Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Saison recept  (gelezen 621 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline vanderhoeve

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 32
  • Land: nl
Saison recept
« Gepost op: 25-08-2020 14:55 u »
Ik wil een saison gaan brouwen van de week. ik ben even bezig geweest met een receptje in elkaar te draaien.
Zou dit een lekker biertje kunnen worden?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk7
Naam receptvan der hoeve saison
Brouwdatum26-8-2020
BierstijlSaison
Volume25,4 l
Begin SG1,056 SG
Berekende kleur (Morey)13 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)14 IBU
Brouwzaalrendement73,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
20,00 lWater uit Heerde
5,51 mlMelkzuur
14,90 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
15 mg/l2 mg/l25 mg/l68 mg/l15 mg/l23 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,92 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC60,0 %
1,63 kgWhiteSwaen tarwemoutDe Swaen4 EBC25,0 %
0,98 kgPlatinumSwaen Salty karamelDe Swaen25 EBC15,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust65,0 įC2 min.75 min.3,1 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
7,0 gNorthern Brewerpellets9,7%60 min.6,7 IBU
7,0 gE.K. Goldingpellets5,7%60 min.3,9 IBU
10,0 gHallertau Hersbrucker  pellets2,5%10 min.0,9 IBU
5,0 gNorthern Brewerpellets9,7%10 min.1,7 IBU
5,0 gE.K. Goldingpellets5,7%10 min.1,0 IBU


Overige ingrediŽnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
0,30 gservomyces gistvoeding danstaranderskoken


Gist
HoeveelheidNaamType
22,0 gBelle Saison ()bovengist


de salty karamel heb ik nog niet eerder mee gewerkt, weet niet zo goed of dit in het recept past?
hoor graag of er op of aanmerkingen zijn


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline vanderhoeve

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 32
  • Land: nl
Re: saison recept
« Reactie #1 Gepost op: 25-08-2020 14:56 u »
En welke temperatuur kan ik het beste aanhouden voor de vergisting?

Offline Wolter

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.142
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is... smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: saison recept
« Reactie #2 Gepost op: 25-08-2020 15:37 u »
Die salty karamel ken ik persoonlijk niet. Gewoon proberen zou ik zeggen. In een saison vind ik het persoonlijk wel een soort van must om een redelijke hoeveelheid (tussen 10/25%) spelt nou te gebruiken.

Qua temperatuur kan je deze rustig wat op laten lopen. Veel saisongisten doen het beter op hogere temperaturen. De gist die jij gebruikt is volgens mij ook in de lagere temperaturen prima te gebruiken. Volgens mij is de range tussen de 15 en 30+ graden aanbevolen door de fabrikant.

Offline vanderhoeve

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 32
  • Land: nl
Re: Saison recept
« Reactie #3 Gepost op: 26-08-2020 21:00 u »
Is de vergistingsgraad ook hoger/beter bij een hogere temperatuur? Of maakt dat niet uit?

Offline Sjoerd

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 491
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Saison recept
« Reactie #4 Gepost op: 26-08-2020 21:23 u »
Wordt een lekker biertje hoor! Ik denk dat die Salty Karamel te vergelijken is met Carahell. Die zou ik terugbrengen naar 5%. Verder zou ik hem de eerste 3 dagen laten gisten op 20-21 graden, daarna met een graad per dag op laten lopen naar 28 graden

Offline Wolter

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.142
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is... smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: Saison recept
« Reactie #5 Gepost op: 26-08-2020 21:23 u »
Is de vergistingsgraad ook hoger/beter bij een hogere temperatuur? Of maakt dat niet uit?
Als je binnen de aangegeven range blijft zal dat niet zo heel veel uitmaken. De vitaliteit en hoeveelheid gepitchte gist heeft daar meer invloed op.

Offline Sjoerd

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 491
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Saison recept
« Reactie #6 Gepost op: 26-08-2020 21:24 u »
Is de vergistingsgraad ook hoger/beter bij een hogere temperatuur? Of maakt dat niet uit?

Sterke gist, gaat bij begin SG 1056 door naar 1000 of 1001

Offline vanderhoeve

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 32
  • Land: nl
Re: Saison recept
« Reactie #7 Gepost op: 26-08-2020 22:25 u »
Ik heb hem inmiddels gebrouwen, alleen iets te veel gespoeld. Sg was te laag bij het koken, iets aangevuld met dark moutextract.
Heb de kast op 22 graden gezet, het waterslot is al mooi druk  :brouwen:

Offline Appiehappie

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 89
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij de Leidsche Goot
Re: Saison recept
« Reactie #8 Gepost op: 28-08-2020 00:50 u »
Sterke gist, gaat bij begin SG 1056 door naar 1000 of 1001

Mijn Saison zal zondag afgevuld worden. Inderdaad sterke vergisting van 1.053 naar 0.999 (gecorrigeerd, afwijking is ca. + 2 in mijn ispindel).



Ik zal zondag nog even op de ouderwetse manier het sg checken met een sg meter. Mijn gist was een French Saison Ale gist van Mangrove Jack's.

Temperatuur ca. 26 graden.


Offline Novice77

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 49
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Saison recept
« Reactie #9 Gepost op: 28-08-2020 10:36 u »
Ik heb toevallig ook net een Saison gebrouwen, met dezelfde gist maar een ander verloop.
Jouw SG is in 1 dag gedaald va 1053 naar 1013, die van mij deed er 3 dagen over (weliswaar op 22 graden, begon op 1051). Zie afbeelding.

Is er trouwens een plek op dit forum waar we dit soort grafieken kunnen verzamelen?



Tags: