Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Het grote Kveik topic  (gelezen 1873 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline jouri1995

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 23
  • Land: nl
  • Als je maar plezier hebt!


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.715
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Het grote Kveik topic
« Reactie #26 Gepost op: 31-08-2020 22:06 u »
Nog een link met wat leesvoer.
https://www.brewingnordic.com/farmhouse-ales/practical-guide-to-kveik-farmhouse-yeast-introduction/

:)

Leuke link, ook omdat je via deze link meerdere artikelen over kveik kunt lezen.
Hij is opgeslagen bij mijn verzameling.

Offline Johan_vL

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 364
  • Land: nl
  • Van proberen kun je leren
Re: Het grote Kveik topic
« Reactie #27 Gepost op: 01-09-2020 19:43 u »
Ik heb de slurry onder uit het vat gehaald (maar het schijnt beter te zijn wanneer je van boven af afschuimt) en in een laag van een paar mm op bakpapier gelegd. Daarna kun je het in de oven drogen (als je een goede hebt die op 35 max 40 graden kan); ik heb het gewoon met een insectendoek afgedekt en met een fan gedroogd. Dat kost wel een paar uur, maar dan is het helemaal droog en kun je het in schilfers in de vriezer bewaren. Gewoon in een bakje, hoeft niet in glycerol (glycerine) of zo.

Thx, dat is een mooie gebruiksaanwijzing, die zal ik volgen  :groots:

Offline Johan_vL

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 364
  • Land: nl
  • Van proberen kun je leren
Re: Het grote Kveik topic
« Reactie #28 Gepost op: 01-09-2020 19:44 u »
Veel informatie kun je vinden op:
http://www.milkthefunk.com/wiki/Kveik
Inclusief een hoop links naar meer leesvoer.

Op andere fora hebben ze al wat meer geŽxperimenteerd, een willekeurig voorbeeld:
https://www.homebrewtalk.com/threads/hornindal-kveik-is-blowing-my-mind.653929/

Hier lijken de meesten nog wat terughoudend, maar denk dat het over een jaar al meer "ingeburgerd" is. Ik zelf ben er net pas een paar maanden mee aan het vergisten. Het geeft veel nieuwe inzichten en kennis. Het is meer ontdekken en experimenteren dan met de gisten die al langer breed gebruikt worden.

Thx voor de links, superhandig. Hier zijn veel brouwers ook nog terughoudend volgens mij, maar er zijn er ook al een paar vrij actief mee.. Ik hoop dat dat nog meer gaat worden.  :brouwen:

Offline biking rebel

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 99
  • Land: nl
Re: Het grote Kveik topic
« Reactie #29 Gepost op: 01-09-2020 23:50 u »
Ik heb de slurry onder uit het vat gehaald (maar het schijnt beter te zijn wanneer je van boven af afschuimt) en in een laag van een paar mm op bakpapier gelegd. Daarna kun je het in de oven drogen (als je een goede hebt die op 35 max 40 graden kan); ik heb het gewoon met een insectendoek afgedekt en met een fan gedroogd. Dat kost wel een paar uur, maar dan is het helemaal droog en kun je het in schilfers in de vriezer bewaren. Gewoon in een bakje, hoeft niet in glycerol (glycerine) of zo. Als je gaat brouwen, gewoon een paar snippers er uit en (eventueel) een beetje opkweken. Alhoewel er ook brouwers zijn die simpelweg een paar snippers op de/het wort gooien.
Bizar spul  ;D

Nou dat verschilt per Kveik gist. Bij onderstaande overzicht (even scrollen) kun je zien of je van het schuim of van de bodem moet oogsten:
http://www.garshol.priv.no/download/farmhouse/kveik.html

Ook kun je hier de oorspronkelijke herkomst van de gist vinden.

Offline EdwinBrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 561
  • Land: nl
  • To beer or not to beer...
    • FRED Brewery
Re: Het grote Kveik topic
« Reactie #30 Gepost op: 02-09-2020 14:42 u »
Nou dat verschilt per Kveik gist. Bij onderstaande overzicht (even scrollen) kun je zien of je van het schuim of van de bodem moet oogsten:
http://www.garshol.priv.no/download/farmhouse/kveik.html

Ook kun je hier de oorspronkelijke herkomst van de gist vinden.
Klopt, Biking rebel, hangt inderdaad van de gebruikte gist af .
Nog een paar links:
http://www.garshol.priv.no/blog/393.html
https://www.brewingnordic.com/farmhouse-ales/practical-guide-to-kveik-and-other-farmhouse-yeast-reusing-and-maintaining-yeast/



Offline Johan_vL

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 364
  • Land: nl
  • Van proberen kun je leren
Re: Het grote Kveik topic
« Reactie #31 Gepost op: 02-09-2020 18:26 u »
Waar ik eerder al Crossmyloof, the maltmiller en brauversand noemde waar best een mooi aantal kveiks te koop is, is dat ook zo bij twojbrowar.pl

Hopelijk binnenkort ook wat dichter bij huis, maar er is dus wel keuze...

Tags: