Recepten > Bewezen recepten

OBBK 2020 D1 - Dubbelbock - Gerard Maas

<< < (2/3) > >>

JanDeGraaff:
Gefeliciteerd Gerard! En dankjewel voor het delen van het recept.

Twee kleine vraagjes:
– Vergisten op kamertemperatuur; is dat 18ºC of 21ºC? Of iets daar tussenin?
– Was je niet bang met de honing na koelen toevoegen dat er wellicht iets in zou hebben kunnen zitten wat het bier zou kunnen infecteren?

Alvast bedankt!! Ik ga 'm zeker opslaan in mijn 'receptenbibliotheek'!!

Gerard van De Tulp:
Dankjewel voor de belangstelling van iedereen.


--- Citaat van: JanDeGraaff op 23-09-2020  10:49 u ---Twee kleine vraagjes:
– Vergisten op kamertemperatuur; is dat 18ºC of 21ºC? Of iets daar tussenin?
– Was je niet bang met de honing na koelen toevoegen dat er wellicht iets in zou hebben kunnen zitten wat het bier zou kunnen infecteren?

--- Einde van citaat ---

De temperatuur is n foutje (sorry). Deze is met n lager vergist (ik heb er geen steambier van gemaakt). De temperatuur is 10 a 12°C.  Ik heb het recept hierboven aangepast.  Omdat ik geen klimaatkast heb is mijn temperatuur altijd n beetje afhankelijk van het seizoen.  In de winter is mijn garage vorstvrij (10 a 12°C) en zet ik mijn vat daar neer.  In mijn huiskamer is het 18 a 20°C dus daar staan dan mijn ales. In hoog zomer als het warmer is dan brouw ik mijn recepten met kveik en mijn saison. Zo pas ik me aan aan het seizoen.

De honing was uit de supermarkt en ik ging er vanuit dat hier niets gevaarlijks in zit.  Het verwarmen van honing is niet verstandig voor de smaak. Het is in geval van honing altijd wel een risico denk ik. Ik heb dat risico genomen.

beermenke:
Van deze honing weet ik het niet maar honing uit supermarkt wordt vaak gemengd en verhit.

Oosterling:

--- Citaat van: beermenke op 23-09-2020  18:34 u ---Van deze honing weet ik het niet maar honing uit supermarkt wordt vaak gemengd en verhit

--- Einde van citaat ---

Honing heeft van zichzelf al een antibacteriële werking. Er zijn vazen gevonden in de Pyramides van het Oude Egypte, waar de honing nog steeds onbedorven in zat. ;)
En om Onlinearcheologieonline.nl te citeren:


--- Citaat ---Op 5.500 jaar oude potten, gevonden in Georgië, zijn sporen gevonden van 's werelds oudste honing. De honingsporen zijn gevonden in keramische vaten die 170 kilometer ten westen van Tbilisi gevonden zijn. De honing is vermoedelijk gemaakt door bijen die ongeveer 5.500 jaar geleden rondvlogen in Georgië.
--- Einde van citaat ---

Een nieuw en nog niet open gemaakte fles honing zou je in principe zonder vrees over besmettingen moeten kunnen toevoegen aan je gekoelde wort.

Jacobf:
Gefeliciteerd Gerard, mooi recept!

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie