Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Gistingsfles op nagisting en dan pas erna bottelen  (gelezen 722 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Fijmansbeer

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 10
  • Land: nl
  • Als voor de lol nu erg verslaafd van geworden
Gistingsfles op nagisting en dan pas erna bottelen
« Gepost op: 11-08-2020 21:00 u »
Hallo vroeg mij af of je met nagisting op gistingsfles en over paar week gaat bottelen waar je dan ook pas het bottelsuiker in doe ervoor zorgt dat je minder troebel in het bier komt de zit?

En ook dat er dan minder schuim naar boven kom als je het fles open maak?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Neetje

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.523
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: gistingsfles op nagisting en dan pas ernaar bottelen
« Reactie #1 Gepost op: 12-08-2020 12:45 u »
Na de nagisting voorzichtig overhevelen, dan blijft het laatste bezinksel achter in de gistfles. (Eventueel enkele dagen koeler zetten voor hevelen)

Als je helder naar het bottelvat hevelt, de vergisting goed ten einde is, met een normale hoeveelheid bottelsuiker bottelt en schone flessen gebruikt komt er na hergisting niets uit de fles na openmaken.

Offline Fijmansbeer

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 10
  • Land: nl
  • Als voor de lol nu erg verslaafd van geworden
Re: gistingsfles op nagisting en dan pas ernaar bottelen
« Reactie #2 Gepost op: 12-08-2020 14:13 u »
Na de nagisting voorzichtig overhevelen, dan blijft het laatste bezinksel achter in de gistfles. (Eventueel enkele dagen koeler zetten voor hevelen)

Als je helder naar het bottelvat hevelt, de vergisting goed ten einde is, met een normale hoeveelheid bottelsuiker bottelt en schone flessen gebruikt komt er na hergisting niets uit de fles na openmaken.

Wat is dan de normale hoeveelheid bottelsuiker dat je per fles doe?

Had zelf een testje gedaan en de best was 3.6 gram per fles voor een tripel bier.

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.165
  • Land: nl
Re: gistingsfles op nagisting en dan pas ernaar bottelen
« Reactie #3 Gepost op: 12-08-2020 15:23 u »
Wat is dan de normale hoeveelheid bottelsuiker dat je per fles doe?

Had zelf een testje gedaan en de best was 3.6 gram per fles voor een tripel bier

Voor een 1/2 liter flesje?

Hopbier

Offline Fijmansbeer

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 10
  • Land: nl
  • Als voor de lol nu erg verslaafd van geworden
Re: gistingsfles op nagisting en dan pas ernaar bottelen
« Reactie #4 Gepost op: 12-08-2020 16:54 u »
Voor een 1/2 liter flesje?

Hopbier

Heb fles van 330 ml waar ik dus 3.6 per fles doe

Offline Heuvinger brouwerij

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 506
  • Land: nl
  • Avangard malz, CML yeast, Noord-Nederlandse hop
Re: gistingsfles op nagisting en dan pas ernaar bottelen
« Reactie #5 Gepost op: 12-08-2020 18:40 u »
Heb fles van 330 ml waar ik dus 3.6 per fles doe
Ik vind een 11 g/L best wel spannend.
Ik durf dat niet.
Ik gebruik 4 g/L vanaf begin mei, zo in oktober ga ik weer naar 6 g/L.
Ik ben geen liefhebber van dat het bier spontaan uit de fles komt.
Dan maar wat minder prik!
Vandaag overkwam me het met een Westmalle dubbel uit de koelkast.

Offline BikerEddy

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 101
  • Land: nl
  • Beter 1 bier in de hand dan de lucht van 10
Re: gistingsfles op nagisting en dan pas ernaar bottelen
« Reactie #6 Gepost op: 12-08-2020 19:55 u »
Heb fles van 330 ml waar ik dus 3.6 per fles doe
Is inderdaad best veel,  ik bottel mijn tripels altijd 7-8 g/L, wat aan de hoge kant is.
Nog nooit spuiters of ploffers gehad.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.492
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Gistingsfles op nagisting en dan pas erna bottelen
« Reactie #7 Gepost op: 12-08-2020 22:40 u »
Een tripel heeft doorgaans een stevige CO2 verzadiging. Ga maar uit van 7 g/l CO2.
Om dat te bereiken met een volledig uitgegist bier dat is gelagerd bij 20 C, moet je 11,2 g/l sucrose toevoegen.

Tags: