Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Witbier split voor hoppy white of NEIPA  (gelezen 514 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline BenG

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 25
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Witbier split voor hoppy white of NEIPA
« Gepost op: 21-10-2020 21:25 u »
Beste brouwers,

Graag zou ik een Hoppy White biertje willen brouwen: simpelweg een witbier recept brouwen en daarbij dry-hoppen voor een extra fruitig aroma.

Daarvoor wil ik een brouwsel maken van 40 L waarvan ik een split maak na de hoofdvergisting. De 20 L zonder dry-hop en 20 L met dry hop. Nu dacht ik ook, kan ik dit brouwsel niet ook gebruiken om een klein deel te gebruiken om een hazy/NEIPA achtig biertje proberen te maken (met ongeveer 5 L als proefje). Ik zou dan 5 L na het koelen apart opvangen in een klein vergistingsvat en na 2 dagen tijdens de hoofdgisting een mengsel van Mosaic Azacca en Citra (10 g/L) toevoegen. Daarna als hij uitgegist is nogmaals dezelfde hoeveelheid. cold crashen en bottelen.

Nu las ik dat NEIPAs extreem gevoelig zijn voor oxidatie. Ik dacht nog ik kan bij het toevoegen van de 2e dry hop gift wat suiker toevoegen om het gist wat CO2 te laten vormen om de O2 te verdringen in de kopruimte van het vat. Ik kan niet vergisten onder druk of afvullen in een keg die gepurged is met CO2. Ik vergist in een goed gesloten vergistingsvat en/of in een Fastferment. Bottelen gaat via een kraantje met een slangetje in een fles. Totaal niet bullet proof als het gaat om voorkomen van oxidatie. Wat zeggen jullie; dit wordt zeker niks? - of - voor 5 L kan je het wellicht proberen? En is een vulpijpje aan te raden?

Hierbij het recept dat ik voor ogen heb.

Thoughts?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptHoppy white
Brouwdatum
BierstijlWitbier
Volume40,0 l
Begin SG1,065 SG
Berekende kleur (Morey)10 EBC
Berekende bitterheid (Rager)13 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
3,00 lWater uit Zutphen
26,77 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
6,20 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC50,0 %
6,20 kgPilsmoutDingemans3 EBC50,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
67,0 °C1 min.60 min.2,8 l/kg
78,0 °C1 min.10 min.2,8 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
29,1 gHallertau Mittelfrühbellen3,4%60 min.7,1 IBU
22,0 gCascadepellets5,5%30 min.4,9 IBU
15,0 gCascadepellets5,5%10 min.1,3 IBU


Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
10,00 gKorianderzaadspecerijkoken
40,00 gSinaasappelschil, bitterspecerijkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)Belgian Witbier (3944)bovengist


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline JanDeGraaff

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 620
  • Land: nl
  • Bier is het antwoord. Ben alleen ff de vraag kwijt
Re: Witbier split voor hoppy white of NEIPA
« Reactie #1 Gepost op: 21-10-2020 21:44 u »
Ik zou zeggen: als je er zin in hebt, altijd proberen! Het wordt sowieso bier!

Een vulpijpje is inderdaad erg handig. Niet alleen om geknoei drastisch te verminderen, maar je vult ook rustiger en vanaf onderaf; dus veel minder zuurstofinslag bij het bottelen.

[edit] Als je het gaat doen (de 5 liter NEIPA afsplitsing), laat je dan weten hoe het is gegaan? Dat zijn de interessante tests en experimenten. En ook het verschil tussen je koudhop en niet-koudhop witbieren!

Offline BenG

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 25
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Witbier split voor hoppy white of NEIPA
« Reactie #2 Gepost op: 22-10-2020 07:49 u »
Ik zou zeggen: als je er zin in hebt, altijd proberen! Het wordt sowieso bier!

Een vulpijpje is inderdaad erg handig. Niet alleen om geknoei drastisch te verminderen, maar je vult ook rustiger en vanaf onderaf; dus veel minder zuurstofinslag bij het bottelen.

[edit] Als je het gaat doen (de 5 liter NEIPA afsplitsing), laat je dan weten hoe het is gegaan? Dat zijn de interessante tests en experimenten. En ook het verschil tussen je koudhop en niet-koudhop witbieren!

Ik zal het zeker ff posten als ik de bieren geproefd heb. Er staat wel eerst nog een ander recept op het programma maar ik ben me vast aan het orienteren (leuke bezigheid). Het zal dus wel nog even duren.

Nu ik zo aan het lezen ben over oxidatie in NEIPA vraag ik me af of ik niet altijd al veel oxidatie heb gehad in mijn bieren (en dan met name mijn dry hopped IPA's) omdat ik nooit echt heb gelet op het minimaliseren van de headspace in de fles of het rustig vullen.

Offline JanDeGraaff

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 620
  • Land: nl
  • Bier is het antwoord. Ben alleen ff de vraag kwijt
Re: Witbier split voor hoppy white of NEIPA
« Reactie #3 Gepost op: 22-10-2020 10:19 u »
Ik neem aan dat je deze, uit een ander draadje, ook gezien hebt?
(zie : https://byo.com/article/neipa-tips-from-the-pros/ )

Over oxidatie is hier al veel geschreven en gediscussieerd. Je kunt het beste de Google zoekbalk gebruiken op het openingsscherm van dit forum om makkelijk te kunnen zoeken op de site (of de link die ik net gegeven heb gebruiken ;) ).
Aan de hand daarvan kun je je inlezen en aanvullende vragen stellen!

Offline BenG

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 25
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Witbier split voor hoppy white of NEIPA
« Reactie #4 Gepost op: 08-01-2021 15:04 u »
Hoi brouwers,

Uiteindelijk is het dit recept geworden
Hoppy wit
Witbier

6.3% / 13.9 °P

Recipe by
Bart

All Grain


Batch Volume: 32 L
Fermenter Top-Up: 2 L

Boil Time: 60 min


Mash Water: 24.03 L

Sparge Water: 20.38 L @ 80 °C

Total Water: 44.41 L
Boil Volume: 39.46 L

Pre-Boil Gravity: 1.055

Post-Boil Gravity: 1.060


Vitals
Original Gravity: 1.056

Final Gravity: 1.008

IBU (Tinseth): 24

Color: 6.3 EBC


Mash
Maisch — 67 °C — 60 min

Maisch out — 78 °C — 10 min


Malts (8.16 kg)
4.08 kg (50%) — Dingemans Pale Wheat — Grain — 3.2 EBC
4.08 kg (50%) — Dingemans Pilsen — Grain — 3.2 EBC
Hops (42.5 g)
15.6 g (12 IBU) — Magnum 12% — Boil — 60 min

16 g (8 IBU) — Amarillo 9.2% — Boil — 30 min

10.9 g (4 IBU) — Amarillo 9.2% — Boil — 15 min


Hopstand at 77 °C


Miscs
7.273 g — Coriander Seed — Boil — 5 min

21.333 g — Orange Peel, Bitter — Boil — 5 min


Yeast
1.0 pkg — Fermentis WB-06 Safbrew Wheat 86%
Fermentation
Hoofdvergisting kamertemp — 20 °C — 6 days

Secondary — 13 °C — 8 days


Carbonation: 2.4 CO2-vol


4 liter vergisten als neipa. Rest als witbier. Na bottelen neipa vat van duncan opnieuw vullen en dry hoppen volgens onderstaand schema. Wel hoeveelheden hop nog aanpassen. Overige 20L bottelen als witbier.



4 L apart vergisten als NEIPA met 1/2 pakje BRY-97
14 g Mosaic 14 g Azacca en 14 g Eldorado na 2 dagen
14 g Mosaic 14 g Azacca en 14 g Eldorado na 4d --> inhouden voor 3d
cold crash 1 dag --> bottelen

5 L apart lageren na hoofdvergisting
18 g Mosaic, 14 g Azacca en 14 g Eldorado dry hop 4 dagen
cold crash 1 dag --> bottelen

Dus tegen beter weten in heb ik een NEIPA gebotteld. Tijdens het bottelen al geproefd natuurlijk, wat een aroma! Hopelijk blijft er na de hergisting op fles nog wat van over. 
Het witbier en de NEIPA zitten in de fles. Heb hier 5 g/L suiker aan toegevoegd. Nu staat alleen nog 5 L witbier te dryhoppen wat over 3 dagen de fles in gaat.

De vergisting van mijn witbier leek wat te snel door te lopen en heb ik uiteindelijk gebotteld met eind SG 1.009. Mogelijk heb ik de vergisting te snel gekoeld zoals aangegeven in dit draadje https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,42679.0.html.

Als ik ga proeven laat ik het wel weten!

Tags: