Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Blonde met biscuitmout  (gelezen 1134 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.004
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Blonde met biscuitmout
« Gepost op: 31-08-2020 15:36 u »
Allen,

Een dezer dagen wil ik onderstaand recept brouwen. Gewoon een 'standaard' blond bier, maar in dit geval met biscuitmout. Iemand echt ervaring hiermee? Ben een beetje aan het zoeken wat ik kan verwachten namelijk. Wordt het 2e bier op de nieuwe installatie, dus even stoeien ook met het rendement, ik verwacht dat deze iets hoger zal liggen.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkSS002
Naam receptKoolmees
Brouwdatum16-8-2020
BierstijlBlond
Volume44,0 l
Begin SG1,069 SG
Berekende kleur (Morey)14 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)22 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
40,00 lWater uit Rossum 2020Q1
3,20 mlFosforzuur
20,61 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
31 mg/l6 mg/l54 mg/l107 mg/l24 mg/l84 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
10,00 kgPilsmout BioDingemans3 EBC80,0 %
1,00 kgChâteau BiscuitCastle Malting50 EBC8,0 %
1,50 kgBiologische rietsuikerSupermarkt3 EBC12,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust63,0 °C1 min.30 min.3,6 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.30 min.3,6 l/kg
Uitmaischen78,0 °C5 min.5 min.3,6 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
40,0 gPerle 7,2% (Braumarkt)bellen7,2%60 min.15,1 IBU
40,0 gSaaz 4.5% (Unibrew)bellen4,5%15 min.4,7 IBU
45,0 gSaaz 4.5% (Unibrew)bellen4,5%5 min.2,1 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
33,0 gAbbaye (Lallemand)bovengist




Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline DLB

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 288
  • Land: nl
  • Alstie maar smaakt!
Re: Blonde met biscuitmout
« Reactie #1 Gepost op: 31-08-2020 15:53 u »
Ik heb laatst een session pale ale gebrouwen met 15% biscuitmout (tegenover alleen pale ale mout). Die haal je er ook zeker wel uit in het eindbier. Heb wel bewust de US05 gebruikt om de mouten zo veel mogelijk naar voren te halen.

Vond het erg leuk hoe erg de biscuitmout ook echt naar koekjes smaakt.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.583
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Blonde met biscuitmout
« Reactie #2 Gepost op: 31-08-2020 22:51 u »
Je gebruikt 8% biscuitmout. Dat geeft een lichte broodachtig accent.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.004
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Blonde met biscuitmout
« Reactie #3 Gepost op: 17-03-2021 17:08 u »
Zie dat ik dit draadje nooit fatsoenlijk heb afgesloten;

Bier is op een verdwaald flesje na al volledig op;
De Biscuitmout geeft koekjes in de neus als smaak, verder echt een prima blond bier geworden. Op basis hiervan ga ik een 2e versie brouwen, met wel een lager aandeel biscuitmout en een grotere suikerstort. Vergisting denk ik op een wat hogere temperatuur, om iets meer een 'bite' van de gist te krijgen.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.004
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Blonde met biscuitmout
« Reactie #4 Gepost op: 18-03-2021 07:33 u »
De 2e opzet. Hop is op basis van voorraad(beheer), beetje restjes opmaken.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkSS010
Naam receptKoolmees Blond 2.0
Brouwdatum21-03-2021
BierstijlBlond
Volume44,1 l
Begin SG1,059 SG
Eind SG1,008 SG
Schijnbare vergistingsgraad86,4%
Alcoholgehalte6,6 vol.%
Berekende kleur (Morey)12 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)22 IBU
Brouwzaalrendement85,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
40,00 lWater uit Rossum 2020 Q1 t/m Q4
5,00 gCaCl2
2,12 mlFosforzuur
17,83 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
63 mg/l7 mg/l55 mg/l107 mg/l56 mg/l83 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
7,50 kgPilsmout BioDingemans3 EBC76,9 %
0,75 kgChâteau BiscuitCastle Malting50 EBC7,7 %
1,50 kgBiologische rietsuikerSupermarkt3 EBC15,4 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust65,0 °C1 min.45 min.4,8 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.30 min.4,8 l/kg
Uitmaischen78,0 °C5 min.5 min.4,8 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
65,0 gEast Kent Goldings (Unibrew)bellen4,0%60 min.14,5 IBU
58,0 gStyrian Goldings 2.8% (Unibrew)bellen2,8%15 min.4,5 IBU
25,0 gFuggle 3,9% (Unibrew)bellen3,9%15 min.2,7 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
33,0 gLallemand Abbaye ()bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting21,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting21,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting21,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,008 SG
Schijnbare vergistingsgraad86,4%
Temp. nagisting21,0 °C
Temp. lagering21,0 °C


Offline Markie Mark

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 61
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Blonde met biscuitmout
« Reactie #5 Gepost op: 18-03-2021 11:05 u »
Hoi Teun,

Is het inderdaad je opzet om de biscuit terug te brengen van 8,0 naar 7,7%?
Ik las in je feedback dat je die een lager aandeel wilde geven maar dan lijkt 0,3% reductie voor biscuitmout wel erg gering.
Had de toevoeging van extra suiker ten koste van biscuitmout verwacht opv pilsmout.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.004
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Blonde met biscuitmout
« Reactie #6 Gepost op: 18-03-2021 13:23 u »
Point taken! Het is 250 gram minder dan eerst, maar de stort is ook wel echt anders. Komt omdat ik nu ook beter mijn rendement weet met de nieuwe pannen. Aangezien ik van ronde getallen houd qua moutstort, hierbij de aanpassing. Overigens de temperatuur van vergisten ook wat lager. Begreep dat op lage temperaturen je smaken zou kunnen krijgen van donker fruit. Hogere temperaturen (23/25 graden) zou banaantjes opleveren volgens Lallemand zelf.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkSS010
Naam receptKoolmees Blond 2.0
Brouwdatum06-02-2021
BierstijlBlond
Volume44,1 l
Begin SG1,059 SG
Eind SG1,008 SG
Schijnbare vergistingsgraad86,4%
Alcoholgehalte6,6 vol.%
Berekende kleur (Morey)10 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)22 IBU
Brouwzaalrendement85,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
40,00 lWater uit Rossum 2020 Q1 t/m Q4
5,00 gCaCl2
2,12 mlFosforzuur
18,09 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
63 mg/l7 mg/l55 mg/l106 mg/l56 mg/l83 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
8,00 kgPilsmout BioDingemans3 EBC80,0 %
0,50 kgChâteau BiscuitCastle Malting50 EBC5,0 %
1,50 kgBiologische rietsuikerSupermarkt3 EBC15,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust65,0 °C1 min.45 min.4,7 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.30 min.4,7 l/kg
Uitmaischen78,0 °C5 min.5 min.4,7 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
66,2 gEast Kent Goldings (Unibrew)bellen4,0%60 min.14,6 IBU
58,0 gStyrian Goldings 2.8% (Unibrew)bellen2,8%15 min.4,4 IBU
25,0 gFuggle 3,9% (Unibrew)bellen3,9%15 min.2,7 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
33,0 gLallemand Abbayebovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting17,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting17,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting17,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,008 SG
Schijnbare vergistingsgraad86,4%
Temp. nagisting17,0 °C
Temp. lagering17,0 °C



Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.004
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Blonde met biscuitmout
« Reactie #7 Gepost op: 22-03-2021 11:44 u »
Recept afgelopen vrijdag tijdens het brouwen nog iets aangepast. Blijkbaar was mijn voorraadbeheer van de hoppen niet kloppend. Hierbij de gebrouwen versie. De gist heb ik op 17 graden aan het werk gezet, omdat dit volgens de specificaties een smaak van donker fruit zou geven. Ben erg benieuwd!

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkSS010
Naam receptKoolmees Blond 2.0
Brouwdatum19-03-2021
BierstijlBlond
Volume44,8
Begin SG1,058 SG
Eind SG1,008 SG
Schijnbare vergistingsgraad86,2%
Alcoholgehalte6,5 vol.%
Berekende kleur (Morey)10 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)22 IBU
Brouwzaalrendement83,4 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
40,00 lWater uit Rossum 2020 Q1 t/m Q4
5,00 gCaCl2
2,12 mlFosforzuur
18,55 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
63 mg/l7 mg/l55 mg/l106 mg/l56 mg/l83 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
8,00 kgPilsmout BioDingemans3 EBC80,0 %
0,50 kgChâteau BiscuitCastle Malting50 EBC5,0 %
1,50 kgBiologische rietsuikerSupermarkt3 EBC15,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust65,0 °C1 min.45 min.4,7 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.30 min.4,7 l/kg
Uitmaischen78,0 °C5 min.5 min.4,7 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
65,0 gEast Kent Goldings (Unibrew)bellen4,0%60 min.14,3 IBU
75,0 gFuggle 3,9% (Unibrew)bellen3,9%15 min.8,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
33,0 gLallemand Abbayebovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting17,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting17,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting17,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,008 SG
Schijnbare vergistingsgraad86,2%
Temp. nagisting21,0 °C
Temp. lagering21,0 °C



Offline Fractus

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 258
  • Land: nl
  • Trotse eigenaar van een Arsegan Easybrew 30
Re: Blonde met biscuitmout
« Reactie #8 Gepost op: 22-03-2021 12:11 u »
Ik zag je berichtje al bij het 'wie is er aan het brouwen' topic, leuk! Voeg je de suiker toe bij koken of later tijdens de vergisting?

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.004
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Blonde met biscuitmout
« Reactie #9 Gepost op: 22-03-2021 13:00 u »
Ik zag je berichtje al bij het 'wie is er aan het brouwen' topic, leuk! Voeg je de suiker toe bij koken of later tijdens de vergisting?

5 minuten voor einde koken.

Tags: