Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Twijfels over bottelen vanuit gistvat  (gelezen 499 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Novice77

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 63
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Twijfels over bottelen vanuit gistvat
« Gepost op: 08-11-2020 13:01 u »
Ik ga binnenkort mijn IPA bottelen. Ik wil dit (voor de eerste keer) doen vanuit het gistvat, in plaats van alles eerst in een bottelvat te laten plonzen omdat dat geheid gaat oxideren.
De koudhop is er zojuist bij gegaan, en zodra de vergisting helemaal klaar is ga ik nog een paar dagen cold crashen zodat het gist en de hoppellets goed uitgezakt zijn.

Nu mijn twijfel: is het bier, nadat het koud is geworden, op alle niveaus in het vat hetzelfde van samenstelling, of is er door het cold crashen onderin meer hopsmaak dan bovenin? Zijn er diverse lagen gevormd in het vat door het cold crashen, waardoor het ene biertje anders gaat smaken dan het andere?  :weetniet:


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.364
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Twijfels over bottelen vanuit gistvat
« Reactie #1 Gepost op: 08-11-2020 13:33 u »
Er zullen ongetwijfeld verschillen zijn maar deze zijn volgens mij minimaal en niet waarneembaar. Bij wijnmaken waarbij er op het eind wel een rusttijd is van meer dan een half jaar kan ik het me wel voorstellen. Gewoon bottelen ofschoon ik ook nauwelijks oxidatie constateer indien je de uitloop op de bodem en dus onder de oppervlakte laat uitkomen.

Offline Novice77

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 63
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Twijfels over bottelen vanuit gistvat
« Reactie #2 Gepost op: 08-11-2020 15:41 u »
Als het verschil niet waarneembaar is, is dat voor mij goed genoeg, ik hoef geen wetenschappelijke proeven ermee te doen :)
Ben in ieder geval gerustgesteld. Tnx!

Offline Johan_vL

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 397
  • Land: nl
  • Van proberen kun je leren
Re: Twijfels over bottelen vanuit gistvat
« Reactie #3 Gepost op: 13-11-2020 13:52 u »
Wat bedoel je met "plonzen"? Je kunt toch met een hevel werken uit je gistvat naar bottelvat/emmer? Als je rustig hevelt gaat dat prima. Lijkt me een veel betere optie dan vanuit gistvat, namelijk hoe krijg je je bottelsuiker dan gemengd, zonder je gistslurry te verstoren?

Gewoon hevelen naar bottelemmer en zonder plonzen.

Offline André de Laat

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 787
  • Land: nl
  • Ik brouw zoals ik het leuk vind.
Re: Twijfels over bottelen vanuit gistvat
« Reactie #4 Gepost op: 13-11-2020 14:01 u »
Hevelslang onder in je bottelvat uit laten komen. Dan heb je geen ¨geplons¨. Horden brouwers doen dat zo.

Offline JanDeGraaff

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 508
  • Land: nl
  • Bier is het antwoord. Ben alleen ff de vraag kwijt
Re: Twijfels over bottelen vanuit gistvat
« Reactie #5 Gepost op: 13-11-2020 17:09 u »
Ik ben eigenlijk een beetje bang dat dit topic op het zoveelste "bottelen doe je het beste zo:" gedoe gaat uitlopen.
Ook omdat het onderwerp wat dubbelzinnig is, in dat verband.

TS vroeg specifiek: "is het bier, nadat het koud is geworden, op alle niveaus in het vat hetzelfde van samenstelling, of is er door het cold crashen onderin meer hopsmaak dan bovenin? Zijn er diverse lagen gevormd in het vat door het cold crashen, waardoor het ene biertje anders gaat smaken dan het andere?" en die vraag lijkt naar tevredenheid beantwoord.

Zullen we het deze keer daar dan maar bij laten?

Tags: