Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Koelen bier voor lageren en zuurstofopname / oxidatie  (gelezen 519 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline knifeman

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 493
  • Land: be
  • Brewing Vespa Garage
Koelen bier voor lageren en zuurstofopname / oxidatie
« Gepost op: 28-10-2020 11:07 u »
Ik zocht maar vond geen antwoord op mijn vraag. Tot nu toe laat ik mijn gistvat op constante en dezelfde temperatuur van vergisting. Namelijk 20 a 22 graden.

Nu wil ik graag lageren aan 15 graden en coldcrashen aan 2 graden alvorens te bottelen. De hoofdvergisting is gedaan en waterslot ligt nagenoeg stil.

Als ik het vat nu koel gaat het waterslot zuurstof aanzuigen. Hoe kan ik dit tegengaan of kan het allemaal zo geen kwaad wegens het 'C02 tapijt' ...


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline JanDeGraaff

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 508
  • Land: nl
  • Bier is het antwoord. Ben alleen ff de vraag kwijt
Re: Koelen bier voor lageren en zuurstofopname / oxidatie
« Reactie #1 Gepost op: 28-10-2020 11:30 u »
En gegeven is dat oxidatie een chemisch proces is en chemische processen verlopen trager naarmate de temperatuur lager is. De stap naar 15 C zal niet heel veel zuurstofinslag veroorzaken, die naar 2C veel meer. Maar, dan is de temperatuur ook veel lager..

Ik zou mij om de zuurstof an sich nog niet eens zo heel veel zorgen maken, meer om wat er verder nog in de lucht zit en aangezogen wordt. Dat kun je voorkomen met een speciaal sanitair luchtfilter zoals deze of de Plaato Valve (net over gelezen in een ander draadje ;) ).
Ongetwijfeld zijn er ook andere manieren.

Offline Alexander_H

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 157
  • Land: nl
  • Brouwen is leren
Re: Koelen bier voor lageren en zuurstofopname / oxidatie
« Reactie #2 Gepost op: 28-10-2020 11:38 u »
Ik kan me toch een aantal threads over dit topic herinneren, onderzocht werd of je de gecreerde CO2 van de vergisting kon "opslaan" , en deze dus gekoppeld laten zitten aan je vergistingsvat. Bij terugkoelen zuigt hij dan de opgeslagen CO2 terug je vat in.
Ik heb ballonnen en dergelijke voorbij zien komen, maar weet niet precies meer wat de uiteindelijke oplossing was. Ik geloof dat ik op andere sites wel eens heb gezien dat ze een lichte overduk met een CO2 fles maken tijdens het terugkoelen.

Offline JanDeGraaff

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 508
  • Land: nl
  • Bier is het antwoord. Ben alleen ff de vraag kwijt
Re: Koelen bier voor lageren en zuurstofopname / oxidatie
« Reactie #3 Gepost op: 28-10-2020 12:20 u »
Ik heb ballonnen en dergelijke voorbij zien komen, maar weet niet precies meer wat de uiteindelijke oplossing was. ik geloof dat ik op andere sites wel eens heb gezien dat ze een lichte overduk met een CO2 fles maken tijdens het terugkoelen.
De inhoud van die ballon neemt ook af bij afkoeling... Dan moet je wel flink wat druk hebben in eerste instantie om er voldoende CO2 in te krijgen want je moet de elastische weerstand van de ballon ook nog overwinnen. Dan lijkt het mij handiger en beter om het vergistingsvat, na de hoofdvergisting, luchtdicht af te sluiten (dus ook geen waterslot) en zo die overdruk op te bouwen om de latere afkoeling te compenseren. Eventueel kun je nog een drukventiel en/of manometer plaatsen om teveel overdruk te voorkomen.

Online middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.231
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Koelen bier voor lageren en zuurstofopname / oxidatie
« Reactie #4 Gepost op: 28-10-2020 13:07 u »
Nu wil ik graag lageren aan 15 graden en coldcrashen aan 2 graden alvorens te bottelen.

Het wordt saai, maar ik heb het al vaker gezegd. Waarom wil je lageren en cold crashen?
Het doet meer kwaad dan goed, zo lees je hierboven ook al met welke problemen je te maken krijgt.

Ik denk dat je het te ingewikkeld maakt.

Ik heb altijd helder bier, en
- ik hevel niet over
- ik lager niet
- ik gebruik geen Iers mos of ander klaringsmiddel
- ik gebruik geen bottelgist

Maar wat ik ook niet doe:
- ik haal niet het laatste litertje uit mijn brouwautomaat over naar het gistvat
- ik haal niet het laatste litertje uit mijn gistvat over naar de bottelemmer
Dat kost me dus een of twee liter. (Onder het motto 'kwaliteit gaat voor kwantiteit' heb ik daar geen moeite mee.)

Wat ik wel doe:
- zodra het bier goed is uitgegist bottelen (meestal na twee of drie weken)
- zorgen voor voldoende calcium in het brouwwater
- het bier wordt in de fles vanzelf helder

De Engelsen hebben daar een mooi gezegde voor: 'if it ain't broken, don't fix it'.

Maar goed, anderen doen al die dingen wel en zijn er van overtuigd dat dat tot beter bier leidt. Zelf houd ik dingen graag zo eenvoudig mogelijk. Uiteindelijk heeft ieder zijn eigen werkwijze en opvattingen.

Succes!

Offline knifeman

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 493
  • Land: be
  • Brewing Vespa Garage
Re: Koelen bier voor lageren en zuurstofopname / oxidatie
« Reactie #5 Gepost op: 28-10-2020 15:24 u »
En gegeven is dat oxidatie een chemisch proces is en chemische processen verlopen trager naarmate de temperatuur lager is. De stap naar 15 C zal niet heel veel zuurstofinslag veroorzaken, die naar 2 C veel meer. Maar, dan is de temperatuur ook veel lager..

Ik zou mij om de zuurstof an sich nog niet eens zo heel veel zorgen maken, meer om wat er verder nog in de lucht zit en aangezogen wordt. Dat kun je voorkomen met een speciaal sanitair luchtfilter zoals deze of de Plaato Valve (net over gelezen in een ander draadje ;) ).
Ongetwijfeld zijn er ook andere manieren.
Plaato valve zorgt er enkel voor dat je plato waterslot niet leeggezogen wordt. Die opent en zuigt juist lucht aan bij onderdruk!

Offline Guppie

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 277
  • Land: nl
  • Motus necesse est
Re: Koelen bier voor lageren en zuurstofopname / oxidatie
« Reactie #6 Gepost op: 28-10-2020 15:42 u »
Het wordt saai, maar ik heb het al vaker gezegd. Waarom wil je lageren en cold crashen?
Het doet meer kwaad dan goed, zo lees je hierboven ook al met welke problemen je te maken krijgt.


Mee eens het KISS principe.

Offline JanDeGraaff

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 508
  • Land: nl
  • Bier is het antwoord. Ben alleen ff de vraag kwijt
Re: Koelen bier voor lageren en zuurstofopname / oxidatie
« Reactie #7 Gepost op: 28-10-2020 15:53 u »
Plaato valve zorgt er enkel voor dat je plato waterslot niet leeggezogen wordt. Die opent en zuigt juist lucht aan bij onderdruk!
Ja, precies. Daarom noemde ik 'm ook als mogelijkheid.

Je krijgt onderdruk in je vat als je de inhoud van 20 C naar 2 C koelt. En de Plaato valve kun je met een actieve koolstoffilter uitrusten, lees ik net. En het is geschikt voor praktisch ieder waterslot; dus niet alleen je Plaato geval.
Ook handig bij overhevelen, als je dat al doet... kun je je waterslot laten staan.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.283
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Koelen bier voor lageren en zuurstofopname / oxidatie
« Reactie #8 Gepost op: 28-10-2020 21:40 u »
Ik zocht maar vond geen antwoord op mijn vraag. Tot nu toe laat ik mijn gistvat op constante en dezelfde temperatuur van vergisting. Namelijk 20 a 22 graden.

Nu wil ik graag lageren aan 15 graden en coldcrashen aan 2 graden alvorens te bottelen. De hoofdvergisting is gedaan en waterslot ligt nagenoeg stil.

Als ik het vat nu koel gaat het waterslot zuurstof aanzuigen. Hoe kan ik dit tegengaan of kan het allemaal zo geen kwaad wegens het 'C02 tapijt' ...

Ik sluit mij aan bij degenen die vraagtekens zetten bij het lageren en coldcrashen. Zelf doe ik dat al een hele tijd niet meer. In plaats daarvan laat ik de temperatuur juist stijgen om het bier goed uit te laten gisten. Daarbij maak ik wel de kanttekening dat ik een CCT heb en gist aflaat. Door het volledig uit laten gisten gaat het flocculeren van de gist sneller, je bier is hierdoor snel helder.

Bij het gist aflaten komt er ook zuurstof door het waterslot. Dit beperk ik door gebruik van terugslagklepjes. Als je googelt vind je allerlei uitvoeringen.

Tags: