Vergistingsvat overstroomd

Gestart door Brouwerij KOR, 08-11-2020 20:41 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

hansHalberstadt

Citaat van: Jacques op 09-11-2020  23:19 uHogere alcoholen zijn inderdaad zeer schuimnegatief. De hoeveelheid hogere alcoholen is sterk afhankelijk van de gebruikte gist. Een hogere vergistingstemperatuur zorgt voor meer hogere alcoholen, dat is zelfs het geval bij kveik gisten.
Overigens gaat de vergistingstemperatuur bij alle vergistingen omhoog als je niet-temperatuurgecontroleerd vergist. De temperatuur in je gisvat kan makkelijk meer dan 5 ºC hoger zijn dan de omgevingstemperatuur.
Toevallig ben ik nu net een proefje aan het doen met een tripel met oa Kveik bij 27 graden en nog wat andere gisten bij kamertemperatuur (Rochefort, Delta X, Verboden vrucht) Zal eens opletten op de schuimhoudbaarheid van de Kveik.

jaapz

Citaat van: Rootsman op 09-11-2020  15:32 uWellicht een beetje off topic maar wat kan ik voor smaak verschillen krijgen als ik deze fermenteer bij lagere of hogere temperatuur?

Pas op, deze discussie is gevaarlijk: zoveel mensen, zoveel meningen.

Er zijn mensen die zeggen dat het heel veel verschil maakt, maar je hebt ook websites als deze waar tegenstrijdige resultaten worden gezien.

Uit mijn eigen anecdotische ervaring ligt het heel erg aan de gistsoort die je gebruikt en het soort bier wat je maakt. Als je al een hele stevige chocolade stout met overheersende moutsmaken en aroma's, of een flinke dubbele IPA met een lading hop waar je u tegen zegt, dan is de kans groot dat je met een paar graden verschil geen smaak of geurverschil van de gist gaat waarnemen.

Maar zelf heb ik bij een simpele American Pale Ale met wat lichte hoptoevoegingen en het gebruik van de Voss Kveik gist wel degelijk een verschil gemerkt tussen vergisten op 20C en het vergisten op 40C, bij de hogere temperatuur produceert deze gist veel meer manderijn en sinaasappel-achtige smaken en aroma's.

Bij w34/70 (een lagergist) heb ik daarintegen juist weer geen verschil gemerkt tussen hoofdgisting op 8C en hoofdgisting op 20C.

Een van de leuke dingen van deze hobby vind ik dan ook het zelf uitzoeken wat voor jou verschil maakt tijdens het brouwen: aan de knoppen draaien en uitvinden wat voor jou een lekker bier produceert.

Jan de Graaff

Citaat van: jaapz op 10-11-2020  12:02 uBij w34/70 (een lagergist) heb ik daarintegen juist weer geen verschil gemerkt tussen hoofdgisting op 8C en hoofdgisting op 20C.
Leuk! Dat is precies wat Fermentis heeft gepubliceerd en vertelde in hun 3e Webinar; dat W-34/70 prima op 20ºC kan vergisten zonder invloed op de smaak. Goed dat jij dat empirisch kan bevestigen!

Dat biedt flinke mogelijkheden voor hobbybrouwers zoals ik, die niet gekoeld kunnen vergisten. Kan ik dus ook een pils brouwen :D

Jacques

Citaat van: JanDeGraaff op 10-11-2020  14:49 uLeuk! Dat is precies wat Fermentis heeft gepubliceerd en vertelde in hun 3e Webinar; dat W-34/70 prima op 20ºC kan vergisten zonder invloed op de smaak. Goed dat jij dat empirisch kan bevestigen!

Dat biedt flinke mogelijkheden voor hobbybrouwers zoals ik, die niet gekoeld kunnen vergisten. Kan ik dus ook een pils brouwen :D

Een groot voordeel van het vergisten met W34/70 bij hogere temperaturen is dat je veel minder gist nodig hebt. Dat scheelt behoorlijk in je portemonnee.

jaapz

Citaat van: JanDeGraaff op 10-11-2020  14:49 uLeuk! Dat is precies wat Fermentis heeft gepubliceerd en vertelde in hun 3e Webinar; dat W-34/70 prima op 20ºC kan vergisten zonder invloed op de smaak. Goed dat jij dat empirisch kan bevestigen!

Dat biedt flinke mogelijkheden voor hobbybrouwers zoals ik, die niet gekoeld kunnen vergisten. Kan ik dus ook een pils brouwen :D

Ik zou het zelf niet empirisch noemen, haha. Maar ja, w34/70 kan prima op hogere temperaturen gisten. Uit mijn brouwsels met w34/70 blijkt (anekdotisch) dat het veel belangrijker is dat je het bier een periode echt goed koud zet, nadat  de gisting voorbij is. Zelf doe ik dat door een paar dagen in het vergistingsvat op 4C te zetten om het ergste drab te laten bezinken. Daarna eerst hergisten op fles. Dan de fles nog een week of twee in de koelkast. Dan heb je een prachtig helder bier.

Brouwerij KOR

Citaat van: jaapz op 17-11-2020  13:54 uIk zou het zelf niet empirisch noemen, haha. Maar ja, w34/70 kan prima op hogere temperaturen gisten. Uit mijn brouwsels met w34/70 blijkt (anekdotisch) dat het veel belangrijker is dat je het bier een periode echt goed koud zet, nadat  de gisting voorbij is. Zelf doe ik dat door een paar dagen in het vergistingsvat op 4C te zetten om het ergste drab te laten bezinken. Daarna eerst hergisten op fles. Dan de fles nog een week of twee in de koelkast. Dan heb je een prachtig helder bier.
Goede tip om eerst het gehele vat terug te koelen. Zet je flessen na afvullen voor de navergisting weer weg bij dezelfde temperatuur als de hoofdvergisting?
Gr Ruud

jaapz

Klopt hergisting op fles doe ik gewoon weer op dezelfde temperatuur als de hoofdgisting.

de Machtige Wil

Citaat van: Rootsman op 17-11-2020  13:59 uGoede tip om eerst het gehele vat terug te koelen. Zet je flessen na afvullen voor de navergisting weer weg bij dezelfde temperatuur als de hoofdvergisting?
Gr Ruud

Zelfde temperatuur aanhouden kan maar om de hergisting vlot te laten verlopen kan je ook 25 graden aanhouden tijdens de hergisting. Die tip gaf Jacques in een ander draadje en werkt voor mij goed. Na twee weken zijn ook zwaardere bieren dan goed op druk. 

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.