in een andere waterbadketel waarmee de temperatuur geregeld wordt, kan nooit aanbranden door warmtetoevoer langs alle wanden.
Na het gisten wordt het uiteindelijk 44 L bier van 7 vol%

Ik ben het volledig met je eens. Alleen hou ik van met de hand roeren, maar dat is ieder voor zich hè? :D

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.432
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Weer "back to the roots"met de ouwerwetse grote pan op een brander.
« Reactie #3 Gepost op: 11-11-2020 14:34 u »
Als je ook 77 jaar zult zijn dan denk je anders over roeren met de hand.
Onder gesloten deksel veel minder verlies van warmte en verdamping.

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.591
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Weer "back to the roots"met de ouwerwetse grote pan op een brander.
« Reactie #4 Gepost op: 11-11-2020 14:59 u »
Bekend verhaal. Ik ben naar 6 x brouwen in de Easybrew terug traditioneel gaan brouwen.
Ketel verkocht en lekker weer met de potten en pannen in de weer. Bevalt mij prima. :brouwen:

Offline Snelbier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 473
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weer "back to the roots"met de ouwerwetse grote pan op een brander.
« Reactie #5 Gepost op: 11-11-2020 15:21 u »
Deels herkenbaar met de Brew Monk.  BZR fluctueert voor gelijke bieren/moutstort tussen 62 en 75%, kan geen duidelijke oorzaak vinden.
Potten en pannnen wil ik niét terug, en zeker niet in het groot.  Ieder zijn meug.  Brew Monk zal en moet kunnen werken.
Volgende brouwsel ga ik op de hand roeren, mét circulatiepomp-uitloopslang in het wort.  Moet 'perfect' worden..
Kan ik in ieder geval het schroten uitsluiten, hoewel ik qua rendement geen verschil zie tussen grof en fijn (op schijvenmolen).

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.625
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Weer "back to the roots"met de ouwerwetse grote pan op een brander.
« Reactie #6 Gepost op: 11-11-2020 15:52 u »
Ik overweeg om weer " back to the roots" te gaan en die ketel aan de kant te fl..keren.
Help!

Meteen doen! Ben je meteen van dat gezeik af...  Lekker weer 80%+ rendement en fijn roeren en filteren... :brouwen: ^-^ :)

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.364
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Weer "back to the roots"met de ouwerwetse grote pan op een brander.
« Reactie #7 Gepost op: 11-11-2020 16:21 u »
Alles herkenbaar. Met vrienden brouw ik nog met potten en pannen. Werkt prima.
Doch brouw ik voor me zelf dan rims ik. Geen bovenplaat maar gewoon retour in de maisch en ik roer geregeld. Ik ga voor gemak en kortere brouwtijd. Van start schroten tot gekoeld max 4 uur. Met potten en pannen brouw ik 2 uur langer maar dan wel dubbele hoeveelheid. Per saldo merk ik geen verschil in het eindresultaat bier.
Conclusie, ieder brouwt wat voor hem of haar het best bevalt. Kwestie van ervaren.

Offline Heyudude

  • Dionysos
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 237
  • Land: nl
  • Brood is graan wat geen bier mocht worden!
Ontmoedigd verhaal... ben benieuwd of het me bevalt met een automaat...
Terug kan altijd, vind dat je (niet kijkend naar de kosten) moet kunnen ervaren wat je het beste ligt.

Een RIMS of HERMS lijkt me super, geknutsel, kranen open dicht, automatiseren... Dus wie weet, dag opslag in het tuinhuis

Maar nog ff niet, heb genoeg goede verhalen gehoord en gezien van de gekozen automaat. Denk dat er net zoveel teleurgestelde gebruikers zijn.

Offline Rinus

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 466
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weer "back to the roots"met de ouwerwetse grote pan op een brander.
« Reactie #9 Gepost op: 11-11-2020 20:25 u »
Ik heb alleen ervaring met een automaat, inmiddels de 50 L versie, ik gebruik mijn oude 30 L alleen nog voor het spoelwater.
Ik kan dus niet vergelijken maar ik vind het wel relaxed werken, rendement heb ik nooit uitgerekend, maar de recepten die ik brouw komen vaak beter uit dan de berekening in het recept aangegeven, meestal zelfs zonder roeren.
Met de 50 L brouw ik zware bieren (10+) tot zo'n 35 Liter waarmee ik dan mooi 2 carboys kan vullen, of een GF conical.
Ieder zijn voorkeur inderdaad, ik vind die Herms, Rims erg indrukwekkende installaties en wie weet ga ik dat ooit ook nog eens proberen.

Maar voor nu, de Braumeister 50 prima ding, ok ik ben een dag bezig maar het gaat mij niet om de snelheid, je heb dan ook de tijd om alles rustig aan te doen en daarmee minder risico dat je iets vergeet.

Grote nadeel van de automaat vind ik de bediening, echt vreselijk! Maar daarvoor ben ik nu bezig om deze om te bouwen naar een WiFi gestuurde automaat die je met je telefoon, tablet of PC kan programmeren.
Het bedieningspaneel zit nu ook onderop de automaat, echt super onhandig en een maisch / hop gift programma in programmeren is een drama.

Offline Nobock

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 85
  • Land: nl
  • Geen brouwdag is gelijk
Re: Weer "back to the roots"met de ouwerwetse grote pan op een brander.
« Reactie #10 Gepost op: 11-11-2020 20:31 u »
Balen inderdaad. Maar het is wel een hele algemene klaagzang. Ik weet ook niet wat je allemaal al hebt geprobeerd. Roeren in ieder geval en dat heb ik bijvoorbeeld nog nooit gedaan. Heb je de temperatuur al gecontroleerd? Misschien geeft je pan een misleidende waarde. Als die goed lijkt te zijn dan zou ik tijdens het brouwen ook met een lange probe ergens in het midden van de moutkorf meten. Kan ook met zo'n digitale aan een snoertje en dan die probe er diep in steken. Kan zijn dat je doorloop inderdaad heel slecht is en de 'kerntemperatuur' teveel achter blijft. Om aanbranden te voorkomen laat ik mijn pomp altijd voluit met functionerende overloop. Zijn meningen over verdeeld maar ik heb lekker veel stroming over mijn bodem en nooit een serieus aangebrande pan. Op de bovenste filterplaat leg ik nog een theezeefje op zijn kant om kafjes op te vangen. Roeren doe ik niet en ik weet dus ook het effect niet op het rendement.

In jouw genoemde recept vind ik 6500 gram op 35 liter water weinig voor een barley wine. Ben er zelf geen liefhebber van dus maar 1x gebrouwen. Maar met 9400 gram op 37 liter water en een liter of 22 in het gistvat. Dat is inclusief een liter water die ik er bij gooide omdat SG te hoog was (1.100). Mijn rendement wisselt ook beetje maar ik denk dat dat bij iedereen zo is. Los ik op met extra water of droge moutextract. Maar eerlijk gezegd tune ik daar niet zo op. Ik brouw met Grainfather.

Ik hoop dat je nog wat mogelijkheden ziet voor je brouwapparaat. Ik zou zelf niet meer anders willen maar ik ben ook een bijzonder gemakzuchtige brouwer.

Offline Nobock

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 85
  • Land: nl
  • Geen brouwdag is gelijk
Re: Weer "back to the roots"met de ouwerwetse grote pan op een brander.
« Reactie #11 Gepost op: 11-11-2020 20:40 u »
Probeer eens een brouwer in je buurt te vinden met een gelijke brouwketel en ga lekker samen een gelijk recept brouwen. Met bijvoorbeeld zijn/haar moutmolen en kijk dan of er verschillen zijn. Het is weliswaar corona tijd maar 1 gast mag en beetje afstand houden en evt mondkapje. Je bril gaat toch wel beslaan  8).

Zou dat zelf ook wel eens willen doen met iemand uit de buurt met een Grainfather. Kijken of extra rendement van roeren opweegt tegen de benodigde inspanning. Ook langzaam heffen van de moutkorf wil ik wel eens testen. Heb dat 1x gedaan met slechtste rendement ooit.

Offline Heyudude

  • Dionysos
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 237
  • Land: nl
  • Brood is graan wat geen bier mocht worden!

Grote nadeel van de automaat vind ik de bediening, echt vreselijk! Maar daarvoor ben ik nu bezig om deze om te bouwen naar een WiFi gestuurde automaat die je met je telefoon, tablet of PC kan programmeren.
Het bedieningspaneel zit nu ook onderop de automaat, echt super onhandig en een mais / hop gift programma in programmeren is een drama.

Dat klinkt interessant... die wifi bediening wellicht een ander topic starten en je project delen?

Ik heb een youtube video gezien van een gast die de bediening losmaakte, op een stang monteerde en zo de bediening naar boven had gehaald. De lintkabel zat in de stang verwerkt voor de elektronica. Zal hem zo eens opzoeken en je sturen per dm.

Offline Sjoerd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 510
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weer "back to the roots"met de ouwerwetse grote pan op een brander.
« Reactie #13 Gepost op: 11-11-2020 21:39 u »
Inderdaad, gewoon lekker brouwen met 2 ketels en een weckketel voor spoelwater. Wel elektrisch op een Hendi 3500, werkt super

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.618
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weer "back to the roots"met de ouwerwetse grote pan op een brander.
« Reactie #14 Gepost op: 11-11-2020 21:56 u »
Je moet brouwen zoals je het zelf wil en als die ketel niet bevalt dan moet je er niet mee brouwen.
Maar met de meningen ben ik het niet eens. Want ik ben er van overtuigd dat als je met zo'n ketel niet kunt brouwen dat het aan je zelf ligt.
Hoe kan het dan er heel veel zijn waaronder ik die er wel mee overweg kunnen?
De eerste fout en belangrijkste is dat iedereen denkt dat het een automatische brouwketel is die alles zelf doet.
En dat is niet zo.
Jij moet er mee brouwen en je net als bij je pannen afvragen wat je aan doen bent zo niet krijg je de problemen zoals hierboven beschreven.
Heb er nu een 50tal brouwsels opzitten en vorige week zondag nog een Rochefort 10 kloon gebrouwen eind SG 1095.
Met een rendement van 73%.
Zal best iets lager zijn als bij pannen maar ik kan er mee leven.
Zou nooit meer anders willen brouwen en heb vanaf brouwsel 1 nog nooit een van deze problemen gehad.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.301
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Weer "back to the roots"met de ouwerwetse grote pan op een brander
« Reactie #15 Gepost op: 11-11-2020 22:30 u »
Doe ik steeds iets gruwelijk fout of is dit normaal.
Vroeger op de ouderwetse manier met brander en pan en veel roeren, kwam het SG altijd veel hoger uit.
SG van 1100 als dat nodig was , was geen enkel probleem.
Ik overweeg om weer " back to the roots" te gaan en die ketel aan de kant te fl..keren.
Help!

Ik heb nu zo'n 7,5 jaar een Braumeister. In het eerste jaar heb ik er ook heel erg aan moeten wennen.
Qua rendement zit ik nu beduidend hoger dan in het eerste jaar, maar de hoge rendementen van een grote pan met een hevelfilter haal ik niet meer. Brouwen met een brouwautomaat maakt dat je iets makkelijker hebt maar je levert wel wat in...

Offline Sjoerd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 510
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weer "back to the roots"met de ouwerwetse grote pan op een brander.
« Reactie #16 Gepost op: 11-11-2020 22:47 u »
Je moet brouwen zoals je het zelf wil en als die ketel niet bevalt dan moet je er niet mee brouwen.
Maar met de meningen ben ik het niet eens. Want ik ben er van overtuigd dat als je met zo'n ketel niet kunt brouwen dat het aan je zelf ligt.
Hoe kan het dan er heel veel zijn waaronder ik die er wel mee overweg kunnen?
De eerste fout en belangrijkste is dat iedereen denkt dat het een automatische brouwketel is die alles zelf doet.
En dat is niet zo.
Jij moet er mee brouwen en je net als bij je pannen afvragen wat je aan doen bent zo niet krijg je de problemen zoals hierboven beschreven.
Heb er nu een 50tal brouwsels opzitten en vorige week zondag nog een Rochefort 10 kloon gebrouwen eind SG 1095.
Met een rendement van 73%.
Zal best iets lager zijn als bij pannen maar ik kan er mee leven.
Zou nooit meer anders willen brouwen en heb vanaf brouwsel 1 nog nooit een van deze problemen gehad.

Ben wel benieuwd naar je Rochefort 10 recept 😉👍

Offline ExPeteriment

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 443
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weer "back to the roots"met de ouwerwetse grote pan op een brander
« Reactie #17 Gepost op: 12-11-2020 07:50 u »
Ik heb nu een keer of 10 gebrouwen met de Arsegan Easybrew 30 ketel.
Iedere keer was er wel wat.
Opgestuurd ter reparatie om de de oververhittingsbeveiliging niet goed werkte.
Slechte doorloop van het maischwater (filter dicht?)
Aanbranden. Noem maar op!
Slecht rendement. Ondanks roeren en niet roeren.

Ik ben nu een porter aan het brouwen.
Totaal 6500 gram mout op 35 liter maisch- en spoelwater.
Maischschema: 90 minuten op 67  ºC en 5 minuten uitmaischen op 78 ºC.
SG is amper 1040 voor het koken (zonder toevoeging van extra suiker).
Fijner schroten, grover schroten, niks helpt.

Doe ik steeds iets gruwelijk fout of is dit normaal.
Vroeger op de ouderwetse manier met brander en pan en veel roeren, kwam het SG altijd veel hoger uit.
SG van 1100 als dat nodig was , was geen enkel probleem.
Ik overweeg om weer " back to the roots" te gaan en die ketel aan de kant te fl..keren.
Help!
Met een vergelijkbare stort en hoeveelheid water kom ik met mijn EB30 makkelijk op SG van 1060 zonder suikertoevoeging. Er gaat bij jou iets goed mis. Ik kan me voorstellen dat je het na 10 keer proberen het goed zat bent. Je mag bij mij komen kijken, maar zal wel eind uit de buurt zijn.

Offline Rinus

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 466
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Dat klinkt interessant... die wifi bediening wellicht een ander topic starten en je project delen?

Ik heb een youtube video gezien van een gast die de bediening losmaakte, op een stang monteerde en zo de bediening naar boven had gehaald. De lintkabel zat in de stang verwerkt voor de elektronica. Zal hem zo eens opzoeken en je sturen per dm.
Bedankt voor het filmpje, qua schoonmaken en onderhoud kan het wat onhandig zijn, maar echt  :groots: knap gedaan.

Zodra ik vorderingen kan rapporteren laat ik het jullie weten via een nieuw topic. Ik heb nog een DS18B20 well sensor nodig met een korte lengte die ook gewoon snel leverbaar is (Ali duurt de komende maanden te lang)
 De rest heb ik wel in huis :-)

Offline Johan_vL

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 397
  • Land: nl
  • Van proberen kun je leren
Re: Weer "back to the roots"met de ouwerwetse grote pan op een brander.
« Reactie #19 Gepost op: 12-11-2020 19:59 u »
Inderdaad, gewoon lekker brouwen met 2 ketels en een weckketel voor spoelwater. Wel elektrisch op een Hendi 3500, werkt super

Ja zo dus! Ik heb nog nooit met een automaat gebrouwen en denk ook niet dat het ooit gebeuren zal :-))

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.118
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Weer "back to the roots"met de ouwerwetse grote pan op een brander
« Reactie #20 Gepost op: 12-11-2020 20:03 u »
De enige reden dat ik met een automaat (Speidel) brouw is de compactheid van de installatie. En ok, ook een beetje bling bling😉.

Voor de rest zijn er vooral beperkingen.

Offline Heuvinger brouwerij

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 576
  • Land: nl
  • Avangard malz, CML yeast, Noord-Nederlandse hop
Re: Weer "back to the roots"met de ouwerwetse grote pan op een brander
« Reactie #21 Gepost op: 12-11-2020 20:55 u »
Dat ik weer bier ga brouwen in inox gamellen, acht ik uitgesloten, misschien nog een keer wort koken.
Lekker brouwen in die warme keuken ipv in de soms koude garage, met die Hopfengott met MP-15R pomp is wel zo gemakkelijk.
Waarbij ik moet zeggen dat ik onlangs gebrouwen heb in de Lidl weckketel met een filterheks, waarvan ik denk dat ik dat vaker moet gaan doen.
Ik vermoed dat het dan een brouwsel in de Hopfengott wordt en de tweede in de Lidl weckketel.
Het borstel uit de Lidl ketel te scheppen viel me ook nog mee.
Koken in de 25 L waterkoker en het tweede brouwsel in de gamel.

Offline koffie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.105
  • Land: nl
  • Wat in het vat zit, verzuurt wel zeker!
Re: Weer "back to the roots"met de ouwerwetse grote pan op een brander
« Reactie #22 Gepost op: 12-11-2020 20:56 u »
Qua rendement zit ik nu beduidend hoger dan in het eerste jaar
Kun je aangeven waar de verhoging vandaan komt? Heb je zelf iets actief gewijzigd aan je manier van brouwen?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.301
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Weer "back to the roots"met de ouwerwetse grote pan op een brander
« Reactie #23 Gepost op: 12-11-2020 21:54 u »
Kun je aangeven waar de verhoging vandaan komt? Heb je zelf iets actief gewijzigd aan je manier van brouwen?

Regelmatig roeren en beter spoelen door de moutkorf langzaam omhoog te halen in combinatie met gelijktijdige toevoeging van spoelwater.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.730
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Weer "back to the roots"met de ouwerwetse grote pan op een brander
« Reactie #24 Gepost op: 13-11-2020 09:36 u »
De enige reden dat ik met een automaat (Speidel) brouw is de compactheid van de installatie. En ok, ook een beetje bling bling😉.

Voor de rest zijn er vooral beperkingen.

Compactheid is inderdaad een groot voordeel, bling bling zijn wel allemaal wel gevoelig voor, wees eerlijk :).

Heb ooit een gezamenlijke brouwdag gedaan met een Easybrew 30 brouwer: Met de stort al rekening gehouden met het verschil in rendement (75% versus 90% met mijn pannetjes destijds). Zowel op filteren, spoelen, koken en schoonmaken 'won' de pan van de Easybrew 30. Maar voor hem is het een fantastische oplossing, wat kleiner behuisd, dan neem je de 'beperkingen' inderdaad eerder voor lief. Prijs me dan ook erg gelukkig met een brouwerij tuinhuisje in de tuin ;)

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.875
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Weer "back to the roots"met de ouwerwetse grote pan op een brander
« Reactie #25 Gepost op: 13-11-2020 11:43 u »
wat kleiner behuisd, dan neem je de 'beperkingen' inderdaad eerder voor lief.
Je kunt ook een 2 pan systeem nemen met 2 pannen die je in elkaar kunt schuiven (handvaten eraf slijpen) dan heb je niet de nadelen maar wel de voordelen. zelfs in een klein huis van 100 m3 moet toch wel ergens een gaatje te vinden zijn om iets van 30 liter op te slaan lijkt mij. en de gisting kun je evt ook nog in een van die 2 ketels doen. Dus ruimtegebrek kun je op versachillende manieren oplossen.   

Offline Griebelienus

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 173
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is al 3 jaar mijn informatiebron
Re: Weer "back to the roots"met de ouwerwetse grote pan op een brander
« Reactie #26 Gepost op: 13-11-2020 12:59 u »

Je kunt ook een 2 pan systeem nemen met 2 pannen die je in elkaar kunt schuiven (handvaten eraf slijpen) dan heb je niet de nadelen maar wel de voordelen. zelfs in een klein huis van 100 m3 moet toch wel ergens een gaatje te vinden zijn om iets van 30 liter op te slaan lijkt mij. en de gisting kun je evt ook nog in een van die 2 ketels doen. Dus ruimtegebrek kun je op versachillende manieren oplossen.

Inderdaad met een 2-pans systeem werkt het voor mij prima om 20 liter te vergisten. Handvaten op deze relatief goedkope RVS-pannen zitten er nog op ook (stapelen met noppenfolie er tussen ) Grote brouwpan gebruik ik ook als maischketel met Mattmill filterplaat onderin. Geïsoleerd met campingmatje met zilverfolie hoef ik nooit tussendoor bij te verwarmen, behalve als er een 2e maisch-stap is. Daarna overheleven in 2e pan. Ketel schoonmaken, filterplaat er uit en wordt terug in de pan hevelen en daarmee koken. Beide pannen passen inelkaar en passen bovenop een keukenkast.
Ik woon echt klein (minder dan 100 m3 schat ik), vergisting gaat in de meterkast met een waterkoeling via een koelbox. Dus dat kan allemaal.
Door de vele negatieve verhalen over automaten nooit overwogen er 1 te kopen....  Ik hou ook wel van roeren met de hand... voelt alsof ik als "kok" lekker ambachtelijk aan het koken ben voor een hele grote familie.  :proost:

Offline Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 859
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Re: Weer "back to the roots"met de ouwerwetse grote pan op een brander.
« Reactie #27 Gepost op: 13-11-2020 15:11 u »


In jouw genoemde recept vind ik 6500 gram op 35 liter water weinig voor een barley wine.
Geen Barley wijn maar een Porter.
Barlywijn heb ik geprobeerd met als resultaat dat de handel aanbrandde ( veel mout,weinig maischwater) door slechte doorloop.

Ik hoop dat je nog wat mogelijkheden ziet voor je brouwapparaat. Ik zou zelf niet meer anders willen maar ik ben ook een bijzonder gemakzuchtige brouwer.

Offline Nobock

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 85
  • Land: nl
  • Geen brouwdag is gelijk
Re: Weer "back to the roots"met de ouwerwetse grote pan op een brander
« Reactie #28 Gepost op: 13-11-2020 18:40 u »
Ok. Ik ben niet alleen een gemakzuchtige brouwer maar ook een gemakzuchtige lezer  :-[

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.118
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Weer "back to the roots"met de ouwerwetse grote pan op een brander
« Reactie #29 Gepost op: 14-11-2020 10:54 u »
Regelmatig roeren en beter spoelen door de moutkorf langzaam omhoog te halen in combinatie met gelijktijdige toevoeging van spoelwater.

Dat zijn voor mij  redenen dat ik de automaat niet ideaal vind.

Wat ik naast compactheid nog als winstpunt zag was dat je tijdens het brouwen wat anders kunt doen. Maar dat doe ik ook niet zo snel. inderdaad af en toe platen losmaken, roeren, metingen doen, oppassen voor overkokers, ....

Nadeel van een automaat vind ik ook dat de temperatuur niet homogeen is. De doorstroomsnelheid door het moutbed naar boven is laag zodat het een hele tijd duurt voordat de temperatuur van het wort boven de plaat gelijk is aan de temperatuur bij de sensor onderin.

Voor mensen die beginnen is een automaat wel ideaal omdat je snel kunt beginnen.

Ik heb wel spijt dat ik mijn pannen en toebehoren heb weggegeven voor de echt hoge sg brouwsels

Offline André de Laat

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 792
  • Land: nl
  • Ik brouw zoals ik het leuk vind.
Re: Weer "back to the roots"met de ouwerwetse grote pan op een brander
« Reactie #30 Gepost op: 14-11-2020 11:01 u »
Ik heb wel spijt dat ik mijn pannen en toebehoren heb weggegeven voor de echt hoge sg brouwsels

Weggegeven nog wel? Ik ben dolblij met mijn 2 SS ketels en inductieplaat. Kan geen automaat tegenop.

Offline Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 859
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Re: Weer "back to the roots"met de ouwerwetse grote pan op een brander.
« Reactie #31 Gepost op: 14-11-2020 11:03 u »
J
De eerste fout en belangrijkste is dat iedereen denkt dat het een automatische brouwketel is die alles zelf doet.
En dat is niet zo.


Dat denk ik dus helemaal niet, integendeel.

Ik gebruik hem eigenlijk alleen voor het maischen, zodat de ingestelde temperaturen redelijk nauwkeurig worden aangehouden.
Ik blijf er eigenlijk bijna constant bij en het valt me wel op dat de de ingestelde temperaturen niet nauwkeurig worden aangehouden.
Soms fluctueert de temperatuur wel 4-6 graden (thermostaat?)

En roer zeer regelmatig.
Na het maischen doe ik alles handmatig!
Spoelen doe ik in een aparte container.
Temperatuur opnieuw instellen 100 ºC voor het koken en de tijd hou ik ook apart bij.
Dus dat kan het niet zijn.

Pomp staat op volle doorloop en toch had ik met een zware jongen (veel mout in verhouding met de hoeveelheid water) een slechte doorloop met als gevolg aanbranden.
Schroten wat aangepast (wat grover) ook het hele fijne stof zoveel mogelijk verwijderd.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.118
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Weer "back to the roots"met de ouwerwetse grote pan op een brander
« Reactie #32 Gepost op: 14-11-2020 11:07 u »
Weggegeven nog wel? Ik ben dolblij met mijn 2 SS ketels en inductieplaat. Kan geen automaat tegenop.

Aan een hobby hoef ik niets te verdienen. Hopelijk is de ontvangster nu net zo enthousiast voor deze hobby als ik

Offline Heyudude

  • Dionysos
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 237
  • Land: nl
  • Brood is graan wat geen bier mocht worden!
Bij mijn automaat (raar woord eigenlijk, ik noem het maar een alles in een ketel) heb ik gelet op het goed vasthouden en meten van de temperatuur. Die kwam er goed uit de test. We zullen zien in de praktijk.
Doorstroming is wel van belang denk ik, zonder dat verwarmt het element alleen onderin.

En gemak dient de mens, ik zie het als een goede opstap, al zijn de meningen verdeelt. 2 pannen zal mits van goede kwaliteit ook goed werken. Keuzes, keuzes...

Offline André de Laat

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 792
  • Land: nl
  • Ik brouw zoals ik het leuk vind.
Bij mijn automaat (raar woord eigenlijk, ik noem het maar een alles in een ketel) heb ik gelet op het goed vasthouden en meten van de temperatuur. Die kwam er goed uit de test. We zullen zien in de praktijk.
Doorstroming is wel van belang denk ik, zonder dat verwarmt het element alleen onderin.

En gemak dient de mens, ik zie het als een goede opstap, al zijn de meningen verdeelt. 2 pannen zal mits van goede kwaliteit ook goed werken. Keuzes, keuzes...

Heb zowat overal mee gebrouwen en vergist. Ben toch het meest tevreden met wat ik nu heb. Alleen zonde van de centen. Je krijgt nooit terug wat je ervoor hebt betaald. Verkocht de Brew Monk bijv. voor 150 euro. Half jaar oud...
Glas, PVC, plastic vaten, nu RVS.

Offline Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 859
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Re: Weer "back to the roots"met de ouwerwetse grote pan op een brander
« Reactie #35 Gepost op: 14-11-2020 11:50 u »
, bling bling zijn wel allemaal wel gevoelig voor, wees eerlijk :).



Klopt gedeeltelijk! Hecht niet aan luxe of bling-bling.
Misschien een beetje met mijn motorfiets een chopper met redelijk wat chroom, maar ben beslist geen poetser! :D :D :D :D :D :D :D
( off topic, sorry  ;) ;) ;) ;) )

Offline guidomarree

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 85
  • Land: be
  • Eentje is geentje
Re: Weer "back to the roots"met de ouwerwetse grote pan op een brander
« Reactie #36 Gepost op: 14-11-2020 11:59 u »
Bedankt voor het filmpje, qua schoonmaken en onderhoud kan het wat onhandig zijn, maar echt  :groots: knap gedaan.

Zodra ik vorderingen kan rapporteren laat ik het jullie weten via een nieuw topic. Ik heb nog een DS18B20 well sensor nodig met een korte lengte die ook gewoon snel leverbaar is (Ali duurt de komende maanden te lang)
 De rest heb ik wel in huis :-)
Die van mij had ik via Amazon. Denk binnen de week geleverd en kwam maar een paar euro duurder uit.
https://www.amazon.de/dp/B0885Y3C7V/ref=cm_sw_r_cp_apap_SaJpWKLx5msdq

Of bedoel je met een thermowell bij? Deze had ik wel apart via ali. Denk dat het op 3 weken was aangekomen.

Offline Nobock

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 85
  • Land: nl
  • Geen brouwdag is gelijk
Re: Weer "back to the roots"met de ouwerwetse grote pan op een brander
« Reactie #37 Gepost op: 14-11-2020 19:36 u »
Door de titel grijpen de pannenbrouwers hun kans om je in hun kamp te krijgen. Jammer dat er weinig reactie is van EB brouwers maar het meeste zal ook al in andere draadjes zijn genoemd. Ik wil toch nog wat proberen.

Ik blijf er eigenlijk bijna constant bij en het valt me wel op dat de de ingestelde temperaturen niet nauwkeurig worden aangehouden.
Soms fluctueert de temperatuur wel 4-6 graden ( thermostaat?)
Het kan ook het vermogen zijn waarmee je regelt. Bij hoog vermogen zal de fluctuatie groter zijn.

Pomp staat op volle doorloop en toch had ik met een zware jongen (veel mout in verhouding met de hoeveelheid water) een slechte doorloop met als gevolg aanbranden.

Het overlooppijpje is waarschijnlijk minder goed af te stellen als bij GF. Als die afstelling goed is maakt de doorloop van de moutkorf in deze kwestie weinig uit omdat de recirculatie dan voor een groter deel via de overloop gaat.

Ik zou het op dit punt nog eens met rijsthulzen en of grover schroten proberen.

Maar het beste zou je kunnen vergelijken door met jouw ketel bij een andere (tevreden) EB brouwer te brouwen of hem (haar) met zijn ketel bij jou uit te nodigen. Zijn schrootmolen gebruiken an dan vergelijken waar je op uit komt. Mss heb je gewoon pech met een 'maandagochtend' exemplaar (weet niet of chinezen ook een weekend hebben). Of blijkt dat jouw ambities inderdaad van geen kanten haalbaar zijn met een EB. Kun je dan terug naar pannen.

Offline Heyudude

  • Dionysos
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 237
  • Land: nl
  • Brood is graan wat geen bier mocht worden!
Ben blij met deze toevoeging @nobock denk dat meekijken en afkijken (en ook op youtube bv) veel ogen opent. De manier van schroten en ook de instellingen zijn bij deze soort alles in een apparatuur belangrijker. Je doorstroming is meestal regelbaar door het kraantje meer open of dicht te zetten.

Het rendement wat hier vaak genoemd is, dat is een feit en niet veel aan te doen behalve optimaliseren zoals Jacques meldt.

Offline Rinus

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 466
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weer "back to the roots"met de ouwerwetse grote pan op een brander
« Reactie #39 Gepost op: 14-11-2020 20:46 u »
Die van mij had ik via Amazon. Denk binnen de week geleverd en kwam maar een paar euro duurder uit.
https://www.amazon.de/dp/B0885Y3C7V/ref=cm_sw_r_cp_apap_SaJpWKLx5msdq

Of bedoel je met een thermowell bij? Deze had ik wel apart via ali. Denk dat het op 3 weken was aangekomen.
Hallo, nee die is het niet, ik moet namelijk de vloeistof in de ketel kunnen meten net zoals de originele NTC weerstand van 10KOhm. Er moet dus een gat geboord worden waar deze sensor dan in komt:
https://www.amazon.nl/gp/product/B07ZTMJZPL/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o00_s00?ie=UTF8&psc=1

p.s. sorry, dit gaat helemaal off topic, dat was zeker niet mijn bedoeling, laten we het hier aub even bij laten.
Ik start zoals gezegd een nieuw topic zodra er iets nieuws te melden is met betrekking van het ombouwen van de Brewmonk en varianten.....

Offline Rinus

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 466
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Ben blij met deze toevoeging @nobock denk dat meekijken en afkijken (en ook op youtube bv) veel ogen opent. De manier van schroten en ook de instellingen zijn bij deze soort alles in een apparatuur belangrijker. Je doorstroming is meestal regelbaar door het kraantje meer open of dicht te zetten.

Het rendement wat hier vaak genoemd is, dat is een feit en niet veel aan te doen behalve optimaliseren zoals Jacques meldt.

Helemaal mee eens, knijp het kraantje goed zodat er net geen wort in het overloop pijpje komt, dat werkt voor mij echt perfect! Sommige gebruikers denken namelijk dat het moet overlopen, NEE dus! niet doen!
ik probeer altijd minimaal zo'n 1cm onder het pijpje te blijven door het kraantje af te stellen, dit moet je wel in de gaten houden en soms gedurende het proces wat opnieuw afstellen.

Soms roer ik wel en soms niet, maar ik heb geen bewijzen of cijfers van het rendement mbt roeren of niet roeren...  Dus deze zin helpt niemand iets  :weetniet:

Ook met de BM30-50  kan je zoals Jacques aangaf je moutpijp langzaam liften, dus niet meteen helemaal eruit halen, maar in stappen, spoelen tijdens het liften, ik geloof ook meer in dat soort optimalisaties.
Maar blijf wel verstandig, je wilt echt niet dat je moutpijp om welke reden dan ook loskomt van je hefinrichting en in de pan terug "valt" dat is echt gevaarlijk en geeft ook een hoop rommel.
Liever steunen op de standaard steuntjes met wat minder rendement dan dat je jezelf verwond.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.301
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Weer "back to the roots"met de ouwerwetse grote pan op een brander
« Reactie #41 Gepost op: 14-11-2020 21:46 u »
Ik heb wel spijt dat ik mijn pannen en toebehoren heb weggegeven voor de echt hoge sg brouwsels

Die heb ik nog steeds. Alleen is de brouwketel wel erg groot (90 liter). Ik zit er aan te denken om een kleinere brouwketel te kopen van zo'n 30 liter en weer traditioneel te gaan brouwen met wel de nodige aansturing van de temperatuur en een roerwerk. Terug naar de roots maar dan toch anders...  :)

Online Hopfenfox

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 73
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Helemaal mee eens, knijp het kraantje goed zodat er net geen wort in het overloop pijpje komt, dat werkt voor mij echt perfect! Sommige gebruikers denken namelijk dat het moet overlopen, NEE dus! niet doen!
ik probeer altijd minimaal zo'n 1cm onder het pijpje te blijven door het kraantje af te stellen, dit moet je wel in de gaten houden en soms gedurende het proces wat opnieuw afstellen.

Bij mijn Hopfengott steekt het overlooppijpje minimaal uit boven de spargeplate. Ik probeer ook vooral geen wort door dat pijpje te laten lopen. Dat betekent gedurende de maisch een doorlopend bijstellen van het kraantje. Dat vind ik prima, ik ga dus niet een uur iets anders doen maar blijf bij de ketel. Geeft je toch meer het idee dat je betrokken bent bij het resultaat en niet alles aan de automaat over laat.

Offline middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.232
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Weer "back to the roots"met de ouwerwetse grote pan op een brander
« Reactie #43 Gepost op: 14-11-2020 23:50 u »
Tegen iedereen die problemen met zijn Easybrew/ Brew Monk / enhoezenogmeermogenheten heeft zou ik willen zeggen: lees het draadje over de Easybrew 30 door. Ja daar ben je even mee bezig, maar alle hier genoemde problemen komen daar uitgebreid aan de orde.

Met deze ketels kun je prima brouwen, maar je moet wel even de moeite nemen om je erin te verdiepen. Dat geldt overigens ook voor 'conventioneel' brouwen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.301
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Weer "back to the roots"met de ouwerwetse grote pan op een brander
« Reactie #44 Gepost op: 14-11-2020 23:55 u »
Tegen iedereen die problemen met zijn Easybrew/ Brew Monk / enhoezenogmeermogenheten heeft zou ik willen zeggen: lees het draadje over de Easybrew 30 door. Ja daar ben je even mee bezig, maar alle hier genoemde problemen komen daar uitgebreid aan de orde.

Met deze ketels kun je prima brouwen, maar je moet wel even de moeite nemen om je erin te verdiepen. Dat geldt overigens ook voor 'conventioneel' brouwen.

Als het gaat om het brouwen van zware bieren is een traditionele pan met hevelfilter superior aan elke brouwautomaat... Er is zeker mee te werken maar je moet allerlei dingen uithalen.
Een brouwautomaat heeft zo zijn voordelen maar een traditionele installatie ook...

Offline middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.232
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Weer "back to the roots"met de ouwerwetse grote pan op een brander
« Reactie #45 Gepost op: 15-11-2020 00:26 u »
Er is zeker mee te werken maar je moet allerlei dingen uithalen.

Ik haal niet allerlei dingen uit als ik aan het brouwen ben met mijn Brew Monk, dus ik kan dit niet goed plaatsen.

Dat een traditionele installatie ook bepaalde voordelen heeft is zeker waar.

Offline koffie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.105
  • Land: nl
  • Wat in het vat zit, verzuurt wel zeker!
Re: Weer "back to the roots"met de ouwerwetse grote pan op een brander
« Reactie #46 Gepost op: 15-11-2020 10:50 u »
Regelmatig roeren en beter spoelen door de moutkorf langzaam omhoog te halen in combinatie met gelijktijdige toevoeging van spoelwater.
Dank!

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.618
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weer "back to the roots"met de ouwerwetse grote pan op een brander.
« Reactie #47 Gepost op: 15-11-2020 13:47 u »

Pomp staat op volle doorloop en toch had ik met een zware jongen (veel mout in verhouding met de hoeveelheid water) een slechte doorloop met als gevolg aanbranden.
Schroten wat aangepast (wat grover) ook het hele fijne stof zoveel mogelijk verwijderd.

Dat was dan ook het probleem dat je de pomp op volle doorloop had gezet.
Is al heel vaak voor gewaarschuwd.

Offline Nobock

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 85
  • Land: nl
  • Geen brouwdag is gelijk
Sommige gebruikers denken namelijk dat het moet overlopen, NEE dus! niet doen!
ik probeer altijd minimaal zo'n 1 cm onder het pijpje te blijven door het kraantje af te stellen, dit moet je wel in de gaten houden en soms gedurende het proces wat opnieuw afstellen.

Met hoofdletters nog wel. Waarom zou ik het niet lekker rond laten gaan? Ik weet wel een voordeel namelijk dat ik een flinke flow van wort over mijn bodem heb en daarom wellicht geen aanbranden. Nadeel zal zijn dat ik meer vaste deeltjes rondpomp die anders bovenop mijn mout blijven liggen. Die deeltjes zouden kunnen gaan aanbranden maar bij mij dus niet.

Maischen doe ik op laag vermogen en koken op groot vermogen. Denk dat als het al aankoekt dat het bij het koken is wanneer ik ook veel meer klonterende eiwitten heb maar ik weet dat niet want ik maisch en kook in dezelde ketel. Heeft iemand al eens 2 gelijke brouwsels gemaakt en bij de ene brouw na de maisch overgeheveld en in een aparte pan gekookt en de koek op de bodem van zijn ketel vergeleken? Dus die bodem'aanslag' na alleen maischen en die na maisch en kook in zelfde ketel?

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.618
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weer "back to the roots"met de ouwerwetse grote pan op een brander
« Reactie #49 Gepost op: 15-11-2020 13:56 u »
Omdat als het door het overlooppijpje gaat je geen goed filterbed hebt.
En het is juist de bedoeling dat het via je filterbed gaat.
Bij mij ook nooit door het pijpje en op het laatst staat de pomp ook bijna helemaal open.

Offline Nobock

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 85
  • Land: nl
  • Geen brouwdag is gelijk
Re: Weer "back to the roots"met de ouwerwetse grote pan op een brander
« Reactie #50 Gepost op: 15-11-2020 14:12 u »
Bij mij gaat het ook door het filterbed én door het pijpje. Trouwens wel mooi dat bij jou bij einde maisch alles door de filterbed gaat. Dat haal ik niet. Roer je ook?

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.618
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weer "back to the roots"met de ouwerwetse grote pan op een brander
« Reactie #51 Gepost op: 15-11-2020 14:24 u »
Een keer na een minuut of 10 en dan niet meer.

Offline Nobock

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 85
  • Land: nl
  • Geen brouwdag is gelijk
Re: Weer "back to the roots"met de ouwerwetse grote pan op een brander
« Reactie #52 Gepost op: 15-11-2020 14:27 u »
Dan kun je evengoed 'spoelkanalen' hebben. Dan zou ik in ieder geval dicht voor het spoelen nog een keer roeren. Maar zelf roer ik niet.

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.618
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weer "back to the roots"met de ouwerwetse grote pan op een brander
« Reactie #53 Gepost op: 15-11-2020 14:47 u »
Nee voor het spoelen roer ik niet meer omdat je dan heel troebel wort krijgt.
Wat ik wel doe is dat ik voor het spoelen de bovenste paar cm van het filterbed los maak.

Iedereen moet vooral doen wat ie wil doe ik ook.

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.364
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Weer "back to the roots"met de ouwerwetse grote pan op een brander
« Reactie #54 Gepost op: 15-11-2020 16:33 u »
Ik denk ook dat ieder zijn of haar werkwijze moet zien te vinden. Niet alle veranderingen zijn verbeteringen maar heb nu het voor mij beste resultaat gevonden. 15 liter 1 pans elektrisch rims.
1stapsmaish en stort bij 65 graden. De eerste 10 min. Loopt wort er niet optimaal door, pomp knijpen helpt en kan na 10 min vol open. Ik roer de eerste 50 min ca 10 x en laatste 15 min niet meer. Maisch ca 70 min.  78 ºC stap sla ik over. Ik spoel met 90 plus water.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.301
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Weer "back to the roots"met de ouwerwetse grote pan op een brander
« Reactie #55 Gepost op: 15-11-2020 21:37 u »
Ik haal niet allerlei dingen uit als ik aan het brouwen ben met mijn Brew Monk, dus ik kan dit niet goed plaatsen.

Dat een traditionele installatie ook bepaalde voordelen heeft is zeker waar.

Voor het brouwen van een wort met een SG boven de 1085 moet ik of dubbelmaischen of moutextract dan wel suiker toevoegen. Bij een Braumeister is een minimale hoeveelheid maischwater noodzakelijk om het verbranden van suikers op het verwarmingselement te voorkomen.
Bij een traditionele ketel kun je zonder probleem elke zwaarte brouwen die je wilt.

Offline Dirtbag

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 839
  • Land: nl
  • Syntax error!
Re: Weer "back to the roots"met de ouwerwetse grote pan op een brander
« Reactie #56 Gepost op: 16-11-2020 19:56 u »
Ik zit er nu over te denken om naast de Easybrew 50 ook een 75 liter pan te kopen om net onder de 40 liter bier op volle sterkte te kunnen brouwen. Heb recentelijk een herfstbock willen brouwen met 13.5 kg mout. Ik kwam uit op 37.9 (mooie hoeveelheid) maar een sg van 1060 ... Da's een beetje aan de lage kan zullen we maar zeggen. er was ook maar zeer weinig circulatie. Voor de zwaardere bieren en voor de Weizen. (Nog nooit een weizen gebrouwen in de Easybrew 50 die NIET aanbrandde) zou ik dan een 75 liter pan kopen.


De rest van de pannenbrouwset heb ik trouwens nog steeds, dus twee 50 liter pannen en twee 27 liter weck pannen, alle slangen en de platenkoeler, hoewel ik denk dat ik toch de koelspiraal van de Easybrew 50 pak voor in de pan.

db

Offline Rinus

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 466
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weer "back to the roots"met de ouwerwetse grote pan op een brander
« Reactie #57 Gepost op: 17-11-2020 17:25 u »
Ik zit er nu over te denken om naast de Easybrew 50 ook een 75 liter pan te kopen om net onder de 40 liter bier op volle sterkte te kunnen brouwen. Heb recentelijk een herfstbock willen brouwen met 13.5 kg mout. Ik kwam uit op 37.9 (mooie hoeveelheid) maar een sg van 1060 ... Da's een beetje aan de lage kan zullen we maar zeggen. er was ook maar zeer weinig circulatie. Voor de zwaardere bieren en voor de Weizen. (Nog nooit een weizen gebrouwen in de Easybrew 50 die NIET aanbrandde) zou ik dan een 75 liter pan kopen.


De rest van de pannenbrouwset heb ik trouwens nog steeds, dus twee 50 liter pannen en twee 27 liter weck pannen, alle slangen en de platenkoeler, hoewel ik denk dat ik toch de koelspiraal van de Easybrew 50 pak voor in de pan.

db

Is er al iemand met ervaring met de 75 Liter? Ik overweeg deze ook aan te schaffen; van 30->50->70 Ik kan op Youtube ook nog niet echt iets vinden.
Met name het glazen peilglas vind ik heel erg kwetsbaar. Is bij mij al een keer gebroken, volgens mij is dat verbeterd bij de nieuwe 70-75 L versie.

Offline Dirtbag

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 839
  • Land: nl
  • Syntax error!
Re: Weer "back to the roots"met de ouwerwetse grote pan op een brander
« Reactie #58 Gepost op: 17-11-2020 18:34 u »
Ik bedoel een normale 75 liter pan. Niet een brouwtomaat.

db

Tags: