Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Bockbier  (gelezen 1301 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline bastiaandalen

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 23
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Bockbier
« Gepost op: 07-10-2020 12:56 u »
Vorig jaar voor het eerst een bockbier gebrouwen. Een recept van internet maar dit jaar heb ik geprobeerd een eigen bockbier recept te maken naar wensen. Nu ik ook eindelijk een gistkast heb wil ik dit graag proberen met een ondergist. Ik heb gekozen voor de Fermentis S-23.

Het doel van het recept is een bockbier met een volle rijke smaak, duidelijke karamelsmaken en goed moutig. Hiervoor heb ik onderstaand recept als concept. Hebben jullie toevallig suggesties of dit een beetje een goed recept hiervoor is?

Basis
Omschrijving   Waarde
Kenmerk   
Naam recept   Bockbier
Brouwdatum   11-10-2020
Bierstijl   Bockbier
Volume   30,0 L
Begin SG   1,065 SG
Berekende kleur (Morey)   51 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)   32 IBU
Brouwzaalrendement   75,0 %
Kooktijd   60 min.


Vergistbare ingrediënten
Hoeveelheid   Naam   Mouterij   Kleur   %
5,00 kg   Swaen Munich Dark           20 EBC   54,9 %
2,50 kg   Swaen Vienna                   10 EBC   27,5 %
0,75 kg   Caramunich I                   90 EBC   8,2 %
0,75 kg   GoldSwaen Munich Dark   150 EBC   8,2 %
0,1 kg   Carafa Special I                   900 EBC   1,1 %



Maischschema
Omschrijving   Temperatuur   Stap tijd   Rust tijd   
Eenstaps   68,0 °C   1 min.   60 min.   
Uitmaischen   78,0 °C   10 min.   5 min.   


Hop
Hoeveelheid   Naam   Type   % alfazuur   Kooktijd/toevoeging   IBU
25,0 g   Target   Bellen   12,7%   60 min.   29,9 IBU
20,0 g       Saaz         Bellen       3,4%         10 min.    1,4 IBU


Gist
Hoeveelheid   Naam   Type
40,0 g   Fermentis S-23     ondergist


Verder heb ik dus nul ervaring met ondergisters. Is deze gist geschikt voor een bockbier? En welke temperaturen zou ik hiervoor instellen?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.723
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Bockbier
« Reactie #1 Gepost op: 07-10-2020 13:28 u »
Ik zou niet direct Target hop in een Bockbier gebruiken, maar eerder een mooie Duitse hop, een Hallertau Tradition, of Perle. Hop geeft ook body aan bier, en wanneer je er weinig van gebruikt, kan het wat dun en glibberig overkomen.

Fermentis geeft als ideale temperatuur 12 tot 15 graden aan, ergens in die range zou ik ook gaan zitten.

Offline Takkie83

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 495
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: Bockbier
« Reactie #2 Gepost op: 07-10-2020 15:28 u »
Ik heb mijn bock ook met S-23 vergist. Heb hem op 12 graden gehouden, na vijf weken in 24 uur langzaam op kamertemperatuur laten komen (stekker uit de gistkast), gebotteld zonder overhevelen in de tussentijd en nu twee weken op fles. Hergisting gewoon bij kamertemperatuur gedaan en hij smaakt nu al erg goed. Schoon gistprofiel waarbij de mouten voor alle smaken zorgen. Met een klein bittertje voor de balans. Ik zeg gewoon lekker brouwen  :brouwen:

Offline bastiaandalen

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 23
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Bockbier
« Reactie #3 Gepost op: 08-10-2020 11:35 u »
Super bedankt voor jullie snelle reacties! De hop ga ik dan aanpassen naar Perle tot ongeveer dezelfde IBU. Dat hop meer body geeft wist ik nog niet, goed om te weten :)

Vergisting zou ik op jullie aanraden doen op 12 graden en na tijd ophogen. Ben heel benieuwd naar deze gist. Vanavond ga ik alle ingrediënten bestellen om hopelijk rond zondag te brouwen.

Rest van het recept hou ik hetzelfde, alleen hopgiften dus aangepast:

Hop
Hoeveelheid   Naam   Type   % alfazuur   Kooktijd/toevoeging   IBU
30,0 g   Perle   Bellen   8,0 %   60 min.   24,8 IBU
30,0 g       Perle         Bellen       8,0%         10 min.    5,0 IBU


Offline Takkie83

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 495
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: Bockbier
« Reactie #4 Gepost op: 08-10-2020 22:54 u »
Wordt ongetwijfeld een lekker biertje, maar ik twijfel of je niet aan de hoge kant zit met je IBU’s. Hop speelt in bockbieren een ondergeschikte rol en de geroosterde mouten geven ook wat bitterheid, dus ik zou hem persoonlijk iets terugschroeven naar 25, misschien zelfs 20, maar dat is persoonlijke voorkeur die je natuurlijk niet met me hoeft te delen  ;)

Volgens mij had Brand vorig jaar een behoorlijk (lees: teveel) gehopte Bock. Dit jaar istie wat mij betreft echt fantastisch  :proost:

Offline Snelbier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 458
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Bockbier
« Reactie #5 Gepost op: 09-10-2020 08:28 u »
.... en de geroosterde mouten geven ook wat bitterheid ....
Carafa Special die in dit recept zit is dan weer de uitzondering op de regel, is 'ontbitterd' door de mouter.
Heb hem gebruikt in Bock en Porter, en proef geen extra of vervelend bitter. Onlangs zelfs in OudBruin gebruikt om donker te kleuren, géén klachten van de zoetebekjes die dat bocht dronken.
Leuk spul om wat choco/koffie in het bier te krijgen vind ik zelf. Zónder koffie-bonen of choco-nibs te gebruiken.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.723
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Bockbier
« Reactie #6 Gepost op: 09-10-2020 08:44 u »
Qua bitterheid is het niet gek hoor, of je moet echt een mierzoet bier willen hebben.

Uit de biertypengids:

Begin SG 1060 – 1070
SVG 75 – 85%
Alcoholpercentage 6,0 – 7,5 Vol%
Kleur 40 – 90 EBC
Bitterheid 20 – 45 EBU
Koolzuurgehalte 4,5 – 7,0 gr/ltr
Voorbeelden Einbecker Ur-bock Dunkel, Amstel Bock, Bavaria bokbier, La Trappe Bockbier, Hertog Jan Bockbier

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.236
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Bockbier
« Reactie #7 Gepost op: 09-10-2020 21:16 u »
Wordt ongetwijfeld een lekker biertje, maar ik twijfel of je niet aan de hoge kant zit met je IBU’s. Hop speelt in bockbieren een ondergeschikte rol en de geroosterde mouten geven ook wat bitterheid, dus ik zou hem persoonlijk iets terugschroeven naar 25, misschien zelfs 20, maar dat is persoonlijke voorkeur die je natuurlijk niet met me hoeft te delen  ;)

Onlangs een bockbier gebrouwen met een berekende IBU-waarde van 25. Daar heb ik spijt van. Het bier heeft voor mijn smaak veel te weinig karakter en body. Naast restsuikers, eiwitten zijn ook hopbestanddelen echte bodybuilders...

32 IBU is zeker niet te hoog voor een bockbier.  :brouwen:

Offline Takkie83

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 495
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: Bockbier
« Reactie #8 Gepost op: 09-10-2020 22:53 u »
Helder. Volgend jaar gooi ik er 5 IBU bij en als ik hem dan te bitter vind schrijf ik hem in bij een ONK   ;D

Offline bastiaandalen

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 23
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Bockbier
« Reactie #9 Gepost op: 10-10-2020 16:48 u »
Bedankt voor jullie reacties weer! Ik hou het recept op dezelfde bitterheid, mocht dit toch iets too much worden dan brouw ik hem nog een keer met een kleine aanpassing. Vandaag alle ingrediënten binnen gekregen, maandag ga ik hem brouwen.
Ik zal jullie op de hoogte houden!

Offline bastiaandalen

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 23
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Bockbier
« Reactie #10 Gepost op: 22-11-2020 15:43 u »
Gister eindelijk m´n bockbier gebotteld. Opbrengst iets minder dan verwacht, iets meer dan 27 L ipv 30 L, maar de geur en smaak belooft al wat goeds! Ik laat hem nu hergisten op kamertemperatuur. Weet iemand toevallig of de duur van de hergisting bij een ondergist ook langer duurt? Of is dit wel te vergelijken met de duur van de hergisting van een bovengist?

Offline Snelbier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 458
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Bockbier
« Reactie #11 Gepost op: 22-11-2020 17:38 u »
Weet iemand toevallig of de duur van de hergisting bij een ondergist ook langer duurt? Of is dit wel te vergelijken met de duur van de hergisting van een bovengist?
Temperatuur is belangrijkste.  Bij 'warme' hergisting gaan alle gisten snel, ook een 'ondergister'.
Mijn ondergisters met W34/70 hergisten in de woonkamer rond 19'C en zijn binnen 2 weken qua CO2 op eindwaarde.
Mogelijk nadeel van warme hergisting = bijsmaakjes, esters?  Ik ben een slechte proever, dus kan met droge ogen zeggen dat ik het niet heb geproefd...
Succes, Snelbier

Offline JanDeGraaff

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 489
  • Land: nl
  • Bier is het antwoord. Ben alleen ff de vraag kwijt
Re: Bockbier
« Reactie #12 Gepost op: 22-11-2020 20:20 u »
Temperatuur is belangrijkste.  Bij 'warme' hergisting gaan alle gisten snel, ook een 'ondergister'.
Mijn ondergisters met W34/70 hergisten in de woonkamer rond 19'C en zijn binnen 2 weken qua CO2 op eindwaarde.
Mogelijk nadeel van warme hergisting = bijsmaakjes, esters?  Ik ben een slechte proever, dus kan met droge ogen zeggen dat ik het niet heb geproefd...
Succes, Snelbier
W34/70 blijft aantoonbaar neutraal bij hogere temperaturen (ca. 20ºC). Sterker, je kunt de hele vergisting op 20ºC zonder invloed op de uiteindelijke smaak. Pils op kamertemperatuur...

Offline Takkie83

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 495
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: Bockbier
« Reactie #13 Gepost op: Gisteren om 20:59 »
W34/70 blijft aantoonbaar neutraal bij hogere temperaturen (ca. 20ºC). Sterker, je kunt de hele vergisting op 20ºC zonder invloed op de uiteindelijke smaak. Pils op kamertemperatuur...

Dat vraagt om een test  :D

Maar dat laatste beetje bottelsuiker zal op de smaak sowieso veel minder invloed hebben dan de hoofdvergisting. Als je die op de gewenste temperatuur houdt zal die bottelsuiker weinig meer verpesten, ook niet bij 20 graden.

Offline JanDeGraaff

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 489
  • Land: nl
  • Bier is het antwoord. Ben alleen ff de vraag kwijt
Re: Bockbier
« Reactie #14 Gepost op: Gisteren om 21:09 »
Dat vraagt om een test  :D
Is goed hoor, alsjeblieft: Test  :D

Offline Takkie83

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 495
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: Bockbier
« Reactie #15 Gepost op: Gisteren om 21:12 »
Is goed hoor, alsjeblieft: Test  :D

Hahaha jaaa dat kan Fermentis wel zeggen over hun eigen gist, maar dat nemen we natuurlijk niet zomaar aan  ;)

Komt op de to-brew list deze  :brouwen:

Offline JanDeGraaff

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 489
  • Land: nl
  • Bier is het antwoord. Ben alleen ff de vraag kwijt
Re: Bockbier
« Reactie #16 Gepost op: Gisteren om 21:12 »
Hahaha jaaa dat kan Fermentis wel zeggen natuurlijk over hun eigen gist, maar dat nemen we natuurlijk niet zomaar aan  ;)

En deze natuurlijk:
[...]
Bij w34/70 (een lagergist) heb ik daarintegen juist weer geen verschil gemerkt tussen hoofdgisting op 8C en hoofdgisting op 20C.

Offline Takkie83

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 495
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: Bockbier
« Reactie #17 Gepost op: Gisteren om 21:17 »
Dan neem ik aan dat de test zal slagen  :proost:

Offline JanDeGraaff

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 489
  • Land: nl
  • Bier is het antwoord. Ben alleen ff de vraag kwijt
Re: Bockbier
« Reactie #18 Gepost op: Gisteren om 21:28 »
Dan neem ik aan dat de test zal slagen  :proost:
Ik ben benieuwd naar jouw uitslag! Plaats je die hier ook ergens tegen die tijd?

Offline Takkie83

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 495
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: Bockbier
« Reactie #19 Gepost op: Gisteren om 21:29 »
Ik ben benieuwd naar jouw uitslag! Plaats je die hier ook ergens tegen die tijd?

Will do! Al gaat dat wel even duren want ik heb nog een aardig lijstje te gaan  :)

Tags: