Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Verstijfseltemperaturen gerstemout  (gelezen 1157 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Heuvinger brouwerij

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 539
  • Land: nl
  • Avangard malz, CML yeast, Noord-Nederlandse hop
Re: Verstijfseltemperaturen gerstemout
« Reactie #25 Gepost op: 16-10-2020 20:31 u »
Bij een tweestaps maisch ook hoger inmaischen. De tweede stap hoef je niet te verhogen, die zit al boven de verstijfselingstemperatuur en op het einde van het verstijfselingstraject.
Hmm, verwarm het water in mijn brouwautomaat naar 65C.
Dan stort ik gewoon de mout, ga dan met 1200 W richting 72C.
Gewoon met een laag elektrisch vermogen opdat het bijna een uur kost om bij de 72C te komen.
Soms met tarwe, soms heet bijna altijd, daar er nog 40 kg Avangard Weizenmalz op zolder ligt, begin ik maar op 45C.
Om de enzymen een beetje te beschermen. Bij beiden dikker inmaischen.
Dik of dun maischen, met een brouwautomaat zit je aan bepaalde volumes vast en mijn wort moet toch een sg krijgen van 1062, anders kan ik ook wel Bavaria IPA 0,0% gaan halen. (absoluut de lekkerste 0,0%/IPA).
Gegarandeerd goed, decoctie!
Ik weet niet, weer terug naar pannen op gas?
Ik vond die automatisch temperatuur regeling toch wel een hele vooruitgang.
Ik brouw mijn bieren elektrisch, niet naar Rutte's waan van de dag "van gas af".
Het zal mijn tijd wel duren!
Kruiddnagelrust maakt niet uit. Daarvoor is geen verstijfseling nodig. Het enzym doet gewoon haar werk bij 43C.
Het zal!
Ik het het nog niet ontdekt.

Tags: