Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Vloeibaar gist en belucht  (gelezen 1932 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Fijmansbeer

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 10
  • Land: nl
  • Als voor de lol nu erg verslaafd van geworden
Vloeibaar gist en belucht
« Gepost op: 05-08-2020 01:12 u »
Hey, ik ben al twee jaar aan het brouwen met korrelgist en wil nu eens met vloeibare gist werken. Maar hoe belucht je het wort en waar koop je de spullen? (Gebruikt Wyeast xl een pak, maak dan 12 liter waar ik uiteindelijk 9 of 8 liter over heb).


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.564
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.549
  • Land: nl
  • Uit iedere brouw, komen weer nieuwe recepten.
Re: Vloeibaar gist en belucht
« Reactie #2 Gepost op: 07-08-2020 09:24 u »
Hey, ik ben al twee jaar aan het brouwen met korrelgist en wil nu eens met vloeibare gist werken. Maar hoe belucht je het wort en waar koop je de spullen? (Gebruikt Wyeast xl een pak, maak dan 12 liter waar ik uiteindelijk 9 of 8 liter over heb).
Afhankelijk van het SG, hoef je denk ik niet zo gek veel te beluchten voor de gistgroei, je kan het wort in het vergistingvat laten kletteren, of middels een venturi in de slang lucht toevoegen (dat werkt goed), je gistvat schudden ect... ect... Ik zeg daarmee niet dat het geen in heb om te beluchten, maar met een bruissteentje is het een gedoe, deze moet steeds gesteriliseerd worden en zonder optimaal beluchten kan je echt wel een goede vergisting krijgen danwel door wat meer gist te enten. Bovendien kan een vervuild/geinfecteerd bruissteentje ongewenste gasten in je wort introduceren.

Offline brewt

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 80
  • Land: nl
  • Proost!
Re: Vloeibaar gist en belucht
« Reactie #3 Gepost op: 07-08-2020 10:00 u »
Hey, ik ben al twee jaar aan het brouwen met korrelgist en wil nu eens met vloeibare gist werken. Maar hoe belucht je het wort en waar koop je de spullen? (Gebruikt Wyeast xl een pak, maak dan 12 liter waar ik uiteindelijk 9 of 8 liter over heb).

Ik heb afgelopen zaterdag voor het eerst met een vloeibare gist gewerkt (Wyeast 3522). Ik heb 2 pakjes op 22 liter wort geent. Ik heb zelf een gist vat waar ik met een whirlpool lepel in kan. Even een minuutje met de boormachine in het wort geroerd tot er een mooie schuimlaag op stond. Binnen 8 uur ging het waterslot als een gek tekeer en na 24 uur heb ik hem moeten vervangen voor een blowoff omdat de gist tegen de bovenkant van mijn koelkast aan zat  :D
Voor mij werkt dit dus erg goed!

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.550
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Vloeibaar gist en belucht
« Reactie #4 Gepost op: 07-08-2020 23:19 u »
Maar hoe belucht je het wort

Heb je helemaal niets voor nodig! Na koelen laten kletteren in je gistvat   :brouwen: :brouwen:

Offline Dund

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 743
  • Land: nl
  • udenhoutse bierbrouwerij du fisturz
    • Udentse Fisturz Brouwerij
Re: Vloeibaar gist en belucht
« Reactie #5 Gepost op: 08-08-2020 08:34 u »
Zo doe in het ook nooit problemen gehad

Offline Rinus

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 454
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vloeibaar gist en belucht
« Reactie #6 Gepost op: 08-08-2020 09:11 u »
Is het laten kletteren / beluchten echt wel nodig? Ik doe dat juist nooit om zo oxidatie te voorkomen.
Er zit in de kop ruimte eigenlijk toch ook voldoende zuurstof voor de gist?
Ik gebruik juist een lange slang om kletteren te voorkomen, ik voeg wel een paar druppels olijfolie toe.

Wat nu wel of niet goed is weet ik niet, maar zo doe ik het altijd, de gist komt meestal na een dag op gang.

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.565
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Vloeibaar gist en belucht
« Reactie #7 Gepost op: 09-08-2020 10:44 u »
Even een minuutje met de boormachine in het wort geroerd tot er een mooie schuimlaag op stond.

Dat zijn geen halve maatregels.  :nut:
Zijn er meer mensen die dit zo doen, zonder een infecties op te lopen. :weetniet:

Offline middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.138
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Vloeibaar gist en belucht
« Reactie #8 Gepost op: 09-08-2020 13:17 u »
Heb je helemaal niets voor nodig! Na koelen laten kletteren in je gistvat   :brouwen: :brouwen:

Doe ik ook zo, gaat goed.
Uiteraard wel zorgen dat je voldoende gist ent.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.762
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vloeibaar gist en belucht
« Reactie #9 Gepost op: 10-08-2020 23:14 u »
Uiteraard wel zorgen dat je voldoende gist ent.

Dat is precies het doel van het beluchten!
Door te beluchten bevorder je de groei van gistcellen.

Wanneer je voldoende gist ent is beluchten niet nodig. Het probleem is echter dat in een verpakking vloeibare gist veel minder gistcellen zitten dan in een verpakking korrelgist. Vandaar dat beluchten bij vloeibare gist eerder nodig is dan bij korrelgist,

Offline Silky

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 113
  • Land: be
  • Water wordt pas lekker bij de brouwer!
Re: Vloeibaar gist en belucht
« Reactie #10 Gepost op: 11-08-2020 00:59 u »
Dat zijn geen halve maatregels.  :nut:
Zijn er meer mensen die dit zo doen, zonder een infecties op te lopen. :weetniet:

Ik gebruik een verfmenger op een rustig draaiende boormachine. Uiteraard wordt de menger na gebruik grondig gereinigd en voor gebruik ingespoten met Star San. Minuutje naar links, minuutje naar rechts laten draaien. Nooit problemen gehad met het opstarten van de vergisting, noch met infectie van het wort...
Ik doe dit alleen als ik vloeibare gist gebruik. Korrelgist belucht ik niet...

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.565
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Vloeibaar gist en belucht
« Reactie #11 Gepost op: 11-08-2020 11:05 u »
Dus hiermee?
Dat wil ik dan ook wel eens proberen.  :brouwen:


Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.567
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Vloeibaar gist en belucht
« Reactie #12 Gepost op: 11-08-2020 11:34 u »
Met een verfmenger kom je heel snel op het verzadigings nivo van opgeloste zuurstof. meer heeft geen zin. Wat ik vaak doe is meerdere keren achter elkaar beluchten (of zwenken als alternatief) dan geeft je de gist effectief gezien meer zuurstof dan mogelijk is met 1 keer beluchten. Na het beluchten gaat de gist de opgelost zuurstof snel verbruiken. Daarna kun je dus weer beluchten om weer nieuwe zuurstof te laten oplossen.
Dus als je veel zuurstof wilt geven dan is het volgens mij dus beter om een aantal keren kort te beluchten, bv herbeluchten na 3 uur en dan nog een keer een uur later. 

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.762
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vloeibaar gist en belucht
« Reactie #13 Gepost op: 12-08-2020 23:37 u »
Dus als je veel zuurstof wilt geven dan is het volgens mij dus beter om een aantal keren kort te beluchten, bv herbeluchten na 3 uur en dan nog een keer een uur later.

Herbeluchten kort achter elkaar is inderdaad een effectieve manier om meer zuurstof in wort te krijgen met een hoog SG. Het probleem is namelijk dat de hoeveelheid zuurstof wort kan opnemen beperkt is.
Het herbeluchten kan kort na elkaar worden uitgevoerd, bijvoorbeeld 4 keer in een uur. Daarna is beluchten niet meer gewenst.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.567
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Vloeibaar gist en belucht
« Reactie #14 Gepost op: 13-08-2020 01:26 u »
Herbeluchten kort achter elkaar is inderdaad een effectieve manier om meer zuurstof in wort te krijgen met een hoog SG. Het probleem is namelijk dat de hoeveelheid zuurstof wort kan opnemen beperkt is.
Het herbeluchten kan kort na elkaar worden uitgevoerd, bijvoorbeeld 4 keer in een uur. Daarna is beluchten niet meer gewenst.
Van ons vroegere clubje microbiologen van Triple-W (oa Sander Maassen) heb ik geleerd dat je voor zware bieren het beste kunt herbeluchten, na 6 uur. Maar dat was wel in 1995, hoewel de gist zich nu waarschijnlijk nog steeds hetzelfde gedraagt als in 1995.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.762
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vloeibaar gist en belucht
« Reactie #15 Gepost op: 14-08-2020 22:18 u »
Van ons vroegere clubje microbiologen van Triple-W (oa Sander Maassen) heb ik geleerd dat je voor zware bieren het beste kunt herbeluchten, na 6 uur. Maar dat was wel in 1995, hoewel de gist zich nu waarschijnlijk nog steeds hetzelfde gedraagt als in 1995.

De eigenschappen van de gist zijn in 25 jaar niet zo veel veranderd. Wat wel verandert zijn de inzichten over het brouwproces.

Tegenwoordig enten we meer gist dan 25 jaar geleden. Hierdoor is de lagfase veel korter. Herbeluchten kan het beste uitgevoerd worden tijdens de lagfase vandaar dat het beter is geen 6 uur te wachten.

Offline dirk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 739
  • Land: 00
  • I don't feed trolls
Re: Vloeibaar gist en belucht
« Reactie #16 Gepost op: 14-08-2020 22:30 u »
Ik zoek nog steeds zo'n wort aerator. In EU nergens te koop, wel jammer, want makkelijk te desinfecteren en aan te sluiten.



Iemand deze al eens voorbij zien komen?

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.567
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Vloeibaar gist en belucht
« Reactie #17 Gepost op: 15-08-2020 11:30 u »
Het herbeluchten kan kort na elkaar worden uitgevoerd, bijvoorbeeld 4 keer in een uur. Daarna is beluchten niet meer gewenst.
Het punt is dat je moet weten hoe snel de zuurstof concentratie afneemt na beluchten, immers je wilt weer nieuwe zuurstof toedoenen en dat gaat alleen als de concentratie behoorlijk is gezakt onder het verzadigingsnivo. Hoe meer gist, hoe sneller dat gaat neem ik even aan, immers meer handen die parallel werken.  4 x in een uur betekent dat je erop vertrouwt dat de zuurstof in een kwartier is verbruikt. Heb jij op basis van iets aanleiding om dat te veronderstellen?   

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.565
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Vloeibaar gist en belucht
« Reactie #18 Gepost op: 15-08-2020 16:27 u »
Ik zoek nog steeds zo'n wort aerator. In EU nergens te koop, wel jammer, want makkelijk te desinfecteren en aan te sluiten.

Iemand deze al eens voorbij zien komen?

Bedoel je zoiets  :brouwen:

inderdaad niet in de EU
Wel op een leuke pagina gevonden.  7 best wort-aerators

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.565
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Vloeibaar gist en belucht
« Reactie #19 Gepost op: 15-08-2020 16:39 u »
Van ons vroegere clubje microbiologen van Triple-W (oa Sander Maassen) heb ik geleerd dat je voor zware bieren het beste kunt herbeluchten, na 6 uur. Maar dat was wel in 1995, hoewel de gist zich nu waarschijnlijk nog steeds hetzelfde gedraagt als in 1995.

De eigenschappen van de gist zijn in 25 jaar niet zo veel veranderd. Wat wel verandert zijn de inzichten over het brouwproces.

Tegenwoordig enten we meer gist dan 25 jaar geleden. Hierdoor is de lagfase veel korter. Herbeluchten kan het beste uitgevoerd worden tijdens de lagfase vandaar dat het beter is geen 6 uur te wachten.

En anders meet je het gewoon  ;D

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.762
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vloeibaar gist en belucht
« Reactie #20 Gepost op: 15-08-2020 21:16 u »
Het punt is dat je moet weten hoe snel de zuurstof concentratie afneemt na beluchten, immers je wilt weer nieuwe zuurstof toedoenen en dat gaat alleen als de concentratie behoorlijk is gezakt onder het verzadigingsnivo. Hoe meer gist, hoe sneller dat gaat neem ik even aan, immers meer handen die parallel werken.  4 x in een uur betekent dat je erop vertrouwt dat de zuurstof in een kwartier is verbruikt. Heb jij op basis van iets aanleiding om dat te veronderstellen?


Ik heb een oudere bron teruggevonden.
Zie https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/j.2050-0416.1991.tb01048.x



Ik heb ook een ander plaatje gezien waaruit blijkt dat de zuurstofopname nog wat sneller gaat als er meer gist geŽnt wordt. Zoals ik al eerder schreef enten we tegenwoordig meer gist dan in het verleden.
Door vrij kort achter elkaar te beluchten zorg je er voor dat de aanmaak van gistcellen steeds doorgaat. Qua oxidatie is de tijd dat zuurstof in het wort gepompt wordt beperkt. Maar beluchten houdt altijd een risico in op oxidatie van het wort, een reden waarom veel commerciŽle brouwerijen terughoudend zijn geworden als het gaat om het beluchten.

Overigens is de snelheid van zuurstofopname is ook afhankelijk van de gebruikte gist.

Offline dirk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 739
  • Land: 00
  • I don't feed trolls
Re: Vloeibaar gist en belucht
« Reactie #21 Gepost op: 15-08-2020 22:58 u »
Bedoel je zoiets  :brouwen:

inderdaad niet in de EU
Wel op een leuke pagina gevonden.  7 best wort-aerators

Ken ze allemaal wel, maar erg bewerkelijk met desinfecteren. Terwijl siphon dingetje zo even met Star San ontsmet en nauwelijks ruimte inneemt. Natuurlijk kan het niet wedijveren met een beluchtingssteentje maar het is sowieso beter dan een wortstraaltje direct in de emmer.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.567
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Vloeibaar gist en belucht
« Reactie #22 Gepost op: 15-08-2020 23:46 u »

Ik heb een oudere bron teruggevonden.
Zie https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/j.2050-0416.1991.tb01048.x



Ik heb ook een ander plaatje gezien waaruit blijkt dat de zuurstofopname nog wat sneller gaat als er meer gist geŽnt wordt. Zoals ik al eerder schreef enten we tegenwoordig meer gist dan in het verleden.
Door vrij kort achter elkaar te beluchten zorg je er voor dat de aanmaak van gistcellen steeds doorgaat. Qua oxidatie is de tijd dat zuurstof in het wort gepompt wordt beperkt. Maar beluchten houdt altijd een risico in op oxidatie van het wort, een reden waarom veel commerciŽle brouwerijen terughoudend zijn geworden als het gaat om het beluchten.

Overigens is de snelheid van zuurstofopname is ook afhankelijk van de gebruikte gist.

Dat is wel een mooie grafiek.  Grofweg kom je dan op 45 min.g/l voor een halvering van de hoeveelheid zuurstof. In het begin zul je waarschijnlijk minder dan een gram per liter gist hebben dus zal de grafiek minder snel afnemen, dus zou ik op basis van die grafiek waarschijnlijk als volgt gaan beluchten:
1 x beluchten 10 minuutjes aan het begin.
2 keer beluchten na 2 uur nog eens 10 minuten daarna nog een keer kort beluchten na 3 uur bij zware bieren. 

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.762
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vloeibaar gist en belucht
« Reactie #23 Gepost op: 16-08-2020 21:20 u »
Dat is wel een mooie grafiek.  Grofweg kom je dan op 45 min.g/l voor een halvering van de hoeveelheid zuurstof. In het begin zul je waarschijnlijk minder dan een gram per liter gist hebben dus zal de grafiek minder snel afnemen, dus zou ik op basis van die grafiek waarschijnlijk als volgt gaan beluchten:
1 x beluchten 10 minuutjes aan het begin.
2 keer beluchten na 2 uur nog eens 10 minuten daarna nog een keer kort beluchten na 3 uur bij zware bieren.

Wees je van bewust dat de snelheid van de zuurstofopname ook afhankelijk is van de gebruikte gist en de vitaliteit van de gist.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.567
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Vloeibaar gist en belucht
« Reactie #24 Gepost op: 16-08-2020 21:57 u »
Wees je van bewust dat de snelheid van de zuurstofopname ook afhankelijk is van de gebruikte gist en de vitaliteit van de gist.
Ja dat zal zeker, maar als dit de enige info is die er is kun je alleen dat gebruiken als beste aanname.

Tags: