Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Het grote Kveik topic  (gelezen 11461 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline biking rebel

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 273
  • Land: nl
Re: Het grote Kveik topic
« Reactie #50 Gepost op: 18-01-2021 17:25 u »
Voor een eerlijke vergelijking kun je het beste steeds hetzelfde wort gebruiken. Je kunt hiervoor moutextractpoeder gebruiken dat je even opkookt zonder hop.
Voor de test met de kveiks voor IPA zou je zowel een keer moutextract zonder hop als met hop kunnen gebruiken. Dat is wel meer werkt maar je krijgt op die manier meer inzicht in het naar voren brengen van hopsmaken door de verschillende kveik gisten. De serie zonder hop met de IPA kveik's maakt het mogelijk deze gisten met de andere te vergelijken.
Probeer steeds het begin SG gelijk te houden. Dat kan door steeds precies dezelfde hoeveelheid moutextract en water af te wegen en door de kooktijd steeds het zelfde te houden. Weeg je pan voor en na het koken. Voeg steeds een klein beetje water toe zodat je elke keer precies dezelfde hoeveelheid wort hebt. Bepaal het SG. Als het goed is dan is die bij alle batches gelijk. Deze vragen zijn niet bedoeld om belerend te zijn, maar ik snap nog niet waarom je zoveel zou willen uittesten. Je bent me natuurlijk geen uitleg verschuldigd  ;D

De kveik's die je hebt zijn denk ik vloeibaar. Dat maakt het doseren in gelijke hoeveelheden lastig. Je kunt proberen met een kleine maatpipet monsters te nemen van de gisten steeds eenzelfde volume aan slurry toevoegen.

Om terug te komen op mijn vraag: welk doel heb je om 18 gisten uit testen? Wat wil je bereiken? En wat zeggen de resultaten als je maar weinig (per gist) testresultaten hebt? Doe er een andere mout bij, verander het maischschema, verander de vergistingstemperatuur, gebruik andere hop, etc...en je hebt een heel ander bier. Het doel kan zijn: gewoon omdat je het leuk vind. Maar als ik iets test doe ik dat altijd met een heel duidelijk doel voor ogen, zodat je tijdens het testen kunt bepalen of je nog richting je doel aan het werken bent, of de verkeerde weg bent ingeslagen. Deze vragen zijn niet belerend bedoeld. Ik snap niet waarom je zoveel zou willen testen als thuisbrouwer. Je bent me natuurlijk geen uitleg verschuldigd ;D


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.215
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Het grote Kveik topic
« Reactie #51 Gepost op: 18-01-2021 20:29 u »
Om terug te komen op mijn vraag: welk doel heb je om 18 gisten uit testen? Wat wil je bereiken? En wat zeggen de resultaten als je maar weinig (per gist) testresultaten hebt? Doe er een andere mout bij, verander het maischschema, verander de vergistingstemperatuur, gebruik andere hop, etc...en je hebt een heel ander bier. Het doel kan zijn: gewoon omdat je het leuk vind. Maar als ik iets test doe ik dat altijd met een heel duidelijk doel voor ogen, zodat je tijdens het testen kunt bepalen of je nog richting je doel aan het werken bent, of de verkeerde weg bent ingeslagen. Deze vragen zijn niet belerend bedoeld. Ik snap niet waarom je zoveel zou willen testen als thuisbrouwer. Je bent me natuurlijk geen uitleg verschuldigd ;D

De test wordt niet door mij uitgevoerd, maar ik heb veel van dit soort tests gedaan.
Door te werken zoals ik voorstel krijg je informatie over de vergistingsgraad van de verschillende kveik's bij dezelfde wort. Dat is belangrijke informatie.
Verder kun je de smaken die gevormd worden met elkaar vergelijken. Vandaar ook het advies om geen hop te gebruiken bij alle gisten. Omdat bij een IPA hop een belangrijk onderdeel is van de smaak raad ik aan om bij kveik's twee tests uit te voeren een keer met hop en een keer zonder hop. Je krijgt dan informatie over de mate waarin de hop meer naar voren komt door de gebruikte gist.

Natuurlijk is de smaak van je bier als je andere mouten en hoppen gebruikt anders. Maar dat neemt niet weg dat dit soort tests bijzonder leerzaam zijn. Je leert hier veel meer van dan het lezen van 1000 artikelen over kveik gisten. Je ziet wat er gebeurt en ruikt en proeft de resultaten. Dat laatste is iets wat je via het internet niet kunt ervaren.

Offline Brouwter

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 395
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij De Smiecht
Re: Het grote Kveik topic
« Reactie #52 Gepost op: 18-02-2021 12:51 u »
Na een aantal jaren rust heb ik het brouwen een paar maanden geleden weer met volle overtuiging opgepakt. Na een punk IPA-kloon en een RIS denk ik nu aan een Black IPA met kveik-gist. Ik heb er al veel over gelezen (oa Historic Homebrewing Techniques, aanradertje). Ik twijfel tussen Sigmund Voss en Framgarden. Maar misschien heeft iemand anders een tip voor een kveik-gist die prima bij een black ipa past? Ik denk aan: sinaasappel, citrus.

Offline Johan_vL

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 475
  • Land: nl
  • Van proberen kun je leren
Re: Het grote Kveik topic
« Reactie #53 Gepost op: 03-03-2021 18:22 u »
Heb een Barley wine gebrouwen en met 4 kveiks vergist, Voss, opshaug, hornindal, Oslo. Voss was korrel de rest vloeibaar. Ik moest trouwens de hornindal opkweken uit een fles van een vorig brouwsel omdat de slurry er geen zin meer in had, waarschijnlijk door een grote hoeveelheid hop die in de slurry terecht was gekomen door de eerste drooghopgift van de NEIPA.

De 4 barley wines liggen nu te rijpen en ik heb ze al geproefd (na 4 weken) beetje te snel denk ik, maar al wel lekker. Ik heb ze nog niet naast elkaar kunnen proeven om de verschillen te kunnen duiden. Je zou verwachten dat Oslo en Opshaug vrij neutraal zijn en hornindal en Voss meer fruitig. Op het eerste gezicht lijken de verschillen niet zo groot als ik had verwacht.

Offline Johan_vL

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 475
  • Land: nl
  • Van proberen kun je leren
Re: Het grote Kveik topic
« Reactie #54 Gepost op: 03-03-2021 18:25 u »
Na een aantal jaren rust heb ik het brouwen een paar maanden geleden weer met volle overtuiging opgepakt. Na een punk IPA-kloon en een RIS denk ik nu aan een Black IPA met kveik-gist. Ik heb er al veel over gelezen (oa Historic Homebrewing Techniques, aanradertje). Ik twijfel tussen Sigmund Voss en Framgarden. Maar misschien heeft iemand anders een tip voor een kveik-gist die prima bij een black ipa past? Ik denk aan: sinaasappel, citrus.

Voss produceert sinaasappel smaakjes, maar Framgarden niet, wel zacht fruitig, maar als je daar zoveel hop tegenaan gooit blijft daar niet veel van over denk ik.

Offline Alexander_H

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 193
  • Land: nl
  • Brouwen is leren
Re: Het grote Kveik topic
« Reactie #55 Gepost op: 10-05-2021 09:32 u »
Wat is het toch mooi spul he, heb in 2019 hornindall ge top-cropped en gedroogd. Dat lag dus achter in de vriezer in een ziplock zakje. Gisteren een eetlepel in een 1061 wort gegooid op 28 graden en die staat na 24 uur als een malle te vergisten.
Niet gehyrdateerd of opgekweekt, gewoon een eetlepel vlokken uit het zakje.

Offline Johan_vL

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 475
  • Land: nl
  • Van proberen kun je leren
Re: Het grote Kveik topic
« Reactie #56 Gepost op: 14-06-2021 20:43 u »
Wat is het toch mooi spul he, heb in 2019 hornindall ge top-cropped en gedroogd. Dat lag dus achter in de vriezer in een ziplock zakje. Gisteren een eetlepel in een 1061 wort gegooid op 28 graden en die staat na 24 uur als een malle te vergisten.
Niet gehyrdateerd of opgekweekt, gewoon een eetlepel vlokken uit het zakje.

Hoe heb jij de gist gedroogd? ik heb hem eerder gedroogd in de oven, maar dat duurde erg lang en vond ik best een hoop gedoe....

Offline Alexander_H

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 193
  • Land: nl
  • Brouwen is leren
Re: Het grote Kveik topic
« Reactie #57 Gepost op: 15-06-2021 08:44 u »
Stckli  Voedseldroger en dan uitgesmeerd op bakpapier daarin.

Offline Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 929
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Re: Het grote Kveik topic
« Reactie #58 Gepost op: 20-09-2021 19:56 u »
Wie heeft ervaring met Kveik gist.
Ik heb een depot van deze gist gescoord en wil deze vermeerderen en een brouwsel brouwen.
Op internet staan diverse artikelen over deze bijzondere giststam.
O.a gisting is al na een paar dagen voltooid en hoge vergistingstemperatuur.
Graag info en ervaring.

