Welk bier als beginner?

Gestart door Heyudude, 12-09-2020 17:14 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jan de Graaff

Citaat van: Fractus op 15-09-2020  11:59 uHou er ook rekening mee dat je bier pas 'op dronk' is een week of 5-6 na het brouwen, op z'n vroegst. Dus eigenlijk zou je nu moeten nadenken over welk bier je lekker zou vinden om in november/december te drinken ;)
Helemaal mee eens!! Ik doe precies hetzelfde. Je moet eigenlijk een seizoen vooruit lopen.
Afgelopen zondag heb ik het bier dat ik traditioneel rond de kerstdagen als alternatieve kerstkaart weggeef (het etiket is de kerstwens) gebotteld.
Begin maart brouw ik witbier voor als de zon in mei goed doorbreekt.
Ik ben er alleen dit jaar niet aan toegekomen om in mei een lekker herfstbier te brouwen..  :(

Heyudude

Hmm, dus die 2 weken op fles nagisting dat is een sprookje om de beginnende brouwen niet te ontmoedigen? [emoji16]
Kan me wel wat voorstellen dat langer dan 2 beter is afhankelijk vd biersoort. De dubbel die nu gist zou ook 5-6 weken in de fles moeten. Eens vooruit plannen dan maar... winterbier, kerstbier en dan eenvoudig qua receptuur....


Koken, filteren, gisten, drinken, repeat...

Jan de Graaff

Citaat van: Heyudude op 15-09-2020  16:30 uHmm, dus die 2 weken op fles nagisting dat is een sprookje om de beginnende brouwen niet te ontmoedigen?
Nee hoor, helemaal niet.
Maar sommige bieren hebben ook tijd nodig om lekker te worden.
Hele hoppige IPAs wil je zo jong mogelijk drinken (<9 maanden) omdat de hoparoma's toch minder worden na verloop van tijd. Pils is ook best lekker jong, maar moet wel een aantal weken lageren.
Donkere bieren, quadrupels en tripels hebben gewoon wat tijd nodig om smaak te ontwikkelen. Ze zijn prima te drinken na 2 weken nagisten op fles, maar de smaak wordt nog wel beter als je ze laat liggen. Sommige Barley-wines kun je het beste een jaar of twee laten liggen.

Goed, het is wel een delicaat geheel; je moet bier ook niet te lang laten liggen; dat is ook weer zonde.
Eerlijk gezegd worden mijn bieren nooit zo heel erg oud. Ik heb nu nog een flesje van mijn Kerstbier van afgelopen jaar liggen. Die, heb ik mij voorgenomen, ga ik eind oktober openen om te kijken hoe de smaak zich ontwikkelt heeft.

Heyudude

Ik zit in brewfather wat te zoeken naar een geschikt recept, valt niet mee. Zit niet meteen te wachten op allerlei toevoegingen zoals Calcium chloride, gypsum etc. En dat in een triple bv.

We zoeken verder en misschien eerst hier op het forum een recept vandaan plukken.


Koken, filteren, gisten, drinken, repeat...

Jacques

Citaat van: seed7 op 14-09-2020 &nbsp;18:34 uEenvoudig bier, Pale Ale. Kun je alle kanten mee op.

Mee eens. Een pale ale heeft meer smaak dan een pils. Dat stimuleert dat je verder gaat met de hobby.
Er is binnen deze bierstijl veel mogelijk. Je hebt keuze uit verschillende mout- en hop- en gistsoorten.

Fractus

Je kunt heel veel recepten hier op het forum vinden. Kijk anders ook even bij de bewezen recepten, daar staan ze mooi in een overzicht van Jacques: https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/board,5.0.html

En als je een simpel recept zoekt, is dit winnende recept voor een tripel misschien iets: https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,37509.0.html
Heeft eerste prijs gewonnen in 2018.

Simpeler dan dat wordt het niet: Pilsmout, kristalsuiker, één hopsoort (Cascade) en een korrelgist. Als je met je rendement wat hoger of lager zit maakt het niet zoveel uit, lekker wordt het toch wel. Misschien het overwegen waard?

Heyudude

Citaat van: Fractus op 16-09-2020 &nbsp;12:17 uHeeft eerste prijs gewonnen in 2018.

Simpeler dan dat wordt het niet: Pilsmout, kristalsuiker, één hopsoort (Cascade) en een korrelgist. Als je met je rendement wat hoger of lager zit maakt het niet zoveel uit, lekker wordt het toch wel. Misschien het overwegen waard?

Zeker: dank! Staat straks  op de lijst van bieren die ik wil maken

Voel er inderdaad wat voor om met IPA's te experimenteren later... maar ja zoveel plannen [emoji4]
Alleen bewezen recepten brouwen doet een kok ook niet.

JayK

Ik ben zelf net begonnen, maar van wat ik lees, zou ik je geen 100% pilsener aanraden, want dan is (waarschijnlijk) je maisch pH te hoog, en dat gaat dan niet goed. En als beginner (ik althans), heb het liever fool-proof, dan dat ik moet gaan meten en bijstellen met zuren e.d.

Mijn eerste partial mash is een Belgisch blond, maar die zit pas net een paar dagen in het gistvat, dus ik kan er weinig over meedelen. Allereerste "brouwsel" was een pre-hopped kit van Coopers, de IPA, en met extra hop was deze erg lekker, ik denk dat ik zelf nog wel een keer een IPA/APA zou willen brouwen, maar hangt inderdaad af van wat jij lekker vindt.

 :biersmile:


Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.