Blonde met biscuitmout

Gestart door tdp, 31-08-2020 15:36 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

tdp

Allen,

Een dezer dagen wil ik onderstaand recept brouwen. Gewoon een 'standaard' blond bier, maar in dit geval met biscuitmout. Iemand echt ervaring hiermee? Ben een beetje aan het zoeken wat ik kan verwachten namelijk. Wordt het 2e bier op de nieuwe installatie, dus even stoeien ook met het rendement, ik verwacht dat deze iets hoger zal liggen.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkSS002
Naam receptKoolmees
Brouwdatum16-8-2020
BierstijlBlond
Volume44,0 l
Begin SG1,069 SG
Berekende kleur (Morey)14 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)22 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
40,00 lWater uit Rossum 2020Q1
3,20 mlFosforzuur
20,61 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
31 mg/l6 mg/l54 mg/l107 mg/l24 mg/l84 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
10,00 kgPilsmout BioDingemans3 EBC80,0 %
1,00 kgChâteau BiscuitCastle Malting50 EBC8,0 %
1,50 kgBiologische rietsuikerSupermarkt3 EBC12,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust63,0 °C1 min.30 min.3,6 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.30 min.3,6 l/kg
Uitmaischen78,0 °C5 min.5 min.3,6 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
40,0 gPerle 7,2% (Braumarkt)bellen7,2%60 min.15,1 IBU
40,0 gSaaz 4.5% (Unibrew)bellen4,5%15 min.4,7 IBU
45,0 gSaaz 4.5% (Unibrew)bellen4,5%5 min.2,1 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
33,0 gAbbaye (Lallemand)bovengist


DLB

Ik heb laatst een session pale ale gebrouwen met 15% biscuitmout (tegenover alleen pale ale mout). Die haal je er ook zeker wel uit in het eindbier. Heb wel bewust de US05 gebruikt om de mouten zo veel mogelijk naar voren te halen.

Vond het erg leuk hoe erg de biscuitmout ook echt naar koekjes smaakt.

Jacques

Je gebruikt 8% biscuitmout. Dat geeft een lichte broodachtig accent.

tdp

Zie dat ik dit draadje nooit fatsoenlijk heb afgesloten;

Bier is op een verdwaald flesje na al volledig op;
De Biscuitmout geeft koekjes in de neus als smaak, verder echt een prima blond bier geworden. Op basis hiervan ga ik een 2e versie brouwen, met wel een lager aandeel biscuitmout en een grotere suikerstort. Vergisting denk ik op een wat hogere temperatuur, om iets meer een 'bite' van de gist te krijgen.

tdp

De 2e opzet. Hop is op basis van voorraad(beheer), beetje restjes opmaken.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkSS010
Naam receptKoolmees Blond 2.0
Brouwdatum21-03-2021
BierstijlBlond
Volume44,1 l
Begin SG1,059 SG
Eind SG1,008 SG
Schijnbare vergistingsgraad86,4%
Alcoholgehalte6,6 vol.%
Berekende kleur (Morey)12 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)22 IBU
Brouwzaalrendement85,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
40,00 lWater uit Rossum 2020 Q1 t/m Q4
5,00 gCaCl2
2,12 mlFosforzuur
17,83 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
63 mg/l7 mg/l55 mg/l107 mg/l56 mg/l83 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
7,50 kgPilsmout BioDingemans3 EBC76,9 %
0,75 kgChâteau BiscuitCastle Malting50 EBC7,7 %
1,50 kgBiologische rietsuikerSupermarkt3 EBC15,4 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust65,0 °C1 min.45 min.4,8 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.30 min.4,8 l/kg
Uitmaischen78,0 °C5 min.5 min.4,8 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
65,0 gEast Kent Goldings (Unibrew)bellen4,0%60 min.14,5 IBU
58,0 gStyrian Goldings 2.8% (Unibrew)bellen2,8%15 min.4,5 IBU
25,0 gFuggle 3,9% (Unibrew)bellen3,9%15 min.2,7 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
33,0 gLallemand Abbaye ()bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting21,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting21,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting21,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,008 SG
Schijnbare vergistingsgraad86,4%
Temp. nagisting21,0 °C
Temp. lagering21,0 °C


Markie Mark

Hoi Teun,

Is het inderdaad je opzet om de biscuit terug te brengen van 8,0 naar 7,7%?
Ik las in je feedback dat je die een lager aandeel wilde geven maar dan lijkt 0,3% reductie voor biscuitmout wel erg gering.
Had de toevoeging van extra suiker ten koste van biscuitmout verwacht opv pilsmout.

tdp

Point taken! Het is 250 gram minder dan eerst, maar de stort is ook wel echt anders. Komt omdat ik nu ook beter mijn rendement weet met de nieuwe pannen. Aangezien ik van ronde getallen houd qua moutstort, hierbij de aanpassing. Overigens de temperatuur van vergisten ook wat lager. Begreep dat op lage temperaturen je smaken zou kunnen krijgen van donker fruit. Hogere temperaturen (23/25 graden) zou banaantjes opleveren volgens Lallemand zelf.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkSS010
Naam receptKoolmees Blond 2.0
Brouwdatum06-02-2021
BierstijlBlond
Volume44,1 l
Begin SG1,059 SG
Eind SG1,008 SG
Schijnbare vergistingsgraad86,4%
Alcoholgehalte6,6 vol.%
Berekende kleur (Morey)10 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)22 IBU
Brouwzaalrendement85,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
40,00 lWater uit Rossum 2020 Q1 t/m Q4
5,00 gCaCl2
2,12 mlFosforzuur
18,09 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
63 mg/l7 mg/l55 mg/l106 mg/l56 mg/l83 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
8,00 kgPilsmout BioDingemans3 EBC80,0 %
0,50 kgChâteau BiscuitCastle Malting50 EBC5,0 %
1,50 kgBiologische rietsuikerSupermarkt3 EBC15,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust65,0 °C1 min.45 min.4,7 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.30 min.4,7 l/kg
Uitmaischen78,0 °C5 min.5 min.4,7 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
66,2 gEast Kent Goldings (Unibrew)bellen4,0%60 min.14,6 IBU
58,0 gStyrian Goldings 2.8% (Unibrew)bellen2,8%15 min.4,4 IBU
25,0 gFuggle 3,9% (Unibrew)bellen3,9%15 min.2,7 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
33,0 gLallemand Abbayebovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting17,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting17,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting17,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,008 SG
Schijnbare vergistingsgraad86,4%
Temp. nagisting17,0 °C
Temp. lagering17,0 °C


tdp

Recept afgelopen vrijdag tijdens het brouwen nog iets aangepast. Blijkbaar was mijn voorraadbeheer van de hoppen niet kloppend. Hierbij de gebrouwen versie. De gist heb ik op 17 graden aan het werk gezet, omdat dit volgens de specificaties een smaak van donker fruit zou geven. Ben erg benieuwd!

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkSS010
Naam receptKoolmees Blond 2.0
Brouwdatum19-03-2021
BierstijlBlond
Volume44,8
Begin SG1,058 SG
Eind SG1,008 SG
Schijnbare vergistingsgraad86,2%
Alcoholgehalte6,5 vol.%
Berekende kleur (Morey)10 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)22 IBU
Brouwzaalrendement83,4 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
40,00 lWater uit Rossum 2020 Q1 t/m Q4
5,00 gCaCl2
2,12 mlFosforzuur
18,55 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
63 mg/l7 mg/l55 mg/l106 mg/l56 mg/l83 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
8,00 kgPilsmout BioDingemans3 EBC80,0 %
0,50 kgChâteau BiscuitCastle Malting50 EBC5,0 %
1,50 kgBiologische rietsuikerSupermarkt3 EBC15,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust65,0 °C1 min.45 min.4,7 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.30 min.4,7 l/kg
Uitmaischen78,0 °C5 min.5 min.4,7 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
65,0 gEast Kent Goldings (Unibrew)bellen4,0%60 min.14,3 IBU
75,0 gFuggle 3,9% (Unibrew)bellen3,9%15 min.8,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
33,0 gLallemand Abbayebovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting17,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting17,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting17,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,008 SG
Schijnbare vergistingsgraad86,2%
Temp. nagisting21,0 °C
Temp. lagering21,0 °C


Fractus

Ik zag je berichtje al bij het 'wie is er aan het brouwen' topic, leuk! Voeg je de suiker toe bij koken of later tijdens de vergisting?

tdp

Citaat van: Fractus op 22-03-2021  12:11 uIk zag je berichtje al bij het 'wie is er aan het brouwen' topic, leuk! Voeg je de suiker toe bij koken of later tijdens de vergisting?

5 minuten voor einde koken.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.