Omdat de eerste Weizen nog niet zo heel geslaagd is vind ik zelf (hij is wat zurig) heb ik besloten om volgende week een 2e Weizen te gaan brouwen.
Waar ben ik naar op zoek? Een lekkere Weizen welke in ieder geval niet zurig smaakt, en welke een volle body heeft.
Onderstaand het recept hoe ik het wil gaan brouwen. Alle tips, trucs en wijsheden zijn welkom.
Ik wil een batch van 20 liter maken en deze opsplitsen in 2 vergistingsvaten van 10 liter per vat.
Het ene vat wil ik met Wyeast Weihenstephan 3068 gaan vergisten en het andere vat met Lallemand Munich Classic om te kijken wat zo het verschil is. Ik heb in het recept echter maar 1 gist gezet zodat ik niet 2 aparte recepten hoef te maken.
Ik wil gaan vergisten op 17 of 18 graden, maar ook hier zijn tips en trucs natuurlijk altijd welkom.
Onderstaand het recept
BrouwHulp Recept uitdraaiBasisOmschrijving | Waarde | Kenmerk | 006 |
Naam recept | 2e Weizen |
Brouwdatum | 14-10-2020 |
Bierstijl | Weizen |
Volume | 20,0 l |
Begin SG | 1,050 SG |
Berekende kleur (Morey) | 10 EBC |
Berekende bitterheid (Tinseth) | 13 IBU |
Brouwzaalrendement | 75,0 % |
Kooktijd | 90 min. |
Water en brouwzoutenHoeveelheid | Ingrediënt | 26,00 l | Water uit Horst aan de Maas |
3,73 l | Spoelwater |
Waterprofiel behandeld waterCa | Mg | Na | HCO3 | Cl | SO4 | 56 mg/l | 7 mg/l | 27 mg/l | 174 mg/l | 45 mg/l | 33 mg/l |
Vergistbare ingrediëntenHoeveelheid | Naam | Mouterij | Kleur | % | 2,88 kg | Lichte tarwemout | Dingemans | 3 EBC | 65,0 % |
1,15 kg | Pilsmout | Dingemans | 3 EBC | 26,0 % |
0,22 kg | Münchenermout | Dingemans | 17 EBC | 5,0 % |
0,18 kg | Caramelmout Vienna | Dingemans | 45 EBC | 4,0 % |
MaischschemaOmschrijving | Temperatuur | Stap tijd | Rust tijd | Beslagdikte | | 40,0 °C | 0 min. | 20 min. | 5,9 l/kg |
| 44,0 °C | 5 min. | 45 min. | 5,9 l/kg |
| 63,0 °C | 6 min. | 30 min. | 5,9 l/kg |
| 73,0 °C | 6 min. | 10 min. | 5,9 l/kg |
HopHoeveelheid | Naam | Type | % alfazuur | Kooktijd/toevoeging | IBU | 18,2 g | Hallertau Mittelfrüh | pellets | 3,7% | 90 min. | 10,0 IBU |
31,1 g | Saaz | pellets | 1,4% | 15 min. | 3,0 IBU |
GistHoeveelheid | Naam | Type | [row][data]31,1 g | Saaz | pellets | 1,4% | 15 min. | 3,0 IBU |
starter[/data][data]Munich Classic ()[/data][data]weizengist[/data][/row]
Gr.
Remy