Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Beter goed gejat dan slecht bedacht  (gelezen 354 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline guuske

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 9
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Beter goed gejat dan slecht bedacht
« Gepost op: 13-09-2020 00:23 u »
Hoi allemaal,

Het eerste brouwsel zit in de fles en is bijna klaar (over een paar weken) en de volgende wordt 9 oktober gebrouwen.

Nu heb ik een recept gevonden en aangepast aan het gewenste aantal liters. Het originele recept was 20 liter.

Biertype   Tripel
Begin / begin SG    1078 / 1010
Volume (L)      10 Liter
IBU      40
EBC     24
Alcohol     9,5

ingrediλnten

water
13,6 liter maischwater
3,9 spoelwater

Moutsoorten en granen
2,33 KG   Pils mout
0,125 KG    Gerst vlokken

Hopsoorten
13,5 gram   Target hoppallets
42,75 gram   Saaz hoppallets

Overige ingrediλnten
0,45 KG    Kristalsuiker

Gist
1 smackpack     Wyeast High Gravity 3787
11,5 gram    Safbrew S-33 (ipv de Wyeast High Gravity 3787)

Werkwijze
Ketel : Arsegan brouwketel
Materiaal : RVS
volume : 27 Liter
Soort verwarming : elektrisch

62 °C      45 min    pH meten bij 62 °C, 10 min na de mout storting
72 °C      20 min
78 °C      5 min

pH waarde maischsbeslag : …………………………………………………………………………………………………………
pH waarde na toevoeging : ……………………………………………………………………………Optimaal 5,4 – 5,6
Soort toevoeging : Melkzuur 80%
Hoeveelheid : …………………………………………………………………………………………………………
Temperatuur bij meting : …………………………………………………………………………………Optimaal 20 °C

Zetmeeltest : …………………………………………………………………………………………………………
Overige opmerking m.b.t. maischsen
Spoelen en filteren
Volume (liters) : 3,9 liter

Aantal keer : Spoelen tot SG 1068
Methode : Filteremmer

Begin pH waarde spoelwater : …………………………………………………………………………………………………………

pH waarde na toevoeging : ………..…Optimaal tussen de 5 en 6
Soort toevoeging : …………………………………………………………………………………………………………
Hoeveelheid : Melkzuur 80%
Temperatuur bij meting : …………………………………………………………………………………………………………
Opmerkingen : ….……………………………………………………………………………………………………..

Koken
Totale tijdsduur (min) : 75 min

Hop/ kruiden en suiker
Target     13,5 gram       Bij begin koken        Pallets
Saaz        11,25 gram    Bij begin koken         Pallets
Kristalsuiker  0,45 kilo  Bij begin koken
Saaz        9 gram            Na 60 min                 Pallets
Saaz        22,5 gram       Na 70 min                 Pallets

SG voor koken : ………………………………………………………………………………………………………
start SG (na het koken) : …………………………………………………………………………………………………………
pH waarde bij begin koken : …………………………………………………………………………………….Optimaal 5,2
pH waarde na het koken : …………………………………………………………………………………....Optimaal 5,2
Koelen
Methode : wortkoeler 12 platen
Duur (in min.) : …………………………………………………………………………………………………………
Aantal graden na koelen : ……………………………………………………………………….…Optimaal 22 graden

Beluchting
Methode : laten kletteren in gistingsvat en na toevoegen gist flink roeren.

Vergisting
Materiaal en soort gistvat : Kunststof vat met schroefdeksel
Volume gistvat : 31 Liter
Volume in gistvat :
Soort waterslot : Zwanenhals waterslot
Datum start vergisting : …………………………………………………………………………………………………………
Soort gist : …………………………………………………………………………………………………………
Gistingstemperatuur : …………………………………………………………………………………………………………
Datum overhevelen (nagisting) : …………………………………………………………………………………………………………
Opmerking verloop vergisting : ...
Datum einde navergisting : …………………………………………………………………………………………………………
Eind SG na totale vergisting : …………………………………………………………………………………………………………

Lagering
Lagering uitgevoerd : JA / NEE
Temperatuur °C : ………………………………………………………………………………………………………..
Startdatum : ………………………………………………………………………………………………………..
Opmerking m.b.t. lagering : ……………………………………………………………………………………………………
Bottelen
Eind SG : …………………………………………………………………………………………………………
Botteldatum : …………………………………………………………………………………………………………
Bottelsuiker : 9 gram bottelsuiker per liter (middels 5ml spuit injecteren in de fles)
Soort flessen : …………………………………………………………………………………………………………
Aantal flessen : …………………………………………………………………………………………………………

Beoordeling

Alcohol percentage : …………………………………………………………………………………………………………
IBU : …………………………………………………………………………………………………………
kleur omschrijving : …………………………………………………………………………………………………………
Helderheid : …………………………………………………………………………………………………………
Schuim : …………………………………………………………………………………………………………
Koolzuur : …………………………………………………………………………………………………………
Geur : …………………………………………………………………………………………………………

Een hoop tekst maar dit is mijn formulier dat ik bij het brouwen erbij houdt. Mocht iemand hier tips of opmerkingen op hebben hoor ik die ook graag.

Zelf zit ik met de gist. Volgens BrouwHulp kom ik net te kort qua gist maar is dat ook echt zo gezien de hoge start SG of moet 1 zak genoeg zijn op 10 liter?

Kan ik dan beter 2 zakken vloeibare gist gebruiken/ giststarter maken of beter de korrel gist en zo ja, gaat dat voor andere smaken zorgen of maakt dat niet veel uit?

Bedankt alvast en schieten maar op bovenstaande (kan ik alleen maar van leren)


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.715
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Beter goed gejat dan slecht bedacht
« Reactie #1 Gepost op: 13-09-2020 23:15 u »
Zelf zit ik met de gist. Volgens BrouwHulp kom ik net te kort qua gist maar is dat ook echt zo gezien de hoge start SG of moet 1 zak genoeg zijn op 10 liter?

Kan ik dan beter 2 zakken vloeibare gist gebruiken/ giststarter maken of beter de korrel gist en zo ja, gaat dat voor andere smaken zorgen of maakt dat niet veel uit?

10 liter wort met een begin SG van 1078.
Dat gaat lukken met een verpakking gist, zeker als het een vers pak is.

Tags: