DIPA

Gestart door PD, 06-10-2020 19:48 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

PD

Goedenavond allen!

Na een gehele tijd alleen gelezen te hebben en door middel van alle andere recepten, zelf wat recepten te ontwikkelen en te brouwen, wil ik toch weer wat nieuws proberen! Een DIPA is een van mijn favoriete bierstijlen en daarom een uitgelezen kans om deze te brouwen.

Ik heb zelf een recept gemaakt, maar als beginnend amateurbrouwer blijft het altijd tricky, dus vandaar is jullie feedback zeker welkom!

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk7
Naam receptDIPA
Brouwdatum05-10-2020
BierstijlImperial IPA
Volume18,0 l
Begin SG1,071 SG
Berekende kleur (Morey)19 EBC
Berekende bitterheid (Rager)65 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
25,00 lWater uit Breda
1,86 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
69 mg/l10 mg/l8 mg/l215 mg/l14 mg/l25 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,98 kgPilsmoutDingemans3 EBC84,5 %
0,32 kgCara 120Dingemans120 EBC5,5 %
0,59 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC10,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
1e stap62,0 °C1 min.30 min.4,7 l/kg
2e stap72,0 °C10 min.20 min.4,7 l/kg
3e stap78,0 °C5 min.10 min.4,7 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
9,0 gSummitpellets17,0%60 min.27,7 IBU
13,5 gGalenapellets12,5%15 min.8,1 IBU
13,5 gEl Doradobellen14,8%15 min.8,8 IBU
18,0 gEl Doradobellen14,8%5 min.7,3 IBU
18,0 gGalenapellets12,5%5 min.6,8 IBU
18,0 gSimcoepellets11,9%0 min.6,5 IBU
18,0 gCascadepellets6,5%koudhop0,0 IBU
18,0 gEl Doradobellen14,8%koudhop0,0 IBU
15,0 gSimcoepellets11,9%koudhop0,0 IBU

Ik ben benieuwd!

Groeten,

PD

Sjaak_Deventer

Ik zou wat aan je hopschema doen.

Misschien is dit artikel over Pliny the Elder een leuk stuk. Misschien kan je daar wat extra info over uit halen.

https://www.homebrewersassociation.org/attachments/0000/6351/doubleIPA.pdf

Jan de Graaff

Citaat van: Sjaak_Deventer op 06-10-2020  20:46 uIk zou wat aan je hopschema doen.
Wat zou jij doen dan?

Ik zou de koudhop wat 'zwaarder' maken. 2,8 g/l is nogal zuinig en bij een DIPA zoek je toch ook die hop-punch.
Een eerder deze week gevoerde discussie (zoek naar 'dry-hopping') gaf aan dat 8 g/l zo'n beetje maximaal is, en voor een DIPA zou ik zeker richting maximaal gaan.

Welke gist wil je gaan gebruiken? Gezien de hoppen en de stijl zou ik zelf de chico gist (bijv. SafAle US-05 of Wyeast 1056) gebruiken of misschien, als experiment, een kveik.

Persoonlijk maisch ik altijd 60 minuten op 67ºC. Ik kan nergens vinden dat een twee- of meerstapsmaisch ook echt zin zou hebben. Maar, nou geldt dit, geloof ik, voornamelijk voor brouwautomaten en misschien brouw jij met iets anders.

Misschien zou ik de kook, vanwege het grote aandeel pilsmout, op 90 minuten doen om DMS zoveel mogelijk weg te koken. Of anders kiezen voor een Pale Ale mout.

Succes!!

Sjaak_Deventer

Koudhop aanpassen. Mag echt wel 5 g/l.  En ik zou zeker een Whirpool inlassen. Rond de 75C (30 min) en dan ook rond de 5 g/l.

PD

Thanks voor de feedback!

Wat betreft de gist; ik heb al wel een paar keer gebrouwen met de US-05, maar wat raden jullie aan in het geval van een DIPA?

Ik brouw met een Easybrew-30, dus een meerdere stappen schema is net zo makkelijk, maar wat betreft of het veel toevoegt, is de vraag. Ik heb al een aantal keer ondervonden dat de theorie niet gelijk staat aan de praktijk (wat in sommige gevallen misschien maar goed is  ;D), dus ik neem je advies over om eens een eenstapsmaischschema aan te houden op 67 graden.

Tevens heb ik ook de pilsmout veranderd in pale ale mout om bij nader inzien ik in mijn vorige brouwsels dit ook wel erg lekker vond en de hoeveelheid hop omhoog geschroefd :brouwen:

Voorlopig heb ik het volgende:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk7
Naam receptDIPA
Brouwdatum05-10-2020
BierstijlImperial IPA
Volume18,0 l
Begin SG1,071 SG
Berekende kleur (Morey)23 EBC
Berekende bitterheid (Rager)65 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
23,00 lWater uit Breda
3,95 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
69 mg/l10 mg/l8 mg/l215 mg/l14 mg/l25 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,10 kgPale Ale moutDingemans7 EBC85,0 %
0,30 kgCara 120Dingemans120 EBC5,0 %
0,60 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC10,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
1e stap67,0 °C1 min.60 min.4,3 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
9,0 gSummitpellets17,0%60 min.27,7 IBU
13,5 gGalenapellets12,5%15 min.8,2 IBU
13,5 gEl Doradobellen14,8%15 min.8,8 IBU
18,0 gEl Doradobellen14,8%5 min.7,3 IBU
18,0 gGalenapellets12,5%5 min.6,8 IBU
30,0 gEl Doradobellen14,8%koudhop0,0 IBU
30,0 gSouthern Passionpellets7,0%koudhop0,0 IBU
20,0 gSimcoepellets11,9%koudhop0,0 IBU
20,0 gCascadepellets6,5%koudhop0,0 IBU
18,0 gSimcoepellets11,9%whirlpool6,5 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
23,0 gSafale American (US-05)bovengist

Ben benieuwd wat jullie hier van vinden!

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.