Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Koolzuur in vergistingsvat  (gelezen 741 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline LaurensV

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 24
  • Land: nl
Koolzuur in vergistingsvat
« Gepost op: 23-10-2020 00:33 u »
Dag brouwers,

Ik heb op 11-10-20 een weizen gebrouwen. De hoofdvergisting zou 7-10 dagen moeten duren bij een temperatuur van 20 graden. Nu is het zo dat het op de plek van vergisting vaak niet warmer is geweest dan 16 graden. Begin SG was 1052 en ik zou 1010 wensen. Afgelopen dinsdag was deze nog 1018. Gistvat naar een warmere plek gezet en nu is deze 1013. Nog even afwachten dus...

Maar wat mij gelijk al bij meetmoment 1 opviel was dat er relatief veel koolzuur in het bier zat. Smaak was voor de rest goed. Ook zat er al een redelijke schuimlaag op tijdens de SG meting in het maatglas. Ik wil misschien nog gaan lageren.

Kan het kwaad dat er wat koolzuur in zit voor het bottelen of verdwijnt deze nog gedurende de hoofdvergisting?

Mvg,

Laurens


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline LaurensV

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 24
  • Land: nl
Re: Koolzuur in vergistingsvat
« Reactie #1 Gepost op: 23-10-2020 00:37 u »
Hoi Joris,

Het koeler vergisten zorgt er voor dat de hoofdgisting wat langer duurt. Doordat je nu wat koeler vergist verzadigt het bier zich meer met koolzuur. Door te walsen met het vat komt de koolzuur vrij en geeft de plotselinge schuimvorming.

Ik kom net dit topic tegen. Is het verstandig om morgen even te walsen?

Offline Snelbier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 467
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Koolzuur in vergistingsvat
« Reactie #2 Gepost op: 23-10-2020 09:35 u »
Koolzuur in jongbier is normaal.  Kouder vergisten betekent mr CO2 in het bier. Dat hoeft er niet uit, krijg je er ook niet uit met een beetje walsen.
Hier een tabel met theoretisch CO2 bij verschillende temperaturen: http://www.hobbybrouwen.nl/artikel/koolzuur.html
Voor bottelen moet je daar dus rekening mee houden; als je koud hebt vergist neem je minder bottelsuiker. Veel software verrekent de vergistingstemperatuur met bottelsuiker.
Bij bottelen zal je er weinig last van hebben, tenzij je gistvat veel kouder is dan je bottelruimte. Voordeel van opschuimen is dan weer dat je geen lucht in de fles hebt  :P
SG monsters altijd 'ontgassen', CO2/schuim verwijderen vr meting. Goed schudden, of paar keer overgieten in bekers.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.283
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Koolzuur in vergistingsvat
« Reactie #3 Gepost op: 23-10-2020 22:29 u »
Kan het kwaad dat er wat koolzuur in zit voor het bottelen of verdwijnt deze nog gedurende de hoofdvergisting?

Het is zelfs gewenst. Je hebt hierdoor minder last van oxidatie tijdens het bottelen.

Zoals Snelbier ook al schreef hoor je bij het bepalen van de hoeveelheid bottelsuiker rekening te houden met de hoeveelheid koolzuur dat in je bier is opgelost. Dat is temperatuurafhankelijk.

Offline LaurensV

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 24
  • Land: nl
Re: Koolzuur in vergistingsvat
« Reactie #4 Gepost op: 23-10-2020 22:44 u »
Dank voor de reacties heren!
Elke dag leer ik weer wat meer op dit forum!

Offline Opaslof

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 93
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Koolzuur in vergistingsvat
« Reactie #5 Gepost op: 24-10-2020 10:58 u »
Dit triggert mij: als je nu een coldcrush doet aan het eind van je vergisting moet je dan dus ook minder bottelsuiker gebruiken? Stel je hebt je gistvat na nagisten een paar dagen op 1c gehad moet je dan bv 6 ipv 8 gram per liter doen?

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.117
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Koolzuur in vergistingsvat
« Reactie #6 Gepost op: 24-10-2020 11:13 u »
Dit triggert mij: als je nu een coldcrush doet aan het eind van je vergisting moet je dan dus ook minder bottelsuiker gebruiken? Stel je hebt je gistvat na nagisten een paar dagen op 1c gehad moet je dan bv 6 ipv 8 gram per liter doen?

Ja, brouwsoftware zoals BrouwHulp corrigeert de toe te voegen hoeveelheid bottelsuiker voor de oplosbaarheid van koolzuur bij lage temperatuur. Er moet dan natuurlijk tijdens de coldcrash nog wel koolzuur gevormd worden. Wat er niet is kan ook niet oplossen.

Online middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.231
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Koolzuur in vergistingsvat
« Reactie #7 Gepost op: 24-10-2020 16:49 u »
Volgens mij moet je bij het berekenen van bottelsuiker uitgaan van de laatste vergistingstemperatuur.

Het eerste wat er tijdens een cold crash gebeurt is dat de gist stopt met zijn werk te doen, Dat is ook de bedoeling van de cold crash. Dus tijdens de cold crash wordt er (vrijwel) geen CO2 meer gevormd. Je kunt aan het waterslot zien wanneer dat ophoudt.

Overigens heb ik mijn twijfels bij het nut van een cold crash, maar dat is een andere discussie.

Offline Snelbier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 467
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Koolzuur in vergistingsvat
« Reactie #8 Gepost op: 24-10-2020 17:56 u »
Opmerking bij laatste reacties over 'temperatuurcorrectie' voor CO2 en bottelsuiker..
Volgens mij bedoelt iedereen hetzelfde, maar zeggen we het allemaal anders. Mijn 2 centen:
- Als je bier koud is vergist zit er meer CO2 in, statistisch bewezen. Voorwaarde is dat het ook koud blijft, opwarming verdrijft de CO2 weer.
- Omgekeerd geldt: warm vergisten geeft weinig CO2 in het bier. Coldcrash of korte koude nagisting geeft NIET automatisch meer CO2.
Die CO2 moet ergens vandaan komen, en als vergisting voorbij is zal NOOIT op wonderbaarlijke wijze CO2 in je kouder bier schieten.

In BrouwHulp kan je het temperatuur-verloop invullen, maar ik weet niet hoe overgebleven CO2 daar wordt berekend..
Naar laatste 2 dagen?  Naar SG-daling (= CO2-vorming)? Ik weet het niet.

Gelukkig gaat het meestal over 1 grammetje bottelsuiker, niet over kilo's.

Online middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.231
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Koolzuur in vergistingsvat
« Reactie #9 Gepost op: 24-10-2020 19:04 u »
In BrouwHulp kan je het temperatuur-verloop invullen, maar ik weet niet hoe overgebleven CO2 daar wordt berekend..
Naar laatste 2 dagen?  Naar SG-daling (= CO2-vorming)? Ik weet het niet.

BrouwHulp gaat niet uit van het tempartuurverloop, maar van de temperatuur van de nagisting die je hebt ingevuld.

De gehanteerde formule is als volgt:

S = (C / 0,286) - (0,00297 * T * T) + (0,205 * T) - 5,98

Waarbij:
S = bottelsuiker (g/l bier)
C = gewenst koolzuur (vol CO2)
T = laatste vergistingstemperatuur c.q. temperatuur van de nagisting zoals ingevuld

bron: verander water in bier, sourcecode van BrouwHulp

Wat me trouwens opvalt: de calculator op de website van Lallemand geeft (behoorlijk) andere resultaten dan BrouwHulp, en dan is even de vraag wat juist is.

https://www.lallemandbrewing.com/en/continental-europe/brewers-corner/brewing-tools/bottle-conditioning-calculator/

*** EDIT ***
Net nog even in 'How to brew' (4e editie) van John Palmer gekeken. Daarin staat een tabel, met weer andere waardes.  :nut:
Maar waar alle bronnen het wel over eens zijn: 'based on the latest fermentation temperature'.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.283
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Koolzuur in vergistingsvat
« Reactie #10 Gepost op: 24-10-2020 20:43 u »
Dit triggert mij: als je nu een coldcrush doet aan het eind van je vergisting moet je dan dus ook minder bottelsuiker gebruiken? Stel je hebt je gistvat na nagisten een paar dagen op 1c gehad moet je dan bv 6 ipv 8 gram per liter doen?

Er moet dan natuurlijk tijdens de coldcrash nog wel koolzuur gevormd worden. Wat er niet is kan ook niet oplossen.

De opmerking van William is volkomen terecht. Tijdens een coldcrash wordt nagenoeg geen koolzuur gevormd. Het koolzuurghalte neemt daardoor niet toe. Daarom doe je er goed aan voor het koolzuurgehalte uit te gaan van de temperatuur voor het coldcrashen.

Offline Opaslof

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 93
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Koolzuur in vergistingsvat
« Reactie #11 Gepost op: 24-10-2020 21:43 u »
Check! Dank voor de uitleg!

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.862
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Koolzuur in vergistingsvat
« Reactie #12 Gepost op: 24-10-2020 21:44 u »
Tijdens een coldcrash wordt nagenoeg geen koolzuur gevormd. Het koolzuurghalte neemt daardoor niet toe. Daarom doe je er goed aan voor het koolzuurgehalte uit te gaan van de temperatuur voor het coldcrashen.
Maar er lost wel meer koolzuur op vanuit de koolzuurdeken die boven je bier zit. Die wordt dus langzaam opgebruikt en aangevuld met lucht van buiten, met alle gevolgen mbt oxidatie. Ik zou dus niet zomaar gaan coldcraschen of je moet eerst overdruk maken vantevoren of CO2 toevoeren tijdens het coldcrashen.

Tags: