Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Even voorstellen: Micha  (gelezen 960 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Micha

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 16
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Even voorstellen: Micha
« Gepost op: 01-10-2020 11:54 u »
Beste medebrouwers,

Graag wil ik me ook even voorstellen: mijn naam is Micha. Ik ben 45 jaar oud en woonachtig in regio Eindhoven. In het dagelijkse leven schrijf ik software voor machines en sinds een jaar of twee houd ik me ook bezig met brouwen. Ik zit nog volop in de leercurve van het brouwen en kom graag wijsheid halen hier op het forum. Vooralsnog kan ik overal een antwoord op vinden, dus zodoende heb ik nog geen nieuwe vraag hoeven aanmaken.

Inmiddels heb ik een paar stouts, een tripel, enkele witbieren en ales op mijn naam staan. Die heb ik met name gebrouwen uit 'Verander water in bier'. Tot nog toe is alleen een witbier echt mislukt vanwege een afwezige koriander smaak. Ik ben van plan om de komende brouwsels vooral Engelse ales te gaan maken. We zijn vaak in Engeland op vakantie geweest, en ik word erg blij als ik in een pub een hele rij taps met lokale ales zie. Na het proeven van de zoveelste lekkere ale die ik niet in Nederland kon krijgen heb ik zodoende het plan opgevat om het zelf te gaan maken.
De brouwerij is eenvoudig van opzet met een paar 30 liter pannen en een brander. Het roeren in de pan vind ik het leukste gedeelte, dus voorlopig zal ik de stap naar een elektronisch brouwsysteem nog niet maken. Wel ligt er een stc-1000 klaar voor een gistkast. Het hevelfilter is een eigen bouwsel van koper buis. Om te koelen heb ik een spiraalkoeler, maar ik sluit niet uit dat er toch een tegenstroom koeler gaat komen. Als rekenhulp gebruik ik BrouwHulp, wat me tot nog toe erg goed bevalt. Wel reken ik e.e.a. graag zelf ook eens door om een goed beeld te krijgen van het hele proces.

Met 30 liter pannen maak ik dus geen grote hoeveelheden, maar voldoende om mezelf en wat buurmannen van bier te voorzien. Het ultime doel is om zelf nieuwe recepten te maken, maar voorlopg leer ik nog veel van bestaande recepten. Daarnaast werk ik me door de literatuur heen (yeast, hops, malt, barley, tasting beer, designing great beers en recentelijk de MOOC van de KU Leuven afgerond).

Proost en met groendelijke vrieten,
Micha


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Heyudude

  • Dionysos
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 225
  • Land: nl
  • Brood is graan wat geen bier mocht worden!
Re: Even voorstellen: Micha
« Reactie #1 Gepost op: 01-10-2020 12:07 u »
Welkom!  Ow je bent al een pro zie ik
Lekkere smaak ook, Ale en stout  staan ook bij mij op de top 10 lijst.
Ben zelf nog niet zo lang bezig met de hobby maar kom er achter dat een standaard recept, doornemen, snappen en brouwen beter werkt dan meteen het diepe induiken en zelf wat bedenken.

De mooc cursus en een lokale cursus ga ik ook doen, leerzaam

Have fun!

Online William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.117
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Even voorstellen: Micha
« Reactie #2 Gepost op: 01-10-2020 13:24 u »
Welkom!

Misschien is het Peels brouwersgilde iets voor jou? Goede leerschool om installaties van anderen in werking te zien en ook nog eens gezellig.

Offline Micha

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 16
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Even voorstellen: Micha
« Reactie #3 Gepost op: 01-10-2020 14:54 u »
Welkom!

Misschien is het Peels brouwersgilde iets voor jou? Goede leerschool om installaties van anderen in werking te zien en ook nog eens gezellig.

Ik heb een aantal heren van het gilde al eens ontmoet op een brouwdag. Dat was erg gezellig. Ik heb nog geen contact opgenomen, maar ik ben het wel van plan. (Edit: zojuist meteen maar even contact opgenomen)


Offline Micha

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 16
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Even voorstellen: Micha
« Reactie #4 Gepost op: 01-10-2020 15:17 u »
Welkom!  Ow je bent al een pro zie ik
Lekkere smaak ook, Ale en stout  staan ook bij mij op de top 10 lijst.
Ben zelf nog niet zo lang bezig met de hobby maar kom er achter dat een standaard recept, doornemen, snappen en brouwen beter werkt dan meteen het diepe induiken en zelf wat bedenken.

De mooc cursus en een lokale cursus ga ik ook doen, leerzaam

Have fun!

De mooc kan ik zeker aanraden. Alhoewel de chemie me grotendeels boven de pet ging,was er genoeg andere stof voor een leerzame cursus. De thuis experimenten zijn ook de moeite waard.

Groeten,
Micha

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.730
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Even voorstellen: Micha
« Reactie #5 Gepost op: 05-10-2020 16:27 u »
Welkom!

Het aanbod bitters en Engelse Pale Ales is inderdaad bedroevend, een van de redenen dat ook ik ze graag zelf brouw. Ben benieuwd welke Bitter/Pale Ale jou favoriet is! Ik ben erg fan van de Landlord van Timothy Taylor, al zijn er legio goede voorbeelden op het eiland te koop! En getapt met een handpomp maakt het feest helemaal af!

Qua boeken zou je dan wellicht nog de volgende titels kunnen aanschaffen, om in de Engelse stijl in te lezen:
- Real Ales for the Home Brewer - Marc Ollossen
- Camra's Brew Your Own British Real Ale - Graham Wheeler

Beide staan veel recepten in, al ontbreekt het advies voor de te kiezen gist...

Offline Micha

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 16
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Even voorstellen: Micha
« Reactie #6 Gepost op: 08-10-2020 10:19 u »
Beste tdp,

Bedankt voor de adviezen. Beide boeken staan al in de kast! Het was even zoeken, maar ik heb de 2009 (3e editie) van het Camra boek. Volgens de autheur was dat de beste. De eerste ale heb ik al gemaakt (Courage). Die smaakt prima, maar ik heb het verdelen van de bottelsuiker nog niet goed onder controle. De ales die ik lekker vind zijn o.a.:
- Fuller London Pride
- Old speckled hen
- Bishops Finger
- Abbot
- Fursty Ferret
- Theakston old peculiar
- Spitfire

De lokale ales heb ik helaas niet goed bijgehouden, dus daar durf ik zo geen namen bij te noemen. Ik zoek vooral moutige bieren en veel hoparoma. Welke gisten hebben jouw voorkeur? De courage heb ik gedaan met een korrelgist (fermentis safale 04 als ik het me goed herinner).

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.730
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Even voorstellen: Micha
« Reactie #7 Gepost op: 08-10-2020 11:36 u »
De West Yorkshire Ale (Wyeast 1469) is een mooie (Timothy Taylor gist), net als de WLP 023 (Burton Ale Yeast).

Qua korrel gebruik ik vaan de Lallemand ESB, welke nu London heet volgens mij. De Windsor is ook een fijne korrel. Zelf gebruik ik weinig Fermentis gisten, de S04 recentelijk niet gebruikt.

Hier nog wel leuk leesvoer, van een gezamenlijk ESB project van een paar jaar terug:

https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/board,47.0.html

Offline BikerEddy

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 115
  • Land: nl
  • Beter 1 bier in de hand dan de lucht van 10
Re: Even voorstellen: Micha
« Reactie #8 Gepost op: 08-10-2020 14:15 u »
Hoi Micha

Welkom op het forum.
Er valt hier genoeg kennis te vergaren!

Offline Micha

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 16
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Even voorstellen: Micha
« Reactie #9 Gepost op: 08-10-2020 21:00 u »
De West Yorkshire Ale (Wyeast 1469) is een mooie (Timothy Taylor gist), net als de WLP 023 (Burton Ale Yeast).

Qua korrel gebruik ik vaan de Lallemand ESB, welke nu London heet volgens mij. De Windsor is ook een fijne korrel. Zelf gebruik ik weinig Fermentis gisten, de S04 recentelijk niet gebruikt.

Hier nog wel leuk leesvoer, van een gezamenlijk ESB project van een paar jaar terug:

https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/board,47.0.html

Bedankt voor de tips! Ik ga aanstaande zondag Burton Bridge Top Dog stout proberen en ik koop meteen in om die Landlord ook te gaan proberen. Ik ben benieuwd.

Tags: