Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Blond en Tripel zonder suiker toevoeging  (gelezen 1499 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline P@sc@l

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 20
  • Land: nl
  • Geneet umdet ut ken
Blond en Tripel zonder suiker toevoeging
« Gepost op: 09-09-2020 15:22 u »
Beste mede brouwers,

Ik heb al diverse malen een heerlijke tripel en blond bier gebrouwen :proost:, maar in al deze recepten zit een toevoeging van suiker tijdens het koken en of nagisting.
Nu wil ik eigenlijk deze bieren weer gaan brouwen maar dan zonder de suikertoevoeging, reden hiervoor is om het alcoholpercentage wat lager uit te laten komen. meestal komt mijn blond bier op 8% en mijn tripel op 9-9.5% uit, mijn idee is eigenlijk dat zonder de suiker toevoeging de bieren ongeveer 1% lager moeten uitkomen, volgens de berekeningen klopt dit ook.

Wat is jullie ervaring hiermee, om de suiker toevoeging weg te laten?
Heeft dit bijvoorbeeld nadelige gevolgen op de doordrinkbaarheid / mondgevoel / algehele beleving ...

gr.
Pascal


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Ansius

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 764
  • Land: nl
  • Domme vragen bestaan.
Re: Blond en Triple zonder suiker toevoeging
« Reactie #1 Gepost op: 09-09-2020 15:26 u »
Stort verlagen en suiker deels behouden is ook een optie.

Offline P@sc@l

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 20
  • Land: nl
  • Geneet umdet ut ken
Re: Blond en Triple zonder suiker toevoeging
« Reactie #2 Gepost op: 09-09-2020 15:42 u »
Stort verlagen en suiker deels behouden is ook een optie.
Klopt, dat is inderdaad ook een optie, maar ik ben benieuwd naar ervaringen waar de suikertoevoeging is weggelaten, of is dit een must bij een tripel en een blond...

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.390
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Blond en Triple zonder suiker toevoeging
« Reactie #3 Gepost op: 09-09-2020 15:43 u »
Een volmout is een smakelijk bier en krijgt geen meerwaarde aan smaak van dat hoge alcolholgehalte behalve dan meer alcohol %, maar daar wordt het  bier niet lekkerder van.
Ga gewoon voor een bier met een alcoholgehalte van 8 zonder er suilker aan toe te voegen en proef zelf of je het lekker vind.
Ik doe het al jaren niet meer, dat suiker toevoegen noch in de kook noch in de gisting.

Offline middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.133
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Blond en Triple zonder suiker toevoeging
« Reactie #4 Gepost op: 09-09-2020 15:44 u »
Ik zou niet de suiker weglaten, maar de hele stort een aantal procenten verlagen.
Dus de verhouding suiker vs mout gelijk houden. Anders krijg je een bier met niet alleen minder alcohol, maar ook een ander karakter.

Zeker in een tripel 'hoort' een flink percentage suiker in mijn beleving. Een blond bij mij heeft 6 tot 6.5 procent ABV, maar ook daarin doe ik suiker.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.715
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Blond en Triple zonder suiker toevoeging
« Reactie #5 Gepost op: 09-09-2020 21:54 u »
Een volmout is een smakelijk bier en krijgt geen meerwaarde aan smaak van dat hoge alcolholgehalte behalve dan meer alcohol %, maar daar wordt het  bier niet lekkerder van.
Ga gewoon voor een bier met een alcoholgehalte van 8 zonder er suilker aan toe te voegen en proef zelf of je het lekker vind.
Ik doe het al jaren niet meer, dat suiker toevoegen noch in de kook noch in de gisting.

Het is een misvatting dat een suikergift alleen zorgt voor meer alcohol.
Er worden ook andere vergistingsproducten aangemaakt. Het is zelfs zo dat een bier met suikergift een hoger gehalte heeft aan esters dan een volmout bier.
Wel heb je in verhouding door een suikergift minder restsuiker in je bier. Dit komt de doordrinkbaarheid van zware bieren ten goede.

Offline Ansius

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 764
  • Land: nl
  • Domme vragen bestaan.
Re: Blond en Tripel zonder suiker toevoeging
« Reactie #6 Gepost op: 10-09-2020 12:36 u »
Een tripel zonder suiker is als een zware boterham, een hele opgave om te degusteren.
De keuze om suiker weg te laten is naar mijn mening dan ook een slechte keuze.

Suiker is zo fijn om mee te brouwen.
En makkelijk.
En smaakbevorderend.
En ook niet duur.

Brouwerwaldonk heeft vermoedelijk andere smaakpapillen dan ik.
Maar hij  zal heus wel lekker bier brouwen.

Offline MaJa

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 153
  • Land: pe
  • El Pastor Belga
Re: Blond en Tripel zonder suiker toevoeging
« Reactie #7 Gepost op: 10-09-2020 14:58 u »
Gebruik dan de M31 of  M41 vergisten vergenoeg door om zonder suiker toch nog een licht boterhammetje te zijn en zonder suiker.

Offline Sjoerd

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 491
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Blond en Tripel zonder suiker toevoeging
« Reactie #8 Gepost op: 10-09-2020 21:35 u »
Ik heb ook geen hekel aan suiker, maar vind volmout ook mooi. Begin SG op 1056-1060 en dan de M41 is een goede optie. Wel wat droog, maar geeft een mooi bier. De M29 met begin SG op 1065 en  met 20 min maisch op 63 en 40 min op 72 geeft ook een mooi blond bier met een eind SG van 1008

Offline middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.133
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Blond en Tripel zonder suiker toevoeging
« Reactie #9 Gepost op: 11-09-2020 00:00 u »
Gebruik dan de M31 of  M41 vergisten vergenoeg door om zonder suiker toch nog een licht boterhammetje te zijn en zonder suiker.

Als je deze gisten gebruikt kun je minder suiker toevoegen, en toch op het zelfde alcoholpercentage uitkomen.

Maar de vraag van TS is hoe hij het alcoholpercentage van zijn bier omlaag kan krijgen. Dan moet je niet een gist gaan gebruiken met een hogere vergistingsgraad, want die zorgt juist voor meer alcohol in plaats van minder....


Offline MaJa

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 153
  • Land: pe
  • El Pastor Belga
Re: Blond en Tripel zonder suiker toevoeging
« Reactie #10 Gepost op: 11-09-2020 01:49 u »
Als je deze gisten gebruikt kun je minder suiker toevoegen, en toch op het zelfde alcoholpercentage uitkomen.

Maar de vraag van TS is hoe hij het alcoholpercentage van zijn bier omlaag kan krijgen. Dan moet je niet een gist gaan gebruiken met een hogere vergistingsgraad, want die zorgt juist voor meer alcohol in plaats van minder....




Eerst nadenken en rekenen en dan reageren...

Alles ongeveer en bijvoorbeeld voor 52 L
66c eenstaps
15 kg pilsen (88%)+ 2 kg suiker (12%) + be256 (vergistingsgraad 82%) => 1.077>1.008 .. 9.3% ABV
15 kg pilsen(100%) + M41 (vergistingsgraad 88%) => 1.062>1.008 .. 7.3% ABV
en kijk het eind-SG ...  super doordrinkbaar en minder in alcohol.

Natuurlijk hangt alles af van het recept van de TS.
Maar suiker weglaten en dan met een gist vergisten die een hogere vergistingsgraad heeft kan wel lijden tot een bier met minder alcohol.
Als de TS maar 1 procent suiker in het recept heeft zal het niet maken
maar hier met een trippel 12% is niet zo ongewoon.
Als die andere gist bv de T58 (vergistingsgraad 72%)is ook veel gebruikt in trippel kan er zelf nog meer suiker in de stort zitten en wordt het verschil nog groter.

Offline middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.133
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Blond en Tripel zonder suiker toevoeging
« Reactie #11 Gepost op: 11-09-2020 13:05 u »
Eerst nadenken en rekenen en dan reageren....
......
maar suiker weglaten en dan met een gist vergisten die een hogere vergistingsgraad heeft kan wel lijden tot een bier met minder alcohol


Dat leidt tot een heel ander bier. De gistkeuze heeft immers veel invloed op de smaak.
TS gaf aan dat hij alleen het percentage alcohol wil verlagen.

Offline Ansius

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 764
  • Land: nl
  • Domme vragen bestaan.
Re: Blond en Tripel zonder suiker toevoeging
« Reactie #12 Gepost op: 11-09-2020 16:24 u »
15 kg pilsen (88%)+ 2 kg suiker (12%) + be256 (vergistingsgraad 82%) => 1.077>1.008 .. 9.3% ABV
15 kg pilsen(100%) + M41 (vergistingsgraad 88%) => 1.062>1.008 .. 7.3% ABV

Dit is geen eerlijke vergelijking.

13 kg pils + 2 kg suiker vergelijken met 15 kg pils wel.

Offline MaJa

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 153
  • Land: pe
  • El Pastor Belga
Re: Blond en Tripel zonder suiker toevoeging
« Reactie #13 Gepost op: 11-09-2020 22:01 u »
Dit is geen eerlijke vergelijking.

13 kg pils + 2 kg suiker vergelijken met 15 kg pils wel.

Ze hebben het over suiker weglaten en niet over meer mout gebruiken...

Offline Ansius

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 764
  • Land: nl
  • Domme vragen bestaan.
Re: Blond en Tripel zonder suiker toevoeging
« Reactie #14 Gepost op: 12-09-2020 10:15 u »
Een volmout hoger in alcohol bier is een goed bier.
Als je een deel van de mout vervangt door suiker om aan hetzelfde alkoholpercentage te komen wordt het bier in mijn belevingswereld aangenamer.

Bij een Tripel hoort suiker naar mijn smaak.

Succes met brouwen Pascal.

Laat later maar weten wat je keuze is geworden en of het brengt wat je er van gedacht had.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.525
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Blond en Tripel zonder suiker toevoeging
« Reactie #15 Gepost op: 12-09-2020 10:48 u »

Nu wil ik eigenlijk deze bieren weer gaan brouwen maar dan zonder de suikertoevoeging, reden hiervoor is om het alcoholpercentage wat lager uit te laten komen. meestal komt mijn blond bier op 8% en mijn tripel op 9-9.5% uit, mijn idee is eigenlijk dat zonder de suiker toevoeging de bieren ongeveer 1% lager moeten uitkomen, volgens de berekeningen klopt dit ook.
Dat zal zeker kunnen. Extra suiker maakt naast alcohol ook nog wat esters zoals Jacques al aangaf, maar meer ook niet. Dus als je de suiker weglaat krijg je minder alcohol en minder esters. De doordrinkbaarheid wordt meer bepaald door de onvergistbare suikers van de mouten en daar heeft suiker geen invloed op. Dus wat jij wil kan gewoon.

Een anders verhaal wordt het als je een bier wilt maken met een gegeven alcoholpercentage. Dan ga je spelen met de verhouding mout/extra suikers en dan gaat de hoeveelheid restsuiker varieren en dus de doordrinkbaarheid. Mout vervangen door suikers is dus iets anders dan suikers weglaten.

ps als je de mogelijkheid hebt zou je na een week hoofdgisting (maar wel als er nog gisting is) een deel bv 1 liter samen met wat gist van onderin de gistende wort kunnen overhevelen naar een fles (bv 2 liter colafles of mandflesje etc.)  en dan alsnog daar de originele verhouding suiker bij doen (heel rustig ivm schuimvorming) en laten uitgisten.
Na bottelen en rijpen kun je dan 1 op 1 het verschil proeven. Dat geeft jou veel meer inzicht dan 5 bladzijden discussie.

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 479
  • Land: nl
Re: Blond en Tripel zonder suiker toevoeging
« Reactie #16 Gepost op: 12-09-2020 10:50 u »
Beste mede brouwers,

Ik heb al diverse malen een heerlijke tripel en blond bier gebrouwen :proost:, maar in al deze recepten zit een toevoeging van suiker tijdens het koken en of nagisting.
Nu wil ik eigenlijk deze bieren weer gaan brouwen maar dan zonder de suikertoevoeging, reden hiervoor is om het alcoholpercentage wat lager uit te laten komen. meestal komt mijn blond bier op 8% en mijn tripel op 9-9.5% uit, mijn idee is eigenlijk dat zonder de suiker toevoeging de bieren ongeveer 1% lager moeten uitkomen, volgens de berekeningen klopt dit ook.

Wat is jullie ervaring hiermee, om de suiker toevoeging weg te laten?
Heeft dit bijvoorbeeld nadelige gevolgen op de doordrinkbaarheid / mondgevoel / algehele beleving ...

gr.
Pascal
Ik brouw regelmatig een blond bier zonder suiker met een SG rond de 1050 en een Belgische gist en de resultaten zijn doorgaans uitstekend. Deze bieren zijn vol van smaak en drinken lekker weg zonder dat je binnen de kortste keren op z'n kop staat.
Mijn persoonlijke voorkeur gaat dan uit naar de Westmalle gist.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.525
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Blond en Tripel zonder suiker toevoeging
« Reactie #17 Gepost op: 12-09-2020 11:00 u »
Deze bieren zijn vol van smaak en drinken lekker weg zonder dat je binnen de kortste keren op z'n kop staat.
Mijn persoonlijke voorkeur gaat dan uit naar de Westmalle gist.
Dat bevestigt denk ik mijn conclusie dat suiker weglaten niet veel doet met de body in tegenstelling tot mout vervangen door suiker. De Westmalle gist (WY3787) https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,40449.msg614950.html#msg614950)
gaat heel ver door dus zou minder restsuikers geven en dus doordrinkbaarder bier maar wel met meer alcohol dan met 'gemiddelde gist', maar geeft tegelijkertijd ook heel veel smaak dus toch behoorlijk wat body. Je zou bij de Westmalle dus kunnen overwegen om nog wat mout weg te laten als je op een bepaald alvoholpercentage wilt uitkomen

Offline wernerthefox

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 105
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Blond en Tripel zonder suiker toevoeging
« Reactie #18 Gepost op: 12-09-2020 12:04 u »
Interessant topic. Heb me wel eens afgevraagd waarom suikergiften worden gebruikt..daar zullen vast verschillende redenen voor zijn. Persoonlijk houd ik van "degustatie bieren", een biertje wat een aangenaam roesje geeft zonder dat je meteen op je kop staat. De gemakkelijkste manier om dit te brouwen is met een basis van mouten, en met een suikergift om het alcohol percentage op te krikken. Wat ik wel gehoord heb is dat de tripel en de sterke blond bieren in Belgie ontwikkeld zijn als reactie op pils wat indertijd (rond de vorige eeuwwisseling) enorm populair was door de mooie kleur, bubbels en zachte smaak. Dus fundamenteel is er niks mis met het idee lijkt me.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.525
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Blond en Tripel zonder suiker toevoeging
« Reactie #19 Gepost op: 12-09-2020 12:42 u »
En misschien ook omdat suiker goedkoper is dan mout dus minder kosten per volume% alcohol.

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.318
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Blond en Tripel zonder suiker toevoeging
« Reactie #20 Gepost op: 12-09-2020 13:25 u »
In een blondbier zit doorgaans geen suikerstort. Als je suiker toevoegt is dat een sterke blonde. Dus de blondbier die je brouwt kan zonder suiker en heb je een alcoholpercentage van 5 - 7 %, afhankelijk van je moutstort en brouwzaal-rendement. Bij een tripel doen ze wel suiker bij voor de doordrinkbaarheid. Wil je de alcoholpercentage lager hebben, dan de mout en suikerstort evenredig verkleinen.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.525
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Blond en Tripel zonder suiker toevoeging
« Reactie #21 Gepost op: 12-09-2020 14:01 u »
Bij een tripel doen ze wel suiker bij voor de doordrinkbaarheid. Wil je de alcoholpercentage lager hebben, dan de mout en suikerstort evenredig verkleinen.
suiker weglaten niet veel doet met de body in tegenstelling tot mout vervangen door suiker.

Welke van de 2 opties bedoel je dus?

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.318
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Blond en Tripel zonder suiker toevoeging
« Reactie #22 Gepost op: 12-09-2020 15:40 u »
Welke van de 2 opties bedoel je dus?
De bovenste optie, want de onderste optie is hier niet van toepassing. ;)

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.525
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Blond en Tripel zonder suiker toevoeging
« Reactie #23 Gepost op: 12-09-2020 16:01 u »
De bovenste optie, want de onderste optie is hier niet van toepassing. ;)
Suiker weglaten dus zoals de topic starter wil. Maar je zei wat anders: 'Wil je de alcoholpercentage lager hebben, dan de mout en suikerstort evenredig verkleinen.'

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.318
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Blond en Tripel zonder suiker toevoeging
« Reactie #24 Gepost op: 12-09-2020 17:06 u »
Suiker weglaten dus zoals de topic starter wil.Maar je zei wat anders: 'Wil je de alcoholpercentage lager hebben, dan de mout en suikerstort evenredig verkleinen.'
Ja, maar niet de mout vervangen door suiker. Anders is het geen tripel meer maar een dubbel zonder de suikerstort.

Wat is jullie ervaring hiermee, om de suiker toevoeging weg te laten?
Heeft dit bijvoorbeeld nadelige gevolgen op de doordrinkbaarheid / mondgevoel / algehele beleving ...

Of het nadelig is kan ik niet op antwoorden. Wel zal het invloed hebben op de doordrinkbaarheid/mondgevoel/algehele beleving.

Tags: