- is een diacetylrust nodig
- moet ik na de hoofdvergisting lageren op lage temperatuur en kan dat in hetzelfde vat (ik heb maar 1 vat)
- wanneer kan ik bottelen
- als ik nagegist heb op fles, hoe bewaar (rijp) ik mijn bokbier
Alle andere tips zijn uiteraard welkom
- Diacetylrust is alleen nodig als dat in je bier zit, dus proeven (als je het kunt proeven)..
Temperatuur langzaam verhogen zou met dit gist weinig kwaad kunnen. Gist sneller uit én je hebt een diacetylrust.
- Lageren is een verhaal apart. Ik ben van mening dat het op fles ook wel 'lagert', dus bottelen na 2-3 weken.
Koel lageren in gistvat kan, maar met wat risico op autolyse.
- Bottelen als bier is uitvergist, dus meerdere dagen géén SG-daling. Bij twijfel een weekje langer laten uitgisten.
- Na gisting op fles donker en liefst koel bewaren. Moet je wel de ruimte voor hebben. Bij mij staat het in de garage die nu ook 21'C is.
Warmer opslaan is ook sneller rijpen (voordeel) en sneller verouderen (nadeel, op te lossen door sneller drinken).
Proost, Snelbier
Toevoeging: lageren niet te verwarren met nagisting.. Lageren is eigenlijk een opslagperiode nádat het bier is uitvergist.