Hobbybrouwen > Grondstoffen

Vlierbloesem

(1/2) > >>

Ger:
Vorig jaar heeft een lid van dit forum melding gemaakt van een zeer goede vergisting, dat hij op gang had gebracht met vlierbloesem die hij in het gistvat had gedumpt.
Ik herinner mij dat hij laaiend enthousiast was over het resultaat en dat hij verlangend uitzag naar de volgende bloei van de vlier.
Vervolgens hebben we hier niets meer over gehoord, maar zijn relaas is mij wel al die tijd bij gebleven en ik vraag mij nog steeds af hoe het hem het afgelopen voorjaar vergaan is.
Ook kan ik mij voorstellen dat er mede-forumleden zijn die zich in dit avontuur gestort hebben en ik ben dus ook benieuwd naar hun ervaringen.

Groeten Ger :degroeten:

bert:
Dag Ger

Die van die vlierbloesem, dat was ik :lekkerbier:. De afgelopen lente heb ik de vlierbloesem aan de struiken (met name vlierstruiken) laten hangen :weetniet:. Ik ben aan het overschakelen van knoeibrouwen in de keuken naar een iets handelbaarder garagebrouwerijtje, en da's dus bouwen ipv brouwen.
Ik kan je wel vertellen dat ik onlangs het laatste flesje met gemengde gevoelens heb leeggemaakt, blij dat het nog altijd even lekker was :nut: (vlierbloesem subtiel aanwezig in de smaak), droevig dat het nu op is :-[.
minpuntje bleef de kraag, aanvankelijk enthousiast schuimend maar ook snel weer verdwenen. Ik wacht nu op de volgende lente en ga dan nog eens aan de slag, met enkele lichte wijzigingen aan het recept.

Tot daar mijn verhaal, eens benieuwd of er nog van die nutcases zijn die zich eraan gewaagd hebben.

Bert

Adrie:
Jazeker, er zijn meer nutcases  :nut: . In het grijze verleden heb ik wel eens een bier gebrouwen met gedroogde vlierbloesems en andere bloemen en kruiden erin. Het resultaat leek meer op kruidenthee dan op bier, maar vrouwen bleken dit bier erg lekker te vinden. En ook bij ons bier was er geen schuimkraag. Waarschijnlijk zitten er stoffen in de bloesems die het schuim destabiliseren.
Ondertussen ben ik helemaal af van de kruiden. Met de gist- en hopkeuze kun je al zoveel afwisselen, dat kruiden voorlopig op het tweede plan staan.

Groeten,

A3

Peter_van_den_Hurk:
Heer Ger,
In het verleden heb ik ook wel eens Vlierbloesen gebruikt om een lekker bier te krijgen.
Ik had gebrouwen met alleen pilsmout om de Vlierbloesem geur zo goed mogelijk waar te kunnen nemen.
Toen het bier uitgegist was, heb ik 10 liter apart genomen en daar 1 litermaat verse (afgeknipte) Vlierbloesen ingedaan.
Dit nog 1 dag laten staan en toen gefilterd.
Het resultaat was een prachtig bier met lichte vlierbloesem geur en smaak.
Het schuim bleef bij mij wel mooi staan.
groet Peter

Ger:
Heren,
Bedankt voor de reakties, interessant!!!!
Ik zal er geen brouwdag aan wagen, maar een experiment met wat moutextract lijkt me wel de moeite waard.

:degroeten: Ger

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie