Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Waterbehandeling BrouwHulp  (gelezen 780 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline L.win

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 69
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Waterbehandeling BrouwHulp
« Gepost op: 24-10-2020 11:34 u »


Kenners en weters,

Ik heb jullie hulp nodig!
Aanstaande brouwsel wil ik me eens gaan richten op de waterbehandeling want ik wil ook van goed bier naar geniaal bier gaan ;-)
Ik heb me al aardig ingelezen en heb als het goed is de juiste waardes van mijn kraanwater vergaard en ingevoerd in BrouwHulp. (Zie foto)

Zoals ik heb gelezen wil ik melkzuur gaan gebruiken om mijn pH van mijn maischwater en spoelwater aan te passen.
Zoals mijn waterbehandeling het nu aangeeft moet ik;
- 30,1 ml toevoegen aan mijn maischwater
- 0,9   ml toevoegen aan mijn spoelwater.

Is dit wat het is? Of moet ik meerdere dingen toe gaan voegen voor mijn waterbehandeling?
Klopt dit overzicht überhaupt een beetje?

Ik hoor en leer graag van jullie

Proost
Elwin



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.117
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Waterbehandeling BrouwHulp
« Reactie #1 Gepost op: 24-10-2020 11:51 u »
Ik weet niet hoeveel liter maisch je op pH wil stellen maar die 30.1 ml melkzuur lijkt me wel heel erg veel. Of je maakt grote volumes, je hebt heel hard water of er klopt iets niet met het ingevoerde waterprofiel.

Normaal gebruik ik 6 ml melkzuur op een maischwatervolume van 22 liter bij 5 kg mout (blond)

Jouw url opent niet (geen permissie).

Offline L.win

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 69
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Waterbehandeling BrouwHulp
« Reactie #2 Gepost op: 24-10-2020 12:18 u »
Ik weet niet hoeveel liter maisch je op pH wil stellen maar die 30.1 ml melkzuur lijkt me wel heel erg veel. Of je maakt grote volumes, je hebt heel hard water of er klopt iets niet met het ingevoerde waterprofiel.

Normaal gebruik ik 6 ml melkzuur op een maischwatervolume van 22 liter bij 5 kg mout (blond)

Jouw url opent niet (geen permissie).

Er moet rond de 100 liter in het gistvat komen. Deze brouw is met 26 kg mout.
Als ik al jou toevoegingen x 5 doe,  komt het wel overeen.

De hardheid van het water is dat buiten proportie?

Nu staat de foto er (eindelijk) bij

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.117
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Waterbehandeling BrouwHulp
« Reactie #3 Gepost op: 24-10-2020 12:34 u »
Met die 100 liter zullen de hoeveelheden wel kloppen.

Ik kan het Gorkum waterprofiel niet zien maar neem aan dat je dat goed overgenomen hebt.

Je ziet dat het calciumveld rood kleurt. Je zou op minimaal 60 mg/l calcium moeten uitkomen om enzymen tijdens maischen voldoende actief te hebben en om een betere uitvlokking te hebben. Je kunt dat verhogen door CaCl2 toe te voegen. Met toevoegen van CaCl2 zul je een andere hoeveelheid melkzuur nodig hebben wat netjes wordt uitgerekend.

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.369
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Waterbehandeling BrouwHulp
« Reactie #4 Gepost op: 24-10-2020 12:59 u »
Klik ook nog even op de knop "Suggestie op basis van pH en Cl/SO4.". ;)

Offline Fractus

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 178
  • Land: nl
  • Trotse eigenaar van een Arsegan Easybrew 30
Re: Waterbehandeling BrouwHulp
« Reactie #5 Gepost op: 24-10-2020 13:50 u »
Klopt het dat je 112 liter maischwater en maar 10 liter spoelwater hebt? Want dat is wat hij nu uitrekent en het klinkt als erg weinig spoelwater voor 26kg mout

Offline L.win

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 69
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Waterbehandeling BrouwHulp
« Reactie #6 Gepost op: 24-10-2020 14:20 u »
Klopt het dat je 112 liter maischwater en maar 10 liter spoelwater hebt? Want dat is wat hij nu uitrekent en het klinkt als erg weinig spoelwater voor 26kg mout

Ik werk in een 1 pans rims systeem, daarin spoel ik al tijdens het maisschen. Ik kan ook werken zonder spoelwater,  maar in deze wil ik toch iets kunnen spoelen.

Offline L.win

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 69
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Waterbehandeling BrouwHulp
« Reactie #7 Gepost op: 24-10-2020 14:23 u »
Klik ook nog even op de knop "Suggestie op basis van pH en Cl/SO4.". ;)

Als ik dit doe, dan moet Ik nog 9gr calciumchloride en 8,3gr gips toevoegen.
Klinkt dit als oké?

Offline Heuvinger brouwerij

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 569
  • Land: nl
  • Avangard malz, CML yeast, Noord-Nederlandse hop
Re: Waterbehandeling BrouwHulp
« Reactie #8 Gepost op: 24-10-2020 15:08 u »
Als ik dit doe, dan moet Ik nog 9gr calciumchloride en 8,3gr gips toevoegen.
Klinkt dit als oké?
Daar is ook al eens iets overgeschreven.

en dat doe ik... En mijn vermoeden mbt Sulfaat worden hier reeds bevestigd... dus Chloride gehalte altijd iets hoger houden dan het sulfaat gehalte... :brouwen:

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.117
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Waterbehandeling BrouwHulp
« Reactie #9 Gepost op: 24-10-2020 15:14 u »
Als ik dit doe, dan moet Ik nog 9gr calciumchloride en 8,3gr gips toevoegen.
Klinkt dit als oké?

Ja, deze twee zouttoevoegingen zijn gebaseerd op de in te stellen pH en het doel Cl/SO4 verhouding.

Zorg wel voor minimaal 60 mg/l Calcium. Ik gebruik vrijwel nooit gips, maar alleen CaCl2 en melkzuur. Als ik de verhouding Cl/SO4 meer geschikt wil maken voor bittere bieren dan gebruik ik soms gips, maar dat is niet vaak.

Tags: