Hoeveelheid gist verhogen voor tripel?

Gestart door Opaslof, 26-08-2020 00:01 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Opaslof

Hallo allemaal, voor het brouwen van een tripel heb ik twee gisten gekocht: Wyeast 1214 en safale s04. Elk moet zo'n 20 liter wort gaan verbieren. Nu is elk gistzakje gemaakt voor ongeveer 20 liter. Maar moet er bij sterkere bieren niet iets mee gist worden gebruikt?
Het recept gaat uit van begin-eind SG van 1070 naar 1008. Met een andere calculator kom ik met de ingrediënten zelfs op een hoger begin SG. 1075 of zo.
Eind SG 1008 is wel erg laag dus ik ben benieuwd hoe ver we hier komen.

Vraag is dus: is 1 zakje gist voor dit bier voldoende voor 20l wort? Of moeten we toch nog even langs de winkel?  Brouwdag zaterdag as. ...
Groetjes, alvast bedankt niels

William

Brouwsoftware zoals BrouwHulp kan de hoeveelheid benodigde gist uitrekenen.

De hoeveelheid gist is op het randje of net te weinig. Ik zou er een half zakje extra bijdoen, ook om geen slepende vergisting te krijgen.

Het voorspelde eind sg is zo laag omdat er ws veel suiker in deze tripel zit. Suiker is 100% vergistbaar.

Opaslof

Dank je. Ik zal m'n receptje zo 's posten. Ik heb nog geen software draaien (wel een spreadsheet om een en ander uit te rekenen).
Is een slepende vergisting alleen een kwestie van iets langer wachten? Of komt het dan nooit goed?

Opaslof

Het recept is op basis de tripel uit Adrie z'n boek voor 10 liter. Opgeschaald naar 40 liter (2x 20l, elk met andere gist), en iets aangepast omdat mijn spreadsheet echt veel hoger qua begin SG uitkwam.
Er zit inderdaad suiker in. Maar ik ben benieuwd of we de 1008 uberhaupt kunnen halen. We hebben inmiddels wel een klimaatkast gebouwd, misschien helpt dat iets.

De Wyeast 1214 XL is volgens de verpakking geschikt tot 20 liter met "OG up to 1060". (en die van het recept 1073 of hoger als we het kunnen halen...)
De SafAle S-04 (11.5 g) voor 20-30 liter wort. Staat geen begin SG bij.

Er stond me bij dat voor een hoog begin SG extra gist nodig zou zijn, vandaar mijn vraag.
Of ik moet een beetje neutrale korrelgist toevoegen i.p.v. een hele nieuwe zak Wyeast kopen?

Het recept (we gaan denk ik voor optie 1, die ligt het dichtst bij het origineel):

                                    Optie 1 (40 l)  Optie 2 (40 l)
                                    --------------  --------------
(80% rend.)  Pilsmout (80%)       : 7.880 kg        7.300 kg
(83% rend.)  Tarwemout (licht)    : 1.180 kg        1.090 kg
(78% rend.)  Cara 50              : 0.530 kg        0.530 kg
(80% rend.)  Aromamout (Amber 50) : 0.400 kg        0.340 kg
(100% rend.) Kristalsuiker        : 1.750 kg        1.650 kg

Beslagdikte          : 3.0 l/kg        3.3 l/kg

Moutwater            : 30 l            31 l
Spoelwater           : 22 l            21 l

Begin SG             : 1078            1073
Eind SG              : 1008            1008

Alcohol              : 9.2%            8.5%

Suiker hergisting    : 8.0 g/l         8.0 g/l

Gisten: a) Wyeast 1214 XL Belgian Ale (Abbey?)
        b) SafAle S-04

Hoofdvergisting : 19 'C
Nagisting       : 22 'C

William

Het zal wel goed komen maar dan moet je wel geduld hebben.

Als je de Wyeast gebruikt kun je de evt opschalen om wat extra gist te kweken. Als je pas start zou ik daar nog niet mee beginnen. Opschalen kost ook een paar dagen.

Stephanus

Fermentis Safale S-04 bovengistend 11.5 gram Bekende Engelse Ale-gist die kan worden gebruikt voor alle bovengistende bieren.
SG1070   17,2 Plato   benodigd 13,8 gram/20 ltr.

Houd wel rekening met de ouderdom van de korrelgist: hoe ouder de gist en hoe warmer bewaard, des te meer moet je toevoegen. Korrelgist die op de juiste manier (in de koelkast bij een temperatuur van minder dan 8°C) bewaard wordt heeft een verlies van 25% actieve gistcellen per jaar en een verlies van 50% actieve gistcellen per jaar als de gist bewaard wordt bij 22°C. Gebruik je oude korrelgist, corrigeer hier dan voor.

Wyeast 1214 Belgian -Ale Abdij bier voor hoge densiteit, veel esters, er wordt bv. Chimay mee gebrouwen.
Beste is om een giststarter te maken.

Succes!

Opaslof

Dank voor de reakties! Ik ben nog een beginnend brouwer en gist opkweken eigenlijk nog nooit gedaan.
Wel heb ik een keer een starter gemaakt met een flesje appelsap (dat was om te zien of de gist nog wat deed).

S-04: Voor SG1070 13.8 g, dus voor 1073 of 1078 zelfs nog meer... De gist is wel vers (paar weken geleden gehaald en in de koelkast <7 'C bewaard).
Misschien dan toch een tweede zakje S-04 regelen en die er gedeeltelijk bij in doen.
Bij Brouwmarkt zeiden ze dat het wel goed zou komen met 1 zakje, maar better safe than sorry...

Wyeast: Bij Brouwmarkt hebben ze gezegd dat ik de gist een aantal dagen van tevoren moest activeren op kamertemperatuur: zoveel dagen als het aantal maanden dat de gist oud is. Hij is van 22 juni, dus zeg twee maanden => dus 2 dagen voor de brouwdag activeren volgens deze vuistregel. Vandaag maar eens uit de koelkast gehaald, vanavond activeren. Kan de gist in de drie dagen vast wakker worden. En misschien ook een starter maken vrijdag.

Ik zal nog eens lezen hoe ik een starter maak en of we dat zien zitten voor zaterdag (brouwdag)...

beun

Alhoewel je een tripel ietsje mag onderenten is 1 smack pack aan de krappe kant. nog een smackpack of een starter maken zou beter zijn.
Als je het wil proberen met 1 pack kun je beter de suiker na de hoofdgisting toevoegen. Dan heeft de gist het makkelijker en loop je minder risico op een slepende vergisting.
Iets gistvoeding toevoegen tijdens koken en goed beluchten kan ook helpen om dit te voorkomen.

stefan

Opaslof

Net even wat zitten zoeken op internet. Ik kom er steeds meer achter dat ik gewoon dubbele hoeveelheid nodig heb. Dat aantal gistcellen gaat echt hard achteruit naarmate de tijd verstrijkt.
Ook de s04 met die hoge SG van 1078 gaat volgens mij richting 2 zakjes.
Dus ik denk dat ik het me maar makkelijk ga maken en toch even naar de winkel ga. Giststarter maken is misschien wat teveel van het goede voor nu en te kort van tevoren voor de eerste keer en voor twee gisten.

Maar ik ga dat zeker nog een keer doen.

Kan ik gewoon per gistfles twee pakjes erin mikken voor zowel de droge als de vloeibare gist? Of is er ook zoiets als 'teveel gist' in de zin van dat het de smaak negatief beinvloedt?

William

Je hebt niet snel teveel gist.

In geval van de vloeibare gist zou ik het pack wel eerst smacken en wachten totdat deze opgezwollen is: dan heb je een actieve gist. Het zou zonde zijn en meer risico geven als je na het brouwen nog eerst twee dagen moet wachten voordat de gist actief word. Trek voor het opzwellen wel 2 dagen uit (afhankelijk van ouderdom). Zwelt ie sneller op, dan kun je deze koel bewaren tot gebruik

Guppie

Citaat van: William op 26-08-2020 &nbsp;20:16 uJe hebt niet snel teveel gist.

In geval van de vloeibare gist zou ik het pack wel eerst smacken en wachten totdat deze opgezwollen is: dan heb je een actieve gist. Het zou zonde zijn en meer risico geven als je na het brouwen nog eerst twee dagen moet wachten voordat de gist actief word. Trek voor het opzwellen wel 2 dagen uit (afhankelijk van ouderdom). Zwelt ie sneller op, dan kun je deze koel bewaren tot gebruik
Lees punt 3 van de FAQ eens van Wyeast zelf. Compleet niet nodig om eerder te activeren.  https://wyeastlab.com/frequently-asked-questions#r16   

William

Citaat van: Guppie op 26-08-2020 &nbsp;21:32 uLees punt 3 van de FAQ eens van Wyeast zelf. Compleet niet nodig om eerder te activeren.  https://wyeastlab.com/frequently-asked-questions#r16

Deze is bekend maar mijn ervaring is dat het soms even.kan duren voordat de gist actief wordt. Ik ga liever voor zekerheid.

Citeer3. Can I use an Activator package without activating it and waiting for it to swell?
Yes. An Activator pack has enough yeast in it to pitch 5 gallons (19 L) whether it is activated or not. There will only be a slightly longer lag time if the package is not activated before use. In any case, the nutrient pack should be popped before using because it contains valuable nutrients. Typically, the Activator can be activated when you start your brew and will be swollen by the time your wort is cool.


Guppie

Ja wat dus totaal onnodig is, neem aan dat de fabrikant het wel weet. Sterker nog ik denk dat je de gist uitput door het te activeren en dan achterlaat met een voorraad voeding die snel slinkt

William

De fabrikant zal vooral het gemak benadrukken in zijn openbare uitingen. Ik ga dan liever af op mijn ervaring ;)

Guppie

Citaat van: William op 26-08-2020 &nbsp;22:01 uDe fabrikant zal vooral het gemak benadrukken in zijn openbare uitingen. Ik ga dan liever af op mijn ervaring ;)
Ik denk dat de fabrikant vooral geen risico gaat lopen door onwaarheden te verkondigen. Zeker niet in de States. Ik denk dat je vooral geluk hebt gehad dat het nog werkte. Ik lees hier op het forum wel veel vaker deze onzin. Ik lees wel de FAQ.

Opaslof

Het pack ligt vanaf vanochtend uit de koeling en morgenochtend even smacken. Brouwdag is zaterdag. Dus als ie meteen zwelt leg ik m wel in de koeling. En dan voor het toedienen weer op tekpmlaten komen. Dat is het plan voor nu.
Morgen ga ik een extra Wyeast halen en voor de tweede gistfles een extra s-04.

Een eerdere brouw met Wyeast wilde het pack  ook niet Direct opbollen na smacken vlak voor toedienen, dus ik wil nu inderdaad wel iets eerder beginnen.

Guppie

Citaat van: Opaslof op 27-08-2020 &nbsp;00:17 uHet pack ligt vanaf vanochtend uit de koeling en morgenochtend even smacken. Brouwdag is zaterdag. Dus als ie meteen zwelt leg ik m wel in de koeling. En dan voor het toedienen weer op tekpmlaten komen. Dat is het plan voor nu.
Morgen ga ik een extra Wyeast halen en voor de tweede gistfles een extra s-04.

Een eerdere brouw met Wyeast wilde het pack  ook niet Direct opbollen na smacken vlak voor toedienen, dus ik wil nu inderdaad wel iets eerder beginnen.
Dat opbollen is niet nodig, betekent dat je gist aan het uitputten is, zie de FAQ en instructies van de fabrikant.

Opaslof

Ok als ik het goed heb dan kan de gist terug in de koeling zodra er bolling begint te komen? En dan vlak voor het pitchen weer op temperatuur laten komen?
We gaan het zien zaterdag. Vandaag een tweede smackpack ophalen in de winkel. En een tweede zakje SafAle voor de andere fles...
Ik laat het verloop van de vergisting nog wel weten t.z.t.
Cheers, Niels

seed7

Heb je (complexe) gistvoeding? Gebruik die.

Ondanks dat het niet veel is, geef in dit geval de suiker na de hoofdgisting als de schuimlaag net ingezakt is.

Ingo

Guppie

Of men gebruikt de Wyeast zoals de fabrikant het voorschrijft en dan hoef je het niet meer te reanimeren met gist voeding.

Opaslof

Suiker gaat inderdaad op een later moment. We gaan het de gist in het begin niet te makkelijk maken natuurlijk ;-)
Eerst maar eens een keer proberen met 2 zakken gist en zonder voeding... Kijken hoe dat gaat.
Als het mislukt, dan weten we dat en ga ik het de volgende keer anders doen, met giststarter en/of voeding...

seed7

Citaat van: Guppie op 27-08-2020 &nbsp;12:52 uOf men gebruikt de Wyeast zoals de fabrikant het voorschrijft en dan hoef je het niet meer te reanimeren met gist voeding.

Wyeast schrijft de handleidingen voor lokaal gebruik van krakend verse zakken gist.

Hoe vers ook, met een zak zit je aan de onderkant van de mogelijkheden van deze gist. Twee zakken geen probleem.

Bij een enkele zak kan de gistvoeding net voldoende zijn om het toch goed te laten verlopen. Hierin zitten de voedingsstoffen die het eerste op raken door celdeling. Zijn ze op, dan stokkende gisting.

Er wordt dus niets gereanimeerd.

Ingo

Opaslof

Meer algemene vraag: Als je vergisting stokt, gaat ie dan gewoon _niet_ verder? Of duurt het alleen maar veel langer?

Wat ik ook nog niet helemaal de vinger achter krijg is dat je een giststarter kan maken door een kleine hoeveelheid gist aan een beetje wort toe te voegen en het spul gaat groeien, aantal gistcellen gaat toenemen.
Maar gooi je die kleine hoeveelheid gist in je 20 liter wort, dan gaat het toch ook gewoon groeien? En dan wordt het toch vanzelf genoeg? Kennelijk werkt het niet zo...

seed7

Citaat van: Opaslof op 27-08-2020 &nbsp;14:45 uMeer algemene vraag: Als je vergisting stokt, gaat ie dan gewoon _niet_ verder? Of duurt het alleen maar veel langer?

Wat ik ook nog niet helemaal de vinger achter krijg is dat je een giststarter kan maken door een kleine hoeveelheid gist aan een beetje wort toe te voegen en het spul gaat groeien, aantal gistcellen gaat toenemen.
Maar gooi je die kleine hoeveelheid gist in je 20 liter wort, dan gaat het toch ook gewoon groeien? En dan wordt het toch vanzelf genoeg? Kennelijk werkt het niet zo...

Een stokkende gisting is een complex geheel met heel veel ongeduld van de brouwers kant.

In vogelvlucht, wat er gebeurt als gist en wort in aanraking komen. Gist neemt voedingsstoffen waar en wil gaan 'groeien', delen, vermenigvuldigen, het DNA voor de toekomst in stand houden. Dat groeien kost meer voedingsstoffen dan alleen maar een beetje vegeteren. Het is niet de suiker die het eerste op raakt, het zijn stikstofverbindingen en sporen elementen. Hierdoor kan de cel niet voldoende materiaal opbouwen om zich te delen.
Dan werkt er nog iets anders, cellen kunnen de celdichtheid in hun omgeving waar nemen. Als die dichtheid te hoog is tov de hoeveelheid voeding schakelt de cel terug, bouwt reservestoffen op en stopt met delen. De cel kan met andere cellen flocculeren en naar de bodem zakken.
Resultaat is een steeds tragere gisting, die ons ongeduld 'stokken' noemt. Zolang er cellen in suspensie zijn gaat de gisting door, alleen op den duur gaat dat heel erg langzaam. Uiteindelijk gist een bier wel uit.

Bij een starter neem je een klein beetje gist en wort, voegt wat zuurstof toe en roert het geheel. Dit zet de gist aan tot groei. Maar ze groeit niet oneindig door. Daarom maken we een zgn getrapte starter, we voegen steeds een grotere hoeveelheid wort toe, ca. 10x zo veel per stap. Dit maximaliseert de groei bij deze kweekmethode. Er zijn andere methoden waar je meer cellen kunt kweken, eigenlijk, een hogere celdichtheid kunt bereiken.

Ingo

Opaslof

Heldere uitleg. Wat gebeurt er eigenlijk veel onder de motorkap. Wel interessant allemaal en leuk om er wat meer van af te weten.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.