Sinds enkele jaren zijn er steeds meer mensen die met kveik brouwen in de traditie van farmhouse ale of moderne varianten zoals NEIPA en IPA.
Momenteel zijn er 54 kveik gistculturen in kaart gebracht en sommige hiervan hebben geleid tot een commerciële variant, zoals:
- Lallemand Voss
- Mangrove Jacks M12
- Omega yeast OYL 071 (Lutra kveik - lager type)
- Omega yeast OYL 057 hothead ale (honing & mango)
- Omega yeast OYL 061 Voss kveik (from Gjernes farmstead Voss) sinaasappel & citrus
- Omega yeast OYL 091 Hornindal kveik (steenvruchten, ananas, gedroogd fruit, leer)
- White labs WLP 518 Opshaug
- white labs WLP 519 Stranda kveik ale
- white labs WLP 521 Hornindal (tropisch fruit, mandarijn, mango ananas)
- WHC Bjorn Kveik BB (mandarijnen ananas en mango smaken)
- WHC Lagertha/Stranda Kveik (tropisch fruit, banaan, honing)
- WHC Ragnar /Voss kveik(sinaasappelschil)
- WHC Valkyrie kveik (guave)
- WHC Ubbe kveik (lager style smaakprofiel)
- Escarpment Arset kveik (from Jakob Arset Hornindal type)
- Escarpment Hornindal kveik blend (from terje Raftevolds Hornindal) gemengd fruit
- Escarpment Krispy Kveik (blend lager type)
- Escarpment Ebbegarden kveik (from Jens Aage Ovrebost - Stordal blend) fruitig guave mango
- Imperial yeast A43 Loki
- Imperials yeast A037 POG (esterig)
- Imperial yeast A044 Kveiking
De korrelgist van lallemand en mangrove jacks en de vloeibare gist van white labs WLP 518 Opshaug zijn relatief makkelijk te verkrijgen in Nederland. De anderen zijn een stuk lastiger. Crossmyloof, the maltmiller en brauversand doen het beter, waarvan themaltmiller de meeste varianten verkoopt.
Zijn er al veel medebrouwers die met kveik brouwen?
Welke kveik heb je gebruikt?
Wat zijn jullie ervaringen?
Welke kveik zou je graag proberen en waarom?
Zijn er brouwers die kveik thuis hebben in gedroogde vorm? Of in de gistbank op schuine buis of in glycerine?
