Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Bouw nieuwe aansturing HERMS  (gelezen 7000 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.173
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Bouw nieuwe aansturing HERMS
« Reactie #25 Gepost op: 20-10-2020 08:22 u »
Mooie opstelling Woeka, erg gaaf gemaakt!


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Alexander_H

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Brouwen is leren
Re: Bouw nieuwe aansturing HERMS
« Reactie #26 Gepost op: 20-10-2020 08:47 u »
Ik ben ook aan het volgen , ondertussen printplaatje gesoldeerd, pi geinstalleerd (was nog wat tweaken, die install.sh van craftbeerpi werkt niet echt lekker meer ) .
Even kijken wanneer ik weer tijd heb om verder te bouwen, maar dan kan ik ondertussen mooi je topic volgen om kennis op te doen ;)

Offline Woeka

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 166
  • Land: nl
  • ... whatever
Re: Bouw nieuwe aansturing HERMS
« Reactie #27 Gepost op: 20-10-2020 10:46 u »
Mooie opstelling Woeka, erg gaaf gemaakt!

De fusten e.d. heb ik overgenomen van een medehobbybrouwer dus daar heb ik zelf niet veel aan hoeven doen. De aansturing is wel nieuw.

Offline banjobill27

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 25
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Bouw nieuwe aansturing HERMS
« Reactie #28 Gepost op: 17-11-2020 11:50 u »
Mooi dat het zo goed werkt! Ik ben zelf ook wat aan het experimenteren met mijn oude raspberry pi. Krijg al aardig wat werkend.

Ik vroeg mij af, (die fusten zijn 50 L, toch) wat voor verwarmingselement je gebruikt om te verwarmen? Welk Wattage?

Ik dacht dat ik op elke groep 16 A kon zetten dus max 16 A x 230 V = 3680 W, klopt die berekening? Dan zou ik zeggen een verwarmingselement van max 3000W, heb je een beetje marge. Is dat voldoende voor 50 liter? Of gebruik je bijvoorbeeld twee elementen op twee groepen?

Offline Woeka

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 166
  • Land: nl
  • ... whatever
Re: Bouw nieuwe aansturing HERMS
« Reactie #29 Gepost op: 19-11-2020 11:13 u »
Ik vroeg mij af, (die fusten zijn 50 L, toch) wat voor verwarmingselement je gebruikt om te verwarmen? Welk Wattage?

De verwarmingselementen zijn 2400 Watt. In de HTL zit er een en in de kookketel zit er een. Ongeïsoleerd is het net wat aan de lage kant. Wanneer we aan het maischen zijn loopt de temperatuur te langzaam op, circa 0.5 tot 0.75° per minuut. We hebben nog geen isolatie mantels gemaakt voor de fusten, staat wel op de 2DO lijst.

Bij het koken pakken we het fust in met een deken en dan komt het tot een mooie kook.

Ik dacht dat ik op elke groep 16 A kon zetten dus max 16 A x 230 V = 3680 W, klopt die berekening? Dan zou ik zeggen een verwarmingselement van max 3000W, heb je een beetje marge. Is dat voldoende voor 50 liter? Of gebruik je bijvoorbeeld twee elementen op twee groepen?

Bij een verbruik van 3600 Watt kan je niet nog wat anders op die groep aan hebben staan. Dus daar moet je even goed over nadenken, alles met een verwarmingselement: koffiezetapparaat, waterkoker, oven, ed. kan niet tegelijk op dezelfde groep aan staan. Ik zou het bij een 1 fase huisaansluiting op een element houden van maximaal 3000 Watt.

Wil je meer dan zal je twee verschillende groepen moeten aansluiten op je brouwinstallatie of een aparte groep moeten maken in je meterkast voor je brouw installatie van bij voorbeeld 25 A. Ik zou het afraden om een bestaande groep van 16 A op te hogen naar 25 A, de WCD's (wandcontactdozen) die er eventueel achter zitten zijn geschikt voor maximaal 16 A en dan is het mogelijk dat je daar overheen gaat in het geval van kortsluiting.

Offline Opaslof

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 152
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Bouw nieuwe aansturing HERMS
« Reactie #30 Gepost op: 07-12-2020 23:58 u »
Hoi Woeka, had jij bij de keuze voor craftbeerpi gekeken naar alternatieven? Ik ben me aan het oriënteren welke basis ik wil gebruiken om te automatiseren. Naast CBP hebt ik ook BrewPI met ‘brewblox’ gezien. En dan heb je ook nog de losse PID regelaar van Emile www.vandelogt.nl. Zeer interessante info over de technische achtergronden op zijn pagina trouwens.
Ik ben benieuwd of je deze alternatieven kent of hebt overwogen (en wat je overwegingen in dat geval waren om voor CraftBeerPi te kiezen).

Offline Woeka

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 166
  • Land: nl
  • ... whatever
Re: Bouw nieuwe aansturing HERMS
« Reactie #31 Gepost op: 08-12-2020 09:33 u »
Hoi Woeka, had jij bij de keuze voor craftbeerpi gekeken naar alternatieven? Ik ben me aan het oriënteren welke basis ik wil gebruiken om te automatiseren. Naast CBP hebt ik ook BrewPI met ‘brewblox’ gezien. En dan heb je ook nog de losse PID regelaar van Emile www.vandelogt.nl. Zeer interessante info over de technische achtergronden op zijn pagina trouwens.
Ik ben benieuwd of je deze alternatieven kent of hebt overwogen (en wat je overwegingen in dat geval waren om voor CraftBeerPi te kiezen).

Via de vlog's van The Old Farts Brewery bekend geraakt met Craftbeer Pi. Nog de nodige actieve informatie bronnen over kunnen vinden en het zag er netjes uit. BrewPi wel gezien maar de ontwikkeling (github) zag er op het eerste gezicht minder actief uit.

De site van Emile heb ik ook bekeken, niet zozeer vanwege de aansturing maar meer voor de informatie over HERMS. Zeer knap gemaakt maar hardware- en softwarematig niet flexibel en met de nodige opties die ik niet gebruik zoals de aansturing van kleppen. Zelf ben ik goed bekend met de Pi vandaar mijn keuze voor een Pi-based oplossing.

Offline Emile

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 490
  • Land: nl
  • Brouwerij de Boezem
    • www.vandelogt.nl
Re: Bouw nieuwe aansturing HERMS
« Reactie #32 Gepost op: 27-01-2021 12:04 u »
Zeer knap gemaakt maar hardware- en softwarematig niet flexibel en met de nodige opties die ik niet gebruik zoals de aansturing van kleppen.
Woeka, dank voor de complimenten. Kun je uitleggen wat je bedoelt met 'niet flexibel'? Bedoel je dan het kunnen aanpassen van de hardware / software? Of het kunnen instellen van bepaalde zaken? Vind ik wel weer interessant om te horen.

Offline Woeka

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 166
  • Land: nl
  • ... whatever
Re: Bouw nieuwe aansturing HERMS
« Reactie #33 Gepost op: 27-01-2021 21:34 u »
Woeka, dank voor de complimenten. Kun je uitleggen wat je bedoelt met 'niet flexibel'? Bedoel je dan het kunnen aanpassen van de hardware / software? Of het kunnen instellen van bepaalde zaken? Vind ik wel weer interessant om te horen.

Niet flexibel is dan met name de pcb met hardware waarmee het dan mee moet gebeuren. Naar mijn idee is dat niet makkelijk uit te breiden / aan te passen. Bij Craftbeer pi heb je allerlei mensen die add-on's produceren die je kunt installeren soft- en hardwarematig waarmee je dan specifieke zaken kunt toevoegen, zoals bijvoorbeeld een iSpindel.

Offline Heyudude

  • Dionysos
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 333
  • Land: nl
  • Brood is graan wat geen bier mocht worden!
Bouw nieuwe aansturing HERMS
« Reactie #34 Gepost op: 27-01-2021 21:48 u »
Ik ben wel benieuwd naar CraftbeerPI 4, de ontwikkelaar heeft de laatste week nog een aantal videos geplaatst op YouTube met veelbelovende functies.


Offline guidomarree

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 110
  • Land: be
  • Eentje is geentje
Re: Bouw nieuwe aansturing HERMS
« Reactie #35 Gepost op: 20-05-2021 14:42 u »
Toevallig ook al een touchscreen toegevoegd? Ik ben aan het twijfelen of dit handig genoeg zou zijn. Momenteel aan het kijken naar een 10", wat denk ik wel groot genoeg moet zijn.

Offline Woeka

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 166
  • Land: nl
  • ... whatever
Re: Bouw nieuwe aansturing HERMS
« Reactie #36 Gepost op: 20-05-2021 19:37 u »
Toevallig ook al een touchscreen toegevoegd? Ik ben aan het twijfelen of dit handig genoeg zou zijn. Momenteel aan het kijken naar een 10", wat denk ik wel groot genoeg moet zijn.

Zelf al wel naar gekeken maar het juiste formaat past niet op mijn behuizing en ik heb de bediening ook wel eens met mijn telefoon gedaan. Ik zou eerder gaan voor een tablet ipv een dedicated touchscreen.

Offline Alexander_H

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Brouwen is leren
Re: Bouw nieuwe aansturing HERMS
« Reactie #37 Gepost op: 10-01-2022 20:14 u »
Ik ben er ook weer eens mee aan de slag gegaan. Ik ben niet echt een electro held maar alles lijkt tot nu toe wel te werken.
  • Behuizing: metalen brievenbus (goedkoopste oplossing die ik kon vinden van dat formaat!)
  • 3X Relais om te schakelen
  • Raspberry Pi met shield als aansturing draaiend op CraftbeerPi 4
  • Momenteel 2 temperatuursensoren, maar uit te breiden naar 4



Nog wel wat verbeterpunten. Ik had eerst een touchscreen met aansturing maar daar scheurde ik helaas de flatcable van, dus die heb ik eraf gehaald.
De voeding op het shield opgeblazen en de vervanging (iets zwaarder) past niet 1 op 1 dus dat moet nog fatsoenlijk (nu met wat losse draden gesoldeerd).

Ik moet ook nog even kijken wat ik precies ga gebruiken om te verwarmen, initieel wilde ik een element gebruiken, maar ik heb dit weekend voor het eerst met een Hendi inductieplaat gebrouwen, en dat is eigenlijk wel bevallen. Wat ik lees is dat onze Duitse collega's de Hendi gewoon met een inkbird aan/uit schakelen, dus dat zou hiermee ook kunnen. Alleen werkt de cooling fan van de kookplaat dan niet als hij "uit" staat wat nu wel het geval is enige tijd na uitschakelen.

Ook heb ik nog een probleem met mijn roerwerk. Seze zit nu via een 12v adapter aangesloten,maar als ik de kookplaat aan zet ( of bijvoorbeeld de pomp die op mijn metalen aanrecht staat) dan stopt het roerwerk er mee, In geval van de kookplaat "pulst" het roerwerk mee. Ik neem aan door de pwm van de kookplaat. Mijn electro kennis is helaas niet goed genoeg om dit op te lossen, maar ik vermoed dat het door de aarding komt. (Als ik de pomp niet rechtstreeks in contact met het metalen aanrecht laat komen, werkt het roerwerk wel). Als iemand een idee heeft hoe dit op te lossen?

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.366
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: Bouw nieuwe aansturing HERMS
« Reactie #38 Gepost op: 11-01-2022 12:34 u »
Ik weet niet of je de kast geaard hebt? Boutje door de kast en een aarddraad van de voeding met een AMP ringetje aan het boutje met moertje bevestigen.
Dan heb je geen zwevende netten en kan de kast niet onder spanning komen te staan. Best kans dat je problemen opgelost zijn en het is dan ook veilig.




Offline Alexander_H

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Brouwen is leren
Re: Bouw nieuwe aansturing HERMS
« Reactie #39 Gepost op: 12-01-2022 08:30 u »
Hoi Eric,

Ik heb de kast inderdaad geaard, maar ik heb het niet helemaal goed uitgelegd denk ik.
Ik heb zonder de kast al het probleem, als ik de pan op de inductie kookplaat zet (met een metalen behuizing, waar de pan ook op leunt) en het roerwerk in de pan heb hangen, waarbij de voeding van het roerwerk, en de inductie kookplaat via dezelfde geaarde stekkerdoos zitten, pulst het loopwerk mee met de kookplaat ( ik denk eigenlijk als de puls van de kookplaat "laag" is, draait het loopwerk wel, als de puls hoog is niet) , ik had hiervoor zonder de inductiekookplaat ook problemen met een metalen pomp, als ik die in dezelfde stekkerdoos als de voeding van het loopwerk had zitten, en hij raakte het metalen werkblad waar de pan (via een metalen brander) op stond, werkt het loopwerk zelfs helemaal niet. als ik de pomp optil begint hij te lopen.
Ik heb de kast nog niet getest met de kookplaat , pomp etc , alleen nog maar op mijn hobby buro met een lamp.

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.366
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: Bouw nieuwe aansturing HERMS
« Reactie #40 Gepost op: 12-01-2022 14:55 u »
Hoi Eric,

Ik heb de kast inderdaad geaard, maar ik heb het niet helemaal goed uitgelegd denk ik.
Ik heb zonder de kast al het probleem, als ik de pan op de inductie kookplaat zet (met een metalen behuizing, waar de pan ook op leunt) en het roerwerk in de pan heb hangen, waarbij de voeding van het roerwerk, en de inductie kookplaat via dezelfde geaarde stekkerdoos zitten, pulst het loopwerk mee met de kookplaat ( ik denk eigenlijk als de puls van de kookplaat "laag" is, draait het loopwerk wel, als de puls hoog is niet) , ik had hiervoor zonder de inductiekookplaat ook problemen met een metalen pomp, als ik die in dezelfde stekkerdoos als de voeding van het loopwerk had zitten, en hij raakte het metalen werkblad waar de pan (via een metalen brander) op stond, werkt het loopwerk zelfs helemaal niet. als ik de pomp optil begint hij te lopen.
Ik heb de kast nog niet getest met de kookplaat , pomp etc , alleen nog maar op mijn hobby buro met een lamp.

Da's jammer. Dat was wel een hele makkelijke oplossing geweest.  ;) Maar je problemen klinken wel als een aardingsprobleem. Draait je roerwerk op wissel- of gelijkspanning? Is het een ruitenwisser motor?

Offline Alexander_H

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Brouwen is leren
Re: Bouw nieuwe aansturing HERMS
« Reactie #41 Gepost op: 13-01-2022 08:01 u »
Een ruitenwissermotor. Op de trafo staat 12V=/ 5A op dus ik neem aan gelijkspanning. Het is een ac/dc trafo van een laptop zo te zien.

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.366
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: Bouw nieuwe aansturing HERMS
« Reactie #42 Gepost op: 13-01-2022 12:43 u »
Een ruitenwissermotor. Op de trafo staat 12V=/ 5A op dus ik neem aan gelijkspanning. Het is een ac/dc trafo van een laptop zo te zien.

Heeft een ruitenwisser motor niet de 0 (nul) aan aarde/massa liggen? Heeft je trafo randaarde? Het zou kunnen dat het circuit van je ruitenwissermotor een zwevend net is tov de rest van je installatie en dat als de pomp of inductieplaat aan staat, het verschil tussen plus en aarde/massa te laag wordt om het roerwerk rond te draaien. Het is lang geleden dat ik met elektra bezig ben geweest dus ik moet ff graven. Ik weet nog wel dat storingen door aardfouten/zwevende netten, lastig  kunnen zijn.

Offline Alexander_H

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Brouwen is leren
Re: Bouw nieuwe aansturing HERMS
« Reactie #43 Gepost op: 14-01-2022 08:13 u »
De - lijkt naar de grond te gaan, en de plus kan tussen de blauwe en rode draad worden gewisseld om de richting te bepalen.


probleem is waarschijnlijk dat de - dus aan de aarde hangt als de overige apparaten, via de pan ?

Offline Rinus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 839
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Bouw nieuwe aansturing HERMS
« Reactie #44 Gepost op: 14-01-2022 09:00 u »
De - lijkt naar de grond te gaan, en de plus kan tussen de blauwe en rode draad worden gewisseld om de richting te bepalen.
probleem is waarschijnlijk dat de - dus aan de aarde hangt als de overige apparaten, via de pan ?
Zeker weten? Gewoon even de ohmse weerstand meten tussen de behuizing en de zwarte (min) draad.
Deze weerstand moet dan oneindig zijn, anders ligt je zwarte (min) inderdaad aan de behuizing dus aan de safety ground. Hierdoor verbind je dus tevens de min van de voeding met de  ground, dat vinden niet alle voedingen leuk.

Offline Alexander_H

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Brouwen is leren
Re: Bouw nieuwe aansturing HERMS
« Reactie #45 Gepost op: 15-01-2022 09:36 u »
Die is 0.04, en de "piep stand" geeft een piep, dus die zijn verbonden. De as helaas ook, anders zou ik tussen de motor en de bevestiging een nie geleidende plaat kunnen steken.
Is er een type voeding wat hier wel tegen kan?

Offline Rinus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 839
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Bouw nieuwe aansturing HERMS
« Reactie #46 Gepost op: 15-01-2022 10:18 u »
Die is 0.04, en de "piep stand" geeft een piep, dus die zijn verbonden. De as helaas ook, anders zou ik tussen de motor en de bevestiging een nie geleidende plaat kunnen steken.
Is er een type voeding wat hier wel tegen kan?

Maar... even terug naar het probleem, als ik het goed begrijp dan wil je de motor van draairichting kunnen veranderen, is dat echt wel nodig dan?
Bij veel voedingen ligt de DC-min juist ook aan de AC-SafetyGND of zijn ze met een condensator gekoppeld (dan "zweven" ze wel t.o.v. elkaar.
Kan je eens bij de voeding meten of de DC-min aan de AC-SafetyGND verbonden is? gewoon op dezelfde manier meten.
Als dat zo is dan kan je proberen de AC-SafetyGND niet aan te sluiten, dan zweeft je DC gedeelte...

Offline Alexander_H

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Brouwen is leren
Re: Bouw nieuwe aansturing HERMS
« Reactie #47 Gepost op: 16-01-2022 13:46 u »

Maar... even terug naar het probleem, als ik het goed begrijp dan wil je de motor van draairichting kunnen veranderen, is dat echt wel nodig dan?
Bij veel voedingen ligt de DC-min juist ook aan de AC-SafetyGND of zijn ze met een condensator gekoppeld (dan "zweven" ze wel t.o.v. elkaar.
Kan je eens bij de voeding meten of de DC-min aan de AC-SafetyGND verbonden is? gewoon op dezelfde manier meten.
Als dat zo is dan kan je proberen de AC-SafetyGND niet aan te sluiten, dan zweeft je DC gedeelte...


Dat is zo inderdaad, na het meten gelijk getest door een ongeaarde stekkerdoos te gebruiken voor het roerwerk, en dan blijft ie netjes draaien inderdaad.
Ik kan dit in mijn controller kast oplossen door bij een van de stopcontacten de aarde niet aan te sluiten, en die te gebruiken voor de pomp trafo aan te sturen.

Bedankt voor het helpen!

Offline Woeka

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 166
  • Land: nl
  • ... whatever
Re: Bouw nieuwe aansturing HERMS
« Reactie #48 Gepost op: 16-01-2022 23:09 u »
Fijn dat je probleem is opgelost, alleen jammer dat dat gedeelte dan niet geaard is.





Ik zat even te kijken naar je behuizing. Ik ben even benieuwd hoe je de voeding van de kast hebt gemaakt. Het lijkt op een stopcontact waar je een kabel met een stekker in steekt, of zie ik dat verkeer? Mocht dat wel zo zijn, zou ik dat sterk afraden. Je hebt dan een kabel nodig met aan beide kanten een stekker. Als je eerst de kabel in een spanningvoerend stopcontact steekt dan heb je aan de andere kant twee makkelijk aan te raken uitstekende pinnen met daartussen 230v wisselspanning. Beter is het om dat met een vaste kabel uit te voeren die door de kast heen gaat met een wartel.

Offline Alexander_H

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Brouwen is leren
Re: Bouw nieuwe aansturing HERMS
« Reactie #49 Gepost op: 17-01-2022 08:03 u »
Daar had ik inderdaad niet aan gedacht Woeka, je hebt zeker een punt. Ik heb het eigenlijk zo gedaan om de kast makkelijker "op te ruimen" als ik hem niet gebruik, mijn ervaring is dat als er een kabel vast aan zo'n kast zit dit weer niet lekker plat kan liggen ergens. Ik zal kijken om het te vervangen.

Tags: