Even voorstellen: Jan beginnend bierbrouwer

Gestart door guest15571, 28-10-2020 13:36 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

guest15571

Al vele jaren, vanaf mijn jeugd, hobbyfotograaf en nu een nieuwe hobby toegevoegd! ;) Inmiddels heb/had ik hier al veel kennis opgezogen en vond het zojuist tijd worden om me ook aan te melden. Ben woonachtig in Sneek en heb vele jaren gewerkt als docent in de vakken microbiologie en watertechnologie aan een mbo instelling (de voormalige zuivelschool in Bolsward, tegenwoordig het Nordwin college in Leeuwarden).  Inmiddels ben ik al een paar jaar uit het onderwijs en heb daardoor 'extra' tijd. Een paar weken geleden ben ik gestart met het inrichten van een hoek op zolder richten als mijn 'bouwplaats'. Ik zal me middels dit forum 'laven' aan alle brouwkennis! Wat dat betreft, een ieder alvast bedankt hiervoor!!

met vriendelijke groet,

Jan van den Broek

EvdBroek

Welkom op het forum Jan!
En veel succes met brouwen.

Groeten van een andere Van den Broek

Jan de Graaff

Welkom op het forum Jan!

Citaat van: JanvdBroek op 28-10-2020  13:36 uIk zal me middels dit forum 'laven' aan alle trouwkennis! 
Brouwkennis zat en trouwkennis vast ook wel ;)
Bierbrouwen en huwelijkse verplichtingen kunnen elkaar soms wat in de weg zitten – ik zie de link dus wel – maar dat neemt niet weg dat brouwen een geweldige hobby is.
Veel plezier & succes!!

Groeten van een andere Jan.

PS. Ik denk dat wij als hobbybrouw-gemeenschap nog heel veel plezier kunnen beleven aan jouw kennis uit je vorige leven! Microbiologie en watertechnologie... wij kunnen nog ontzettend veel van je leren; alsof je opnieuw voor de klas staat ;D

Laikea

Welkom op het forum Jan!
Er staat een schat met informatie op het forum, maar vergeet niet tussendoor ook te brouwen  ;)

Ik ben zeker benieuwd naar jou kennis op gebied van microbiologie!

guest15571

Dank jullie wel, en wat snel, die reacties! ;) Heb mijn typefout kunnen aanpassen, mijn vrouw heeft de 'mancave' even verlaten. ;D
Wat betreft mijn micro kennis, die is waarschijnlijk wat meer dan gemiddeld, maar zeker geen specialist, voor de goede orde en beeldvorming: ben opgeleid als technisch microbiologisch analist en daarna als leraar biologie/chemie. In mijn begin jaren in het onderwijs gaf ik microbiologie, vooral gericht op de microbiologische controle van voeding en productie processen. De meeste jaren daarna was ik actief op gebied van afvalwaterzuivering, kortom het sluitstuk van het bier drinken ;). Overigens ook een belangrijk microbiologisch en chemisch proces! Het kan niet anders of op dit forum zullen ook (oud-)collega's actief zijn of geweest. Ben benieuwd of ik ze zal herkennen. Een van de dingen die ik op termijn wil bekijken, is of het de moeite waard is zelf gist te kweken/bewaren.... Maar eerst maar eens een fatsoenlijk biertje kunnen presenteren. Zal al een hele uitdaging op zich zijn.

PS: Wat betreft mijn startuitrusting, oa. een 30 L Brew Monk vergistingsvat en een Arsegan Easybrew 30 plus brouwketel (in bestelling bij Braumarkt, hoop deze in november te krijgen, bestelling was op 4 september), daarnaast diverse andere materialen/meetinstrumenten.
Nogmaals bedankt voor de warme welkomstwoorden en terechte corrigerende opmerkingen! :)

Heyudude

Welkom Jan
Altijd welkom een kenner op het gebied van microben en andere bewegende organismen

Veel plezier hier

wvdbroek

Welkom grote broer op dit forum, toen je me gister vertelde dat je je ook bij het forum had aangemeld heb ik het bericht toch maar even opgezocht. Vreemd dat ik deze gemist heb  ???

ik verheug me erg op het vergelijken van onze bieren.
Hopelijk heb je je opstelling snel klaar om aan de slag te gaan  :proost: :biersmile:

Grt
Je broertje  ;)

Jeroen76

Van harte welkom Jan!

Ben zelf 44 jaar geleden in Sneek geboren en op mijn 8ste met het hele gezin verhuisd naar het Brabantse Gemert. Inmiddels al weer 20 in Beek en Donk, een dorpje wat verderop. Maar als de naam Sneek voorbij komt roept dat toch altijd wat moois bij mij op en kom er nog wel eens. En in mijn tuin wappert nog steeds de Friese vlag!

Heel veel brouwplezier en ben het met vorige schrijver eens dat je met jouw kennis veel kunt bijdragen in de materie.

Gr. Jeroen

guest15571

Is alweer een tijdje terug dat ik op het forum was, reden het echte brouwen moet nog beginnen, want was al die tijd in afwachting van de bestelde brouwketel. Ik heb helaas de Easybrew moeten cancelen, omdat tot gisteren onduidelijk bleef wanneer de ketels Nederland zouden bereiken. Overigens mijn waardering voor Braumarkt, wat betreft hun communicatie nav mijn vragen en positieve medewerking mbt de annulering van mijn bestelling. Er volledig op vertrouwende dat het geld van Braumarkt binnenkort is teruggestort, heb ik vooruitlopend iets meer geïnvesteerd en de Brew Monk 30 gekocht. Met een beetje goede wil van PostNl arriveert die morgen. Kortom dan kan het feest echt beginnen en zal ik weer geregeld het forum afstruinen!
Bij deze een ieder  bedankt voor de welkomstwoorden.
@Jeroen er gaat natuurlijk niets boven het 'Heitelân'  ;)

Heuvinger brouwerij

Citaat van: JanvdBroek op 27-01-2021  14:48 ude Brew Monk 30 gekocht. Met een beetje goede wil van PostNl arriveert die morgen. Kortom dan kan het feest echt beginnen en zal ik weer geregeld het forum afstruinen!
Geweldig!
Begin dan maar met een eenvoudig recept en maisch met niet te veel vermogen!
Verhalen over aangebrande bodems zijn op forum genoeg te vinden!

guest15571

Citaat van: Heuvinger brouwerij op 27-01-2021  17:19 uGeweldig!
Begin dan maar met een eenvoudig recept en maisch met niet te veel vermogen!
Verhalen over aangebrande bodems zijn op forum genoeg te vinden!

Ik heb een Porter Brown moutpakket (ongeschroot) van Brewferm bijgekocht, zag qua schema eenvoudig uit. Maar voor ik begin zal ik veel lezen alhier en elders, notities maken en met water proefdraaien.
Bedankt voor de tip!

Jeroen76

Heel veel brouwplezier Jan!

Gr. Jeroen


Adbrouwt

Citaat van: JanvdBroek op 28-10-2020  15:09 uEen van de dingen die ik op termijn wil bekijken, is of het de moeite waard is zelf gist te kweken/bewaren.... Maar eerst maar eens een fatsoenlijk biertje kunnen presenteren. Zal al een hele uitdaging op zich zijn.
Welkom Jan, zelf gist kweken en bewaren is natuurlijk de moeite waard. Wort agar platen maken, reinstrijken glycerol stock maken etc is natuurlijk allemaal gesneden koek voor jou. Grappig is dat je met heel veel huis tuin en keuken middelen dit kunt doen. Nadeel is dat je weer het gevoel krijgt aan het werk te zijn.
Zelf doe ik het niet zo veel, lijkt te veel op werk en ook omdat die gedroogde gist wel verdomde handig is  ;)
 :degroeten:

guest15571

Citaat van: Adbrouwt op 28-01-2021  09:13 uWelkom Jan, zelf gist kweken en bewaren is natuurlijk de moeite waard. Wort agar platen maken, reinstrijken glycerol stock maken etc is natuurlijk allemaal gesneden koek voor jou. Grappig is dat je met heel veel huis tuin en keuken middelen dit kunt doen. Nadeel is dat je weer het gevoel krijgt aan het werk te zijn.
Zelf doe ik het niet zo veel, lijkt te veel op werk en ook omdat die gedroogde gist wel verdomde handig is  ;)
 :degroeten:

Bedankt Adbrouwt, en je hebt gelijk wat betreft het zelf opkweken van gist. Tussen nu en toen ik me voorstelde is de realiteitszin ook al wel ingedaald, ik zal nl. veel afwezig zijn ivm reizen en het zelf kweken en onderhouden van een stam vergt veel aandacht en onderhoud (zeker van meerdere stammen). Het zou wellicht wel iets zijn als we jaren in een lockdown zouden zitten....  :(. Mijn aandacht zal nu vooral uit gaan naar het proces, ben inmiddels begonnen aan het enorme Easybrew 30 topic en het maken/vastleggen van notities. Als de PostNl doet wat ze mailt, kan ik vanmiddag mijn bestelling o.a. de Brew Monk 30 brouwketel verwachten, die zal ik de komende tijd eerst met water gaan verkennen. (De ketel is inmiddels gearriveerd en heb een eerste proefrondje kunnen draaien, zal de tijd nemen om de ketel verder te leren kennen.)

groet, Jan

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.