Beluchting van het wort

Gestart door Jac Thijs, 06-10-2020 10:59 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jac Thijs

Hallo wie kan mij vertellen hoe en hoelang ik een brouwsel van 30 liter het beste kan beluchten?

Heyudude

Citaat van: jacvan50@gmail.com op 06-10-2020  10:59 uHallo wie kan mij vertellen hoe en hoelang ik een brouwsel van 30 liter het beste kan beluchten?
De vraag kan ik niet beantwoorden: nog te groen op brouwgebied en welkom hier trouwens.

Vriendelijke tip: je gebruikersnaam zou ik aanpassen zo is je email adres voer voor spam en andere aanbiedingen.

tdp

Met een beluchtingssetje, maar het is wel afhankelijk van het te brouwen bier, sterkte, etc.

Micha

Je hebt verschillende mogelijkheden:
- een roerstok op een boormachine
- je gistvat afsluiten en goed schudden
- een aquarium pompje met beluchtingssteentje en luchtfilter
- een fles zuurstof met beluchtingssteentje

De laatste schijnt het meest effectief te zijn in het injecteren van zuurstof in een zo kort mogelijke tijd. Ik heb zelf een aquarium pompje en dat heeft me een goede vergisting opgeleverd. Helaas heb ik niet de mogelijkheid om de ingebrachte hoeveelheid zuurstof te kunnen meten. Ik heb de eerste keer een half uur beluchten aangehouden.

De hoeveelheid is afhankelijk van een aantal factoren, bijvoorbeeld het soort bier (hoog of laat alcoholisch) en de hoeveelheid gist die je toevoegt.

Eric v B

Citaat van: tdp op 06-10-2020  11:30 uMet een belichtingssetje, maar het is wel afhankelijk van het te brouwen bier, sterkte, etc.

 :idea:

brouwerwaldonk

Hoe warmer het wort hoe minder zuurstof er kan opgelost worden in wort, ongeacht de gebruikte methode. Dus zorg voor koel wort voor je belucht.

Jac Thijs

Het wort wordt terug gekoelt naar 25 graden en het gaat om een tripel biertje

hansHalberstadt

Een kwartiertje lijkt me wel voldoende en houdt ik meestal zelf aan. Eigenlijk hebben we onvoldoende gegevens hoe lang het duurt voor je op het verzadigingsnivo zit aan oplosbare zuurstof.
omdat lang beluchten geen zin heeft omdat je toch niet hoger komt qua opgeloste zuurstof kun je bij zware bieren overwegen om te herbeluchten als ge gist de eerste lading zuurstof heeft verbruikt. Dan kun je bv herbeluchten na enkele uren en krijg je effectief meer zuurstof dan bij 1 x beluchten.   

André de Laat

Citaat van: tdp op 06-10-2020  11:30 uMet een belichtingssetje beluchtingssetje, maar het is wel afhankelijk van het te brouwen bier, sterkte, etc.

Hahahaaa. Een belichtingssetje?

hansHalberstadt

Beluchtingssetje wordt niet herkend door de spellingschecker. Zou het daardoor komen?
Nee toch niet.

tdp


Jacques

Citaat van: Heyudude op 06-10-2020  11:27 uVriendelijke tip: je gebruikersnaam zou ik aanpassen zo is je email adres voer voor spam en andere aanbiedingen.

Een goede opmerking. Je kunt niet zelf je gebruikersnaam wijzigen, maar een beheerder kan dit voor je regelen.

Jacques

Citaat van: jacvan50@gmail.com op 06-10-2020  10:59 uHallo wie kan mij vertellen hoe en hoelang ik een brouwsel van 30 liter het beste kan beluchten?

Ga je korrelgist gebruiken? Dan is het niet nodig om te beluchten!

Bij gebruik van vloeibare gist kan het gewenst zijn meer gistgroei te krijgen.


Citaat van: Micha op 06-10-2020  12:04 uDe hoeveelheid is afhankelijk van een aantal factoren, bijvoorbeeld het soort bier (hoog of laat alcoholisch) en de hoeveelheid gist die je toevoegt.
Hele goede opmerking. Ook de manier van beluchten is van belang. Met een bruissteentje lost er meer zuurstof op in het wort dan wanneer je een slangetje zo in het wort steekt.

Overigens wordt tegenwoordig veel kritischer gekeken tegen het beluchten van wort dan in het verleden. Als je namelijk te intens belucht kan dat leiden tot oxidatie van het wort waardoor je bier minder fris van smaak is. Beter is het een starter te maken en die goed beluchten. Laat de starter in een koelkast bezinken en giet het bier boven de gist weg.

Bvk1983

Citaat van: Jacques op 06-10-2020  21:59 uGa je korrelgist gebruiken? Dan is het niet nodig om te beluchten!

Hoe zit het met korrelgist als je die niet meteen toevoegt? Vooralsnog heb ik niet de beschikking over een goede koeler waardoor ik mijn laatste brouwsel heb rustig (afgesloten) heb laten afkoelen en een dag later pas de korrelgist toegevoegd. Ik was in de veronderstelling dat er dan juist behoefte was aan extra zuurstof in het wort.

Erwin Warners

Mijn ervaring is dat ook met korrelgisten het vergistingsproces beter verloopt dan zonder te beluchten.
Ik belucht dan ook altijd zo'n half uur met een pompje en bruissteentje.

Jan de Graaff

Citaat van: Erwin Warners op 08-10-2020  11:14 uMijn ervaring is dat ook met korrelgisten het vergistingsproces beter verloopt dan zonder te beluchten.
Ik belucht dan ook altijd zo'n half uur met een pompje en bruissteentje.
Dat kan, maar het is echt niet nodig.

Zowel Lallemand en Fermentis hebben dit nu opgenomen in hun gebruiksrichtlijnen.
Fermentis adviseert het niet te doen:
CiteerWe don't recommend aerating the wort in normal conditions. The dry yeast has been produced and dried with a specific know-how of the Lesaffre Group, in order to maximize the Ergosterols content of the cells. This allows the yeast to grow/multiply and ferment well

Lallemand zegt hierover:
CiteerShould I oxygenate my wort?
Our yeast contains adequate reserves of carbohydrates and unsaturated fatty acids to achieve active growth.
It is unnecessary to aerate wort upon first use.

Ik belucht dus niet als ik korrelgist gebruik, omdat het niet nodig is en ik geen oxidatie wil introduceren; alle zuurstof die er niet ingaat kan ook geen problemen veroorzaken.

Ook is gistvoeding voor verse korrelgisten niet nodig. Zelfs na 3 jaar nog niet; dat hebben we gisteren in de eerste webinar van Fermentis gezien.
Voorwaarde is wel dat je een gesloten zakje gebruikt en niet een reeds eerder geopend zakje hergebruikt. Bovengist van Fermentis doet het zelfs nog prima na drie jaar op 25ºC bewaard te zijn geweest (in het originele zakje) – ondergist overigens niet; dat moet wel op 5ºC bewaard blijven.

Ook re-hydrateren is niet nodig.

Een starter maken en je wort beluchten en voorzien van gistvoeding is wel nodig als je de gist geoogst hebt en hergebruikt (re-pitched).

Erwin Warners

Citaat van: JanDeGraaff op 08-10-2020  12:07 uDat kan, maar het is echt niet nodig.

Zowel Lallemand en Fermentis hebben dit nu opgenomen in hun gebruiksrichtlijnen.
Fermentis adviseert het niet te doen:

Sinds ik het doe komt de vergisting beter op gang en is hij ook sneller uitvergist.
Heb zelfs gezien in een commerciële brouwerij, daar stond gewoon een zuurstofcilinder.

Jan de Graaff

Citaat van: Erwin Warners op 08-10-2020  15:00 uSinds ik het doe komt de vergisting beter op gang en is hij ook sneller uitvergist.
Heb zelfs gezien in een commerciële brouwerij, daar stond gewoon een zuurstofcilinder.
Het is ook niet verboden en er zijn onnoemelijk veel wegen die naar Rome leiden. Dus, als het voor jou werkt zou ik het zeker niet veranderen.

hansHalberstadt

Citaat van: JanDeGraaff op 08-10-2020  15:49 uHet is ook niet verboden en er zijn onnoemelijk veel wegen die naar Rome leiden. Dus, als het voor jou werkt zou ik het zeker niet veranderen.
Als je korrelgist gaat beluchten dan zal die denk ik toch meer delen en dus meer gist opleveren. Maar omdat de hoeveelheid gist die je toevoegt gebaseerd is op niet beluchten zou je dus mogelijk minder kunnen toevoegen als je wel belucht en dat is natuurlijk niet handig voor de fabrikant want dan verkoopt die minder gist. Dus op basis daarvan lijkt me het advies van de fabrikant wel logisch.

CeesM

Ik ga er van uit dat geforceerd beluchten ook meer effect heeft op oxidatie. Er zijn ook korrelgistmerken die adviseren te hydrateren, dus dan doe ik dat in dat geval. Fermentis gewoon bovenop het wort strooien.

Erwin Warners

Citaat van: hansHalberstadt op 08-10-2020  16:54 uals je korrelgist gaat beluchten dan zal die denk ik toch meer delen en dus meer gist opleveren. Maar omdat de hoeveelheid gist die je toevoegt gebaseerd is op niet beluchten zou je dus mogelijk minder kunnen toevoegen als je wel belucht en dat is natuurlijk niet handig voor de fabrikant want dan verkoopt die minder gist. dus op basis daarvan lijkt me het advies van de fabrikant wel logisch.
De hoeveelheid bier die ik brouw is niet zo groot de zakjes gist zijn ruim voldoende en open zakjes gist bewaren doe ik niet alles gaat erin

hansHalberstadt

Citaat van: CeesM op 08-10-2020  17:31 uIk ga er van uit dat geforceerd beluchten ook meer effect heeft op oxidatie. Er zijn ook korrelgistmerken die adviseren te hydrateren, dus dan doe ik dat in dat geval. Fermentis gewoon bovenop het wort strooien.
Zuurstof die je toevoegt aan opstartende wort wordt heel snel weer opgenomen, dus lijkt me sterk dat dat veel kan oxideren. Ook wort aan het oppervlak staat in het begin in contact met lucht over een groot oppervlak, dus dat zou dan ook gaan oxideren.

hansHalberstadt

Citaat van: Erwin Warners op 08-10-2020  17:47 uDe hoeveelheid bier die ik brouw is niet zo groot de zakjes gist zijn ruim voldoende en open zakjes gist bewaren doe ik niet alles gaat erin
Voort bovengisters heb je ca 0.75 miljoen cellen nodig per ml per graden plato. Dus voor een tripel van 20 Plato, 20 liter heb je ca 300 miljard cellen nodig. In droge gist zit ca 6 miljard cellen per gram, dus heb je dan 50g droge gist nodig. Dat is dus meer dan 1 zakje. Waarschijnlijk ga je er dus al vanuit dat er nog behoorlijke vermeerdering optreedt in het wort.

middelaersch

Ik heb nog nooit wort geforceerd belucht, nog nooit korrelgist gehydrateerd, en nog nooit vergistingsproblemen gehad.   :brouwen:

Wat ik wel doe:
- voldoende korrelgist gebruiken (Volgens advies fermentis: 50 to 80 g/hl in primary fermentation --> 5 tot 8 gram per 10 liter)
- in geval van vloeibare (opkweek) gist een voldoende grote giststarter maken op de magneetroerder, hoeveelheid gistvoeding volgens de gebruiksaanwijzing, hoeveelheid starter volgens berekening BrouwHulp
- gist in het gistvat laten 'kletteren', dus de slang uit de ketel niet op de bodem van het gistvat leggen bij het vullen. Dat levert blijkbaar voldoende zuurstofopname op.

Onder het motto 'if it ain't broken, don't fix it' zie ik voor mij geen redenen om wort geforceerd te gaan beluchten.

Wel lees ik in het boek van Adrie: 'De ene gist heeft meer zuurstof nodig dan de andere', en 'over het algemeen heeft ondergist meer zuurstof nodig dan bovengist'.
Ik brouw eigenlijk alleen Belgische bierstijlen en gebruik daarom slechts een beperkt aantal Belgische gisten. Het zou dus kunnen dat het bij andere gisten en/of ondergistende bieren wel aan te bevelen is om te beluchten. Daar heb ik geen ervaring mee.   :weetniet:

hansHalberstadt

Citaat van: middelaersch op 08-10-2020  19:20 u- gist in het gistvat laten 'kletteren', dus de slang uit de ketel niet op de bodem van het gistvat leggen bij het vullen. Dat levert blijkbaar voldoende zuurstofopname op.
Dat is natuurlijk ook gewoon een vorm van beluchten en levert net zoveel zuurstof als actief beluchten.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.