Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Pastry Stout poging  (gelezen 613 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline hopjesvla

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 139
  • Land: nl
  • Picobrouwerij Brouwwerk
    • Brouwwerk
Pastry Stout poging
« Gepost op: 12-10-2020 20:30 u »
Dinds dat ik toch wel af en toe gecharmeerd ben van een pastry stout ben ik eens aan het kijken of ik zelf zoiets kan brouwen.

Via Brewfather op een recept gekomen (Beerquip Cookie Monster) en dat een beetje aangepast aan spullen die ik zelf nog heb liggen.

Nu gaat er veel in, gaat dit lukken in een Brew Monk 30? :weetniet: (ik kan natuurlijk gewoon voor minder volume gaan)

Iets anders: er wordt vergist met Whitelabs WLP001, die zou dit alcoholpercentage aan moeten kunnen. Iets meer pitchen is wellicht handiger? En ook temperatuur verhogen naar het einde? Origineel wordt bij 18C vergist.
Ik vraag me ook af hoe lang deze nog moet staan op fles wil dit een beetje lekker zijn, met deze percentages zou ik zeggen lang, of valt dat mee?


Imperial Stout

11.9% / 27.1 °P

Recept door
Beerquip Niclas Lagerstrφm

Volmout

Hopcat / Brew Monk 30L (copy)

64% efficiλntie

Batchvolume: 18 L
Kooktijd: 60 min
Maischwater: 26.8 L
Spoelwater: 1 L @ 95 °C
Totaal water: 27.8 L
Kookvolume: 21.76 L
SG voor koken: 1.078

Kenmerken
Begin SG: 1.115
Eind SG: 1.024
IBU (Tinseth): 13
Kleur: 121 EBC

Maischen
Temperatuur — 65 °C — 60 min
Temperatuur — 78 °C — 10 min

Mouten (8.64 kg)
4.83 kg (48.3%) — The Swaen Swaen Pilsner — Graan — 3.7 EBC
870 g (8.7%) — Dingemans Munich — Graan — 15 EBC (origineel Munich Malt 2)
660 g (6.6%) — Dingemans Cara 120 MD — Graan — 120 EBC (origineel Cara Munich III)
430 g (4.3%) — Dingemans Special B — Graan — 350 EBC
350 g (3.5%) — The Swaen BlackSwaen Chocolate B — Graan — 900 EBC
350 g (3.5%) — Oats, Flaked — Graan — 2 EBC
230 g (2.3%) — The Swaen BlackSwaen Barley — Graan — 1125 EBC
230 g (2.3%) — Crisp Brown Malt — Graan — 128 EBC
230 g (2.3%) — Weyermann Caraaroma — Graan — 400 EBC
230 g (2.3%) — Weyermann Carapils/Carafoam — Graan — 3.9 EBC (origineel CaraHell)
230 g (2.3%) — Weyermann Carared — Graan — 47.5 EBC

Overige (1.37 kg)
780 g (7.8%) — Basterd Sugar — Suiker — 3.9 EBC
590 g (5.9%) — Milk Sugar (Lactose) — Suiker — 0 EBC

Hop (944.5 g)
8.5 g (13 IBU) — Columbus (Tomahawk) (Bloemen) 15.3% — Koken — 60 min (Origineel Chinook)
799.9 g — coconut (Bloemen) 0% — Koudhop — 7 dagen
120.1 g — chocolate nibs (Bloemen) 0% — Koudhop — 7 dagen
16 g — vanilla (Bloemen) 0% — Koudhop — 7 dagen

Diversen
3.911 g — Calcium Chloride (CaCl2) — Maischen
3.6 g — Epsom Salt (MgSO4) — Maischen
3.991 g — Gypsum (CaSO4) — Maischen

Gist

1.1 pkg — White Labs WLP001 California Ale 80%

Stap 1: 1.5 L starter
148 g DME / 180 g LME
Stap 2: 2 L starter
197 g DME / 240 g LME
563 miljard gistcellen
1.15 miljoen cellen / ml / °P

Vergisten

Hoofdvergisting — 18 °C  — 12 dagen

Ben benieuwd naar op of aanmerkingen



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Alexander_H

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 144
  • Land: nl
  • Brouwen is leren
Re: Pastry Stout poging
« Reactie #1 Gepost op: 12-10-2020 20:33 u »
— Basterd Sugar —   ;D

Offline hopjesvla

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 139
  • Land: nl
  • Picobrouwerij Brouwwerk
    • Brouwwerk
Re: Pastry Stout poging
« Reactie #2 Gepost op: 12-10-2020 20:39 u »
 :o

ha ha daar stond demerara sugar. Na even opzoeken kwam ik tot de conclusie dat basterdsuiker ook kan, heb de sugar maar laten staan zie ik

Het is in ieder geval geen bastard sugar geworden   ;D

Offline Lange1985

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 90
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Pastry Stout poging
« Reactie #3 Gepost op: 12-10-2020 22:12 u »
11 soorten mout, 2 suikers, kokos, vanille en cacao?  :weetniet:
Dat lijkt me onnodig veel, kan me niet voorstellen dat je alles tot z'n recht laat komen. Tenzij je een restjesbier wil maken en alles op moet.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.096
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Pastry Stout poging
« Reactie #4 Gepost op: 12-10-2020 22:25 u »
Met een goede basismout, carapils of havermout voor volheid, cara120 voor wat cararamel een mooie pale choxolate voor kleur en smaak

Door deze complexiteit wordt het een mengelmoes

Offline hopjesvla

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 139
  • Land: nl
  • Picobrouwerij Brouwwerk
    • Brouwwerk
Re: Pastry Stout poging
« Reactie #5 Gepost op: 12-10-2020 22:33 u »
Dat het wat minder kan was ook een beetje mijn vermoeden, maar zoals gezegd heb ik dit recept niet zelf gemaakt en verder geen ervaring met pastry's.

Van de andere kant:

Hier wordt zelfs gerefereerd naar pindakaas om te gebruiken en het basisrecept bevat ook 8 soorten mout....

http://secretlevelbrewing.com/guide-to-pastry-stouts.html

Offline DLB

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 286
  • Land: nl
  • Alstie maar smaakt!
Re: Pastry Stout poging
« Reactie #6 Gepost op: 13-10-2020 08:01 u »
Heb zelf ook een Brew Monk 30. Het zou mij benieuwen of 26 liter ιn rond de 9 kg aan mouten gaat passen. Denk dat het overlooppijpje niet zo hoog komt.

Offline Snelbier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 414
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Pastry Stout poging
« Reactie #7 Gepost op: 13-10-2020 08:03 u »
Wordt krap, in de Brew Monk. Met 8 kg mout zit de korf echt vol, en zal je best wat moeten roeren om doorstroming te houden.
Zoveel mogelijk startwater gebruiken, aanvullen tot vlak onder de overloop na inmaischen. Ik denk dat je met 24 liter aan de max zit.
Je kunt er een liter bijsmokkelen door de sluitmoer van het boven filter niet helemaal aan te draaien, filter blijft wel zitten met 1 slag.
En niet te fijn schroten. Het is een behoorlijk pakket mout waar het wort doorheen moet.
Succes,  Snelbier

Even nagekeken: Testbatch van mij met 8,5 kg mout in 24 L startwater ging moeizaam, mout stond net onder water.
Dikke brij, veel roeren (te fijn geschroot). Rendement 58%  :-[

Offline hopjesvla

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 139
  • Land: nl
  • Picobrouwerij Brouwwerk
    • Brouwwerk
Re: Pastry Stout poging
« Reactie #8 Gepost op: 13-10-2020 08:26 u »
Wordt krap, in de Brew Monk. Met 8 kg mout zit de korf echt vol, en zal je best wat moeten roeren om doorstroming te houden.
Zoveel mogelijk startwater gebruiken, aanvullen tot vlak onder de overloop na inmaischen. Ik denk dat je met 24 liter aan de max zit.
Je kunt er een liter bijsmokkelen door de sluitmoer van het boven filter niet helemaal aan te draaien, filter blijft wel zitten met 1 slag.
En niet te fijn schroten. Het is een behoorlijk pakket mout waar het wort doorheen moet.
Succes,  Snelbier

Even nagekeken: Testbatch van mij met 8,5 kg mout in 24 L startwater ging moeizaam, mout stond net onder water.
Dikke brij, veel roeren (te fijn geschroot). Rendement 58%  :-[

Thanks, daar heb ik zeker wat aan. Denk dan maar een beetje afschalen. 2 kratten pastry gaan op zich wel op, maar het is nu ook geen echt doordrinkbier. 1 a 1,5 krat is dan ook wel prima :-)

Moet er sowieso nog wat aan gaan tweaken en ook wat in de stort schrappen. bv Carared, die heb ik nu niet liggen en zal er denk ik ook niet veel van gaan missen als ik die weglaat, niet?
Lactose en suiker toevoegen aan de kook lijkt me ook wel bevorderlijk voor de viscositeit tijdens het maischen.

Offline Snelbier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 414
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Pastry Stout poging
« Reactie #9 Gepost op: 13-10-2020 09:17 u »
Quote: 'Lactose en suiker toevoegen aan de kook lijkt me ook wel bevorderlijk voor de viscositeit tijdens het maischen.'
Misschien bedoelde je dat al, maar.. extra suikers niιt maischen, alleen kort koken.
Bij maischen probeer je suikers uit de mout te lossen.  Dan moeten wij ze natuurlijk niet terugdouwen   8)
Proost, Snelbier

Offline hopjesvla

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 139
  • Land: nl
  • Picobrouwerij Brouwwerk
    • Brouwwerk
Re: Pastry Stout poging
« Reactie #10 Gepost op: 13-10-2020 09:45 u »
Quote: 'Lactose en suiker toevoegen aan de kook lijkt me ook wel bevorderlijk voor de viscositeit tijdens het maischen.'
Misschien bedoelde je dat al, maar.. extra suikers niιt maischen, alleen kort koken.
Bij maischen probeer je suikers uit de mout te lossen.  Dan moeten wij ze natuurlijk niet terugdouwen   8)
Proost, Snelbier

Precies :)

Online tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.678
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Pastry Stout poging
« Reactie #11 Gepost op: 13-10-2020 11:18 u »
Wellicht heb je hier ook nog wat aan?

Offline hopjesvla

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 139
  • Land: nl
  • Picobrouwerij Brouwwerk
    • Brouwwerk
Re: Pastry Stout poging
« Reactie #12 Gepost op: 13-10-2020 12:54 u »
Wellicht heb je hier ook nog wat aan?

Misschien maar eens een proefabonnement nemen, kan het anders niet lezen.

Offline Sjaak_Deventer

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 779
  • Land: nl
Re: Pastry Stout poging
« Reactie #13 Gepost op: 13-10-2020 14:22 u »
https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=37955.0

Deze vond ik zelf erg geslaagd. De versie met Bourbon, kokos en vanille was favoriet.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.096
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Pastry Stout poging
« Reactie #14 Gepost op: 13-10-2020 14:43 u »
https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=37955.0

Deze vond ik zelf erg geslaagd. De versie met Bourbon, kokos en vanille was favoriet.

Mooie moutstort!

Tags: