Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Gestokte vergisting nog te redden?  (gelezen 1334 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Sjoerd

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 496
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Gestokte vergisting nog te redden?
« Gepost op: 09-08-2020 09:01 u »
Door een kapotte klimaatkast is mijn vergisting gestokt. Zakje korrel erbij heeft niet geholpen, gistvoeding erbij heeft niet geholpen, een flinke starter, opgeschaald met 2 liter wort heeft niet geholpen. Hij moet nog zoín 15 punten naar beneden en ik ben door mijn opties heen. Dus als iemand nog een suggestie heeft dan hoor ik het graag


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.566
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Gestokte vergisting nog te redden?
« Reactie #1 Gepost op: 09-08-2020 10:35 u »
een flinke starter, opgeschaald met 2 liter wort heeft niet geholpen.

Hoi Sjoerd,

Je kan je bier zeker nog reanimeren  ^-^
Je moet het jong bier in delen bij de starter voegen. NIET in 1 keer.
Dus je bier overhevelen, gist opvangen, starter maken en dan iedere keer een liter of 2 - 3 toevoegen aan de starter.
Heb je het boek van Adie H2O? Daar staat het ook in. Succes  :brouwen:

Ik vraag mij overigens af of het door een kapotte gistkast komt  :weetniet:

Offline Sjoerd

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 496
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gestokte vergisting nog te redden?
« Reactie #2 Gepost op: 09-08-2020 11:12 u »
Hoi Angelo, dank! Koeling werkt niet goed en toen de temperatuur te hoog opliep heb ik sínachts toen het koeler was de deur van de kast open gezet. Temperatuur in een paar uur tijd met 3 graden gedaald, maar de gisting er ook mee gekapt. Ps, als me dat voor die 14 liter te veel werk is en ik bottel hem gewoon gist ie dan wel het bottelsuiker weg?

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.566
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Gestokte vergisting nog te redden?
« Reactie #3 Gepost op: 09-08-2020 11:50 u »
Hoi Angelo, dank! Koeling werkt niet goed en toen de temperatuur te hoog opliep heb ik sínachts toen het koeler was de deur van de kast open gezet. Temperatuur in een paar uur tijd met 3 graden gedaald, maar de gisting er ook mee gekapt. Ps, als me dat voor die 14 liter te veel werk is en ik bottel hem gewoon gist ie dan wel het bottelsuiker weg?

Hoeveel graden is hij uiteindelijk geworden? Gist gaat zomaar niet dood. Wat is het SG op dit moment? Als de gist ter zielen is zal hij de bottelsuiker ook niet vergisten. Maar als de gist niet ter zielen is heb je wellicht een ander probleem. Door het bottelen komt er weer wat zuurstof bij, als hij dan toch gaat vergisten zal hij wellicht niet alleen de bottelsuiker maar ook de restsuikers vergisten. Gevolg Bommetjes.  :proost:

Zie het niet als teveel werk maar als een leermoment. Leer van je fouten.  :brouwen:

Offline Sjoerd

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 496
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gestokte vergisting nog te redden?
« Reactie #4 Gepost op: 09-08-2020 12:33 u »
25,5 graden is ie geworden

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.566
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Gestokte vergisting nog te redden?
« Reactie #5 Gepost op: 09-08-2020 13:46 u »
25,5 graden is ie geworden

Daar kan gist wel tegen hoor.

Offline Sjoerd

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 496
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gestokte vergisting nog te redden?
« Reactie #6 Gepost op: 09-08-2020 14:06 u »
SG is 1033, ik zal vanavond als ik thuis ben eens lezen in het boek van Adrie, gaan we nog even klussen!

Online beun

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 264
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gestokte vergisting nog te redden?
« Reactie #7 Gepost op: 09-08-2020 18:32 u »
Hoi Sjoerd, ik geloof niet dat het met de temperatuurschommelingen te maken heeft. Lijkt mij waarschijnlijker dat door de lage svg van de s33 je een lager eind sg hebt dan verwacht. Evt kun je nog een var. diastaticus toevoegen als dat past in bij het type bier dat je wil brouwen .

groet stefan

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.333
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Gestokte vergisting nog te redden?
« Reactie #8 Gepost op: 09-08-2020 19:08 u »
25,5 graden is ie geworden
Lijkt me een aangenaam temperatuur voor de meeste gisten. Daar worden ze actief van. Wij wat minder. ;)

Online William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.063
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Gestokte vergisting nog te redden?
« Reactie #9 Gepost op: 09-08-2020 19:51 u »
Hoe meet je het sg?

Als je dat met een refractometer doet, moet je het eerst nog omrekenen.

Proeft het nog zoet? Sg 1033 zal zeker nog behoorlijk zoet zijn.

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.590
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Gestokte vergisting nog te redden?
« Reactie #10 Gepost op: 09-08-2020 20:38 u »
Wat was je begin SG en is het een licht of donker bier?

Offline Sjoerd

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 496
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gestokte vergisting nog te redden?
« Reactie #11 Gepost op: 09-08-2020 21:09 u »
Begin SG 1089, wel in 1 klap van heel actief gekapt toen de temperatuur naar beneden ging. Donker bier, volmout met 80% pale, 10% donkere tarwe, 10% cara 120. Daarna zakje US 05 erbij, werkte niet, daarna gistvoeding erbij, ook niet, daarna starter van 1 liter met US 05, dag laten draaien, 2 liter wort erbij, dag laten draaien en toegevoegd. Toen is hij meteen 3 punten gedaald, nu in 2 dagen 2 puntjes gedaald volgens mijn ispindel. Als ik hem nu meet verwacht ik hem op 1030 ongeveer, maar zou eigenlijk onder de 1020 uit moeten komen met de US05.

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.590
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Gestokte vergisting nog te redden?
« Reactie #12 Gepost op: 09-08-2020 21:45 u »
Zware donkere bieren hebben vaak een lagere SVG. jij zit nu op 65% SVG en dat heb ik ook vaak gehad met een zwaar donker bier met een gist die van nature al niet heel ver doorgist. Heb je nog extra suiker toegevoegd? Zo niet dan lijkt me dit eind SG redelijk normaal. Is het echt helemaal gestopt met gisten?

Offline Sjoerd

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 496
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gestokte vergisting nog te redden?
« Reactie #13 Gepost op: 10-08-2020 00:06 u »
Geen extra suiker toegevoegd, Blubt af en toe, maar onregelmatig. Met die US 05 zou hij hem toch gewoon verder moeten trekken?

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.590
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Gestokte vergisting nog te redden?
« Reactie #14 Gepost op: 10-08-2020 06:00 u »
Geen extra suiker toegevoegd, Blubt af en toe, maar onregelmatig. Met die US 05 zou hij hem toch gewoon verder moeten trekken?
Misschien wel maar dan zou ik er eerst een starter van maken. Korrelgist toevoegen aan een zwaar bijna uitgegist bier werkt dacht ik niet. (Maar zelf nooit uitgeprobeerd.)

Offline hans_nwk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.043
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gestokte vergisting nog te redden?
« Reactie #15 Gepost op: 10-08-2020 10:40 u »
Een methode die hierboven genoemd is en ooit door Adrie geintroduceerd denk ik is een starter maken en zodra die op gang is een paar keer een portie jongbier aan toevoegen zodat de gist kan wennen om de omstandigheden in het vat.

Ook liefst de starter op dezelfde temperatuur of (of de starter iets koeler dan het gistingsvat) voor toevoegen.

De US-05 die toegevoegd is maakt het wat spannend of je aan het eind van de vergisting zit, met de S33 had dit inderdaad wel gekund.

Offline Sjoerd

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 496
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gestokte vergisting nog te redden?
« Reactie #16 Gepost op: 11-08-2020 17:40 u »
Ik heb gekeken naar de oplossing die Angelo me gestuurd heeft, maar ik kies ervoor om hem met 1033 te bottelen. Deze versie ga ik toch nooit meer brouwen en ik kan hem alleen reanimeren met BE-256. Dus ik geloof het voor 14 liter wel, de andere helft heb ik gelukkig succesvol vergist met de W1762😀. Geeft me de volgende vraag. Is het risico dat hij dat hij alsnog aan de slag gaat als hij extra zuurstof krijgt bij bottelen? Anders gezegd, ik kan hem ook bewust wat zuurstof laten happen. Krijg ik wel sneller oxidatie, maar dat vind ik in een donker bier doorgaans niet zo hinderlijk. Dus wat is wijsheid? Hij is al heel wat dagen bij een hoge constant op 1033.

Offline Neetje

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.523
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Gestokte vergisting nog te redden?
« Reactie #17 Gepost op: 12-08-2020 13:07 u »
Geen extra suiker toegevoegd, Blubt af en toe, maar onregelmatig.

Dus nog enige activiteit. Met alleen gist toevoegen (en gistvoeding) heb je geen explosieve gistgroei.
Door de hoge tempertuur in het begin zullen een aantal essentiele stoffen niet meer aanwezig zijn, reeds genuttigd door de gist.
Mss wat meer tijd nemen. De laatste 10 puntjes eraf kan best 1 ŗ 2 weken duren.

Of Orangelo advies opvolgen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.791
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Gestokte vergisting nog te redden?
« Reactie #18 Gepost op: 15-08-2020 21:58 u »
Geen extra suiker toegevoegd, Blubt af en toe, maar onregelmatig. Met die US 05 zou hij hem toch gewoon verder moeten trekken?

De vergistingsgraad die je haalt is afhankelijk van de gebruikte gist maar ook van de storting.
Je hebt 80% pale, 10% donkere tarwe, 10% cara 120 gebruikt. Mouten die stuk voor stuk zorgen voor een lagere vergistingsgraad dan pilsmout...

Offline Sjoerd

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 496
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gestokte vergisting nog te redden?
« Reactie #19 Gepost op: 16-08-2020 09:46 u »
Ik moet concluderen dat die US 05 niets meer gedaan heeft, achteraf had ik hem met een klein startertje eerder toe moeten voegen. Ik ga hem gewoon bottelen, ik had redelijk wat bitterheid, wat de zoetigheid hopelijk een klein beetje compenseert

Tags: