Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: 12 dagen dryhoppen?  (gelezen 521 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline rubus

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
12 dagen dryhoppen?
« Gepost op: 11-11-2020 09:16 u »
Hi,

Binnenkort wil ik een Citra Dipa maken waarin ik een dryhop tijd zie van 12 dagen met Amarillo en Citra hop.
Weet iemand of dit goed gaat zonder een grassmaak in mijn bier te krijgen, of verschilt dat juist per hopsoort?

Groet,
Ruben


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.431
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: 12 dagen dryhoppen?
« Reactie #1 Gepost op: 11-11-2020 09:51 u »
Dry hoppen duurt maar 4 dagen. Dan zijn alle aroma's opgenomen uit de hop.

Offline Niels B.

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 668
  • Land: nl
Re: 12 dagen dryhoppen?
« Reactie #2 Gepost op: 11-11-2020 09:52 u »
Wat een straf hè, bierbrouwen, moet je gewoon tweemaal daags proeven om te kijken of het bier er al klaar voor is :p

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.730
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: 12 dagen dryhoppen?
« Reactie #3 Gepost op: 11-11-2020 11:45 u »
Wat een straf hè, bierbrouwen, moet je gewoon tweemaal daags proeven om te kijken of het bier er al klaar voor is :p

Dat is echt een van de grootste nadelen van thuiswerken  >:D

Offline JanDeGraaff

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 508
  • Land: nl
  • Bier is het antwoord. Ben alleen ff de vraag kwijt
Re: 12 dagen dryhoppen?
« Reactie #4 Gepost op: 11-11-2020 11:50 u »
Dry hoppen duurt maar 4 dagen. Dan zijn alle aroma's opgenomen uit de hop.
In het proefschrift van P.H. Wolfe, afgestudeerd bij "hopprofessor" Thomas Shellhammer, staat zelfs dat dat voor de meeste aroma delen binnen 240 minuten het geval is. De aanbeveling in het proefschrift is om ± 1 dag te koudhoppen.

Een observatie uit dit onderzoek is dat door de hydrophobiciteit van sommige aroma delen deze bij langdurig koudhoppen juist weer terug opgenomen worden door de vaste hopdelen.. 12 dagen koudhoppen kwalificeert, volgens mij, als 'langdurig'..

Overigens is dit een mooi artikel die verschillende onderzoeken naar koudhop samenvat en bijeenbrengt. Wel in het engels.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.289
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: 12 dagen dryhoppen?
« Reactie #5 Gepost op: 11-11-2020 21:22 u »
Hi,

Binnenkort wil ik een Citra Dipa maken waarin ik een dryhop tijd zie van 12 dagen met Amarillo en Citra hop.
Weet iemand of dit goed gaat zonder een grassmaak in mijn bier te krijgen, of verschilt dat juist per hopsoort?

Groet,
Ruben

Natuurlijk verschilt dat per hopsoort.  :)

Bij mijn tests waarbij ik het effect van hopcreep bekijk heb ik koudhop tot 8 weken toe bij het bier gelaten. Ik verwachtte een sterk grasachtige smaak. Dit viel echter heel veel mee. Maar het is vooral Amarillo en Cascade die ik gebruikt heb, er zijn nog zo veel andere hopsoorten...

Offline Snelbier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 468
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 12 dagen dryhoppen?
« Reactie #6 Gepost op: 12-11-2020 08:21 u »
Natuurlijk verschilt dat per hopsoort.  :)

Bij mijn tests waarbij ik het effect van hopcreep bekijk heb ik koudhop tot 8 weken toe bij het bier gelaten. Ik verwachtte een sterk grasachtige smaak. Dit viel echter heel veel mee. Maar het is vooral Amarillo en Cascade die ik gebruikt heb, er zijn nog zo veel andere hopsoorten...
Kan zelfs binnen 1 soort (Citra) verschillen per leverancier.  Een bier wat ik inmiddels 8x heb gebrouwen met Citra-drooghop had 2x een lichte grassmaak, die overigens na enkele weken verdween.
Citra van verschillende leveranciers, soms pellets, soms bellen. Omdat het gras snel verdween nooit meer opgezocht wie de 'schuldige' was.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.289
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: 12 dagen dryhoppen?
« Reactie #7 Gepost op: 12-11-2020 20:59 u »
Kan zelfs binnen 1 soort (Citra) verschillen per leverancier.  Een bier wat ik inmiddels 8x heb gebrouwen met Citra-drooghop had 2x een lichte grassmaak, die overigens na enkele weken verdween.
Citra van verschillende leveranciers, soms pellets, soms bellen. Omdat het gras snel verdween nooit meer opgezocht wie de 'schuldige' was.

De grassmaak kan een gevolg zijn van aceetaldehyde. Dat is een tussenproduct bij de alcoholvergisting en maakt onderdeel van de smaak van "jongbier". De gist kan deze stof alsnog omzetten.

Tags: