Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Fermentatie in stapjes  (gelezen 629 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Hans007

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 54
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Fermentatie in stapjes
« Gepost op: 15-10-2020 10:37 u »
Beste medebrouwers,

Ik ben bezig om een Barly te brouwen en vroeg mij af of ik in stapjes de temperatuur tijdens de vergisting omhoog kon zetten.
Bijvoorbeeld de eerste week 16 graden, tweede week 18 graden en de laatste week/weken 20 graden.

Eerder had ik een te heftige hoofdvergisting en kon ik dweilen

GroetS,

Hans


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline André de Laat

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 711
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fermentatie in stapjes
« Reactie #1 Gepost op: 15-10-2020 10:39 u »
Eerder had ik een te heftige hoofdvergisting en kon ik dweilen

Blowoff plaatsen  :weetniet:

Offline Hans007

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 54
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fermentatie in stapjes
« Reactie #2 Gepost op: 15-10-2020 10:54 u »
Is ook een idee, ik ga even op zoek  naar een voorbeeld

Offline Hans007

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 54
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fermentatie in stapjes
« Reactie #3 Gepost op: 15-10-2020 11:07 u »
Heb al wat gezien en al wat gemaakt om een blow off te gebruiken

Offline Hans007

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 54
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fermentatie in stapjes
« Reactie #4 Gepost op: 15-10-2020 15:12 u »

Ben benieuwd.
Wat in het vat zit is een winterbier op barly wine niveau
Zal vast wel lekker worden

GroetS,
Hans

Offline Fractus

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 166
  • Land: nl
  • Trotse eigenaar van een Arsegan Easybrew 30
Re: Fermentatie in stapjes
« Reactie #5 Gepost op: 15-10-2020 17:23 u »
Ik kan het niet goed zien op de foto, maar zorg er wel voor dat je 'blow-off' in het water staat! Dus emmertje met water vullen en dan het uiteinde van de slang onder water. Zo werkt het als een groot waterslot en kan er geen zuurstof je bier in.

Offline Hans007

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 54
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Fermentatie in stapjes
« Reactie #6 Gepost op: 15-10-2020 17:54 u »
Is inderdaad het geval, dank voor het meedenken. Slangetje is op de foto nog niet onder water.

Offline André de Laat

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 711
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fermentatie in stapjes
« Reactie #7 Gepost op: 15-10-2020 19:47 u »
Is inderdaad het geval, dank voor het meedenken. Slangetje is op de foto nog niet onder water.

Een tip: snij het uiteinde van de slang dat in het emmertje uitkomt schuin af net zoals je een steel van een bloem af snijdt. Door het schuin afsnijden voorkom je dat het uiteinde geblokkeerd wordt. Verder zie ik dat je een Brewbucket hebt. Daar hebben ze mooie blowoff knietjes voor. Niet goedkoop maar wel perfect. Ik heb 3 Buckets met op alledrie zo´n knietje. Ik laat de slang in een glazen fles of erlenmeyer uitkomen. Sukses!

https://www.Brouwland.com/nl/onze-producten/bierbereiding/ss-brewtech/accessoires/d/ss-brewtech-blow-off-barb-voor-ftss-en-brew-bucket-lids

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.031
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Fermentatie in stapjes
« Reactie #8 Gepost op: 15-10-2020 20:18 u »
Ik hoop voor je dat die niet te hard afblaast. Dan houdt je te weinig gist over voor Barley wine.

Ingo

Offline Hans007

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 54
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fermentatie in stapjes
« Reactie #9 Gepost op: 15-10-2020 20:27 u »
Vorige keer ging het ook goed, alleen had ik toen veel schoonmaak werk. Nu fermentatie op 18 graden en volgende week naar de 20. Gaat vast goed komen

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.006
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Fermentatie in stapjes
« Reactie #10 Gepost op: 15-10-2020 22:46 u »
Beste medebrouwers,

Ik ben bezig om een Barly te brouwen en vroeg mij af of ik in stapjes de temperatuur tijdens de vergisting omhoog kon zetten.
Bijvoorbeeld de eerste week 16 graden, tweede week 18 graden en de laatste week/weken 20 graden.

Eerder had ik een te heftige hoofdvergisting en kon ik dweilen

In principe geen probleem. Er zijn echter gisten die bij 16 ºC het niet zo goed doen. Gistproducten geven adviezen over de vergistingstemperaturen. Houd de minimum temperatuur aan van de producent. 

Tags: