Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Quatripel gebrouwen in plaats van Quadrupel?  (gelezen 554 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Stevie51

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 48
  • Land: 00
  • Goed bier!
Quatripel gebrouwen in plaats van Quadrupel?
« Gepost op: 02-10-2020 12:31 u »
Eind augustus heb ik onderstaand recepte brouwen. Volgens het recept wat ik uit een boek heb zou het een Quadrupel moeten worden. Waar ik later achter kwam in het recept is dat de EBC slechts 7 zou zijn. Dit klopt ook wel want het lijk meer op een Tripel dan een Quadrupel qua resultaat.

Nu weet ik al dat ik eigenlijk kandij siroop had moeten toevoegen, ik heb echter gewoon het recept uit het boek aangehouden waarin stond dat ik de kandijsuiker moest toevoegen tijdens het koken.

Ik vraag me nu toch af wat voor stijl bier ik heb gebrouwen. Het smaakt naar een Tripel en lijkt totaal niet op een Quadrupel qua kleur. Of heb ik een Quatripel gebrouwen?

In het recept heb ik de kandijsuiker op 250 EBC gezet, dit heeft de EBC waarde op 67 gezet. Dit is dus werkelijk +/-10 geworden.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk07
Naam receptquadrupel (Westvleteren 12)
Brouwdatum13-6-2020
BierstijlQuadrupel
Volume20,0 l
Begin SG1,094 SG
Eind SG1,022 SG
Schijnbare vergistingsgraad76,6%
Alcoholgehalte9,4 vol.%
Berekende kleur (Morey)67 EBC
Berekende bitterheid (Rager)38 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
25,00 lWater uit Zutphen
5,97 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,00 kgPale Ale moutDingemans7 EBC40,5 %
3,00 kgPilsmoutDingemans3 EBC40,5 %
1,41 kgBruine kandijsuikerSupermarkt250 EBC19,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
165,0 °C1 min.75 min.4,2 l/kg
275,0 °C15 min.5 min.4,2 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
26,0 gNorthern Brewerbellen6,6%first wort hop27,5 IBU
20,0 gStyrian Goldingsbellen3,9%30 min.5,8 IBU
20,0 gHallertau Traditionbellen6,0%15 min.4,7 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
0,5 l + 2,0 l getrapte starterAbbey Ale (WLP530)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting18,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting20,5 °C
Eind temp. hoofdvergisting20,5 °C
Eind SG hoofdvergisting1,034 SG
Schijnbare vergistingsgraad63,8%
Start nagisting6-9-2020
Temp. nagisting21,5 °C
Start lagering14-9-2020
Temp. lagering21,5 °C




Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline chthon

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 210
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Quatripel gebrouwen in plaats van Quadrupel?
« Reactie #1 Gepost op: 02-10-2020 12:56 u »
Met 9,5% ABV en deze kleur en IBU leunt het eigenlijk dichter aan bij Westmalle Tripel.

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.587
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Quatripel gebrouwen in plaats van Quadrupel?
« Reactie #2 Gepost op: 02-10-2020 20:25 u »
Als je nog niet gebotteld heb kan je er altijd nog kandijsiroop D 180 bij doen, laten vergisten en dan bottelen. Heb je toch nog je Quadrupel. :brouwen:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.006
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Quatripel gebrouwen in plaats van Quadrupel?
« Reactie #3 Gepost op: 02-10-2020 22:35 u »
Als je nog niet gebotteld heb kan je er altijd nog kandijsiroop D 180 bij doen, laten vergisten en dan bottelen. Heb je toch nog je Quadrupel. :brouwen:

Goede suggestie. We proeven veel met onze ogen. Door een donkere kleur wordt de beleving van het bier anders.

Offline Stevie51

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 48
  • Land: 00
  • Goed bier!
Re: Quatripel gebrouwen in plaats van Quadrupel?
« Reactie #4 Gepost op: 03-10-2020 00:32 u »
Als je nog niet gebotteld heb kan je er altijd nog kandijsiroop D 180 bij doen, laten vergisten en dan bottelen. Heb je toch nog je Quadrupel. :brouwen:

Het zit al op fles. Smaak bij het bottelen zat een beetje tegen de romigheid van een Karmeliet Tripel aan. Tenminste, ik beschrijf de Karmeliet smaak als romig.

Wel leuk om te zien dat ik een Quadrupel hoopte te brouwen maar dat het uiteindelijk door per ongeluk kandijsuiker toe te voegen in plaats van kandijsiroop een compleet ander biertje, een tripel, is geworden die ook nog lekker smaakt. Afwachten natuurlijk wat de hergisting op fles doet met de smaak.

Offline Takkie83

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 485
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: Quatripel gebrouwen in plaats van Quadrupel?
« Reactie #5 Gepost op: 03-10-2020 12:05 u »
Het is dat je een Abbey gist hebt gebruikt die waarschijnlijk meer restsuikers achterlaat, want gezien je vergistbare ingrediėnten denk ik nog het meest aan een strong blond. Ach, het hoeft niet per sé in een hokje toch? Misschien heb je wel een fantastische nieuwe combinatie gevonden; die van een strong donkerblond  :biersmile:

Tags: