Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Een weizen biertje  (gelezen 3740 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Larsje40

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 119
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Een weizen biertje
« Gepost op: 22-09-2020 16:42 u »
Ik wil donderdag mijn eerste weizen biertje gaan brouwen.
Onderstaand een recept dat ik heb gemaakt in BrouwHulp.
Ik wil gaan vergisten 1 week op 20 graden en dan 2 weken op 10 graden lageren.

Ik ga hem brouwen in de Brew Monk 30. Dus weet ook niet of ik nog anders moet doen met het spoelwater (meer/minder of in 1 keer al het water en niet meer apart spoelen)? dit is de eerste keer dat ik ga brouwen met de Brew Monk.

Ik hoor graag jullie tips en trucs en opmerkingen om het nog beter te maken.
Ik heb nog op voorraad:
HOP:
- Hallertau Mittelfruh
- Hallertau Tradition
- Hallertau Perle
- Northern Brewer
- Saaz
- Cascade
GIST:
- Fermentis WB-06
- Fermentis T-58 Safbrew Specialty ale
- Fermentis S-33 safbrew ale
- Lallemand Koln
- Lallemand Nottingham

Dus ik kan nog wijzigen in bovengenoemde Gisten en hopsoorten.

Ik hoor het graag.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk005
Naam receptRemy's eertse Weizen
Brouwdatum22-09-2020
BierstijlWeizen
Volume15,0 l
Begin SG1,050 SG
Berekende kleur (Morey)9 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)12 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
15,00 lWater uit Horst aan de Maas
7,36 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
56 mg/l7 mg/l27 mg/l174 mg/l45 mg/l33 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1,76 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC53,0 %
1,33 kgPilsmoutDingemans3 EBC40,0 %
0,23 kgMünchenermoutDingemans17 EBC7,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
45,0 °C1 min.15 min.4,5 l/kg
55,0 °C8 min.5 min.4,5 l/kg
63,0 °C10 min.35 min.4,5 l/kg
72,0 °C10 min.30 min.4,5 l/kg
78,0 °C5 min.10 min.4,5 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
15,7 gHallertau Mittelfrühpellets3,7%60 min.10,7 IBU
12,0 gSaazpellets1,4%15 min.1,5 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
10,0 gSafbrew Wheat (WB-06)bovengist



THNX alvast voor de reacties!!

Gr.
Lars




Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.006
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Een weizen biertje
« Reactie #1 Gepost op: 22-09-2020 21:29 u »
Ik zie veel goede dingen in het recept.

De gist zou ik vervangen door een echte weizen gist zoals de Lallemand Munich. De WB-06 past namelijk beter bij een iets zurig Belgisch witbier dan bij een weizen.

Verder zou ik een iets anders maischschema aanhouden.
43 ºC   15 min (meer kruidnagel)
66 ºC   30 à 40 minuten (vollere body en betere versuikering door droge zomers van de afgelopen jaren)
72 ºC   20 minuten (is voldoende)

Uitmaischen is niet nodig, zeker niet als je het wort na het filteren verhit voor het aan de kook brengen.


Veel succes met je brouwsel.
 

Offline basvo

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 153
  • Land: nl
Re: Een weizen biertje
« Reactie #2 Gepost op: 22-09-2020 21:39 u »
Ik zie veel goede dingen in het recept.

De gist zou ik vervangen door een echte weizen gist zoals de Lallemand Munich. De WB-06 past namelijk beter bij een iets zurig Belgisch witbier dan bij een weizen.

Verder zou ik een iets anders maischschema aanhouden.
43 ºC   15 min (meer kruidnagel)
66 ºC   30 à 40 minuten (vollere body en betere versuikering door droge zomers van de afgelopen jaren)
72 ºC   20 minuten (is voldoende)

Uitmaischen is niet nodig, zeker niet als je het wort na het filteren verhit voor het aan de kook brengen.


Veel succes met je brouwsel.

Ik vind de WB-06 een super goede Weizen produceren. Heb bijvoorbeeld ook de m20 van MJ gebruikt, die kwam niet eens in de buurt van een Weizen.
Verder dacht ik dat de WB06 een strain van Weihenstephaner was?

Offline basvo

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 153
  • Land: nl
Re: Een weizen biertje
« Reactie #3 Gepost op: 22-09-2020 21:41 u »
Ik wil donderdag mijn eerste weizen biertje gaan brouwen.
Onderstaand een recept dat ik heb gemaakt in BrouwHulp.
Ik wil gaan vergisten 1 week op 20 graden en dan 2 weken op 10 graden lageren.

Ik ga hem brouwen in de Brew Monk 30. Dus weet ook niet of ik nog anders moet doen met het spoelwater (meer/minder of in 1 keer al het water en niet meer apart spoelen)? dit is de eerste keer dat ik ga brouwen met de Brew Monk.

Ik hoor graag jullie tips en trucs en opmerkingen om het nog beter te maken.
Ik heb nog op voorraad:
HOP:
- Hallertau Mittelfruh
- Hallertau Tradition
- Hallertau Perle
- Northern Brewer
- Saaz
- Cascade
GIST:
- Fermentis WB-06
- Fermentis T-58 Safbrew Specialty ale
- Fermentis S-33 safbrew ale
- Lallemand Koln
- Lallemand Nottingham

Dus ik kan nog wijzigen in bovengenoemde Gisten en hopsoorten.

Ik hoor het graag.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk005
Naam receptRemy's eertse Weizen
Brouwdatum22-09-2020
BierstijlWeizen
Volume15,0 l
Begin SG1,050 SG
Berekende kleur (Morey)9 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)12 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
15,00 lWater uit Horst aan de Maas
7,36 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
56 mg/l7 mg/l27 mg/l174 mg/l45 mg/l33 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1,76 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC53,0 %
1,33 kgPilsmoutDingemans3 EBC40,0 %
0,23 kgMünchenermoutDingemans17 EBC7,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
45,0 °C1 min.15 min.4,5 l/kg
55,0 °C8 min.5 min.4,5 l/kg
63,0 °C10 min.35 min.4,5 l/kg
72,0 °C10 min.30 min.4,5 l/kg
78,0 °C5 min.10 min.4,5 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
15,7 gHallertau Mittelfrühpellets3,7%60 min.10,7 IBU
12,0 gSaazpellets1,4%15 min.1,5 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
10,0 gSafbrew Wheat (WB-06)bovengist



THNX alvast voor de reacties!!

Gr.
Lars
Zo brouwen met WB06 zou ik doen. Heb nagenoeg hetzelfde recept gebrouwen, alleen had ik 5% munchener light als enige verschil. Smaakte echt super!

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.678
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Een weizen biertje
« Reactie #4 Gepost op: 23-09-2020 08:05 u »
De WB-06 zou kunnen, al zou ik zelf de T-58 gebruiken. Dit wordt zelfs door Fermentis zelf geadviseerd. Je gaat dan wel meer richting een weizen met een kruidnagelprofiel.

Wat is de reden dat je het bier 2 weken op 10 graden wil lageren? Als er een stijl is die je niet wilt lageren... ;) Als je al met de temperatuur zou willen spelen, zou ik hem op het laatst wat op laten lopen, om de laatste SG punten weg te snoepen.

Offline Larsje40

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 119
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een weizen biertje
« Reactie #5 Gepost op: 24-09-2020 00:19 u »
Bedankt alvast voor de reacties.

Ik ga hem gewoon zo brouwen nu zoals hij hier op het forum is geplaatst door mij. De volgende ga ik eens met een ander soort gist maken en dan het verschil proeven. Voor nu wilde ik het maken met de producten die ik nog heb, bij mijn volgende bestelling ergens zal ik zeker een gist voor weizen bestellen. Ik las inderdaad op de site van Fermentis dat de WB-06 een goed gist is voor tarwebier, exclusief wit en weizen.

Zie onderstaande tekst van de website van Fermentis betreffende WB-06. (of betekent EX hier iets anders dan exclusief?)

Fruity and phenolic character, varying with the fermentation conditions. Produces well-attenuated beers and it is ideal for wheat base beers, such as Belgian and German Styles (Ex. Wit Beers and Weizen Beers). Produces typical phenolic notes of wheat beers. Allows to brew beer with a high drinkability profile and presents a very good ability to suspend during fermentation.

Betreffende de vergisting, ik heb dat gelezen in een link die hier op het forum te vinden is
http://braumagazin.de/article/brewing-bavarian-weissbier-all-you-ever-wanted-to-know/

Is ook de eerste keer dat ik gecontroleerd ga vergisten omdat mijn STC-1000 net klaar is. Dus ook nieuw voor mij. Dus ook hier zijn alle tips welkom.

Ik wil het wort nadat ik ben begonnen met vergisten ook niet meer overhevelen. Dus wort in het gistvat en dan vanuit dat gistvat ook bottelen.

gr.

Offline basvo

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 153
  • Land: nl
Re: Een weizen biertje
« Reactie #6 Gepost op: 24-09-2020 07:10 u »
Ik denk dat ze met ex. example bedoelen, en niet exclusief   :)

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.678
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Een weizen biertje
« Reactie #7 Gepost op: 24-09-2020 07:53 u »
...
Betreffende de vergisting, ik heb dat gelezen in een link die hier op het forum te vinden is
http://braumagazin.de/article/brewing-bavarian-weissbier-all-you-ever-wanted-to-know/
...

Als ik die tabel lees, staat er eerst een week op 20 graden 'hoofdvergisting' en dan 1 week op 20 en 2 weken op 10 graden 'navergisting'. Zou heel goed kunnen werken, maar ik vraag me wel af of een open gistvat daarbij veel invloed heeft. (Trek deze site overigens niet in twijfel, is namelijk een heel goed artikel ;)).

Offline Larsje40

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 119
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een weizen biertje
« Reactie #8 Gepost op: 24-09-2020 09:15 u »
Ach verrek ja, dat zou ook kunnen natuurlijk dat dat example is, niet over nagedacht THNX!!

Betreffende het vergisten, ik wil het niet met open vat vergisten maar gewoon met waterslot, Dus in het vat en dan vergisten met een deksel met waterslot. En de hele vergistingsperiode wil ik het dan in hetzelfde gistvat laten zitten.
Heb dat artikel doorgelezen en er wat punten uit gehaald omdat ik dat graag eens wilde proberen.

THNX

gr.

Offline Guppie

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 271
  • Land: nl
  • Motus necesse est
Re: Een weizen biertje
« Reactie #9 Gepost op: 24-09-2020 14:24 u »
Ik vind de wb 06 wel een super gist voor een Weizen, op de juiste temp vergist een bananenbom.

Offline Larsje40

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 119
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een weizen biertje
« Reactie #10 Gepost op: 24-09-2020 15:21 u »
Ik vind de wb 06 wel een super gist voor een Weizen, op de juiste temp vergist een bananenbom.

En wat zou dan de juiste temperatuur zijn om die goede bananensmaak eruit te krijgen? Dan kan ik daar ook op gaan vergisten. En wat heb je dan verder met de vergisting gedaan? Uit laten gisten? Of op het einde kouder of warmer?

Zou namelijk graag het banaantje erin hebben zitten dus vandaar de vraag.

THNX.

Offline Larsje40

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 119
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een weizen biertje
« Reactie #11 Gepost op: 24-09-2020 22:00 u »
Nou vandaag de weizen gebrouwen (eerste keer met de Brew Monk en eerste keer met gistkast).

Het ging eigenlijk allemaal goed, alleen zat ik in het begin ff te klooien met de brew monk. Ik heb er nog 4 liter water extra in gedaan dus een gestart met 21 Ltr in de brew monk. Het overlooppijpje dat in het midden zit bleef bij 15 liter echt heel erg boven de oppervlakte zitten en denk als ik dat zo had gelaten dat er op een gegeven moment bijna leeggepompt zou zijn. dus vandaar het zekere voor het onzekere.

Ik heb als spoel maar 1,4 Ltr gebruikt omdat ik anders te hoog uit kwam voor mijn gistvat qua liters.

Na het maischen zat ik op een SG van 1040 (voorspeld was 1041). en na het koken zat ik op een SG van 1046 ipv het voorspelde 1050. dus dat is wel een verschilletje, maar maak ik me niet zo druk om, dan maar wat lager gehalte alcohol hahaha.

Hij staat nu in de koelkast met de sensor van de STC-1000 op het gistvat met een stukje spons daarover. STC- staat ingesteld op 20 graden.

Denk dat ik hem nu zo een week met rust laat en dan kijk wat het SG geworden is.

Als het dan laag genoeg is (1007 of lager), dan laat ik hem nog een weekje op 20 graden rusten en ga dan over tot bottelen. Of ik laat hem nog een weekje extra op 10 graden staan voor het bottelen, daar ben ik nog niet uit.

We gaan het zien en ben zelf al wel heel benieuwd om hem te gaan proeven!

Gr.

Offline Oosterling

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 91
  • Land: nl
  • Brouwerij Het Snerpende Hertje
Re: Een weizen biertje
« Reactie #12 Gepost op: 24-09-2020 22:14 u »
Ik vind de WB-06 een super goede Weizen produceren. Heb bijvoorbeeld ook de m20 van MJ gebruikt, die kwam niet eens in de buurt van een Weizen.
Verder dacht ik dat de WB06 een strain van Weihenstephaner was?

Inderdaad. Ik las in diverse topics dat de WB-06 niet te onderscheiden is van de Wyeast xl 3068. Zo citeer ik even uit dit topic https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=11640.0:

Oei, Dit is wel een oud draadje.
Maar ik heb dezelfde ervaring.

Zit nu aan een weizen gebrouwen met de Wyeast.
Ik moet zeggen dat niemand het verschil duidelijk tussen de korrel en Wyeast kan proeven.
Ik heb er een panel van 10 onervaren proevers op los gelaten en het verschil zit hem in de marges.
Ik kan niet zeggen dat de een meer of minder heeft als de ander.
Mijn volgende weissen gaat een opkweek uit de bekende fles worden. Kijken of we dan wel een verschil krijgen.

Moet wel zeggen dat de Wyeast minder ver is uitgegist.
Deze is om 1012 blijven steken en de korrel heeft het tot 1006 gekregen. Zou je moeten proeven toch??

Verder gebruik ik zelf altijd het maischschema voor Weizen als volgende:

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Inmaischen44,0 °C0 min.10 min.4,4 l/kg
Eiwitrust50,0 °C10 min.15 min.4,4 l/kg
Amylaserust62,0 °C10 min.30 min.4,4 l/kg
Amylaserust72,0 °C10 min.30 min.4,4 l/kg
Uitmaischen78,0 °C5 min.5 min.4,4 l/kg


Als hoptoevoeging, zou ik voor 15 liter weizen; 18 gram Hallertauer Mittelfruh pallets toevoegen, die had je ook nog op voorraad, dacht ik zo snel te lezen. 75 Minuten lang je wort koken, en je pallets er vanaf het begin bij toevoegen. Fermenteren twee weken op 19 graden (Al is dat ook een discussiepuntje op dit forum, de ene vind 18 graden geweldig, de andere houdt stug vol dat die moet vergisten op 21 graden Celsius.)

Je zegt trouwens dat je SG wat lager is geworden dan je had verwacht. Dat kan natuurlijk te maken hebben met die 4 liter water die je extra hebt toegevoegd tijdens het maischschema. Ook het minimale spoelen, met maar 1,4 liter zorgt er voor dat veel suikers nog blijven hangen in je mout.

Hopelijk kun je hier wat mee en als anderen mij willen corrigeren als ik een foutje of onwaarheid heb gezegd, dan mag dat ;)

 :proost:

Offline Larsje40

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 119
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een weizen biertje
« Reactie #13 Gepost op: 25-09-2020 16:59 u »
Uiteraard kan ik daar wat mee, ik leer ook steeds meer bij en alle tips zijn welkom om nog een beter biertje te brouwen.

Had ik nog wel een vraag betreffende het bottelen.
Ik heb eerder een Vienna gebrouwen en daar was het probleem dat er op veel flesjes bijna geen koolzuur zat, ik heb toen suiker in een bottelvat gedaan en daar gewoon het wort uit het gistvat in laten lopen en vervolgens in de flesjes gedaan. een brouwsel daar voor heb ik dat ook gedaan en dat gaf geen probleem.

Ik ga er van uit dat de suiker dus niet goed gemengd is, omdat sommige flesjes echt meteen overschuimen als je ze open maakt en anderen sissen nog niet eens als je hem open maakt.
Nu zou ik graag bij deze weizen suiker rechtsreeks in de fles doen zodat ik zeker weet dat overal suiker in zit om koolzuur te vormen.

Nu is mijn vraag hoeveel suiker doe je nu per flesje dan? Is dat ook echt uitmeten of wordt er vaak bv een theelepeltje suiker in gedaan en is dat dan goed en voldoende? Dus met andere woorden, waar baseer je de hoeveelheid suiker op wat je rechtstreeks in het flesje doet voor je hem gaat vullen met het vulpijpje? In BrouwHulp kun je dus invullen zoals iedereen wellicht wel weet hoeveel gehalte CO2 je wilt, maar wat is nu het goede gehalte CO2 voor een weizen?

Bedankt alvast voor de reacties.

(of kan ik dit beter in een ander topic vragen)

Gr.

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.168
  • Land: nl
Re: Een weizen biertje
« Reactie #14 Gepost op: 25-09-2020 17:04 u »

Waarom Remy's eertse Weizen en niet Remy's eerste Weizen

HHopbier

Offline Larsje40

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 119
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een weizen biertje
« Reactie #15 Gepost op: 25-09-2020 18:31 u »

Waarom Remy's eertse Weizen en niet Remy's eerste Weizen

HHopbier

hahaha had ik niet eens gezien, type foutje.

THNX

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.006
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Een weizen biertje
« Reactie #16 Gepost op: 25-09-2020 22:18 u »
Nu is mijn vraag hoeveel suiker doe je nu per flesje dan? Is dat ook echt uitmeten of wordt er vaak bv een theelepeltje suiker in gedaan en is dat dan goed en voldoende? Dus met andere woorden, waar baseer je de hoeveelheid suiker op wat je rechtstreeks in het flesje doet voor je hem gaat vullen met het vulpijpje? In BrouwHulp kun je dus invullen zoals iedereen wellicht wel weet hoeveel gehalte CO2 je wilt, maar wat is nu het goede gehalte CO2 voor een weizen?

De hoeveelheid bottelsuiker dat je geeft hoort afgestemd te worden op de bierstijl dat je brouwt.

Zie ook https://www.hobbybrouwen.nl/artikel/koolzuur.html

Offline Oosterling

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 91
  • Land: nl
  • Brouwerij Het Snerpende Hertje
Re: Een weizen biertje
« Reactie #17 Gepost op: 26-09-2020 22:42 u »


Ik ga er van uit dat de suiker dus niet goed gemengd is, omdat sommige flesjes echt meteen overschuimen als je ze open maakt en anderen sissen nog niet eens als je hem open maakt.
Nu zou ik graag bij deze weizen suiker rechtsreeks in de fles doen zodat ik zeker weet dat overal suiker in zit om koolzuur te vormen.




Gr.

Eerst het suiker oplossen in kokend water, en dit in je bottelemmer gieten. Vervolgens je bier overhevelen in de bottelemmer. Lees ook even dit (bijna antieke) topic even door! https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=4898.0

Offline Larsje40

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 119
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een weizen biertje
« Reactie #18 Gepost op: 27-09-2020 12:03 u »
Vandaag het SG eens gemeten. Ik heb dit met een dobber gedaan, zat wel veel koolzuur in het maatglas dus vraag me af of het helemaal betrouwbaar is.

SG is nu 1020, maar hij bubbelt echt nog maar heel weinig dus vraag me af of hij nu nog verder gist? Want hoeveel/snel zou hij nu nog moeten vergisten?

Ik heb ook een refractometer van ATK, ik weet dat je daar ook het SG mee kunt meten van het jongbier, maar dan moet je volgens mij wel ergens een correctie toe passen omdat het aan het vergisten is toch?

THNX.

GR.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.096
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Een weizen biertje
« Reactie #19 Gepost op: 27-09-2020 12:14 u »
Je kunt in het geval van veel bubbels en dobber twee dingen doen:
- Het jongbier eerst ontgassen door het een paar keer heen en weer te gieten in een glas
- De dobber flink laten draaien in het jongbier

Schuim kan tot 3 sg punten schelen.

Eventueel schuim op het jongbier, dat aflezen bemoeilijkt, kun je verwijderen door op het laatst een beetje jongbier boven op de vloeistof te schenken zodat het schuim wegstroomt over de rand van de maatcylinder.

Er zijn verschillende tools op internet te vinden waarmee je op basis van een refractometer meting (in Brix) tijdens de vergisting het sg kunt berekenen. Ik gebruik hiervoor het rekencentrum van BrouwVisie (rechterkant van het venster)

Of ie wel of niet klaar is laat ik meestal afhangen van de berekende vergistingsgraad. Elke gist heeft een karakteristieke range. Als er ook sucrose in de stort zit dan moet je de verwachte vergistinsgraad met zoveel procent verhogen: dus bij een verwachte vergistingsgraad van 75% en 10% suiker in de stort uitgaan van een vergistingsgraad van 75+ 7.5=82%

Offline Larsje40

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 119
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een weizen biertje
« Reactie #20 Gepost op: 27-09-2020 15:37 u »
Ok, duidelijk.

Maar het kan dus ook gewoon zo zijn dat hij nu maar heel langzaam door pruttelt naar een lagere SG dan 1020. (hij kwam van 1046 toen ik hem in het gistvat heb gedaan. Dus hij is al wel wat SG omlaag gegaan.

Hoop dan ook niet dat ik een verstokte vergisting ga krijgen.

THNX.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.006
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Een weizen biertje
« Reactie #21 Gepost op: 27-09-2020 21:00 u »
Ik heb ook een refractometer van ATK, ik weet dat je daar ook het SG mee kunt meten van het jongbier, maar dan moet je volgens mij wel ergens een correctie toe passen omdat het aan het vergisten is toch?

Er is een handige gratis app voor op je mobiel: Brewking.
Ziet er grafisch heel goed uit en is handig in gebruik.

Offline Larsje40

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 119
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een weizen biertje
« Reactie #22 Gepost op: 28-09-2020 11:48 u »
Thnx. Jacques

Zal eens kijken of ik er iets mee kan.

Offline Larsje40

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 119
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een weizen biertje
« Reactie #23 Gepost op: 30-09-2020 12:48 u »
Vandaag weer een keer het SG gemeten.
Het is nu 1011, dus toch nog wel wat doorgezakt gelukkig.

Ik kan hem nu uiteraard nog niet gaan bottelen, maar zou ik nu de temp wat gaan verhogen om hem misschien nog door te laten gisten? Of zou ik hem gewoon zo nog een weekje laten staan om te kijken hoever het nog doorgist?

Ik heb hem met een dobber gemeten.

Bedankt alvast voor de reacties.

Gr.

Offline Jaap W

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 298
  • Land: nl
  • een tevreden bierdrinker is geen onruststoker
Re: Een weizen biertje
« Reactie #24 Gepost op: 01-10-2020 17:13 u »
Vandaag het SG eens gemeten. Ik heb dit met een dobber gedaan, zat wel veel koolzuur in het maatglas dus vraag me af of het helemaal betrouwbaar is.

SG is nu 1020, maar hij bubbelt echt nog maar heel weinig dus vraag me af of hij nu nog verder gist? Want hoeveel/snel zou hij nu nog moeten vergisten?

Ik heb ook een refractometer van ATK, ik weet dat je daar ook het SG mee kunt meten van het jongbier, maar dan moet je volgens mij wel ergens een correctie toe passen omdat het aan het vergisten is toch?

THNX.

GR.
Ik laat dan de dobber gewoon een tijd lang in de vloeistof staan, zodat de koolzuur eruit kan gaan en kijk dan of er een verschil is tussen de 1e en de dan volgende meting. Wel bij 20 ºC laten staan.  :biersmile: :proost: :nut:

Offline Guppie

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 271
  • Land: nl
  • Motus necesse est
Re: Een weizen biertje
« Reactie #25 Gepost op: 02-10-2020 18:16 u »
En wat zou dan de juiste temperatuur zijn om die goede bananensmaak eruit te krijgen? Dan kan ik daar ook op gaan vergisten. En wat heb je dan verder met de vergisting gedaan? Uit laten gisten? Of op het einde kouder of warmer?

Zou namelijk graag het banaantje erin hebben zitten dus vandaar de vraag.

THNX.

24 graden, helemaal uitvergisten, cold crashen heeft weinig voor een heffe weizen, persoonlijk houd ik van een beetje troebel in dit soort bier

Offline Larsje40

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 119
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een weizen biertje
« Reactie #26 Gepost op: 02-10-2020 18:46 u »
24 graden, helemaal uitvergisten, cold crashen heeft weinig voor een heffe weizen, persoonlijk houd ik van een beetje troebel in dit soort bier

Ok. Thnx. Ga ik dat de volgende keer.proberen. staat nu na te gisten op 21 graden. Hoofdvergisting op 20 graden gedaan.

Gr.

Offline Larsje40

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 119
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een weizen biertje
« Reactie #27 Gepost op: 03-10-2020 17:01 u »
Ben ik weer met een vraagje.

Ik heb vandaag weer het SG gemeten en dit bedraagt nu 1010. (op 30-9-2020 was het 1011), dus heel hard daalt het niet meer.
Moet ik het nu dan ook nog een week in het gistvat laten nagisten? Of zou de nagisting nu wel compleet zijn en kan ik gaan bottelen en het daarna op de fles nog wat laten nagisten?
In BrouwHulp kwam het geschatte eind SG op 1007.

Hoor graag jullie meningen.

THNX!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.006
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Een weizen biertje
« Reactie #28 Gepost op: 03-10-2020 21:31 u »
Ben ik weer met een vraagje.

Ik heb vandaag weer het SG gemeten en dit bedraagt nu 1010. (op 30-9-2020 was het 1011), dus heel hard daalt het niet meer.
Moet ik het nu dan ook nog een week in het gistvat laten nagisten? Of zou de nagisting nu wel compleet zijn en kan ik gaan bottelen en het daarna op de fles nog wat laten nagisten?
In BrouwHulp kwam het geschatte eind SG op 1007.

Hoor graag jullie meningen.

THNX!

Laat je bier eerst helemaal uitgisten voordat je bottelt.
hergisting op fles zonder te weten hoeveel suikers nog vergist kunnen worden is geen goed idee.

Beter is het een hergisting op de fles uit te voeren waarbij alleen de bottelsuiker vergist wordt.

Offline Larsje40

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 119
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een weizen biertje
« Reactie #29 Gepost op: 03-10-2020 22:26 u »
Duidelijk. Dus als het nu enkele dagen op 1010 blijft dan is het uitgegist toch?

Want hoe weet je wanneer het helemaal uitgegist is en wanneer je dus kunt bottelen? Als bv over 3 dagen het SG nog steeds 1010 is, dan is het toch uitgegist?  Althans dat is wat ik altijd begrepen heb. En als ik het dan langer laat staan in het gistvat dan komt dat de smaak toch ook niet ten goede?

Want hoe kun je anders beoordelen of de sukers allemaal vergist zijn??

Ik laat hem denk ik nog een klein weekje staan en meet gewoon om de  dag het SG.

Moet hem ook weer niet te lang laten staan toch ivm de dode gistcellen die in het gistvat zitten. 24-9 is alles in het gistvat gegaan.

Thnx.

Gr.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.006
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Een weizen biertje
« Reactie #30 Gepost op: 03-10-2020 22:34 u »
Duidelijk. Dus als het nu enkele dagen op 1010 blijft dan is het uitgegist toch?

Ik laat hem nog een klein weekje staan en meet gewoon om de  dag het SG.

Meet om de 3 à 4 dagen om oxidatie te beperken...

Offline Larsje40

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 119
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een weizen biertje
« Reactie #31 Gepost op: 03-10-2020 22:36 u »
Meet om de 3 à 4 dagen om oxidatie te beperken...

Ik heb het in zo'n Speidel gistvat met een kraantje dus dan is oxidatie toch bijna niet mogelijk?

Thnx

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.006
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Een weizen biertje
« Reactie #32 Gepost op: 03-10-2020 22:47 u »
Ik heb het in zo'n Speidel gistvat met een kraantje dus dan is oxidatie toch bijna niet mogelijk?

De hoeveelheid oxidatie is dan inderdaad minder. Maar er wordt wel zuurstof via het waterslot aangezogen als je monster neemt.

Offline Larsje40

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 119
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een weizen biertje
« Reactie #33 Gepost op: 03-10-2020 23:28 u »
De hoeveelheid oxidatie is dan inderdaad minder. Maar er wordt wel zuurstof via het waterslot aangezogen als je monster neemt.

Thnx alweer jacques.

Dus als ik nu bv over 3 dagen nog steeds 1010 meet dan kan ik er toch vanuit gaan dat het uitgegist is of heb ik dit nu verkeerd begrepen?

Thnx.

En sorry voor de vele vragen.

Offline Oosterling

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 91
  • Land: nl
  • Brouwerij Het Snerpende Hertje
Re: Een weizen biertje
« Reactie #34 Gepost op: 04-10-2020 00:12 u »
Thnx alweer jacques.

Dus als ik nu bv over 3 dagen nog steeds 1010 meet dan kan ik er toch vanuit gaan dat het uitgegist is of heb ik dit nu verkeerd begrepen?

Thnx.

En sorry voor de vele vragen.

Ja, wanneer je SG meerdere dagen stabiel is, is de vergisting klaar. Dat kan ergens tussen de 5 dagen tot meerdere weken zijn, afhankelijk van de gistsoort, de hoeveelheid fermenteerbare stoffen in je wort en de temperatuur van de vergisting.
Het is niet verstandig om enkel te kijken naar de activiteit in je waterslot. Wanneer deze stopt met bubbelen, wacht je nog een paar dagen. Daarna neem je een monster. Dan wacht je twee of drie dagen, tweede monster. Als dit gelijk is gebleven, kun je gaan bottelen. Weizen hoeft naar mijn ervaring niet al te lang in het fermentatievat te blijven. De echte fijne smaak van een tarwebier krijgt die pas op fles of vat, naar mijn mening.

Offline Erwin Warners

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 360
  • Land: nl
  • De beste wijn is nog steeds geen bier
Re: Een weizen biertje
« Reactie #35 Gepost op: 04-10-2020 07:01 u »

De gist zou ik vervangen door een echte weizen gist zoals de Lallemand Munich. De WB-06 past namelijk beter bij een iets zurig Belgisch witbier dan bij een weizen.


Sluit me hier volledig bij aan. Heb de WB-06 ook gebruikt direct na het bottelen leek het nog op een Weizen maar dat werd zeer snel minder. Hij werd steeds wat zuurder en de banaan was volledig weg.
Heb nu nog twee batches staan met twee echte Weizen gisten we gaan zien wat het gaat worden heb er vertrouwen in.

Offline Larsje40

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 119
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een weizen biertje
« Reactie #36 Gepost op: 04-10-2020 14:41 u »
THNX voor de reacties weer.

Ben een beetje bang dat ik het misschien te lang in het gistvat laat staan en dat dit de smaak niet ten goede komt. vandaar de vele vragen.

gr.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.006
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Een weizen biertje
« Reactie #37 Gepost op: 04-10-2020 21:00 u »
THNX voor de reacties weer.

Ben een beetje bang dat ik het misschien te lang in het gistvat laat staan en dat dit de smaak niet ten goede komt. vandaar de vele vragen.

gr.

Goed bierbouwen is steeds zoeken naar het juiste compromis. Heel vaak monsters nemen kan leiden tot oxidatie, maar het bier veel langer dan nodig is op de gist laten staan zorgt voor autolyse. Vandaar het advies minder te meten om oxidatie te voorkomen, maar wel de zaak om de 3 tot 4 dagen in de gaten houden door het nemen van monsters.

Het is overigens geen wonder dat de iSpindel de laatste tijd zo populair wordt onder gevorderde hobbybrouwers. Je kunt dan het SG volgen zonder monstername.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.733
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Een weizen biertje
« Reactie #38 Gepost op: 04-10-2020 23:26 u »
Goed bierbouwen is steeds zoeken naar het juiste compromis. Heel vaak monsters nemen kan leiden tot oxidatie, maar het bier veel langer dan nodig is op de gist laten staan zorgt voor autolyse. Vandaar het advies minder te meten om oxidatie te voorkomen, maar wel de zaak om de 3 tot 4 dagen in de gaten houden door het nemen van monsters.
Daarom neem ik monsters via een vast aangebracht siliconenslangetje van 2 mm inwendig door het deksel of waterslot. Met de refractometer heb je dan aan een injectiespuitje van een paar ml genoeg. Zo maak ik bv ook die mooie SG grafiekjes: https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,40449.msg611218.html#msg611218

Offline Guppie

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 271
  • Land: nl
  • Motus necesse est
Re: Een weizen biertje
« Reactie #39 Gepost op: 05-10-2020 11:01 u »
Daarom neem ik monsters via een vast aangebracht siliconenslangetje van 2mm inwendig door het deksel of waterslot. met de refractometer heb je dan aan een injectie spuitje van een paar ml genoeg. zo maak ik bv ook die mooie SG grafiekjes: https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,40449.msg611218.html#msg611218

Gelukkig heb ik geen grafiek nodig om te zien dat het gestopt is.
Duidelijk geval van zwaar overdrijven.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.006
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Een weizen biertje
« Reactie #40 Gepost op: 05-10-2020 20:41 u »
Daarom neem ik monsters via een vast aangebracht siliconenslangetje van 2 mm inwendig door het deksel of waterslot. Met de refractometer heb je dan aan een injectiespuitje van een paar ml genoeg. Zo maak ik bv ook die mooie SG grafiekjes: https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,40449.msg611218.html#msg611218

Het bier moet natuurlijk wel even doorstromen om een betrouwbare meting te kunnen nemen...

Ieder zijn methode. Als je kleine hoeveelheden brouwt is de weegmethode een goed alternatief voor iSpindel en dergelijke. Ook daarbij hoef je het gistvat niet te openen om de vergisting te volgen.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.733
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Een weizen biertje
« Reactie #41 Gepost op: 05-10-2020 20:48 u »
Het bier moet natuurlijk wel even doorstromen om een betrouwbare meting te kunnen nemen
Klopt. Ik zuig eerst het volume op wat in het slangetje zit en dat proef ik. Daarna nog een keer opzuigen om te meten. Dat is dan dus het wort uit het vat. En je proeft op die manier de complete ontwikkeling van je brouwsel. Dat is ook heel interessant. Vooral tegen het einde van de gisting proef je dan dat het steeds beter gaat smaken als er ongewenste stoffen aan het afbreken zijn. En tijdens het opzuigen voorkomen dat er iets terugstroomt natuurlijk.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.733
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Een weizen biertje
« Reactie #42 Gepost op: 05-10-2020 20:50 u »
Gelukkig heb ik geen grafiek nodig om te zien dat het gestopt is.
Duidelijk geval van zwaar overdrijven.

Je kunt niet alleen zien dat het gestopt is, maar je kunt ook de gistingspiek volgen en voorspellen wanneer de gisting ongeveer is afgelopen. Dus meer voordelen dan alleen zien of het gestopt is. Idem voor de weegmethode natuurlijk.

Offline Larsje40

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 119
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een weizen biertje
« Reactie #43 Gepost op: 07-10-2020 22:26 u »
Nou vandaag weer gemeten met de dobber en het SG is nog steeds 1010.
Dus besloten om vandaag toch te gaan bottelen. het SG was 5 dagen geleden ook 1010, dus neem aan dat er weinig meer zal gebeuren.
Ik heb gebotteld met 8,5 g suiker per liter.

Nu heb ik BrouwHulp en BrouwVisie, en ik vond dat er veel verschil zat in de toe te voegen hoeveelheid suiker.
Als ik bij BrouwHulp het gewenste CO2 gehalte op 3,3 vol zet, dan geeft dat een toevoeging van suiker van 8,5 g/l
Als ik bij BrouwVisie het gewenste CO2 gehalte op 3,3 volumes zet, dan geeft hij een toevoeging van suiker van 9,1 g/l
Ik vind dit toch best wel een opmerkelijk verschil van 0.6 g suiker per liter.

Dus waar komt dit verschil vandaan? ligt het in de achterliggende berekening? Want ik neem aan dat dit toch eigenlijk wel ongeveer dezelfde berekening zou moeten zijn. of zie ik dit verkeerd.
Vind het allebei super programma's en heb sinds kort pas BrouwVisie dus daar ben ik nog een beetje zoekende. En ik weet dat ik een keer een programma moet kiezen en hier gewoon mee ga werken, maar ik wil gewoon bieden goed doorkrijgen en de verschillen zien voordat ik een keuze maak. dus vandaar dat ik het me afvroeg en of anderen dit wellicht ook bekend voorkomt en me uit kunnen leggen waar de verschillen vandaan komen.


Had ik ook nog een vraagje over de eerder genoemde iSpindle. Zover ik begrepen en gelezen heb is dit een plastic "buisje" met techniek erin waardoor via bluetooth/wifi realtime afgelezen kan worden wat het SG en de temp is. Wat ik me nu afvroeg is het volgende.
Het werkt dus als een soort dobber. Nu is het zo dat als ik mijn dobber in een meetglas doe en er zit koolzuur in, dan heeft dit invloed op het SG omdat de koolzuurbubbels van onder tegen de dobber aanduwen en van de zijkant de dobber omhoog "trekken" Tevens heb je ook vaak schuimvorming in je vergistingsvat wat volgens mij dus ook weer voor opwaartse kracht kan zorgen op het buisje.

Hoe betrouwbaar/secuur is de iSpindle dan? Wijkt dit dan veel af of is dit echt nihil en te verwaarlozen?

Begrijp me goed, ik vind het een mooi apparaat (welke ik zeker ook nog een keer wil aanschaffen) de Ispindle maar dit was gewoon iets wat ik me afvroeg.

gr.

Online Snelbier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 414
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een weizen biertje
« Reactie #44 Gepost op: 08-10-2020 00:17 u »
...  Ik heb gebotteld met 8,5 g suiker per liter. Nu heb ik BrouwHulp en BrouwVisie, en ik vond dat er veel verschil zat in de toe te voegen hoeveelheid suiker.
Als ik bij BrouwHulp het gewenste CO2 gehalte op 3,3 vol zet, dan geeft dat een toevoeging van suiker van 8,5 g/l
Als ik bij BrouwVisie het gewenste CO2 gehalte op 3,3 volumes zet, dan geeft hij een toevoeging van suiker van 9,1 gr/l
Ik vind dit toch best wel een opmerkelijk verschil van 0.6 g suiker per liter. Dus waar komt dit verschil vandaan? ...ligt het in de achterliggende berekening? Want ik neem aan dat dit toch eigenlijk wel ongeveer dezelfde berekening zou moeten zijn. of zie ik dit verkeerd.

.. vraagje over de eerder genoemde iSpindle. Zover ik begrepen en gelezen heb is dit een plastic "buisje" met techniek erin waardoor via bluetooth/wifi realtime afgelezen kan worden wat het SG en de temp is. Wat ik me nu afvroeg is het volgende.
Het werkt dus als een soort dobber. Nu is het zo dat als ik mijn dobber in een meetglas doe en er zit koolzuur in, dan heeft dit invloed op het SG omdat de koolzuurbubbels van onder tegen de dobber aanduwen en van de zijkant de dobber omhoog "trekken" Tevens heb je ook vaak schuimvorming in je vergistingsvat wat volgens mij dus ook weer voor opwaartse kracht kan zorgen op het buisje.  Hoe betrouwbaar/secuur is de iSpindle dan?...
- Bottelsuiker zal in genoemde programma's ongeveer gelijk zijn, maar met een marge. Grammetje bottelsuiker komt overeen met ~half volume CO2, en dan is het verschil al minder dan het leek  ;)
Grootste afwijking (die eigenlijk marginaal is, of niet) zal zitten in verrekening van eerder gevormd CO2 in het gistvat.  Programma's proberen daar rekening mee te houden door oa vergistingstemperatuur mee te nemen in berekening.  Behalve kleine afwijkingen in ieders rekenmodel is ook JOUW input van belang voor correcte berekening. Ik wist tot voor kort geeneens dat BH de bottelsuiker kon berekenen, en ook niet dat ik daarvoor het tabblad 'vergisting en bottelen' moest invullen incl temperaturen..
- iSpindel (en verwanten) kunnen inderdaad last hebben van je genoemde 'vervuilingen' in het jongbier.
CO2-belletjes zullen zichzelf lossen, komt wel goed.
Schuimdek op het bier zal de spindel (soms tijdelijk) uit evenwicht brengen. Als het aankoekt heb je een blijvende afwijking.
Aankoeken van hopharsen of opgedroogd schuim kan blijvende verstoring geven.
Uiteindelijk zal het apparaat toch een mooie curve geven, en einde vergisting aantonen.. Mogelijk met afwijkend SG, maar dat kan je later nameten.
Zie het als een hulpmiddel om vergistingsverloop te volgen, niét als absolute meting voor SG.
Groet, Snelbier

Offline Larsje40

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 119
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een weizen biertje
« Reactie #45 Gepost op: 08-10-2020 14:18 u »
Super bedankt weer voor de reacties.
Ik heb de flesjes gebotteld en wel in de gistkast staan bij 20 graden. Dus kan het mooi hergisten op de fles.

Had ik nog een vraag over de hergisting op de fles/rijping op de fles.
Hoe lang laat je een bier eigenlijk hergisten/rijpen in de fles? want hij staat nu bv in de gistkast op 20 graden, maar op een gegeven moment ga je het natuurlijk koud zetten zodat de CO2 beter in het bier kan komen (heb ik begrepen) en natuurlijk omdat lauw bier niet te zuipen is hahaha.
Maar hoe bepaal je nu het moment waarop je het gebottelde bier koud gaat zetten? Is dit na 1 week? Of na 3 weken of 3 maanden? Hoe bepalen jullie dat?

Nogmaals iedereen bedankt voor alle reacties en antwoorden, ik word steeds wijzer op het gebied van bierbrouwen.
Ga binnenkort hier in de regio ook een beginnerscursus bierbrouwen volgen zodat ik daar ook weer veel van op kan steken.

THNX.

Online Snelbier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 414
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een weizen biertje
« Reactie #46 Gepost op: 08-10-2020 15:23 u »
Hergisting bij mij meestal 2 weken. Na 1 week vaak  'bijna goed'..  Soms moet het wat langer warm staan om de hergisting af te maken.
Proeven na 1 week, 2 weken, etc.. Behalve schuimontwikkeling kan je zo ook de smaakontwikkeling volgen.
Als je te vroeg koelt zal hergisting meestal stoppen en zit je met plat bier.
Voor het proeven het bier een half uurtje in de vriezer, lauw bier is vies en schuimt teveel.
De CO2 in je flesjes zal altijd deels in het bier binden, is temperatuurafhankelijk. Gaat best snel, duurt geen dagen.
Géén noodzaak om het bier kouder op te slaan om CO2 te binden, dat gebeurt toch wel.
Verhoog de temperatuur, en CO2 zal weer uit het bier naar de kopruimte verhuizen, hogere druk.
Bij twijfel het bier langer warm hergisten. Het 'bederft' echt niet of zo.

Offline Lekkerpilzen

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 8
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een weizen biertje
« Reactie #47 Gepost op: 08-10-2020 21:18 u »
Ik ben benieuwd hoe je biertje gaat worden, ik heb een vergelijkbaar recept gebrouwen paar weken geleden (zonder munchenermout) met WB-06 en die was zalig geworden. Heb die op 22C vergist, waardoor ik precies goede balans kruidnagel / banaan had gekregen.
Het was echt een mega lekker biertje geworden, maar het grappige is juist dat het niet echt een klassieke Weizen was geworden.

Smaak van mijn biertje: veel banaan / kruidnagel, maar toch een hele fruitige licht zurige "cleane" smaak/afdronk omdat WB-06 vrij ver uitgist. Je komt dus qua smaak denk ik meer in de buurt van een Witbier uit. Echt een biertje waar je op zomeravond er 10 van achter elkaar weg zet. Het perfecte biertje voor bij de BBQ, dit was een instant hit bij mijn vrienden. Het heeft niet dat heel volmondige van een echte Weizen, maar is gewoon super lekker bier geworden. WB-06 flocculeert goed dus na een paar weken merk je wel dat het bier ook steeds minder troebel gaat worden. Maar dat maakt niet uit want je moet dit soort bier zo snel mogelijk opdrinken  :proost: 


Offline Larsje40

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 119
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een weizen biertje
« Reactie #48 Gepost op: 12-10-2020 14:24 u »
Ik heb gisteren alvast een flesje geproefd (kon het niet laten).

Zit al mooi wat koolzuur op het bier dus dat is mooi. Wat me wel opviel was dat toen ik het bier ging bottelen (toen heb ik het uiteraard ook even geproefd) was het een heel smakelijk biertje, nu is hij in die korte tijd dat hij op de fles staat wel een stuk zuurder geworden.
Kan dit liggen aan de WB-06?

Want wil in de herfstvakantie nog een weizen gaan proberen te maken en zit er dan aan te denken om met een smackpack van Wyeast te gaan werken en dan de 3086 weihestephan (zelf opkweken vind ik zelf dat ik nog niet aan toe ben).

En zou dit beetje zurig nog weg trekken na nog een weekje hergisting op de fles en dan nog een week of 2 a 3 op koelkasttemperatuur? iemand hier ervaring mee?

THNX.


Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.678
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Een weizen biertje
« Reactie #49 Gepost op: 12-10-2020 15:20 u »
Ben bang dat het niet (geheel) weg trekt. Is een eigenschap van de WB-06.

Er zijn overigens mooie korrels voor een Weizen, bijv de Lalbrew Munich Classic (niet de Lalbrew Munich wat nu Lalbrew Wit heet), Godzawa schijnt ook een mooie korrel te hebben.

Offline Pieter1954

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 304
  • Land: nl
  • Jullie zijn mijn informatiebron
Re: Een weizen biertje
« Reactie #50 Gepost op: 12-10-2020 16:53 u »
Ik vergist mijn Weizens altijd op 17oC. Na een dag of 5 als het bier bijna uitgegist is gaat de temperatuur elke dag 0,5o omhoog tot 22o.
Iedereen is tot nu wild enthousiast over mijn Weizens. Ik heb diverse malen de 06 gist gebruikt met prima resultaten. De laatste keer heb ik de Ayinger gist gebruikt. Deze is gewoonweg fantastisch. Ik wil geen andere meer.

Offline Larsje40

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 119
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een weizen biertje
« Reactie #51 Gepost op: 12-10-2020 18:01 u »
Bedankt alvast voor de snelle reacties.

De lalbrew munich dus echt de classic versie voor wheat beer als korrelgist?

Want mijn volgende vraag die op kwam was inderdaad of het zuurtje dat erin zit ook aan de vergistingstemperatuur kan liggen (heb hem continue op 20 graden gehad.

@ Pieter, welke moutsoorten en maischschema houd jij aan? als ik mag vragen.
En de Ayinger gist?? nooit van gehoord.

THNX

Gr.

Remy

Offline Pieter1954

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 304
  • Land: nl
  • Jullie zijn mijn informatiebron
Re: Een weizen biertje
« Reactie #52 Gepost op: 12-10-2020 19:34 u »
Dit is mijn receptuur:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptAyinger Weissbier
Brouwdatum06-08-2020
BierstijlWeizen
Volume23,0 l
Begin SG1,052 SG
Berekende kleur (Morey)14 EBC
Berekende bitterheid (Rager)14 IBU
Brouwzaalrendement80,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
7,39 lWater uit Andijk
15,61 lGedemineraliseerd water
0,80 gCaSO4
3,90 mlMelkzuur
8,19 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
21 mg/l5 mg/l39 mg/l46 mg/l54 mg/l44 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,32 kgTarwemout. lichtWeyermann4 EBC66,0 %
1,21 kgVienna moutWeyermann7 EBC24,0 %
0,40 kgMünchner IIWeyermann23 EBC8,0 %
0,10 kgCaramunich IIWeyermann120 EBC2,1 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Ferulazuurrust40,0 °C1 min.20 min.4,6 l/kg
Stap 244,0 °C1 min.45 min.4,6 l/kg
Stap 363,0 °C1 min.30 min.4,6 l/kg
Stap463,0 °C1 min.8 min.4,6 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
4,0 gGalenabellen12,5%first wort hop7,2 IBU
4,0 gGalenabellen12,5%70 min.6,5 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
0,1 l + 0,1 l + 1,5 l getrapte starterAyinger Flüssighefen ()bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting17,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting0,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting0,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,000 SG
Schijnbare vergistingsgraad100,0%
Temp. nagisting0,0 °C
Temp. lagering0,0 °C


Ayinger gist is een mutant van Weihenstephaner. Zoek maar eens op dit forum.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.678
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Een weizen biertje
« Reactie #53 Gepost op: 12-10-2020 21:22 u »
...
De lalbrew munich dus echt de classic versie voor wheat beer? als korrelgist.
...

De Lallemand Munich heet tegenwoordig Wit, bedoeld voor witbier dus.
De Lallemand Munich Classic is een echte weizengist.

Beide kun je ze overigens wel voor 'wheat beer' gebruiken, aangezien het beide tarwebieren zijn 8).

De namen zullen wel aan de overkant van de plas bedacht zijn, Europees 'tarwebier' zal wel uit München komen ;)

Offline Larsje40

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 119
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een weizen biertje
« Reactie #54 Gepost op: 14-10-2020 10:45 u »
Super bedankt weer allen.

Betreffende het genoemde maischschema, denk dat de stap 4 op 73 graden is?

gr.

Remy

Offline Larsje40

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 119
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een weizen biertje
« Reactie #55 Gepost op: 14-10-2020 10:45 u »
De Lallemand Munich heet tegenwoordig Wit, bedoeld voor witbier dus.
De Lallemand Munich Classic is een echte weizengist.

Beide kun je ze overigens wel voor 'wheat beer' gebruiken, aangezien het beide tarwebieren zijn 8).

De namen zullen wel aan de overkant van de plas bedacht zijn, Europees 'tarwebier' zal wel uit München komen ;)

Ok zal ik wel eens kijken welke ik dan moet hebben.

Offline Pieter1954

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 304
  • Land: nl
  • Jullie zijn mijn informatiebron
Re: Een weizen biertje
« Reactie #56 Gepost op: 14-10-2020 13:32 u »
Citaat

Betreffende het genoemde maischschema, denk dat de stap 4 op 73 graden is?

Klopt. Foutje. BrouwHulp neemt niet altijd alles correct over in een xml.

Offline Larsje40

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 119
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een weizen biertje
« Reactie #57 Gepost op: 14-10-2020 20:41 u »
Kan gebeuren.

Ik ga in de vakantie nog een keer een weizen proberen te brouwen welke hopelijk minder zuur wordt hahaha.

Ik wil gaan voor de gist voor
- een smackpack van Wyeast Weihenstephan 3068,
- of voor de korrelgist Lallemand Munich Classic.

En voor de hop kan ik gaan voor:
- Hallertauer tradition
- Hallertauer Perle
- Hallertauer Mittelfruh
- Northern brewer
- Saaz
- Cascade

Denk om voor de Perle of mittelfruh te gaan.


Welke gist en hop zouden de job beter doen?

gr.

Remy

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.678
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Een weizen biertje
« Reactie #58 Gepost op: 15-10-2020 10:51 u »
De gist maakt niet veel uit, uit gemak zou je voor een korrel kunnen gaan.

Qua hop zou ik (op basis van jou lijstje) gaan voor Mittelfruh of Saaz, of een combi van beide.
10 IBU bij aanvang koken met Mittelfruh.
5 IBU in de laatste 15 minuten met Saaz.

Offline Larsje40

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 119
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een weizen biertje
« Reactie #59 Gepost op: 15-10-2020 14:44 u »
Heb zojuist wat gist gehaald, zakje munch classic en zakje munich en een smack pack Wyeast 3068 Weihenstephan.

Welke van de 2 lallemand korrelgisten zal de beste resultaten geven? (weet dat ze tegenwoordig anders heten maar ik heb dus nog de oude versies)

Ik ben van plan om dus een nieuwe weizen te brouwen welke minder zuur is.

Nu is de planning om 20 liter ongeveer te maken en dit te verdelen over 2 gisttonnen. De ene fermenteren met 1 van de 2 korrelgisten en de ander met de Wyeast. Vergistingstemperatuur denk ik dat ik die op 18 graden houdt of wat op laat lopen per dag.
Ben benieuwd naar het verschil in gist.

Ga er vanavond wel een nieuw topic over openen anders is het hier ook niet meer te volgen hahaha

Online Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.184
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Een weizen biertje
« Reactie #60 Gepost op: 15-10-2020 19:48 u »
Van de twee korrels die je noemt zou de Munich classic het beste resultaat moeten geven

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.678
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Een weizen biertje
« Reactie #61 Gepost op: 16-10-2020 09:02 u »
Inderdaad, die Munich heet nu Wit en is een witbiergist, geen weizengist.

Tags: