Hoparoma weg na hergisting

Gestart door pim1980, 15-10-2020 09:36 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

pim1980

Dag allen,

Kleine 2 weken geleden een testje gebotteld. Er zit ongeveer 6 g/l dryhop in met tropische hopsoorten. Sample voor bottelen was heerlijk aromatisch. Passievrucht, etc. 6 g/l suiker toegevoegd aan de FastFerment en toen gebotteld. Gisteren getest en het heerlijke hoparoma lijkt al bijna weg... hoe kan dit?

- Komt dit door de hergisting die de hoparoma's afbreekt?

- Komt dit door oxidatie door de zuurstof die in het halsje aanwezig is?

Alle tips zijn welkom, want wil het hoparoma graag zo goed mogelijk behouden. Zeker als het bier nog zo vers is zouden de aroma's er toch uit moeten knallen!

Zedd

Dit herken ik zelf niet... dryhoppen, daarna op fles met wat suiker en het aroma blijft enkele maanden aanwezig.
Wel vermindert het na een tijdje, mogelijk dat gist hier een negatieve invloed op heeft, geen idee.
Was dit de eerste keer, hoe waren je vorige brouwsels?

pim1980

Een keer een DIPA gebrouwen. Dat was toen ook zo. Een Neipa is wel een keer goed gegaan, maar daar zat dan wel ruim 20 gram per liter hop in.

Jacques

Citaat van: pim1980 op 15-10-2020  09:36 uDag allen,

Kleine 2 weken geleden een testje gebotteld. Er zit ongeveer 6 g/l dryhop in met tropische hopsoorten. Sample voor bottelen was heerlijk aromatisch. Passievrucht, etc. 6 g/l suiker toegevoegd aan de FastFerment en toen gebotteld. Gisteren getest en het heerlijke hoparoma lijkt al bijna weg... hoe kan dit?

- Komt dit door de hergisting die de hoparoma's afbreekt?

- Komt dit door oxidatie door de zuurstof die in het halsje aanwezig is?

Alle tips zijn welkom, want wil het hoparoma graag zo goed mogelijk behouden. Zeker als het bier nog zo vers is zouden de aroma's er toch uit moeten knallen!

Dit kan een gevolg zijn van aromatische stoffen die aangemaakt worden tijdens de hergisting. De belangrijkste daarvan is diacetyl. Na verloop van tijd wordt deze stof afgebroken door de gist in een minder smaakactieve stof. Als dat gebeurd zal het de hoppige smaak weer meer op de voorgrond komen.

Maar je hebt ook te maken met het omzetten van hoparomastoffen door de gist. De ene gist doet dit meer dan de andere. Gisteren heb ik van Gino Baart van Fermentis begrepen dat bottelgist F2 zeer neutraal is. Mogelijk heb je als die bottelgist gebruikt minder last van biotransformatie.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.