Eind SG onder 1.000?

Gestart door DavyDK, 07-11-2020 11:27 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

DavyDK

Hallo,

Heb over 2 weken een tripel gebrouwen. Begin SG was 1.075 eind SG zou 1.002 moeten zijn. (BRIX 7,7)

Maar nu zit ik op een Brix van 6,6 - 6,8. Dat is een SG van 0.996 zegt BrouwHulp me. Mijn alcohol is daarmee ook ook zeker 1% hoger dan gewenst. Had liever een iets minder alcoholpercentage gehad. Kan ik dat nog corrigeren ?

Het was met de m41. Vermoed dat ik volgende keer hetzelfde recept ga doen met een andere gist. Die niet zo ver door gaat.

Gossi

Tsja, de meeste klachten  komen door een te vroeg gestopte vergisting. Gaat de M41 een keer lekker door, krijg je dit. Water is een wondermiddel om je Brix terug te brengen, maar ja of hij daar lekkerder van wordt waag ik te betwijfelen.
Ik zou zeggen, bottel hem en geniet er van.

beun

Gisten lezen geen recepten! Altijd goed de eigenschappen van je gist bestuderen en het liefst er vaker mee brouwen om hem te leren kennen.

ik zou nu niets meer aan het bier veranderen

Als ik twijfel over eind sg ga ik aan de veilige kant zitten, liever iets minder alc. dan teveel.

Ik heb laatst een keer de m31 gebruikt in een tripel.
 En had al een zwaar wort door erg goed rendement. Tja en en m31 gaat maar door.... Dus uiteindelijk wel een lekkere tripel maar met 10,5%  is voor mij teveel van het goede.

stefan

Jacques

Citaat van: DavyDK op 07-11-2020  11:27 uHallo,

Heb over 2 weken een tripel gebrouwen. Begin SG was 1.075 eind SG zou 1.002 moeten zijn. (BRIX 7,7)

Maar nu zit ik op een Brix van 6,6 - 6,8. Dat is een SG van 0.996 zegt BrouwHulp me. Mijn alcohol is daarmee ook ook zeker 1% hoger dan gewenst. Had liever een iets minder alcoholpercentage gehad. Kan ik dat nog corrigeren ?

Het was met de m41. Vermoed dat ik volgende keer hetzelfde recept ga doen met een andere gist. Die niet zo ver door gaat.

Mangrove Jack's M41 is een var diastaticus gist. Die gisten gaan ver door. Dit komt doordat dergelijke gist zetmeelsplitsende enzymen aanmaakt en deze uitscheidt. Buiten de gistcel worden hierdoor "onvergistbare" grote suikers afgebroken. Het gevolg is dat je een zeer hoge vergistingsgraad haalt tot zelfs boven 100%. Dit kan doordat we het altijd hebben over de schijnbare vergistingsgraad. De werkelijke vergistingsgraad is lager. De schijnbare vergistingsgraad geeft een vertekend beeld door de gevormde alcohol.

DavyDK

Hij is gebotteld, we zullen zien wat het wordt. Heb er niets aan veranderd. Heb nu een 2 de brouwsel met deze gist. Is om hem te leren kennen. Volgende keer zelfde recept met andere gist. Om de verschillen te leren.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.