Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Melkzuurinfectie?  (gelezen 916 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline lexkato

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 69
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Melkzuurinfectie?
« Gepost op: 08-08-2020 09:45 u »
Ik heb onlangs een Weizen gebrouwen die ik 4 weken geleden heb gebotteld.
Nu heeft deze een een enorm zure smaak gekregen maar hij ruikt niet zuur.
Ik heb de pH ook gemeten pH 3.3 dus ja dat is wel zuur :-[
Daarnaast had ik ook een deel op vat gezet hiervan is de pH 3.8 dus ook zuur maar minder.

Voor het bottelen kon ik nog geen smaakafwijking proeven maar heb mij er toen ook niet echt op geconcentreerd of er iets zuurs in zat.
Wel liep de vergisting erg traag en haalde ik niet helemaal het beoogde eind SG

Ik heb een paar vragen waarop jullie hopelijk een antwoord hebben?

- kan het verschil in pH Komen doordat de bacterie de bottelsuiker heeft omgezet in melkzuur ipv Alcohol?
   Er zit wel koolzuur op het bier.

- kan deze infectie ook ervoor zorgen dat de vergisting moeizaam verloopt?



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Dund

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 743
  • Land: nl
  • udenhoutse bierbrouwerij du fisturz
    • Udentse Fisturz Brouwerij
Re: Melkzuur infectie??
« Reactie #1 Gepost op: 08-08-2020 11:33 u »
Dit klinkt als een infectie ik heb het jaren geleden ook gehad in meerdere brouwsels achter elkaar. Op een gegeven moment werd ik er moedeloos van. Echt alles tien keer schoongemaakt en schoon gestoomd. En ik kwam er maar niet achter. Uiteindelijk bleek het een slangetje van de blow off te zijn pas toen die in de caustic was geweest was ik er vanaf.

Een diepte reiniging van al je materialen is De enige oplossing ben ik bang.

Offline JanDeGraaff

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 248
  • Land: nl
  • Bier is het antwoord. Ben alleen ff de vraag kwijt
Re: Melkzuur infectie??
« Reactie #2 Gepost op: 09-08-2020 12:06 u »
Heb ik ook een keer gehad, precies zoals beschreven. Bleek ook een infectie te zijn.
Omdat het meeste van mijn spullen RVS is, viel de 'diepte' reiniging mee, maar vergt wel aandacht.

Mijn vrouw vond het bier, in tegenstelling tot mij, niet vies. Wel te zuur om een heel flesje van op te drinken.
De grap was, echter, dat mijn beste vriend en zijn vrouw het bier heerlijk vonden. Zij hebben de halve batch gekregen!
De andere helft, geef ik toe, is via het gootsteenputje aan zijn einde gekomen; ik had de flesjes weer nodig.

Wat ik hiermee wil zeggen is dat het helemaal geen mislukking hoeft te zijn, het bier, ondanks de infectie. Het is weliswaar niet wat je beoogt had, maar het is niet bedorven of zo. Je kunt het prima drinken en smaken verschillen. Ik heb ook weleens gelezen van collega-hobbybrouwers dat bij hen het zuur door de tijd heen langzaam afnam, maar dat duurde wel even; in een enkel geval een jaar of twee.

Misschien is het nu wel een soort "Berliner Sauer"? Dat is een zuur weizen bier.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.573
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Melkzuur infectie??
« Reactie #3 Gepost op: 09-08-2020 13:15 u »
Geen last gehad van fruitvliegjes?

Offline lexkato

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 69
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Melkzuur infectie??
« Reactie #4 Gepost op: 09-08-2020 14:21 u »
Fruitvliegjes ::)??

Zou dat een oorzaak kunnen zIjn dan?

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.573
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Melkzuur infectie??
« Reactie #5 Gepost op: 09-08-2020 14:37 u »
Fruitvliegjes ::)?

Zou dat een oorzaak kunnen zijn dan?

Ja 1 fruitvliegje in je bier is al genoeg voor een melkzuurinfectie.Zelf een keer meegemaakt. Ze zaten onder de rand van het deksel en niet eens in het bier zelf, maar dat was toch genoeg om 1 gebotteld fustje te besmetten.

Offline lexkato

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 69
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Melkzuur infectie??
« Reactie #6 Gepost op: 09-08-2020 14:57 u »
Weer wat geleerd en ga dit dus goed in de gaten houden.

Het verschil in pH tussen de fles 3.2 en het vat 3.8 komt dit door het toevoegen van de bottelsuiker of doordat we het vat direct koud hebben gezet en de flessen warm voor de hergisting?



Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 479
  • Land: nl
Re: Melkzuur infectie??
« Reactie #7 Gepost op: 10-08-2020 00:57 u »
Heb ik ook een keer gehad, precies zoals beschreven. Bleek ook een infectie te zijn.
Omdat het meeste van mijn spullen RVS is, viel de 'diepte' reiniging mee, maar vergt wel aandacht.

Mijn vrouw vond het bier, in tegenstelling tot mij, niet vies. Wel te zuur om een heel flesje van op te drinken.
De grap was, echter, dat mijn beste vriend en zijn vrouw het bier heerlijk vonden. Zij hebben de halve batch gekregen!
De andere helft, geef ik toe, is via het gootsteenputje aan zijn einde gekomen; ik had de flesjes weer nodig.

Wat ik hiermee wil zeggen is dat het helemaal geen mislukking hoeft te zijn, het bier, ondanks de infectie. Het is weliswaar niet wat je beoogt had, maar het is niet bedorven of zo. Je kunt het prima drinken en smaken verschillen. Ik heb ook weleens gelezen van collega-hobbybrouwers dat bij hen het zuur door de tijd heen langzaam afnam, maar dat duurde wel even; in een enkel geval een jaar of twee.

Misschien is het nu wel een soort "Berliner Sauer"? Dat is een zuur weizen bier.
Ga er maar van uit dat die vriend van je zijn helft ook door het riool gaat spoelen.
Bier met een melkzuurbacterie is echt niet weg te krijgen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.771
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Melkzuur infectie??
« Reactie #8 Gepost op: 10-08-2020 21:41 u »
Ga er maar van uit dat die vriend van je zijn helft ook door het riool gaat spoelen.
Bier met een melkzuurbacterie is echt niet weg te krijgen.

Smaken verschillen. Zelf vind ik het wel lekker als er geen andere rare smaken zich ontwikkeld hebben.

Door het bier lang te bewaren wordt de zure smaak zachter, malser noem ik dat. Het mooie is dat zure bieren veel minder last hebben van de ontwikkeling van verouderingssmaken dan veel andere bieren.

Offline JanDeGraaff

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 248
  • Land: nl
  • Bier is het antwoord. Ben alleen ff de vraag kwijt
Re: Melkzuur infectie??
« Reactie #9 Gepost op: 10-08-2020 23:05 u »
Ga er maar van uit dat die vriend van je zijn helft ook door het riool gaat spoelen.
Bier met een melkzuurbacterie is echt niet weg te krijgen.
Nee hoor, zoals Jacques al aangaf, smaken verschillen. Zij vonden het echt lekker en hebben de helft al op..
Wat ik al zei: het was zuur, niet bedorven.

Melk die zuur is, is bedorven; en dat is heel erg vies. Maar 'melkzuur' heeft weinig te maken met bedorven melk.
Melkzuur zit in van alles wat we dagelijks consumeren; van yoghurt tot en met zuurkool.
Waar we het over hebben is bier met een melkzuur-infectie en dat hoeft helemaal niet vies te zijn. Je moet er wel van houden, dat wel. Niet iedereen is dol op zuurkool (ik toevallig wel – op z'n Alsacične liefst; met spek, worst, varkensknie, aardappelen en alles – maar dan weer niet op zuur bier).

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.573
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Melkzuurinfectie?
« Reactie #10 Gepost op: 10-08-2020 23:25 u »
Ik zou dan in ieder geval proberen een paar flesjes lang te bewaren om te zien hoe de smaak zich ontwikkelt.

Tags: