Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Gist aftappen na hoofdvergisting in plaats van overhevelen  (gelezen 572 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Rootsman

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 45
  • Land: nl
Hoi 🙋🏼‍♂️

Ik ben nieuw op dit forum en pas begonnen met bierbrouwen.
Ik vraag me af war de meeste van jullie doen na de hoofdvergisting van 5/6 dagen.
Kan ik de gist aftappen in plaats van overhevelen voor de navergisting? Waar is dit goed voor?
Ik gebruik een Brew Monk 30l vergistingsvat waarmee het mogelijk is de gistslurrie af te tappen.

Alvast bedankt,

Groet Ruud


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.359
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Gist aftappen na hoofdvergisting in plaats van overhevelen
« Reactie #1 Gepost op: 18-10-2020 14:57 u »
Als je een gistvat hebt met gistaftap mogelijkheden, kan je dat beter doen. Wel eerst je waterslot er af halen, anders zuigt het water naar binnen.

Het aftappen is beter zodat er zo weinig mogelijk contact is met de dode gistcellen.

Offline Rootsman

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 45
  • Land: nl
Re: Gist aftappen na hoofdvergisting in plaats van overhevelen
« Reactie #2 Gepost op: 18-10-2020 15:01 u »
Bedankt voor je snelle reactie! En is het correct om dit na de hoofdvergisting van 5/6 dagen te doen?
Hoelang is dan ongeveer de navergisting? Ik wil eigenlijk na 14 dagen na brouwdag afvullen.

Groet Ruud

Offline SVB

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 227
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gist aftappen na hoofdvergisting in plaats van overhevelen
« Reactie #3 Gepost op: 18-10-2020 17:39 u »
Ik tap na een dag of 3 af en dan 2-3 dagen later weer.
Die 14 dagen is wel een ideale situatie en niet gebaseerd op metingen... dus zou meten en aan de hand daarvan bepalen of je gaat afvullen of niet (en dus niet op een vooraf bepaalde datum)

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.359
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Gist aftappen na hoofdvergisting in plaats van overhevelen
« Reactie #4 Gepost op: 18-10-2020 20:14 u »
Ik zou de gist aftappen als de hoofdgisting voorbij is. Daar staat geen tijdsbestek bij dus kan het tussen de 3 en 6 dagen zijn. Het afvullen kan beter als je bier helemaal uitgegist is. Bij mij is dat standaard tussen de 2,5 á 3 weken na enting.

Offline Rootsman

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 45
  • Land: nl
Re: Gist aftappen na hoofdvergisting in plaats van overhevelen
« Reactie #5 Gepost op: 18-10-2020 22:08 u »
@SVB wat bedoel je met metingen? De sg waarde of de hoeveelheid bubbelen van het waterslot?
Fijn dat er zo snel reacties zijn 😊

Offline Rootsman

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 45
  • Land: nl
Re: Gist aftappen na hoofdvergisting in plaats van overhevelen
« Reactie #6 Gepost op: 18-10-2020 22:12 u »
Is het dan ook zo dat de meeste thuisbrouwers zonder gistaftapmogelijkheden dan dus na de hoofdvergisting overhevelen naar een ander vat? Deze stap was mij niet bekend tot op heden.

Offline daanvandervleuten

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 28
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gist aftappen na hoofdvergisting in plaats van overhevelen
« Reactie #7 Gepost op: 18-10-2020 22:30 u »
Ik tap eigenlijk nooit af.
Heb 'n fermzilla, daar zakt de gist mooi in de opvang. (kun je 'de gist wel hergebruiken, als je nog een keer wilt brouwen met dezelfde gist)

Als de vloeistof geklaard is, roer ik er voorzichtig de bottelsuiker door en gebruik ik een hevel om te bottelen.

Als er erg veel gist rondhangt, of ik wil nog dryhoppen, lageren, hevel ik over.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.006
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Gist aftappen na hoofdvergisting in plaats van overhevelen
« Reactie #8 Gepost op: 18-10-2020 22:30 u »
Is het dan ook zo dat de meeste thuisbrouwers zonder gistaftapmogelijkheden dan dus na de hoofdvergisting overhevelen naar een ander vat? Deze stap was mij niet bekend tot op heden.

Er zijn ook hobbybrouwers die niet overhevelen en de gist op het bier laten.

Zelf tap ik meerdere keren gist af. Zodra de vergisting minder intensief is begin ik daarmee. Hierdoor heb je minder last van autolyseproducten in je bier. Maar de meningen daarover zijn verdeeld.
Zelf heb ik diverse keren in de keuken van grote commerciële brouwerijen mogen kijken. Daar is de opvatting dat je er goed aan doet om het bier te ontdoen van de gist.

Offline Snelbier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 412
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gist aftappen na hoofdvergisting in plaats van overhevelen
« Reactie #9 Gepost op: 19-10-2020 07:27 u »
Is het dan ook zo dat de meeste thuisbrouwers zonder gistaftapmogelijkheden dan dus na de hoofdvergisting overhevelen naar een ander vat? Deze stap was mij niet bekend tot op heden.
Inderdaad.  Als je geen gist kan aftappen (geldt voor meeste thuisbrouwers) dan is de enige mogelijkheid overhevelen naar ander vat.
Met risico op besmettingen en oxidatie. Onder ander daarom hevelen velen niét over, tenzij het bier langer dan normaal (3-4 weken?) moet wachten op bottelen.
En dan hevelen vlak na hoofdgisting, als waterslot / CO2-vorming nog iets actief is. Beperkt oxidate..

Met meten bedoelt SVB dat je SG meet op het moment dat je denkt dat het bier is uitvergist. Dus echt SG meten, waterslot-bubbels is slechts een indicatie..
Vervolgens meerdere dagen tot een week later weer SG meten.  Als SG niet meer daalt is het bier uitvergist, gereed voor bottelen.

Offline SVB

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 227
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gist aftappen na hoofdvergisting in plaats van overhevelen
« Reactie #10 Gepost op: 19-10-2020 07:52 u »
Dank Snelbier, inderdaad dat bedoel ik. Met enkel '2 weken' heb je geen idee wat je gist heeft gedaan en of je daadwerkelijk klaar bent om te gaan bottelen.

Offline Rootsman

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 45
  • Land: nl
Re: Gist aftappen na hoofdvergisting in plaats van overhevelen
« Reactie #11 Gepost op: 19-10-2020 07:57 u »
Top, bedankt voor jullie reacties. het is duidelijk nu :)
Ik zal het topic sluiten.

Groet Ruud

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.006
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Gist aftappen na hoofdvergisting in plaats van overhevelen
« Reactie #12 Gepost op: 19-10-2020 21:14 u »
Het slotje is door mij verwijderd.

Het is namelijk niet gebruikelijk op dit forum om topics te sluiten.
Uitzondering hierop zijn topics in het Prikbord als een product verkocht is en topics waarin de gemoederen hoog oplopen.

Tags: