Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Een weizen biertje  (gelezen 3741 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Pieter1954

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 304
  • Land: nl
  • Jullie zijn mijn informatiebron
Re: Een weizen biertje
« Reactie #50 Gepost op: 12-10-2020 16:53 u »
Ik vergist mijn Weizens altijd op 17oC. Na een dag of 5 als het bier bijna uitgegist is gaat de temperatuur elke dag 0,5o omhoog tot 22o.
Iedereen is tot nu wild enthousiast over mijn Weizens. Ik heb diverse malen de 06 gist gebruikt met prima resultaten. De laatste keer heb ik de Ayinger gist gebruikt. Deze is gewoonweg fantastisch. Ik wil geen andere meer.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Larsje40

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 119
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een weizen biertje
« Reactie #51 Gepost op: 12-10-2020 18:01 u »
Bedankt alvast voor de snelle reacties.

De lalbrew munich dus echt de classic versie voor wheat beer als korrelgist?

Want mijn volgende vraag die op kwam was inderdaad of het zuurtje dat erin zit ook aan de vergistingstemperatuur kan liggen (heb hem continue op 20 graden gehad.

@ Pieter, welke moutsoorten en maischschema houd jij aan? als ik mag vragen.
En de Ayinger gist?? nooit van gehoord.

THNX

Gr.

Remy

Offline Pieter1954

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 304
  • Land: nl
  • Jullie zijn mijn informatiebron
Re: Een weizen biertje
« Reactie #52 Gepost op: 12-10-2020 19:34 u »
Dit is mijn receptuur:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptAyinger Weissbier
Brouwdatum06-08-2020
BierstijlWeizen
Volume23,0 l
Begin SG1,052 SG
Berekende kleur (Morey)14 EBC
Berekende bitterheid (Rager)14 IBU
Brouwzaalrendement80,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
7,39 lWater uit Andijk
15,61 lGedemineraliseerd water
0,80 gCaSO4
3,90 mlMelkzuur
8,19 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
21 mg/l5 mg/l39 mg/l46 mg/l54 mg/l44 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,32 kgTarwemout. lichtWeyermann4 EBC66,0 %
1,21 kgVienna moutWeyermann7 EBC24,0 %
0,40 kgMünchner IIWeyermann23 EBC8,0 %
0,10 kgCaramunich IIWeyermann120 EBC2,1 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Ferulazuurrust40,0 °C1 min.20 min.4,6 l/kg
Stap 244,0 °C1 min.45 min.4,6 l/kg
Stap 363,0 °C1 min.30 min.4,6 l/kg
Stap463,0 °C1 min.8 min.4,6 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
4,0 gGalenabellen12,5%first wort hop7,2 IBU
4,0 gGalenabellen12,5%70 min.6,5 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
0,1 l + 0,1 l + 1,5 l getrapte starterAyinger Flüssighefen ()bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting17,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting0,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting0,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,000 SG
Schijnbare vergistingsgraad100,0%
Temp. nagisting0,0 °C
Temp. lagering0,0 °C


Ayinger gist is een mutant van Weihenstephaner. Zoek maar eens op dit forum.

Online tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.678
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Een weizen biertje
« Reactie #53 Gepost op: 12-10-2020 21:22 u »
...
De lalbrew munich dus echt de classic versie voor wheat beer? als korrelgist.
...

De Lallemand Munich heet tegenwoordig Wit, bedoeld voor witbier dus.
De Lallemand Munich Classic is een echte weizengist.

Beide kun je ze overigens wel voor 'wheat beer' gebruiken, aangezien het beide tarwebieren zijn 8).

De namen zullen wel aan de overkant van de plas bedacht zijn, Europees 'tarwebier' zal wel uit München komen ;)

Offline Larsje40

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 119
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een weizen biertje
« Reactie #54 Gepost op: 14-10-2020 10:45 u »
Super bedankt weer allen.

Betreffende het genoemde maischschema, denk dat de stap 4 op 73 graden is?

gr.

Remy

Offline Larsje40

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 119
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een weizen biertje
« Reactie #55 Gepost op: 14-10-2020 10:45 u »
De Lallemand Munich heet tegenwoordig Wit, bedoeld voor witbier dus.
De Lallemand Munich Classic is een echte weizengist.

Beide kun je ze overigens wel voor 'wheat beer' gebruiken, aangezien het beide tarwebieren zijn 8).

De namen zullen wel aan de overkant van de plas bedacht zijn, Europees 'tarwebier' zal wel uit München komen ;)

Ok zal ik wel eens kijken welke ik dan moet hebben.

Offline Pieter1954

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 304
  • Land: nl
  • Jullie zijn mijn informatiebron
Re: Een weizen biertje
« Reactie #56 Gepost op: 14-10-2020 13:32 u »
Citaat

Betreffende het genoemde maischschema, denk dat de stap 4 op 73 graden is?

Klopt. Foutje. BrouwHulp neemt niet altijd alles correct over in een xml.

Offline Larsje40

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 119
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een weizen biertje
« Reactie #57 Gepost op: 14-10-2020 20:41 u »
Kan gebeuren.

Ik ga in de vakantie nog een keer een weizen proberen te brouwen welke hopelijk minder zuur wordt hahaha.

Ik wil gaan voor de gist voor
- een smackpack van Wyeast Weihenstephan 3068,
- of voor de korrelgist Lallemand Munich Classic.

En voor de hop kan ik gaan voor:
- Hallertauer tradition
- Hallertauer Perle
- Hallertauer Mittelfruh
- Northern brewer
- Saaz
- Cascade

Denk om voor de Perle of mittelfruh te gaan.


Welke gist en hop zouden de job beter doen?

gr.

Remy

Online tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.678
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Een weizen biertje
« Reactie #58 Gepost op: 15-10-2020 10:51 u »
De gist maakt niet veel uit, uit gemak zou je voor een korrel kunnen gaan.

Qua hop zou ik (op basis van jou lijstje) gaan voor Mittelfruh of Saaz, of een combi van beide.
10 IBU bij aanvang koken met Mittelfruh.
5 IBU in de laatste 15 minuten met Saaz.

Offline Larsje40

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 119
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een weizen biertje
« Reactie #59 Gepost op: 15-10-2020 14:44 u »
Heb zojuist wat gist gehaald, zakje munch classic en zakje munich en een smack pack Wyeast 3068 Weihenstephan.

Welke van de 2 lallemand korrelgisten zal de beste resultaten geven? (weet dat ze tegenwoordig anders heten maar ik heb dus nog de oude versies)

Ik ben van plan om dus een nieuwe weizen te brouwen welke minder zuur is.

Nu is de planning om 20 liter ongeveer te maken en dit te verdelen over 2 gisttonnen. De ene fermenteren met 1 van de 2 korrelgisten en de ander met de Wyeast. Vergistingstemperatuur denk ik dat ik die op 18 graden houdt of wat op laat lopen per dag.
Ben benieuwd naar het verschil in gist.

Ga er vanavond wel een nieuw topic over openen anders is het hier ook niet meer te volgen hahaha

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.184
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Een weizen biertje
« Reactie #60 Gepost op: 15-10-2020 19:48 u »
Van de twee korrels die je noemt zou de Munich classic het beste resultaat moeten geven

Online tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.678
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Een weizen biertje
« Reactie #61 Gepost op: 16-10-2020 09:02 u »
Inderdaad, die Munich heet nu Wit en is een witbiergist, geen weizengist.

Tags: