Recepten > Bewezen recepten

OBBK 2020 C2 Tripel

(1/3) > >>

JeroenF:
OBBK 2020 C2
Naam brouwer:  Jeroen Free
Lid van Bergsch Bierbrouwers Gilde, Bergen op Zoom

Algemene Gegevens

Brouwdatum:  30 juni 2020
Botteldatum:  14 juli 2020

Bron van het recept: eigen recept
Biertype: Tripel
Volume: 30 liter bier
Begin SG: 1080
Eind SG: 1010
Berekende kleur:  12 EBC
Berekende bitterheid:  25 EBU
Aantal liters wort:  34.5 (gerekend na koken)

Mout / Graan / Suiker / Kruiden
8742  gram  Pilsmout  3 EBC
270  gram  Aroma mout  ca. 50 EBC
322  gram glucose
12  gram koriander
900 gram kristalsuiker (siroop van 2 x 450 gram)

Water
Brouwwater 33.3 liter
Spoelwater:  14.7 liter
Totaal:  48 liter
Beslagverhouding:  1 : 3.7

Toevoegingen brouwzouten en aanzuren met melkzuur (voor 48 liter Bergs kraanwater):
2.3 gram Calciumsulfaat
4.8 gram Calciumchloride
10 ml aanzuring met melkzuur 80%
Na toevoeging van brouwzouten is watersamenstelling:
Chloride: 70 mg/L
Sulfaat: 53 mg/L
Calcium: 98 mg/L

Maischschema:
Temperatuur in C:   inmaischen 60 C daarna doorwarmen naar 63 C   
Temperatuur in C:   63 / 70 / 73 / 78
Tijd in minuten :          45 / 10 / 15 /  5

Hop
Styrian Golding bloemen  4.1 %,  51 gram (11 IBE), FWH
Cascade bloemen  8%, 35 gram (11 IBE), laatste 15 minuten meekoken
Tettnang bloemen  3.6%, 44 gram (3 IBE),  laatste 10 minuten meekoken
Flame off:  Tijdens afkoelen wort (bij ca. 70 C), toevoegen Cascade bloemen 8%, 34 gram

Koken
Totale kooktijd wort: 60 min
322  gram glucose (laatste 10 minuten meekoken)
Servomyces:  0.35 gram (laatste 10 minuten meekoken)
Gistvoeding Wyeast:  3.4 gram (laatste 10 minuten meekoken)
Toevoegen van koriander laatste 10 minuten
Kookpaninhoud: 50 Liter
Verdamping:  5 liter/uur

Split Batch
Totale volume van 30 liter wort is verdeeld in 2 gelijke volumes van 15 liter elk.
15 liter wort is gent met La Trappe gist (inzending OBBK 2020 C2)
15 liter wort is gent met M21 Mangrove Jack (geen inzending)

Giststarter (voor 15 liter wort) inzending OBBK 2020-C2
Gist:  opkweek uit 2 flesjes La Trappe Dubbel
Giststarter:  1,5 liter (afgegoten tot ca. 0.5 liter)
Mespuntje gistvoeding (Wyeast)
2 druppels olijfolie
Niet belucht en geroerd (magnetische roerder) wel regelmatig geschud

Vergistingstemperatuur en duur
Hoofdgisting 5 dagen:  Start bij 19.5 C en vasthouden gedurende 36 uur daarna vrij laten oplopen
Na 36 uur toevoegen van suikersiroop
Suikersiroop:  450 gram kristalsuiker oplossen in water en 10 minuten koken, afkoelen en toevoegen tijdens hoofdvergisting bij de La Trappe batch.
Nagisting 5 dagen bij 21 C  (Corney keg)
Cold crash:   4 dagen bij 5 C  (Corney keg)

Bottelen
Bottelen met kristalsuiker, 9 gram/liter

Bijzonderheden over dit bier:

Opmerking:  2e prijs C- klasse 87 punten.
Keurmeester:  Gery Uijtenhaak
Opmerking:  Goede complexiteit en balans van zoetig naar bitter

Met vriendelijke brouwgroet,
Jeroen Free

Wolter:
Mooi recept Jeroen. Nog gefeliciteerd met weer een mooie klassering..

William:
Lekker Jeroen en nog gefeliciteerd.

Wat is de overweging om glucose te gebruiken als suikerbron?

Snelbier:
Jeroen, zonder elkaar ooit ontmoet te hebben (ik brouw voor mezelf) gefeliciteerd met dit resultaat.
Gezien je eerdere successen doe je toch iets 'beter' dan anderen.
Sportief dat je werkelijk alle details van je recept hier neerzet.
Deze ga ik nabrouwen als referentie, maar hopelijk een lekker bier.
Proost, Snelbier

JeroenF:
Beste forumleden,

Dank voor jullie woorden.

La Trappe is een heel fijn gistje om mee te werken. Kweekt snel op en geeft heerlijke smaken.
Glucose (enkelvoudige suiker) wordt heel makkelijk door de gist opgenomen en stimuleert de estervorming bij aanvang van de vergisting.

Gr. Jeroen

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie