Temperatuur hulp gevraagd bij Alt

Gestart door MaartenM, 29-08-2020 09:34 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

MaartenM

Hallo allemaal,

ik heb deze week mijn Grainfather conische vergister met Glycol koeler gekregen en wil als eerste een Alt gaan vergisten:

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptHoogezandster Alt
Kenmerk
Brouwdatum30/08/2020
BiertypeAlt
Aantal liters23
Gewenst begin SG1046 (4.7 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75.0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater31.8 liter
Maischdikte3.4 l/kg
Maischwater17.0 liter
Spoelwater14.8 liter
Kooktijd60 minuten
Berekende kleur38 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid47 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Münchnermout type 164.0 %3.159 kg12 EBC
Viennamout26.7 %1.321 kg6 EBC
Crystal malt9.3 %0.459 kg130 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Iunga11.0 %10 gr60 minuten13 EBU
Magnat11.2 %10 gr60 minuten14 EBU
Pulawski6.0 %20 gr30 minuten11 EBU
Pulawski6.0 %30 gr10 minuten8 EBU

Opmerkingen  
   



Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort1007 German Ale
Gist toegevoegd alsInhoud verpakking
Opmerkingen    
   



Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
150°C1 minuten3.4 l/kg
265°C60 minuten3.4 l/kg
378°C5 minuten3.4 l/kg

Opmerkingen  
   



Ik zit nu alleen even met welk temperatuur programma ik zal doen; ik zat te denken aan 5 dagen bij 14°C en dan in 6 dagen naar 20°C te gaan en hem daar te houden tot stabiel SG. Verder wordt aangeraden elke 2-3 dagen de gist te dumpen; dat lijkt wat veel? Iemand ervaring hiermee? Adviezen zijn welkom!


Met vriendelijke groet
Maarten

seed7

Citaat van: MaartenM op 29-08-2020  09:34 uIk zit nu alleen even met welk temperatuur programma ik zal doen; ik zat te denken aan 5 dagen bij 14°C en dan in 6 dagen naar 20°C te gaan en hem daar te houden tot stabiel SG. Verder wordt aangeraden elke 2-3 dagen de gist te dumpen; dat lijkt wat veel? Iemand ervaring hiermee? Adviezen zijn welkom!

Maarten,

als je in temperatuur wilt variëren, probeer dat te doen op basis van het verloop van de gisting en niet op basis van tijd. Gist kijkt geen klok.

Normaal gesproken kun je de temperatuur verhogen nadat je schijnbare gistingsgraad de ~55% is. Vanaf dat punt heeft de temperatuur minder invloed op de smaak, er vind nog maar weinig vermenigvuldiging van gist plaats.

T.a.v. dumpen, normaal zou ik ja zeggen. Maar, deze gist is een 'echte' bovengister. Heel veel gist blijft heel lang in suspensie of zelfs in de schuimlaag die maar niet lijkt in te zakken. Ik zou na 12 uur een beetje aflaten, voornamelijk trub en inactieve gist en dan een dag of 5 wachten (of weer die svg = ~55%), daarna je schema. Deze gist is niet snel, je temperatuur is redelijk laag. Van een eventuele negatieve invloed van de rustende gist zul je minder snel last hebben.

T.a.v. je recept, geheel persoonlijk, minder caramout. Kijk ook even wat de Rager methode je aan bitterheid oplevert. De hoeveelheid late hop zou het bitterder kunnen maken dan je verwacht.

Ingo

MaartenM

Beste Ingo,

Dank je wel voor je goede adviezen. Je temperatuur en gist advies ga ik opvolgen!!! Ik laat weten hoe het gaat; ik ben erg benieuwd hoe de glycol koeler en vat gaan bevallen.

Tav het recept; de graan was ik de vorige keer tevreden over dus die laat ik zo. De keuze voor de hoge hopstorting (randje stijlvast ;) ) Is drievoudig:

1. ik hou wel van wat bitterder dan gemiddeld
2. de Poolse hoppen komen bij mij minder hard bitter over dan bv de gemiddelde Engelse (als er zoiets is) dus iets meer lijkt me ok
3. hiermee is mijn voorraad Pulawski op.

Ik ga kritisch proeven en laat het ook weten als ik vind dat je achteraf gelijk had  ^-^

vriendelijke groeten
Maarten

MaartenM

Oef!! niet goed naar de voorraad gekeken, en heb vrijwel geen vienna mout :S

Dan maar een aangepaste volgens het recept van http://barclayperkins.blogspot.com/2014/11/lets-brew-wednesday-zum-uerige-alt.html:

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptHoogezandster Alt
Kenmerk
Brouwdatum30/08/2020
BiertypeAlt
Aantal liters23
Gewenst begin SG1046 (4.7 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75.0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater31.8 liter
Maischdikte3.4 l/kg
Maischwater17.0 liter
Spoelwater14.8 liter
Kooktijd60 minuten
Berekende kleur46 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid47 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Münchnermout type 196.4 %4.772 kg12 EBC
Cara-red2.3 %0.112 kg50 EBC
Chocolate malt1.4 %0.067 kg1000 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Iunga11.0 %10 gr60 minuten13 EBU
Magnat11.2 %10 gr60 minuten14 EBU
Pulawski6.0 %20 gr30 minuten11 EBU
Pulawski6.0 %30 gr10 minuten8 EBU

Opmerkingen  
   



Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort1007 German Ale
Gist toegevoegd alsInhoud verpakking
Opmerkingen    
   



Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
150°C1 minuten3.4 l/kg
265°C60 minuten3.4 l/kg
378°C5 minuten3.4 l/kg

Opmerkingen  
   



met dank aan Ingo in eerdere instantie voor de link. Opvallend is dat er veel onduidelijkheid bestaat over de ingredienten. Brew Classic European Beers at home geeft de moutstort zoals ik had aangegeven. De link van Ingo geeft de nieuwe mout stort, en in dit topic:

https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,4068.25.html

staan wéér hele andere stortingen.

MaartenM

Opbrengst: 20 L met OG 1052 en gist toegevoegd op 14 graden

MaartenM

Eerste beetje gist afgetapt; vanaf vandaag gaat het waterslot echt op gang. Nu 1046 (=12% vergisting)


MaartenM

Nu 1020, ga in 5 dagen in stapjes naar 20 graden toe nu

MaartenM

Nu 1016 op 20 ºC. Over dag of 4 nog maar eens meten.

MaartenM

Vandaag 18 L gebotteld met 85 g suiker en eind SG 1015

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.