Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Heb ik genoeg gist safale w34/70?  (gelezen 2337 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Online trebvuister

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 190
  • Land: nl
Heb ik genoeg gist safale w34/70?
« Gepost op: 14-08-2020 10:06 u »
Gisteren heb ik op advies van de verkoper van een gerenommeerde winkel 1 zakje safale w34/70 meegekregen voor 10 liter bokbier (SG 1065). Vergisten bij 13 graden

Volgens BrouwHulp zie ik nu dat ik minimaal 13 gram nodig heb
Betekent dit dat ik nog een zakje nodig heb of kan ik het gewoon proberen?
Of streven naar lager SG?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.154
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Heb ik genoeg gist safale w34/70?
« Reactie #1 Gepost op: 14-08-2020 10:19 u »
Gewoon doen en iets meer geduld hebben.
Voor een ondergist heb je doorgaans een dubbele hoeveelheid nodig tov een bovengist. Je zit op het randje maar die gaat wel uitgisten.

Online trebvuister

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 190
  • Land: nl
Re: Heb ik genoeg gist safale w34/70?
« Reactie #2 Gepost op: 14-08-2020 10:21 u »
Gewoon doen en iets meer geduld hebben.
Voor een ondergist heb je doorgaans een dubbele hoeveelheid nodig tov een bovengist. Je zit op het randje maar die gaat wel uitgisten.
Geduld heb ik wel
En evt in het begin warmer vergisten?

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.154
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Heb ik genoeg gist safale w34/70?
« Reactie #3 Gepost op: 14-08-2020 10:33 u »
Je zou hem op 15 ºC kunnen starten maar dan ga je misschien wel het cleane en moutige van een ondergist wat verliezen.

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.572
  • Land: nl
  • Uit iedere brouw, komen weer nieuwe recepten.
Re: Heb ik genoeg gist safale w34/70?
« Reactie #4 Gepost op: 14-08-2020 11:56 u »
Gisteren heb ik op advies van de verkoper van een gerenommeerde winkel 1 zakje safale w34/70 meegekregen voor 10 liter bokbier (sg1065). Vergisten bij 13 graden
Vreemd advies, voor een gerenomeerde winkel. Hij heeft er immers baat bij om een tweede zakje te verkopen en er baat bij als jij een fantastisch bier maakt.
Een Ondergister kan je bijna niet overpitchen, dus 2 zakjes had perfect geweest.

Maargoed het zal vast goedkkomen, het komt vast op gang als de korrel nog redelijk vers is en goed bewaard.
Wellicht even hydrateren vooraf, goed beluchten en verwacht een wat langere lag tijd, zodat de gist lekker kan vermeerderen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.056
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Heb ik genoeg gist safale w34/70?
« Reactie #5 Gepost op: 14-08-2020 23:42 u »
Je zou hem op 15 ºC kunnen starten maar dan ga je misschien wel het cleane en moutige van een ondergist wat verliezen.

In januari van dit jaar heb ik een presentatie van Fermentis bijgewoond. Tijdens deze presentatie werd gezegd dat bij ondergist de vergistingstemperatuur veel minder invloed heeft op het smaakprofiel van je bier dan bij een bovengist...

Online trebvuister

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 190
  • Land: nl
Re: Heb ik genoeg gist safale w34/70?
« Reactie #6 Gepost op: 15-08-2020 13:38 u »
Bedankt voor alle reacties. Het mout is inmiddels aan het maischen

Ik ben benieuwd

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.853
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Heb ik genoeg gist safale w34/70?
« Reactie #7 Gepost op: 15-08-2020 14:37 u »
Slotje eraf gehaald, normaliter worden er geen topics gesloten op dit forum. Prikbord en uit de bocht gevlogen topics daargelaten ;)

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.154
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Heb ik genoeg gist safale w34/70?
« Reactie #8 Gepost op: 15-08-2020 18:29 u »
In januari van dit jaar heb ik een presentatie van Fermentis bijgewoond. Tijdens deze presentatie werd gezegd dat bij ondergist de vergistingstemperatuur veel minder invloed heeft op het smaakprofiel van je bier dan bij een bovengist...

Dat is niet mijn ervaring. Ik heb wel eens een smakelijk stoombier met veel gistkarakter met deze gist gemaakt. Verschil tussen zeg 14 en 20 ºC bij de ondergist was vergelijkbaar met verschil tussen 18 en 25 ºC bij een bovengist.  Wel heel andere profielen tussen een onder en bovengist.

 
Bedankt voor alle reacties. Het mout is inmiddels aan het maischen

Ik ben benieuwd

Gewoon op geplande temperatuur? Ik ben benieuwd.

Online trebvuister

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 190
  • Land: nl
Re: Heb ik genoeg gist safale w34/70?
« Reactie #9 Gepost op: 15-08-2020 21:19 u »
Slotje eraf gehaald, normaliter worden er geen topics gesloten op dit forum. Prikbord en uit de bocht gevlogen topics daargelaten ;)
Ok. Wist ik niet. Mijn vraag was beantwoord. Zal het niet meer doen :)

Online trebvuister

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 190
  • Land: nl
Re: Heb ik genoeg gist safale w34/70?
« Reactie #10 Gepost op: 15-08-2020 21:22 u »

Gewoon op geplande temperatuur? Ik ben benieuwd.

Ja.hij zit nu een paar in de gistkast bij 14 graden
Gist wel gehydrateerd

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.154
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Heb ik genoeg gist safale w34/70?
« Reactie #11 Gepost op: 15-08-2020 21:55 u »
Ja.hij zit nu een paar in de gistkast bij 14 graden
Gist wel gehydrateerd

Dan begint nu een oefening geduld hebben ;)

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.853
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Heb ik genoeg gist safale w34/70?
« Reactie #12 Gepost op: 15-08-2020 22:10 u »
Ok. Wist ik niet. Mijn vraag was beantwoord. Zal het niet meer doen :)

Foei ;)
Gekheid, geen probleem!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.056
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Heb ik genoeg gist safale w34/70?
« Reactie #13 Gepost op: 15-08-2020 22:41 u »
Dat is niet mijn ervaring. Ik heb wel eens een smakelijk stoombier met veel gistkarakter met deze gist gemaakt. Verschil tussen zeg 14 en 20 ºC bij de ondergist was vergelijkbaar met verschil tussen 18 en 25 ºC bij een bovengist.  Wel heel andere profielen tussen een onder en bovengist.

Was dat ook met de W34/70?

De presentatie waarop ik doelde had vooral betrekking op deze gist. Gino Baart van Fermentis wees er op dat de invloed van de vergistingstemperatuur bij het gebruik van ondergist vele malen kleiner is dan bij bovengist.

Zie ook https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,40504.msg611868.html#msg611868

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.154
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Heb ik genoeg gist safale w34/70?
« Reactie #14 Gepost op: 15-08-2020 23:09 u »
Dat was met zowel S23 als W34/70 in een donker bier.

Bedankt voor alle reacties. Het mout is inmiddels aan het maischen

Ik ben benieuwd

Ik hoop dat het wort morgen eind van de dag bij trebvuister blubt 😀

Online trebvuister

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 190
  • Land: nl
Re: Heb ik genoeg gist safale w34/70?
« Reactie #15 Gepost op: 16-08-2020 10:20 u »

Ik hoop dat het wort morgen eind van de dag bij trebvuister blubt 😀
Mijn waterslot laat al af en toe een blupje zien (elke 15 seconden )
Dus dat gaat wel goed komen   :dansen:

Offline Snelbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 604
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Heb ik genoeg gist safale w34/70?
« Reactie #16 Gepost op: 16-08-2020 17:43 u »
Mijn waterslot laat al af en toe een blupje zien (elke 15 seconden )
Dus dat gaat wel goed komen   :dansen:
'Af en toe een blupje per 15 sec?' Dat is voor een ondergister 'Volle Pulle'. Niks mis met vergisting, en.. Bier wordt het altijd..
Laat het smaken over een maandje .  Snelbier

Online trebvuister

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 190
  • Land: nl
Re: Heb ik genoeg gist safale w34/70?
« Reactie #17 Gepost op: 04-10-2020 10:47 u »
Inmiddels zijn we weken verder.
Eind SG was 1,015.
Daarna 3 weken nagegist op fles bij kamertemperatuur (6 gram/liter suiker).

Na een week in de koelkast heb ik gisteren een flesje geproefd.
Smaak was goed, maar vrijwel geen koolzuur (na een paar minuten zo dood als een pier).

Wat is wijsheid: verder wachten en volgende week een flesje proberen?
Kan dit komen doordat de gist uitgeput was en moet ik als nog bottelgist toevoegen?

Offline PaultjePils

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 160
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Heb ik genoeg gist safale w34/70?
« Reactie #18 Gepost op: 04-10-2020 13:42 u »
Met slechts een enkele week hergisting zou ik nog wel paar weken wachten en dan pas eentje opentrekken. Met 3 weken nagisting zie ik nog geen problemen, het kan alleen wat langer duren  :proost:

orangeloo

  • Gast
Re: Heb ik genoeg gist safale w34/70?
« Reactie #19 Gepost op: 04-10-2020 14:08 u »
Met slechts een enkele week hergisting zou ik nog wel paar weken wachten en dan pas eentje opentrekken. Met 3 weken nagisting zie ik nog geen problemen, het kan alleen wat langer duren  :proost:

Een enkele week Hergisting, 3 weken nagisting... Als het beestje  maar een naam heeft  ;D :nut: :nut: :nut: :nut:

Een ondergister vergist meestal langzamer, dus ook de hergisting op fles.  :brouwen:

Online trebvuister

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 190
  • Land: nl
Re: Heb ik genoeg gist safale w34/70?
« Reactie #20 Gepost op: 04-10-2020 14:17 u »
Na bottelen heeft het bier 3 weken bij kamertemperatuur gestaan.
Nu in de koelkast.

Bedoelen jullie dat ik de flesjes weer op kamertemperatuur moet zetten of gaat de nagisting nog door in de koelkast?

Offline PaultjePils

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 160
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Heb ik genoeg gist safale w34/70?
« Reactie #21 Gepost op: 04-10-2020 14:23 u »
Nagisting is de term die gebruikt wordt voor de laatste fase van de vergisting (in de vergistingstank).  Nagisten kan je warmer doen dan de hoofdvergisting om zo alle vergistbare suikers om te zetten. Hergisten is een tweede gisting in de fles of vat om zo koolzuur op te bouwen. Daarom dacht ik dat je 3 weken het gist op warmere temperatuur uit heb laten gisten. En na 1 week hergisting in de koelkast gezet te hebben om vervolgens to proeven. Hergisting kan langer duren dan 3 weken, geef het nog even wat tijd voor je ingrijpende acties moet ondernemen.

Offline PaultjePils

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 160
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Heb ik genoeg gist safale w34/70?
« Reactie #22 Gepost op: 04-10-2020 14:30 u »
Citaat
Bedoelen jullie dat ik de flesjes weer op kamertemperatuur moet zetten of gaat de nagisting nog door in de koelkast?

De hergisting gaat het snelst op warmere temperaturen. In de koelkast zie ik een hergisting die al traag verloopt niet meer goed komen.

orangeloo

  • Gast
Re: Heb ik genoeg gist safale w34/70?
« Reactie #23 Gepost op: 04-10-2020 15:13 u »
Bedoelen jullie dat ik de flesjes weer op kamertemperatuur moet zetten of gaat de nagisting nog door in de koelkast?

Ik zou de flessen een keer goed schudden, daarna op zijn kop in een krat zetten.
En goed warm weg zetten. 24 ºC Heb ik al meerdere resultaten mee behaald.

orangeloo

  • Gast
Re: Heb ik genoeg gist safale w34/70?
« Reactie #24 Gepost op: 04-10-2020 15:15 u »
Nagisting is de term die gerbruikt wordt voor de laatste fase van de vergisting (in de vergistingstank).  Nagisten kan je warmer doen dan de hoofdvergisting om zo alle vergistbare suikers om te zetten. Hergisten is een tweede gisting in de fles of vat om zo koolzuur op te bouwen. Daarom dacht ik dat je 3 weken het gist op warmere temperatuur uit heb laten gisten. En na 1 week hergisting in de koelkast gezet te hebben om vervolgens to proeven. Hergisting kan langer duren dan 3 weken, geef het nog even wat tijd voor je ingrijpende acties moet ondernemen.

Bedankt voor de uitleg. Dat wist ik echt nog niet  :groots:  8) :o ;)

Tags: