Marzenbier

Gestart door daanvandervleuten, 16-08-2020 14:00 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

daanvandervleuten

Euh... Juist.. 300 graden buiten en 'komt ie aan met een marzenbier'
Ik weet nog niet wanneer ik deze wil brouwen. Of wanneer we dadelijk in een koude periode komen, of ergens in 't najaar.

Goed. Ik heb wat ingelezen in marzen, wat wel, wat niet gebruikelijk is. En heb een aantal recepten gelezen en er een gemaakt  waar ik zelf nogal wat ingrediënten voor heb liggen.

Vragen die ik heb; ik ben kooktijden van 90 minuten tegen gekomen, is daar een reden voor? Ik vermoed dat 60 ook gewoon prima is.

Ervaringen met diverse gisten kan ik niet echt vinden. Welke wel, met welke zijn er niet zo'n goede ervaringen?
Ik zoek een profiel dat 't bier goed ondersteund. Nu zag ik een ondergist die ook voor Duitse bock gebruikt wordt, of Tsjechisch pils. Lijken me toch echt hele andere bier types.

Als hop heb ik Saaz en Hallertau. Op 60 en op 30 min zitten.

Vaak wordt er gesproken over Melanoidinmout... Nog nooit van gehoord..
Ook cara pils is me niet bekend. Zijn er vervangers voor?

Jacques

Beste Daan,

Märzen is een uitgesproken moutig bier, vandaar dat je andere mouten gebruikt dan pilsmout.
Mouten die je kunt gebruiken zijn munichmout en viennamout, maar ook carapilsmout en melanoidinmout die je bij onze leveranciers kunt kopen.
Gebruik weinig hop, je wilt immers vooral het moutige karakter naar voren laten komen. Voor een traditionele märzen gebruik je vooral Duitse hopvariëteiten en geen Amerikaanse.
Er zijn ondergistende gisten die het moutige karakter ondersteunen. Denk daarbij aan bijvoorbeeld Wyeast #2633 Octoberfest Lager Blend.

Lang koken wordt gedaan om de moutige smaak te versterken. Je kunt dit compenseren met melanoidinmout.


Leesvoer
Märzenbier

Prijswinnend recept
https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,2633.html

Adbrouwt

Onlangs een hele mooie märzen gedronken. Zelfs het recept staat erbij. Ik zou wel 90 minuten koken om alle DMS weg te krijgen.
https://bierverbond.nl/1841-marzen-product-specificaties/

elBieros

Citaat van: Adbrouwt op 21-08-2020  07:57 uOnlangs een hele mooie märzen gedronken.
https://bierverbond.nl/1841-marzen-product-specificaties/

Die is inderdaad heel lekker.
Hier het complete recept van Bierverbond, zelfs met een filmpje erbij hoe te brouwen: https://brouwbeesten.nl/recept-1841-bierverbond-marzen/

Gr, elB.

daanvandervleuten

Ah!
Kijk wat een fijne reacties allemaal!
Ik ga er mee aan de slag.
Thx!

DLB

Fijn dit. Nu heb ik de inspiratie om ook een Märzen te gaan brouwen binnenkort. Kost me weer een zaterdag  >:D :brouwen:

jpt

Kijk ook eens naar CaraBelge, dat maakt je bier zeker voller.

daanvandervleuten

Ik kon niet kiezen tussen de twee recepten die ik had.

Heb ze allebei op 1060 als eind sg gehouden na een lange kook.
Met een week tussen poos gebrouwen
Heb de 1e marzengist gebruikt om de tweede mee te enten.
Staan op 12 graden.

daanvandervleuten

Ondertussen beide batches gebotteld.
Bij de 2e batch 'n hop fout gemaakt, 2e en 3e hopgift omgedraaid..

Zoals je kunt zien in de pul, is de 1e batch al goed op weg.

Prost!

DLB

Ziet er in ieder geval smakelijk uit! Mooi schuim ook.

daanvandervleuten

Thx.
Ook de 2e batch begint nu erg goed te smaken.
Ik ga zeker deze vaker brouwen!

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.