Offline JanDeGraaff

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 931
  • Land: nl
  • Bier is het antwoord. Ben alleen ff de vraag kwijt
Re: Het grote Kveik topic
« Reactie #59 Gepost op: 20-09-2021 20:01 u »
De beste informatie vind je hier: https://www.garshol.priv.no/blog/393.html
Lars Garshol is d autoriteit op het gebied van Kveik gisten.

Verder vind je op het forum hier ook voldoende draadjes met info en ervaringen.
Zelf heb ik ervaring met Oslo en Voss en het is wat je zegt. Onder andere...

Ik kan de blog van Lars Garshol van harte aanbevelen. Plus zijn filmpjes op Youtube. En heel veel andere bronnen op internet.

Offline Johan_vL

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 475
  • Land: nl
  • Van proberen kun je leren
Re: Het grote Kveik topic
« Reactie #60 Gepost op: 21-09-2021 07:50 u »
Er zijn topics over kveik op dit forum, als je de zoekfunctie rechtsboven gebruikt komen ze bovendrijven, oa: https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,41864.msg648741.html#msg648741

Opkweken gaat erg goed en vergisten bij 35C de eerste keer is een goede temperatuur, als je de gist beter leert kennen kun je ook hoger gaan. Mijn laatste brouwsel 1,5 weken geleden met Hornindal was binnen 38 uur uitgegist met een percentage van 10,9% ABV gaat dus inderdaad snel.

Weet je welke gisstam het is? Of van welke boerderij hij afkomstig is?


Offline Hopfenfox

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 454
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Het grote Kveik topic
« Reactie #61 Gepost op: 21-09-2021 08:28 u »
En keer gebrouwen met Voss Kveik. Op 35 graden was ie in 2 dagen helemaal klaar. Smaak beetje sinaasappelachtig wat prima toevoegde aan de IPA die ik er mee maakte. Bier was niet zo helder als normaal, dus vermoedelijk levert ie wel wat troebelheid op. Al had ik hem wellicht nog een paar dagen langer kunnen laten staan voor bottelen. Maar het idee van deze gist is dat je in een week op fles zit. Ideale gist voor zomermaanden als terugkoelen lastig is.

Offline Johan_vL

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 475
  • Land: nl
  • Van proberen kun je leren
Re: Het grote Kveik topic
« Reactie #62 Gepost op: 21-09-2021 13:18 u »
Ook als je hem langer laat staan blijft het bier met Voss troebel is mijn ervaring. Hornindal is mijn favoriet, die maakt mango ananas smaakjes, echt super in een NEIPA  :biersmile:

Offline Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 929
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Re: Het grote Kveik topic
« Reactie #63 Gepost op: 21-09-2021 13:57 u »
Er zijn topics over kveik op dit forum, als je de zoekfunctie rechtsboven gebruikt komen ze bovendrijven, oa: https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,41864.msg648741.html#msg648741

Opkweken gaat erg goed en vergisten bij 35C de eerste keer is een goede temperatuur, als je de gist beter leert kennen kun je ook hoger gaan. mijn laatste brouwsel 1,5 wk geleden met Hornindal was binnen 38 uur uitgegist met een percentage van 10,9% ABV gaat dus inderdaad snel.

Weet je welke gisstam het is? of van welke boerderij hij afkomstig is?

Ben nu een aan het opkweken 1 ltr. wortextract, daarna nog 2x 1 ltr. dat moet dan voldoende zijn voor 25 ltr. ,denk ik.
Loopt als een tierelier.
Ik weet niet meer waar ik het vandaan heb gehaald en weet dus ook niet van welke boerderij.
Volgens mij komt het uit een flesje van een van de Friese brouwerijen.
Ik heb enige tijd geleden een toertje op mijn motorfiets gemaakt langs een paar brouwerijen in Friesland.
Had het al een poosje in de koelkast staan.

Offline Jos Duurland

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 112
  • Land: nl
  • wat een heerlijke hobby!
    • Twentsche stadsbrouwerij goor
Re: Het grote Kveik topic
« Reactie #64 Gepost op: 21-09-2021 14:40 u »
Ik heb begin dit jaar een tripel gebrouwen met een Voss Kveik van Lallemand. Vergist op 30 graden was de hoofdgisting met 2 dagen klaar. Nog 2 weken laten staan en toen overgedaan in een glazen vat om 3 weken te lageren bij 20 graden. Daarna gebotteld met 7 g/l  suiker. Paar weken na hergisting was het bier tweeschijn tot helder.  Is een prima tripel geworden met wat citrus erin. Was ook zo weer op :proost: Daarna op grotere schaal gebrouwen en is nu ook commercieel verkrijgbaar.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.119
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Het grote Kveik topic
« Reactie #65 Gepost op: 21-09-2021 15:10 u »
Topics samengevoegd

Tags: