Een weizen biertje

Gestart door Larsje40, 22-09-2020 16:42 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Pieter1954

Ik vergist mijn Weizens altijd op 17oC. Na een dag of 5 als het bier bijna uitgegist is gaat de temperatuur elke dag 0,5o omhoog tot 22o.
Iedereen is tot nu wild enthousiast over mijn Weizens. Ik heb diverse malen de 06 gist gebruikt met prima resultaten. De laatste keer heb ik de Ayinger gist gebruikt. Deze is gewoonweg fantastisch. Ik wil geen andere meer.

Larsje40

Bedankt alvast voor de snelle reacties.

De lalbrew munich dus echt de classic versie voor wheat beer als korrelgist?

Want mijn volgende vraag die op kwam was inderdaad of het zuurtje dat erin zit ook aan de vergistingstemperatuur kan liggen (heb hem continue op 20 graden gehad.

@ Pieter, welke moutsoorten en maischschema houd jij aan? als ik mag vragen.
En de Ayinger gist?? nooit van gehoord.

THNX

Gr.

Remy

Pieter1954

Dit is mijn receptuur:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptAyinger Weissbier
Brouwdatum06-08-2020
BierstijlWeizen
Volume23,0 l
Begin SG1,052 SG
Berekende kleur (Morey)14 EBC
Berekende bitterheid (Rager)14 IBU
Brouwzaalrendement80,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
7,39 lWater uit Andijk
15,61 lGedemineraliseerd water
0,80 gCaSO4
3,90 mlMelkzuur
8,19 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
21 mg/l5 mg/l39 mg/l46 mg/l54 mg/l44 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,32 kgTarwemout. lichtWeyermann4 EBC66,0 %
1,21 kgVienna moutWeyermann7 EBC24,0 %
0,40 kgMünchner IIWeyermann23 EBC8,0 %
0,10 kgCaramunich IIWeyermann120 EBC2,1 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Ferulazuurrust40,0 °C1 min.20 min.4,6 l/kg
Stap 244,0 °C1 min.45 min.4,6 l/kg
Stap 363,0 °C1 min.30 min.4,6 l/kg
Stap463,0 °C1 min.8 min.4,6 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
4,0 gGalenabellen12,5%first wort hop7,2 IBU
4,0 gGalenabellen12,5%70 min.6,5 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
0,1 l + 0,1 l + 1,5 l getrapte starterAyinger Flüssighefen ()bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting17,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting0,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting0,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,000 SG
Schijnbare vergistingsgraad100,0%
Temp. nagisting0,0 °C
Temp. lagering0,0 °C

Ayinger gist is een mutant van Weihenstephaner. Zoek maar eens op dit forum.

tdp

Citaat van: Larsje40 op 12-10-2020  18:01 u...
De lalbrew munich dus echt de classic versie voor wheat beer? als korrelgist.
...

De Lallemand Munich heet tegenwoordig Wit, bedoeld voor witbier dus.
De Lallemand Munich Classic is een echte weizengist.

Beide kun je ze overigens wel voor 'wheat beer' gebruiken, aangezien het beide tarwebieren zijn 8).

De namen zullen wel aan de overkant van de plas bedacht zijn, Europees 'tarwebier' zal wel uit München komen ;)

Larsje40

Super bedankt weer allen.

Betreffende het genoemde maischschema, denk dat de stap 4 op 73 graden is?

gr.

Remy

Larsje40

Citaat van: tdp op 12-10-2020  21:22 uDe Lallemand Munich heet tegenwoordig Wit, bedoeld voor witbier dus.
De Lallemand Munich Classic is een echte weizengist.

Beide kun je ze overigens wel voor 'wheat beer' gebruiken, aangezien het beide tarwebieren zijn 8).

De namen zullen wel aan de overkant van de plas bedacht zijn, Europees 'tarwebier' zal wel uit München komen ;)

Ok zal ik wel eens kijken welke ik dan moet hebben.

Pieter1954

CiteerBetreffende het genoemde maischschema, denk dat de stap 4 op 73 graden is?

Klopt. Foutje. BrouwHulp neemt niet altijd alles correct over in een xml.

Larsje40

Kan gebeuren.

Ik ga in de vakantie nog een keer een weizen proberen te brouwen welke hopelijk minder zuur wordt hahaha.

Ik wil gaan voor de gist voor
- een smackpack van Wyeast Weihenstephan 3068,
- of voor de korrelgist Lallemand Munich Classic.

En voor de hop kan ik gaan voor:
- Hallertauer tradition
- Hallertauer Perle
- Hallertauer Mittelfruh
- Northern brewer
- Saaz
- Cascade

Denk om voor de Perle of mittelfruh te gaan.


Welke gist en hop zouden de job beter doen?

gr.

Remy

tdp

De gist maakt niet veel uit, uit gemak zou je voor een korrel kunnen gaan.

Qua hop zou ik (op basis van jou lijstje) gaan voor Mittelfruh of Saaz, of een combi van beide.
10 IBU bij aanvang koken met Mittelfruh.
5 IBU in de laatste 15 minuten met Saaz.

Larsje40

Heb zojuist wat gist gehaald, zakje munch classic en zakje munich en een smack pack Wyeast 3068 Weihenstephan.

Welke van de 2 lallemand korrelgisten zal de beste resultaten geven? (weet dat ze tegenwoordig anders heten maar ik heb dus nog de oude versies)

Ik ben van plan om dus een nieuwe weizen te brouwen welke minder zuur is.

Nu is de planning om 20 liter ongeveer te maken en dit te verdelen over 2 gisttonnen. De ene fermenteren met 1 van de 2 korrelgisten en de ander met de Wyeast. Vergistingstemperatuur denk ik dat ik die op 18 graden houdt of wat op laat lopen per dag.
Ben benieuwd naar het verschil in gist.

Ga er vanavond wel een nieuw topic over openen anders is het hier ook niet meer te volgen hahaha

Henielma

Van de twee korrels die je noemt zou de Munich classic het beste resultaat moeten geven

tdp

Inderdaad, die Munich heet nu Wit en is een witbiergist, geen weizengist.

Larsje40

Zo vandaag gebotteld en beiden zaten nog op een SG van 1012. Dus zal een biertje worden van een niet al te hoog alcoholgehalte.

Heb het gebotteld met 8 g suiker per liter.

Heb de flesjes nu in de vergistingskast staan en ben van plan ze 2 weken te laten staan op 20 graden om goed het koolzuur erin te krijgen en dan koud te zetten. Of zouden jullie dit anders doen?

Ben wel heel benieuwd naar het verschil ins smaak van de 2 gebruikte gisten.

@ heinielma, als je wat flesjes wilt proberen, altijd welkom, stuur maar PB voor mijn adres kun je er wel een paar op komen halen.

gr.

Remy

Henielma

Twee weken op 20  ºC klinkt goed. Ben benieuwd naar de smaak van beide varianten.

Tegen de tijd dat ze goed op druk zijn wil ik ze graag eens proeven. Helaas heb ik nu geen Weizen meer om te ruilen maar heb wel andere bieren. Dus je aanbod om wat flesjes te proberen sla ik niet af. Ik zal je een PB sturen.

JayK

Heb je nog een update over je Weizens? Ik ben erg benieuwd :)

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.