Advertentie Brouwland

Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: OBBK 2020 C2 Tripel  (gelezen 6248 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline JeroenF

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 52
  • Land: nl
  • Brouwen is Topsport
OBBK 2020 C2 Tripel
« Gepost op: 05-10-2020 17:24 u »
OBBK 2020 C2
Naam brouwer:  Jeroen Free
Lid van Bergsch Bierbrouwers Gilde, Bergen op Zoom

Algemene Gegevens

Brouwdatum:  30 juni 2020
Botteldatum:  14 juli 2020

Bron van het recept: eigen recept
Biertype: Tripel
Volume: 30 liter bier
Begin SG: 1080
Eind SG: 1010
Berekende kleur:  12 EBC
Berekende bitterheid:  25 EBU
Aantal liters wort:  34.5 (gerekend na koken)

Mout / Graan / Suiker / Kruiden
8742  gram  Pilsmout  3 EBC
270  gram  Aroma mout  ca. 50 EBC
322  gram glucose
12  gram koriander
900 gram kristalsuiker (siroop van 2 x 450 gram)

Water
Brouwwater 33.3 liter
Spoelwater:  14.7 liter
Totaal:  48 liter
Beslagverhouding:  1 : 3.7

Toevoegingen brouwzouten en aanzuren met melkzuur (voor 48 liter Bergs kraanwater):
2.3 gram Calciumsulfaat
4.8 gram Calciumchloride
10 ml aanzuring met melkzuur 80%
Na toevoeging van brouwzouten is watersamenstelling:
Chloride: 70 mg/L
Sulfaat: 53 mg/L
Calcium: 98 mg/L

Maischschema:
Temperatuur in C:   inmaischen 60 C daarna doorwarmen naar 63 C   
Temperatuur in C:   63 / 70 / 73 / 78
Tijd in minuten :          45 / 10 / 15 /  5

Hop
Styrian Golding bloemen  4.1 %,  51 gram (11 IBE), FWH
Cascade bloemen  8%, 35 gram (11 IBE), laatste 15 minuten meekoken
Tettnang bloemen  3.6%, 44 gram (3 IBE),  laatste 10 minuten meekoken
Flame off:  Tijdens afkoelen wort (bij ca. 70 C), toevoegen Cascade bloemen 8%, 34 gram

Koken
Totale kooktijd wort: 60 min
322  gram glucose (laatste 10 minuten meekoken)
Servomyces:  0.35 gram (laatste 10 minuten meekoken)
Gistvoeding Wyeast:  3.4 gram (laatste 10 minuten meekoken)
Toevoegen van koriander laatste 10 minuten
Kookpaninhoud: 50 Liter
Verdamping:  5 liter/uur

Split Batch
Totale volume van 30 liter wort is verdeeld in 2 gelijke volumes van 15 liter elk.
15 liter wort is gent met La Trappe gist (inzending OBBK 2020 C2)
15 liter wort is gent met M21 Mangrove Jack (geen inzending)

Giststarter (voor 15 liter wort) inzending OBBK 2020-C2
Gist:  opkweek uit 2 flesjes La Trappe Dubbel
Giststarter:  1,5 liter (afgegoten tot ca. 0.5 liter)
Mespuntje gistvoeding (Wyeast)
2 druppels olijfolie
Niet belucht en geroerd (magnetische roerder) wel regelmatig geschud

Vergistingstemperatuur en duur
Hoofdgisting 5 dagen:  Start bij 19.5 C en vasthouden gedurende 36 uur daarna vrij laten oplopen
Na 36 uur toevoegen van suikersiroop
Suikersiroop:  450 gram kristalsuiker oplossen in water en 10 minuten koken, afkoelen en toevoegen tijdens hoofdvergisting bij de La Trappe batch.
Nagisting 5 dagen bij 21 C  (Corney keg)
Cold crash:   4 dagen bij 5 C  (Corney keg)

Bottelen
Bottelen met kristalsuiker, 9 gram/liter

Bijzonderheden over dit bier:

Opmerking:  2e prijs C- klasse 87 punten.
Keurmeester:  Gery Uijtenhaak
Opmerking:  Goede complexiteit en balans van zoetig naar bitter

Met vriendelijke brouwgroet,
Jeroen Free



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Wolter

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.172
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is... smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: OBBK 2020 C2 Tripel
« Reactie #1 Gepost op: 05-10-2020 17:43 u »
Mooi recept Jeroen. Nog gefeliciteerd met weer een mooie klassering..

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.168
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: OBBK 2020 C2 Tripel
« Reactie #2 Gepost op: 05-10-2020 17:51 u »
Lekker Jeroen en nog gefeliciteerd.

Wat is de overweging om glucose te gebruiken als suikerbron?

Offline Snelbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 796
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: OBBK 2020 C2 Tripel
« Reactie #3 Gepost op: 05-10-2020 17:54 u »
Jeroen, zonder elkaar ooit ontmoet te hebben (ik brouw voor mezelf) gefeliciteerd met dit resultaat.
Gezien je eerdere successen doe je toch iets 'beter' dan anderen.
Sportief dat je werkelijk alle details van je recept hier neerzet.
Deze ga ik nabrouwen als referentie, maar hopelijk een lekker bier.
Proost, Snelbier

Offline JeroenF

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 52
  • Land: nl
  • Brouwen is Topsport
Re: OBBK 2020 C2 Tripel
« Reactie #4 Gepost op: 05-10-2020 19:13 u »
Beste forumleden,

Dank voor jullie woorden.

La Trappe is een heel fijn gistje om mee te werken. Kweekt snel op en geeft heerlijke smaken.
Glucose (enkelvoudige suiker) wordt heel makkelijk door de gist opgenomen en stimuleert de estervorming bij aanvang van de vergisting.

Gr. Jeroen

Offline wernerthefox

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 175
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: OBBK 2020 C2 Tripel
« Reactie #5 Gepost op: 06-10-2020 15:49 u »
Neem aan dat je de M31 bedoelt, niet M21 dit is een witbier gist. Wat was het verschil met de La Trappe? En gefeliciteerd natuurlijk!

Offline Wolter

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.172
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is... smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: OBBK 2020 C2 Tripel
« Reactie #6 Gepost op: 06-10-2020 17:18 u »
Neem aan dat je de M31 bedoelt, niet M21 dit is een witbier gist. Wat was het verschil met de La Trappe? En gefeliciteerd natuurlijk!

Hij heeft een split batch gemaakt waarbij in een deel m21 en het andere deel de opgekweekte La Trappe gist is gent. Denk dat dat een experiment van Jeroen is geweest.

Offline JeroenF

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 52
  • Land: nl
  • Brouwen is Topsport
Re: OBBK 2020 C2 Tripel
« Reactie #7 Gepost op: 06-10-2020 20:40 u »
Beste Wernerthefox,

Ik heb inderdaad de M21 (witbiergist) van Mangrove Jack gebruikt bij deze split batch.
In het verleden regelmatig tripels gebrouwen met de Wyeast 3944 (Belgian White) met prima resultaat.
De M21 voor een tripel had ik nog niet gebruikt, het was voor mij dan ook een experiment.
Uiteindelijk gaat de voorkeur toch uit naar de Wyeast 3944 voor tripels met witbiergist.

Gr,
Jeroen

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.978
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: OBBK 2020 C2 Tripel
« Reactie #8 Gepost op: 06-10-2020 21:45 u »
Bedankt Jeroen voor het delen van het recept.

Je hebt wederom bewezen een hele goede brouwer te zijn!

Offline Sjoerd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 559
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: OBBK 2020 C2 Tripel
« Reactie #9 Gepost op: 07-10-2020 21:38 u »
Gefeliciteerd Jeroen

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.048
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: OBBK 2020 C2 Tripel
« Reactie #10 Gepost op: 09-10-2020 08:02 u »
Gefeliciteerd Jeroen. Mooi recept. :brouwen:

Offline Ziglar

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 61
  • Land: nl
Re: OBBK 2020 C2 Tripel
« Reactie #11 Gepost op: 24-10-2020 15:29 u »
Mooi recept @JeroenF !

iI je recept staat 900 g suiker voor 2x een 450 g siroop, echter bij je vergisting staat dat je bij de hoofdvergisting 1 x 450 g in siroopvorm toevoegt . waar is die andere 450 gebleven ?

Op een paar dingen na (50%rookmout en de 3944) ga ik deze proberen na te brouwen. Wat zou je aanraden om met de suikers te doen?

Offline JeroenF

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 52
  • Land: nl
  • Brouwen is Topsport
Re: OBBK 2020 C2 Tripel
« Reactie #12 Gepost op: 25-10-2020 11:18 u »
Beste Ziglar,

Totaal is er 30 liter wort gebrouwen en verdeeld in 2 batches van 15 liter.
Er is 1 x 450 gram suiker toegevoegd voor 1e batch 15 liter met La Trappe opkweek en
1 x 450 gram suiker voor 2e batch 15 liter met M21.
Beide suikertoevoegingen zijn tijdens de hoofdvergisting toegevoegd (vergisting gaat iets verder door).
Alleen de 1e batch met de La Trappe gist is ingestuurd.

Ik heb zelf nooit met rookmout gebrouwen maar weet wel dat het vrij dominant in geur en smaak kan zijn.
Wyeast 3944 vind ik een fijnere gist dan de M21, de combinatie met rookmout kan misschien wel verrassend zijn.

Gewoon lekker brouwen zo.

Succes.
 
Jeroen

Offline Ziglar

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 61
  • Land: nl
Re: OBBK 2020 C2 Tripel
« Reactie #13 Gepost op: 29-10-2020 08:16 u »
Bedankt voor de opheldering Jeroen, ik zal zo 900 g suikersiroop toevoegen :)

Tags: