Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Siroop D-180  (gelezen 1917 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline geert brouwer

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 17
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Siroop D-180
« Gepost op: 21-10-2020 10:20 u »
Meermaals brouwde ik een  quadrupel met kandijsiroop D-180. Deze kan ik momenteel nergens meer vinden. Heeft iemand enig idee waardoor ik de D-180 kan vervangen om hetzelfde resultaat te krijgen ? Ik had gedacht aan de Kandijsiroop D 240 maar hoeveel dien je dan te gebruiken en welk zal de invloed zijn op het resultaat. Heeft iemand enig idee ? Alvast bedankt.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Coen

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 219
  • Land: nl
Re: Siroop D-180
« Reactie #1 Gepost op: 21-10-2020 18:52 u »
Meermaals brouwde ik een  quadrupel met kandijsiroop D-180. Deze kan ik momenteel nergens meer vinden. Heeft iemand enig idee waardoor ik de D-180 kan vervangen om hetzelfde resultaat te krijgen ? Ik had gedacht aan de Kandijsiroop D 240 maar hoeveel dien je dan te gebruiken en welk zal de invloed zijn op het resultaat. Heeft iemand enig idee ? Alvast bedankt.
https://www.unibrew-Nederland.nl/bierbrouwen/hop-en-overige-ingredienten/suikers/candi-syrup-d-180-premium-extra-dark.html

Offline geert brouwer

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 17
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Siroop D-180
« Reactie #2 Gepost op: 22-10-2020 11:31 u »
Dit is waar ik hem altijd gekocht heb maar hier is het niet meer mogelijk om het te krijgen.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.119
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Siroop D-180
« Reactie #3 Gepost op: 22-10-2020 12:01 u »
Bij Braumarkt hebben ze wel kandijsiroop van hun huismerk, wellicht zou je die kunnen proberen?
V.w.b. de D-240 -> Daar ga je wel een ander resultaat mee verkrijgen. Wellicht gebruik je daar wat minder van, en vul je het deels aan met suiker?

Eventueel zou je het ook zelf kunnen maken, die siroop

Offline JanDeGraaff

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 931
  • Land: nl
  • Bier is het antwoord. Ben alleen ff de vraag kwijt
Re: Siroop D-180
« Reactie #4 Gepost op: 22-10-2020 12:49 u »
Bij Brouwland hebben ze ook kandijsiroop. Ik merkte wel dat als je op Google zoekt op Kandijsiroop, je meer vind dan op Candi Syrup.

Eurotuin.be heeft zelfs de Candico siroop die A3 in z'n inleiding op de handleiding om zelf te maken noemde.. € 2,15/fles van 400 gram.

Hoeveel gebruik je eigenlijk? Gaat dat 1:1 met gewone suiker? Ik neem aan van wel.

Offline geert brouwer

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 17
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Siroop D-180
« Reactie #5 Gepost op: 22-10-2020 13:56 u »
Ik gebruik één zakje van 460 gram per tien liter wort. Dit laat ik 10 min. meekoken.

Offline Clapton

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 30
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Siroop D-180
« Reactie #6 Gepost op: 22-10-2020 17:44 u »
Eventueel zou je het ook zelf kunnen maken, die siroop

Onlangs bier (recept Westvleteren 12 van hier op het forum) gebrouwen met deze zelfgemaakte siroop. Omdat ik het idee van een blonde quadrupel ook interessant vond, voor het koelen het wort gesplitst en aan een eerste deel deze zelfgemaakte siroop (een zeer donkere uitvoering) toegevoegd en aan een tweede deel gewoon kristalsuiker toegevoegd. Bij botteling beide vergeleken en geen kleurverschil meer te zien. Van de donkere quadrupel was geen sprake.

Offline middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.425
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Siroop D-180
« Reactie #7 Gepost op: 22-10-2020 22:10 u »
Onlangs bier (recept Westvleteren 12 van hier op het forum) gebrouwen met deze zelfgemaakte siroop. Omdat ik het idee van een blonde quadrupel ook interessant vond, voor het koelen het wort gesplitst en aan een eerste deel deze zelfgemaakte siroop (een zeer donkere uitvoering) toegevoegd en aan een tweede deel gewoon kristalsuiker toegevoegd. Bij botteling beide vergeleken en geen kleurverschil meer te zien. Van de donkere quadrupel was geen sprake.

Interessant, was er wel smaakverschil, of ook niet?

Offline Clapton

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 30
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Siroop D-180
« Reactie #8 Gepost op: 22-10-2020 22:57 u »
Interessant, was er wel smaakverschil, of ook niet?
Dat moet ik nog testen  :D ;)

Offline Hopfenfox

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 454
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Siroop D-180
« Reactie #9 Gepost op: 11-09-2021 16:07 u »
Even een heads-up, Brouwmaatje heeft de D-180 weer op voorraad. Toch maar even besteld, als ik hem een keer nodig heb zit ik dan in elk geval niet zonder met onbekende wachttijd.

Online Snelbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 846
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Siroop D-180
« Reactie #10 Gepost op: 11-09-2021 18:44 u »
Even een heads-up, Brouwmaatje heeft de D-180 weer op voorraad. Toch maar even besteld, als ik 'm een keer nodig heb zit ik dan in elk geval niet zonder met onbekende wachttijd.
Zullen veel brouwers blij mee zijn..  En om een oud draadje toch wat extra te geven:

... Candico siroop die A3 in z'n inleiding op de handleiding om zelf te maken noemde.. Gaat dat 1:1 met gewone suiker? Ik neem aan van wel.
Siropen (en ook vloeibare mout-extracten) bevatten meestal rond 80% suiker. Anders wordt het 'vast'..
  Blijkt in mijn brouwsels redellijk te kloppen, als ik siroop of extract gebruik.

Onlangs bier (recept Westvleteren 12 van hier op het forum) gebrouwen met deze zelfgemaakte siroop. Omdat ik het idee van een blonde quadrupel ook interessant vond, voor het koelen het wort gesplitst en aan een eerste deel deze zelfgemaakte siroop (een zeer donkere uitvoering) toegevoegd en aan een tweede deel gewoon kristalsuiker toegevoegd. Bij botteling beide vergeleken en geen kleurverschil meer te zien. Van de donkere quadrupel was geen sprake.
Geen kleurverschil in bier tussen zelfgemaakte siroop en kristalsuiker? Is mogelijk.  Sommige donkere suikers (of karamel) zijn NIET kleurstabiel.
 Zie dit topic https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,30796.msg470544.html#msg470544..
Mijn ervaring met zelfgemaakte siroop ( eerste keer, recept Adrie-Otte) is dat het wél stabiel is icm Wyeast-Nutrient dat DAP bevat..
 Stroop koken 1e sessie gaf lichte verkleuring, vér beneden donkere verwachting.
  2e kook sloeg plotseling om naar zwart, dacht dat de boel verbrand was.
   Stroop afgedund tot ~20% water, smaakte naar... APPELSTROOP volgens hele familie. Géén dadels, donkere steenvruchten, etc...
Ter leeringh ende vermaak in quadrupel gebruikt met Westmalle-gist, en.. Bier lijkt er op qua smaak, lekker.. Onverwacht wat WM-gist met die stroop doet qua smaak..
Kleur wat te licht.. Mijn siroop ( waarvan ik dacht dat ie verbrand was) zit grof geschat op 150 EBC..
  Vergistbaarheid: aan SG-end te zien volledig vergistbaar, boven verwachting.
-  Suiker-siroop koken is zeker géén 1-2-tje.. Heb het nu 1x gedaan met redelijk succes, maar ga dat zeker NIET tijdens brouwen doen, vraagt teveel aandacht.
Zeker als je echt donker wil uitkomen moet je erbij blijven, kleur (en smaak??) verloopt onder je vingers.
Proost,  Snelbier

Tags: